Μπισόν Φριζέ: Ένας μπουκλωτός Πρίγκιπας!

Ποιο είναι το διάσημο κατάλευκο, μπουκλωτό και πανέξυπνο σκυλάκι που εκπαιδεύεται πανεύκολα; Γνωρίστε το μαγευτικό Μπισόν Φριζέ!

Προορίζεται για:

Εργένηδες, μικρές οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Υψηλό

Προσδόκιμο ζωής:

12-15 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Στοργικό, πιστό

Κατάσταση υγείας:

Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Bichon Frise

 Το Μπισονάκι είναι ένα μικρόσωμο, αλλά αρκετά γεροδεμένο σκυλί. Φημίζεται για το κατάλευκο μπουκλωτό τρίχωμα του. Για τον ίδιο λόγο στη Γαλλία χρησιμοποιούταν σε διαγωνισμούς, πέρα από ζωάκια συντροφιάς.

 Ανάμεσα στα διακριτά χαρακτηριστικά της ράτσας ανήκει το πυκνό, φουντωτό τρίχωμα. Μάλιστα, είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από αλλεργίες αφού δεν μαδάει σχεδόν ποτέ.

 Σπανίως, μπορείτε να βρείτε τα μπισονάκια σε βερικοκί και γκρι χρώματα, αλλά το βασικό και χαρακτηριστικό χρώμα είναι το λευκό.

 Η συγκεκριμένη ράτσα δεν ενδείκνυται για ιδιοκτήτες που δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο. Αυτό, γιατί χρειάζεται περιποίηση για να διατηρηθεί υγιές και λαμπερό το τρίχωμα του.

 Δηλαδή, βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και συχνό καθαρισμό. Μία επίσκεψη σε ειδικό καλλωπισμού κάθε 4 μήνες είναι ό,τι πρέπει, αλλά δεν αρκεί από μόνη της.

 Παρά τον έντονο χαρακτήρα τους, τα αξιολάτρευτα Bichon έχουν μία πολύ ευγενική και ήπια συμπεριφορά. Ακόμη περισσότερο όμως, λατρεύουν την ανθρώπινη συντροφιά και είναι πολύ στοργικά απέναντι στους ιδιοκτήτες τους.

 Είναι πανέξυπνα, επομένως η βασική εκπαίδευση δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα. Συνδυάστε με άφθονο παιχνίδι και ποιοτικό χρόνο μαζί τους και θα κρατήσετε ήρεμα και χαρούμενα.

 Ένα ενήλικο Μπισονάκι έχει μικρό μέγεθος, με βάρος περίπου στα 3-6 κιλά. Ένα αρσενικό φτάνει τα 23-30 εκατοστά ύψους, ενώ μία θηλυκιά τα 23-28 εκατοστά. Αν είναι υγιή και προσεγμένο, μπορεί να ζήσει για περίπου 13 χρόνια – ή και παραπάνω.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Είναι περίτρανα σκυλιά του θεάματος κατά το ένδοξο παρελθόν τους κι αυτό φαίνεται ακόμη και σήμερα στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους. Λατρεύουν να σκορπούν χαμόγελα και χαρά και να είναι το επίκεντρο της προσοχής.

 Τα κουτάβια της συγκεκριμένης φυλής εκπαιδεύονται πολύ εύκολα, αφού είναι υπάκουα και πανέξυπνα. Μάλιστα, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση και η ορθή κοινωνικοποίηση τους από μικρή ηλικία.

 Τα γλυκύτατα Μπισονάκια είναι απολύτως χαρούμενα όταν βρίσκονται κοντά στην οικογένεια τους. Είναι, βλέπετε, εκ φύσεως κοινωνικά και φιλικά με όλους!

 Η καλή συμπεριφορά τους τα καθιστά ιδανικά για κατοικίδια συντροφιάς σε οικογένειες με παιδάκια. Εξίσου καλά τα πηγαίνουν με ηλικιωμένους ανθρώπους και άλλα ζωάκια μέσα στο σπίτι.

 Ωστόσο, αν έχετε μικρά παιδάκια, καλό θα ήταν να τα προσέχετε κοντά στα ευαίσθητα Μπισονάκια. Μοιάζουν με αρκουδάκια, αλλά δεν είναι. Συνεπώς, θα πρέπει να αποφεύγουν να τα σφίγγουν πολύ.

 Σε γενικές γραμμές, ο ήπιος χαρακτήρας τους δε δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο, μην τα κακομάθετε και μην τους επιτρέπετε συμπεριφορές που θα απαγορεύατε σε έναν μεγαλόσωμο σκύλο. Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει σε κυριαρχικές τάσεις.

 Τα Bichon Frise χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να λάβουν την απαραίτητη πνευματική και σωματική διέγερση. Όπως όλα τα σκυλιά, αν δεν ικανοποιήσετε τις ανάγκες τους, μπορούν να εμφανίσουν προβληματική συμπεριφορά.

Η ιστορία των χνουδωτών Bichon Frise

 Η συγκεκριμένη ράτσα είναι από τις αρχαιότερες. Μάλιστα, θεωρείται ότι προέρχεται από τα Water Spaniels και τα Standard Poodles και εκτράφηκε για πρώτη φορά περίπου το 1300.

 Το όνομα προέρχεται από τις Γαλλικές λέξεις Bichon και Frise, που σημαίνουν «μικρό μακρύτριχο σκυλί» και «μπουκλωτό», αντίστοιχα.

 Τα πρώτα κουταβάκια, που εμφανίστηκαν κοντά στα 1300, ήταν αποτέλεσμα διασταύρωσης του Κανίς της τότε Βασίλισσας με ένα Maltese. Αν και δεν είναι σκυλί του νερού, το Μπισονάκι λατρεύει εξίσου το υδάτινο στοιχείο, χάρη σε έναν ακόμη πρόγονο του, το Water Spaniel.

 Ο Βασιλιάς Henry III συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της δημοτικότητας του Μπισόν στην Αγγλία του 16ου αιώνα. Λάτρευε τόσο πολύ τα δικά του κουτάβια της ράτσας αυτής που τα κουβαλούσε παντού μαζί του σε ένα καλαθάκι που κρεμούσε  γύρω από το λαιμό του.

 Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης στη Γαλλία, η ράτσα αυτή ήταν η πιο κορυφαία. Μετά το 19ο αιώνα όμως, θεωρούνταν πλέον αρκετά συνηθισμένα ζωάκια.

 Για την ακρίβεια, η δημοτικότητα τους έπεσε τόσο πολύ που σχεδόν εξαφανίστηκαν! Οι εκτροφείς έβαλαν τα δυνατά τους για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού και έτσι, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα κατάφεραν.

 Το πρώτο πρότυπο της φυλής υιοθετήθηκε το 1933. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, το Bichon Frise είχε μετατραπεί σε ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο στην Αυστραλία – χάρη στην τηλεοπτική σειρά Meweth, με πρωταγωνιστή τον Bruce Gyngell και το σκυλάκι του, Molly.

 Στις ΗΠΑ έφτασε για πρώτη φορά το 1955. Λίγο αργότερα, το 1972 αναγνωρίστηκε και από την Αμερικανική Ένωση Σκύλων. Το 2013, οι σκύλοι της φυλής Bichon Frise κατείχαν την 40η θέση στις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στις ΗΠΑ.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Μπισόν Φριζέ

 Γενικότερα, πρόκειται για αρκετά δραστήρια και ενθουσιώδη σκυλάκια, που απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε για τα προβλήματα υγείας που μπορούν να εμφανίσουν. Ειδικότερα:

 • Προβλήματα με την ουροδόχο κύστη

 Για παράδειγμα, μπορούν να εμφανίσουν πέτρες ή διάφορες μολύνσεις. Δεν είναι κάτι σοβαρό. Ωστόσο, αν δείτε ακράτεια, αίμα στα ούρα, δυσκολία κατά την ούρηση ή ανορεξία, καλό θα ήταν ενημερώσετε τον κτηνίατρο σας.

 • Αλλεργίες

 Έχουν ένα ευαίσθητο δερματάκι, ειδικά σε τσιμπήματα παρασίτων. Έτσι, μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με ορισμένες δερματικές αλλεργίες. Τότε, θα τα δείτε να ξύνονται έντονα, να γλείφουν υπερβολικά τις πατούσες και να τρίβουν παντού το προσωπάκι τους.

 • Εξάρθρημα επιγονατίδας

 Δεν είναι ασυνήθιστη κατάσταση για κάτι μικρόσωμο σκύλο. Επί της ουσίας, πρόκειται για δυσλειτουργία της επιγονατίδας. Σε ήπιες περιπτώσεις δεν απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ενώ σε πιο σοβαρές ίσως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

 • Ευαισθησία κατά τον εμβολιασμό

 Η συγκεκριμένη φυλή είναι ευαίσθητη απέναντι στα εμβόλια και μπορεί να παρουσιάσει πρήξιμο, πόνο ή ληθαργική συμπεριφορά. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ωστόσο καλό θα ήταν να έχετε το νου σας για επιπλοκές.

 • Δυσπλασία ισχίου

 Όπως οι περισσότερες μεγαλόσωμες ή πολύ δραστήριες ράτσες σκύλων, έτσι και τα γλυκύτατα Μπισονάκια μπορούν να εμφανίσουν πρόβλημα στο ισχίο τους και μεταγενέστερα αρθρίτιδα. Συνήθως, δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

 Τέλος, είναι επιρρεπή σε δακρύρροια, επιληπτικά επεισόδια, ωτίτιδα, δερματίτιδα, ενώ παράλληλα μπορούν να εμφανίσουν καταρράκτη στα μάτια. Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, θα πρέπει πάντοτε να παρακολουθείτε την υγεία του κατοικίδιου σας σε άμεση συνεννόηση και με τον κτηνίατρο σας.

Το παιχνίδι των γνώσεων

 •  Κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής τους, τα κουτάβια κοιμούνται το 90% της μέρας τους και δεν βλέπουν μέχρι να γίνουν 12 ημερών.
 •  Ο περίφημος Ισπανός ζωγράφος Francisco de Goya απεικονίζει ένα Μπισόν στον πίνακα του Duchess of Alba. Οι Sir Joshua Reynolds και Titian της Ιταλίας το ίδιο.
 •  Το προσδόκιμο ζωής τους διαφέρει από άλλα σκυλιά. Μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου τους, το Μπισονάκι είναι 15 χρονών σε σκυλίσια χρόνια, ενώ το δεύτερο χρόνο είναι 24. Έπειτα, μεγαλώνει άλλα 4 χρόνια σε ετήσια βάση.
 •  Θεωρούνται υποαλλεργικά, αφού μαδούν ελάχιστα.
 •  Σήμα κατατεθέν της ράτσας είναι το κατάλευκο τρίχωμα, αλλά θα τα βρείτε και σε βερικοκί και γκριζωπά χρώματα.
 •  Η Christina Aguilera είχε ένα Μπισόν Φριζέ, τη Lucy.

 Στοργικά, αξιολάτρευτα, πιστά και δραστήρια. Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά κάθε σκύλου της ράτσας των Bichon Frise. Κάτι τέτοιο τα καθιστά ιδανικά ως κατοικίδια συντροφιάς, ειδικά εάν έχετε οικογένεια με παιδάκια.

 Ως πρώην σκύλος θεάματος, το Μπισονάκι σας με το έντονο ταπεραμέντο του θα θέλει πάντοτε να σας διασκεδάζει και να τραβάει την προσοχή σας. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, για άφθονες στιγμές γέλιου και χαράς μέσα στο σπίτι!

 Για να αποπκτήσετε το δικό σας, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή να επισκεφθείτε ένα καταφύγιο ζώων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *