Αγορά Σκύλου: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Ποια είναι η αλήθεια γύρω από τις αγοραπωλησίες σκύλων και τα μαζικά εκτροφεία αναπαραγωγής τους; Δείτε τι ισχύει πραγματικά!

 Είναι η στιγμή που έχετε αποφασίσει να πάρετε ένα σκύλο, αλλά δεν ξέρετε από πού; Η απόκτηση ενός σκύλου είναι πολύ σημαντική υπόθεση και δέσμευση.

 Εκτός από την ράτσα του σκύλου σημαντικό ρόλο παίζει και από που θα πάρετε τον σκύλο. Οι συνθήκες διαβίωσης αλλά και ο τρόπος εκτροφής τους είναι σημαντικοί παράγοντες και επηρεάζουν την υγεία και την συμπεριφορά ενός κουταβιού.

 Υιοθεσία ή αγορά; Υπάρχουν πολλές μεριές που μπορείτε να αναζητήσετε διαθέσιμα σκυλάκια για αγορά ή υιοθεσία. Πού θα βρείτε, λοιπόν, το νέο μέλος της δια βίου οικογένειας σας;

 Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αγορά ή την υιοθεσία σκύλου.

Υιοθεσία από καταφύγια σκύλων

 Εάν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, ψάξτε στα καταφύγια ζώων ή σε οργανισμούς διάσωσης.

 Εκεί, το προσωπικό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο φίλο – σκύλο, θα σας ενημερώσει πλήρως για την συμπεριφορά, τα χαρακτηριστικά της φυλής του, αλλά και για την προέλευσή του.

 Στα κέντρα διάσωσης θα βρείτε πολλά σκυλάκια διαφορετικών ηλικιών και φυλών. Ωστόσο, εξαιτίας των δυσκολιών που έχουν βιώσει, μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερη φροντίδα και προσοχή.

 Επομένως, ο χρόνος που χρειάζονται για να εμπιστευτούν και να αισθανθούν άνετα θα είναι μεγαλύτερος.

 Πρέπει να είστε σίγουροι ότι η ιδιοσυγκρασία και οι ανάγκες φροντίδας του σκύλου ταιριάζουν στενά με αυτό που μπορείτε να προσφέρετε.

Αν πληρείτε όλες τις προϋποθέσεις, μη διστάσετε να σώσετε ένα σκυλάκι από το καταφύγιο. Η υιοθεσία αδέσποτου σκύλου είναι μια πράξη αγάπης που θα δώσει χαρά και ένα σπίτι σε ένα εγκαταλελειμμένο σκύλο.

Κατηγορίες επικίνδυνων εκτροφέων σκύλων

 Τα τρία κύρια μέρη που θα βρείτε κουτάβια προς πώληση είναι οι εμπορικοί εκτροφείς σκύλων, οι λιανοπωλητές σκύλων και οι εκτροφείς σκύλων σε σπίτι.

 Μην αγοράζετε σκύλο δίνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά με το πρόσχημα ότι έτσι θα το σώσετε. Η τακτική αυτή είναι υπερ των πωλητών και υπέρ της βιομηχανίας μαζικής παραγωγής σκύλων.

 Τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στους διαχειριστές που συνεχίζουν την αναπαραγωγή και την κακομεταχείριση των ζώων. Εάν δείτε κάποιον να έχει κουτάβια σε άθλιες συνθήκες, ενημερώστε τις τοπικές αρχές.

 Μην πιστεύετε πάντα ότι τα σκυλιά μεγαλώνουν σε άριστες «οικογενειακές»  συνθήκες. Πολλοί δημιουργούν μικρές μονάδες παραγωγής και πώλησης, διαφημίζοντας τον εαυτό τους σε περιοδικά, εφημερίδες ή στο διαδίκτυο.

 Οι εικόνες που αναρτούν και δημοσιοποιούν μπορεί να διαφέρουν πολύ από την πραγματικότητα.

 Οι αξιόπιστοι εκτροφείς σκύλων δεν επιλέγουν το διαδίκτυο για πώληση κουταβιών. Συνήθως, εκτρέφουν σκυλιά για εξειδικευμένη χρήση, όπως σκυλιά κυνηγιού ή εργασίας.

 Είδατε μια αγγελία για πώληση κουταβιού σε ένα site γενικών αγγελιών; Τότε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι αξιόπιστη αγγελία.

 Βέβαια, ακόμα και οι εκτροφείς-χομπίστες που στοχεύουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών μιας ράτσας μπορεί να μεγαλώνουν τα σκυλάκια σε δυσμενές περιβάλλον διαβίωσης. 

 Κύριο μέλημα τους είναι η συμμετοχή σε σόου σκύλων, όπου η κάθε ράτσα επιδεικνύει τα “προσόντα-ταλέντα” της. Ακόμα και αυτό όμως μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού η επιτυχία συνδέεται με την αύξηση του κέρδους και την εκτροφή της ράτσας για ιδιοτελείς σκοπούς.

 Οι εκτροφείς σκύλων σε σπίτι περιλαμβάνουν τους χομπίστες ή αυτούς που είναι ενθουσιασμένοι με μια ράτσα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της. Συνήθως, δεν αποκομίζουν χρήματα σε καθημερινή βάση.

 Μολονότι τα κουτάβια μεγαλώνουν σε ένα οικογενειακό και στοργικό περιβάλλον, πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος της διαβίωσης τους για παν ενδεχόμενο.

Αξιόπιστοι εκτροφείς σκύλων

 Τα περισσότερα κουτάβια πωλούνται στόμα με στόμα ή κρατούνται πριν καν την αναπαραγωγή τους.

 Ένας αξιόπιστος εκτροφέας είναι εκείνος που είναι πιστοποιημένος, έχει δηλαδή τα αντίστοιχα έγγραφα που πιστοποιούν ότι τα σκυλάκια αναπαράγονται και μεγαλώνουν σε ένα κατάλληλο για εκείνα περιβάλλον.

 Η εύρεση εκτροφέα είναι μια καλή επιλογή για αγορά σκύλου, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τη φυλή του. Επίσης, γνωρίζει τις ασθένειες που είναι διαδεδομένες στη φυλή.

 Έτσι, Θα επικεντρωθεί στη αναπαραγωγή κουταβιών που προέρχονται από υγιείς γονείς αποφεύγοντας τις μείξεις που μπορεί να προκαλέσουν γεννητικές ανωμαλίες ή προβλήματα συμπεριφοράς.

 Σε περίπτωση που η οικογένεια αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα να μη μπορεί να μεγαλώσει πια το κουτάβι, ένας αξιόπιστος εκτροφέας είναι διατεθειμένος να το πάρει πίσω και να το φροντίσει.

Αγορά σκύλων από pet shop

 Πολλά καταστήματα δεν είναι «φιλικά προς τα κουτάβια», δεν έχουν δηλαδή τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

 Προμηθεύονται άστεγα κουτάβια από τα τοπικά καταφύγια ζώων και τα πουλούν εξασφαλίζοντας το μέγιστο κέρδος για αυτούς. Δεν είναι μάλιστα απίθανο να έχουν αγοραστεί ή εισαχθεί παράνομα στη χώρα μας.

 Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ιστορικό του σκυλάκου ή την πλήρη κατάσταση της υγείας του. Ανάλογα με τις συνθήκες που έχει μεγαλώσει ή το οικογενειακό του υπόβαθρο, μπορεί να γίνει επιθετικό.

 Οι πιστοποιημένοι κτηνοτρόφοι δεν συνεργάζονται με τα καταστήματα λιανεμπορίου και δεν επιλέγουν να πουλήσουν μέσω αυτών.

 Σας συνιστούμε να μην αγοράζετε σκύλο από έναν λιανοπωλητή ή από εκθέσεις ζώων. Τα κλεμμένα ζώα δίδονται για αγορές, παραστάσεις ή εκθέσεις. Με την επίσκεψή σας στο κτηνίατρο θα είναι εύκολο να διαπιστώσετε εάν το σκυλάκι είναι κλεμμένο, καθώς θα φέρει μικροτσίπ.

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση αγοράς ή υιοθεσίας μπορείτε να βρείτε έναν κτηνίατρο και να επισκεφθείτε μαζί το μέρος που μένουν τα σκυλάκια. Ο κτηνίατρος θα σας διαβεβαιώσει για την υγεία των κουταβιών.

 Ένας υπεύθυνος κτηνοτρόφος θα είναι περήφανος να σας δείξει το περιβάλλον που μένουν τα ζώα. Θα έχει έναν κατάλληλο και φιλικό χώρο για σκύλους και η υγιεινή τους θα είναι άριστη.

 Εάν αγοράσετε ένα σκυλάκι από μια αναξιόπιστη πηγή, μην τρέφετε την ελπίδα ότι τα χρήματα σας θα βοηθήσουν την ευημερία άλλων ζώων.

 Εάν ψάχνετε μια συγκεκριμένη φυλή ή αναζητάτε μια καθαρόαιμη ράτσα, τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένας αξιόπιστος εκτροφέας. Εάν απλά θέλετε να δώσετε αγάπη και σπίτι σε ένα σκυλάκι, ρωτήσετε σε ένα καταφύγιο της πόλης σας ή μια ομάδα διάσωσης.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *