Σκύλος & Γάτα στον ίδιο χώρο; Μάθετε πώς!

Θέλετε σκύλο και γάτα αλλά φοβάστε για την συμβίωση τους στον ίδιο χώρο; Δείτε πως θα τους κάνετε τους καλύτερους και παντοτινούς φίλους!

 Μία κοινή πεποίθηση είναι πως οι σκύλοι είναι θανάσιμοι εχθροί με τις γάτες. Αυτό οδηγεί στο να μην υπάρχει τρόπος να μείνουν ποτέ κάτω από την ίδια στέγη, τουλάχιστον χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα.

 Σε γενικές γραμμές, οι γάτες είναι απρόσιτες και τρομάζουν εύκολα. Την ίδια στιγμή, οι σκύλοι είναι κοινωνικοί και κτητικοί με το χώρο τους. Άραγε, μπορούν να τα πάνε καλά; Η αλήθεια είναι πως μπορεί να υπάρξει αρμονική συμβίωση μεταξύ των δύο. Απλώς, θα χρειαστούν τη βοήθεια σας.

 Με την κατάλληλη εκπαίδευση, λοιπόν, τα κατοικίδια σας θα μπορέσουν να γίνουν φίλοι ή τουλάχιστον να ανέχονται το ένα την παρουσία του άλλου. Θα χρειαστεί να είστε αισιόδοξοι, τρυφεροί και ενθαρρυντικοί μαζί τους, καθώς επίσης και να οπλιστείτε με υπομονή.

 Ας δούμε αναλυτικότερα μερικές συμβουλές για να τα καταφέρετε:

1. Αναλογιστείτε τις ιδιαιτερότητες του καθενός

 Έχετε ακούσει πως ορισμένες ράτσες γάτας και σκύλων δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους, έτσι; Ε, λοιπόν, πρόκειται για μύθο! Σημασία έχει ο χαρακτήρας του κάθε ζωντανού και τα ενεργειακά επίπεδα του.

 Για παράδειγμα, ένας κτητικός σκύλος με προβληματική συμπεριφορά, δεν θα τα πάει καλά με μία νευρική κι ανήσυχη γάτα ή ένας ηλικιωμένος σκυλάκος δε θα ήθελε να μοιράζεται το χώρο του με ένα ενθουσιώδες γατάκι.

 Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμόσετε σε περίπτωση που δεν ταιριάζουν οι χαρακτήρες τους. Εναλλακτικά, θα πρέπει να φροντίζετε να βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους κάτω από την ίδια στέγη.

2. Δώστε στη γάτα τον χώρο της

 Οι γάτες χρειάζονται ένα καταφύγιο, ακόμη και μέσα στο σπίτι. Με αυτό το τρόπο αισθάνονται ασφαλείς.

 Ο σκύλος δεν θα πρέπει ποτέ να έχει πρόσβαση σε αυτό. Δημιουργήστε όμως κάποια ακόμη ασφαλή σημεία τριγύρω, όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν ο ένας την συντροφιά του άλλου.

 Δοκιμάστε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες αναρρίχησης της γάτας σας και προσφέρετε της το δικό της προσωπικό χώρο κάπου ψηλά. Θα τη δείτε να παρατηρεί τον σκύλο και να τον αποφεύγει καμία φορά, πηδώντας από έπιπλο σε έπιπλο.

 Όσο θα βρίσκεται εκεί πάνω όμως, είστε υπεύθυνοι να απομακρύνετε το σκύλο σας από το δοχείο απορριμμάτων της. Έτσι, θα την κάνετε να αισθάνεται ασφαλής και θα αποφύγετε την κοπροφαγία του σκύλου σας μια και καλή!

 Το κατάλληλο εργαλείο που χρειάζεστε είναι οι πύλες μωρού. Προσέξτε όμως, γιατί πολλοί σκύλοι είναι καλλιτέχνες στην απόδραση τους. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, για κάθε δυνατό σενάριο, εάν κρατάτε το δοχείο της σε κοινή θέα.

3. Εκπαίδευση σκύλου με γάτα

 Είναι σημαντικό να φροντίσετε την εκπαίδευση σκύλου με γάτα. Έτσι, θα τιθασεύσετε τον αυθορμητισμό του και θα ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε. Ακόμη και τότε όμως, στην αρχή καλό είναι να τον έχετε ακόμη με λουρί – τουλάχιστον όταν έρχονται σε επαφή.

 Κάντε μια δοκιμή πρώτα: τρέχει αμέσως στην κουζίνα όταν πέφτει κάτι κάτω ή φοβάται όταν ακούει κάποιο παιχνίδι; Εάν ναι, τότε μάλλον δεν θα τα πηγαίνει και πολύ καλά με τη γάτα σας.

4. Σωματική και πνευματική διέγερση σκύλου

 Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προσφέρουν στο σκύλο τους μόνο το 20% της σωματικής και πνευματικής διέγερσης που χρειάζεται. Έτσι, όμως, είναι δύσκολο για εκείνον να παραμείνει ήρεμος κοντά σε γατιά και να μην εκτονωθεί επάνω τους.

 Αντί να τον βγάλετε μία σύντομη βόλτα, δοκιμάστε να σταματάτε και να του λέτε να κάτσει πέντε φορές σε κάθε τετράγωνο. Αλλάζετε συχνά τη διαδρομή σας ή αυξομειώνετε την ταχύτητα σας.

5. Αφήστε τα να μυρίσουν!

 Πάντοτε είναι μια καλή ιδέα να αφήνετε τις γάτες και τους σκύλους να μυρίζουν οι μεν τα πράγματα των δε. Αυτό θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε προτού τους φέρετε σε επαφή.

6. Η πρώτη εντύπωση μετράει

 Η πρώτη εντύπωση πάντοτε μετράει. Για αυτό, θα πρέπει να σχεδιάσετε προσεκτικά την πρώτη τους συνάντηση. Σκεφτείτε πως και οι δύο λατρεύουν το φαγητό. Επομένως, μια καλή στιγμή θα ήταν τους συστήσετε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος.

 Φροντίστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους και να μην βλέπουν ο ένας τον άλλον – μόνο να μπορούν να μυρίσουν. Σταδιακά, θα ταυτίσουν τη μυρωδιά του άλλου με το φαγητό και θα είναι αυτόματα κάτι σχετικά ευχάριστο για εκείνους.

 Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία για μερικές εβδομάδες και μετά επιτρέψτε τους να ιδωθούν. Ίσως χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να επιτευχθεί η ιδανική συμβίωση και να μπορέσουν να τρώνε ο ένας στο πλευρό του άλλου, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο!

7. Κρατάτε το φαγητό και τα παιχνίδια τους χώρια

 Ακόμη κι όταν καταφέρετε να τους συστήσετε με επιτυχία, δεν θα πρέπει να τους έχετε κοινό μπολάκι φαγητού. Θα πρέπει πάντοτε να κρατάτε το φαγητό του ενός μακριά από του άλλου, για να αποφύγετε ένα θερμό επεισόδιο. Εξάλλου, σε κανέναν δεν αρέσει να του τρώνε το φαγητό!

 Ενδεικτικά, μπορείτε να προγραμματίσετε τις ώρες ταΐσματος του καθενός. Αποφύγετε να γίνονται στο ίδιο δωμάτιο ή σε κοινή ώρα. Επίσης, προσέχετε πάντοτε τα παιχνίδια της γάτας σας. Ο σκύλος θα θέλει να παίξει με τα παιχνίδια για γάτες, αλλά μην τον αφήσετε. Έτσι, θα αποτρέψετε έναν πιθανό καυγά.

8. Από μικρά στα βάσανα

 Η ορθή κοινωνικοποίηση αυτών των δύο σε μικρή ηλικία θα είναι πολύ πιο εύκολη από το να τους συστήσετε ως ενήλικες. Να θυμάστε ότι τα κουτάβια είναι σαν σφουγγάρια – απορροφούν με μεγάλη ευκολία ό,τι τους μαθαίνετε.

 Επίσης, είναι αδύνατο να έχουν αναπτύξει κυριαρχικές τάσεις σε αυτό το στάδιο της ζωής τους. Έτσι, δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο γατάκι σας.

 Μπορεί ο σκύλος με τη γάτα να θεωρούνται ορκισμένοι εχθροί. Παρόλα αυτά, αποτελούν και τα δύο θαυμάσια κατοικίδια. Για αυτό το λόγο μπορεί να θέλετε να έχετε και τα δύο μέσα στο σπίτι σας.

 Θα πρέπει όμως να τα εκπαιδεύσετε να ζουν αρμονικά και ειρηνικά, έτσι ώστε να μη δυσκολεύεται η ζωή κανενός. Το σπίτι θα πρέπει πάντα να θεωρείται ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους.

 Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές σαν έναν βασικό οδηγό εκπαίδευσης του σκύλου, για να μπορεί να ζει με τη γάτα σας. Παράλληλα, μπορείτε να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικό εκπαιδευτή ή κτηνίατρο. 

 Θα θέλατε να μάθετε κάτι ακόμη για την συμβίωση σκύλου και γάτας; Αφήστε μας ένα σχόλιο εδώ!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *