Cocker Spaniel: Τα πάντα για το υπέροχο Κόκερ Σπάνιελ!

Ποια είναι η ράτσα σκύλου για οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και για μοναχικούς ανθρώπους; Γνωρίστε το Κόκερ Σπάνιελ που θα σας μαγέψει!

 Προορίζεται για:

Οικογένειες και μόνους ανθρώπους

 Επίπεδο συντήρησης:

Μεσαίο

 Διάρκεια ζωής:

12 – 15 χρόνια

 Χαρακτήρας:

Έξυπνο και γεμάτο ενέργεια

 Κίνδυνος για την υγεία:

Η ράτσα αυτή έχει μεσαίες πιθανότητες να αποκτήσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του

Προεπισκόπηση ράτσας

 Υπάρχουν δύο φυλές Κόκερ Σπάνιελ: το αμερικάνικο Κόκερ Σπάνιελ και το αγγλικό. Υπάρχουνε βέβαια κάποιες διαφορές στα χαρακτηριστικά των δύο φυλών.

 Αγγλικό κόκερ σπάνιελ:

 Το αγγλικό Cocker Spaniel έχει μακρύ μεταξένιο τρίχωμα, κυρίως ίσιο στη ράχη και ελαφρώς κυματιστό στα πόδια. Τα μακρύτερα μαλλιά που καλύπτουν το στήθος και την κοιλιά του ονομάζονται “πτέρωμα”.

 Εξαιτίας του πλούσιου και μακρύ τριχώματος του χρειάζεται τακτική περιποίηση και συχνό βούρτσισμα.

 Τα χρώματα του τριχώματος συνήθως είναι μαύρο κόκκινο ή καφέ. Υπάρχουν επίσης και πολύχρωμα Cocker Spaniel με ανάμιξη αυτών των χρωμάτων με το λευκό.

 Αμερικάνικο cocker spaniel:

 Το αμερικάνικο κόκερ σπάνιελ τείνει να είναι μικρότερο, έχει δηλαδή μικρότερη πλάτη, κοντύτερη μουσούδα και θολωτή κεφαλή.

 Γενικά έχουν μεσαίο μέγεθος, και τα κιλά τους κυμαίνονται μεταξύ 13 και 15 κιλών με ύψος που φτάνει τα 38 εκατοστά στα αρσενικά και 36 στα θηλυκά.

Προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία

 Τα Κόκερ Σπάνιελ είναι πιστά σκυλιά στο αφεντικό τους και ο χαρακτήρας τους είναι στοργικός.

 Η εκπαίδευση τους είναι αρκετά εύκολη γιατί είναι πολύ υπάκουα πλάσματα. Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύονται όταν είναι κουτάβια, καθώς έτσι μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα.

 Τα κοκεράκια είναι πολύ ευκίνητα και λατρεύουν το παιχνίδι. Αλληλοεπιδρούν υπέροχα με τα παιδιά με τους ηλικιωμένους αλλά και με άλλα κατοικίδια ζώα. Επίσης, είναι φανταστικά σκυλιά θεραπείας!

 Η αλήθεια είναι ότι τα κοκεράκια είναι ιδανικά σκυλιά για σπίτι, για οικογένεια & παιδιά αλλά και για μοναχικούς ανθρώπους. Λόγω της ευκινησίας τους αλλά και της υπακοής τους, είναι εξαιρετικοί συνοδοιπόροι στο κυνήγι. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έχουν ρίζες ως κυνηγετικά σκυλιά.

 Χρειάζονται τακτική άσκηση ειδάλλως μπορεί να αναπτύξουν προβληματική συμπεριφορά με πολλά ελλατώματα.

 Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε στην υιοθεσία ενός Cocker Spaniel φροντίστε να του αφιερώνετε αρκετό χρόνο για την εκπαίδευσή του όταν είναι κουτάβι αλλά και για άθληση και παιχνίδι.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας των Κόκερ Σπάνιελ

Υποθυρεοειδισμός

 Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται αρκετά συχνά στην φυλή Cocker Spaniel. Είναι μία νόσος που αφορά τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος δεν παράγει αρκετή ορμόνη.

 Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απώλεια τριχώματος, κόπωση, ταλαιπωρημένο δέρμα και επιληψία. Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και ειδική διατροφή ως θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Πρωτογενής σμηγματόρροια

 H πρωτογενής σμηγματόρροια είναι μία δερματική πάθηση κατά την οποία το δέρμα τείνει να είναι λιπαρό, φολιδωτό και να μυρίζει άσχημα λόγω της υπερπαραγωγής των κυττάρων του δέρματος. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και ειδικά σαμπουάν.

Ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Η πάθηση αυτή ανήκει στην οικογένεια των οφθαλμικών παθήσεων με χαρακτηριστικό της την συνεχή επιδείνωση. Προκαλεί σταδιακή νυχτερινή τύφλωση που μπορεί να οδηγήσει σε οριστική τύφλωση.

 Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία όμως τα σκυλάκια συνηθίζουν και προσαρμόζουν την όρασή τους ώστε να κινούνται με ασφάλεια σε σταθερά περιβάλλοντα.

Aλλεργίες

 Τα cocker spaniel είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διάφορες τροφικές αλλεργίες με την επαφή ή την εισπνοή. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή αλλά και με την απομάκρυνση του αλλεργιογόνου από το περιβάλλον του σκύλου.

Αυτοάνοση αναιμία:

 H αυτοάνοση αναιμία προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου όπου το αίμα του προσβάλλεται από τα ίδια του τα κύτταρα. Τα συμπτώματα είναι ίκτερος, λήθαργος, πρησμένη κοιλιά και ωχρά ούρα.

 Τα σκυλιά που διαγνώστηκαν με αυτοάνοση αναιμία δεν πρέπει να αναπαράγονται καθώς η ασθένεια αυτή είναι κληρονομική. Για την αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία υπάρχει θεραπεία.

Ιδιοπαθής επιληψία

 Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα το σκυλάκι να παθαίνει κρίσεις. Ωστόσο, οι κρίσεις είναι σύμπτωμα και άλλων ασθενειών, οπότε με το που τις αντιληφθείτε, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.

Καταρράκτης

 Η πιο γνωστή ασθένεια που προσβάλει τα μάτια δημιουργώντας μια θολή μεμβράνη πάνω από τον βολβό του ματιού. Προκαλεί απώλεια της όρασης, μπορεί όμως να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Δυσπλασία του ισχίου

 H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα με την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Επιγονατίτιδα

 H Επιγονατίτιδα είναι άλλη μια πάθηση των οστών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα εντοπίζεται όταν τα οστά τις επιγονατίδας δεν ευθυγραμμίζονται σωστά.

Η κίνηση των οστών μέσα έξω προκαλεί πόνο και δυσκολία στο περπάτημα. Μια ήπια επιγονατίδα δεν απαιτεί θεραπεία, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

 Άλλες ασθένειες:

  • Καρκίνος (αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου της ράτσας, ωστόσο, με τη κατάλληλη θερπαεία είναι θεραπεύσιμος)
  •  Γλαύκωμα
  •  Εξωτερική ωτίτιδα και λοιμώξεις αυτιού
  •  Παχυσαρκία σκύλων

Η ιστορία της ράτσας των Κόκερ Σπάνιελ

 Στα ισπανικά η λέξη «spaniel» σημαίνει «Ισπανικός σκύλος», γιατί η ράτσα πιθανότατα έχει καταγωγή από την Ισπανία, ενώ η λεξη «κόκερ» συνδέεται με την ιδιότητα του ως κυνηγετικό σκυλί.

 Σημαντικό γεγονός μάλιστα αποτελεί ότι μέχρι το 1800 η φυλή Spaniel χωριζόταν σε δύο κατηγορίες: τα κυνηγετικά και τα σκυλιά συντροφιάς. Μάλιστα, υπήρχε και η υποκατηγορία στα κυνηγετικά Σπάνιελ ως σκυλιά εδάφους ή νερού.

 Τα Κόκερ Σπάνιελ όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, κατάγονται από την αρχαία φυλή Σπάνιελ, η οποία υπήρχε στην Αγγλία για πολλούς αιώνες, ωστόσο, τα κοκεράκια δεν είχαν αναγνωριστεί ως φυλή μέχρι και το 1892.

 Τα αγγλικά Κόκερ Σπάνιελ μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Το 1891 εγκαθιδρύθηκε ο Αμερικανικός Όμιλος Σπάνιελ που θεωρήθηκε ο παλαιότερος όμιλος στις ράτσες σκύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Όσον αφορά στο Αμερικανικό Κόκερ Σπάνιελ, η ράτσα προέκυψε από την εκτροφή του μικρότερου Αγγλικού Κόκερ Σπάνιελ, μιας και τα Αμερικανικά κυνηγετικά σκυλιά ήταν μικρότερα από αυτά στην Αγγλία.

Τα Κόκερ Σπάνιελ αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ράτσα πια το 1878, αλλά μόλις το 1946 το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή ράτσα. Όπως και να’χει, και οι δύο ράτσες είναι από τις πιο δημοφιλείς σε όλο το κόσμο.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Η Λαίδη στην ταινία της Disney “Η Λαίδη και ο αλήτης” ήταν Cocker Spaniel
  •  Ένα αμερικάνικο κοκεράκι με το όνομα “ο Μπο” θεωρείται ότι είναι ο πατέρας της ράτσας όπως τη βλέπουμε σήμερα.
  •  Τις χρονολογίες 1936 έως και 1952 το αμερικάνικο Κόκερ σπάνιελ ήταν η πιο γνωστή φυλή σκύλου στις ΗΠΑ.
  •  Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου στη ράτσα κόκερ σπάνιελ είναι ο καρκίνος και έπειτα ακολουθούν τα γηρατειά.
  •  Τα Κόκερ Σπάνιελ είναι αρκετά δημοφιλή ζωάκια για υιοθεσία. Μερικοί γνωστοί ιδιοκτήτες είναι: ο Δούκας και τη Δούκισσα του Cambridge William και Kate, οι προέδροι των ΗΠΑ Bill Clinton, Harry Truman και Richard Nixon αλλά και διασημότητες, όπως η Oprah Winfrey και Charlize Theron.
  •  Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως η παρέα με ένα σκυλί Κόκερ Σπάνιελ βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, είναι εξαιρετικά κατοικίδια ζώα για ανθρώπους με αγχωτική καθημερινότητα ή εργασία.

 Εάν ο σκύλος Κόκερ Σπάνιελ σας ταιριάζει και μπορείτε να του προσφέρεται ένα ζεστό σπίτι, ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και άσκησης, αναζητήστε κουτάβια που να χαρίζονται για να υιοθετήσετε.

 Πρόκειται για πολύ πιστά σκυλιά στο αφεντικό τους που έχουν εξαιρετική συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους, οπότε ταιριάζουν στον οποιοδήποτε.

 Το παιχνίδι μαζί τους είναι ευχάριστο και λατρεύουν το κυνήγι, άλλωστε έτσι εκτράφηκαν. Η εκπαίδευση του μη σας αγχώνει, καθώς είναι υπάκουα πλάσματα!

 Τι εντυπώσεις σας δημιούργησαν τα αγαπητά μας κοκεράκια; Θα σκεφτόσασταν να αποκτήσετε ένα Κόκερ Σπάνιελ στην οικογένειά σας;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *