Αμερικανικό Σταφορντσάιρ Τεριέ: Μάθετε τα πάντα!

Θαραλλέος φύλακας με ενεργητικότητα και αγάπη για τα παιδιά; Γνωρίστε το Αμερικανικό Σταφορντσάιρ Τεριέ και δεν θα το αποχωρίζεστε!

Προορίζεται για:

Οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

10-12 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Έξυπνο, κοινωνικό

Κατάσταση υγείας:

Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια το American Staffordshire Terrier

 Το American Staffordshire Terrier ή απλώς Amstaff είναι ένα πολύ μυώδες και ενεργητικό σκυλί μεσαίου μεγέθους, με κοντό απαλό τρίχωμα και έναν εξαιρετικά πιστό και θαρραλέο χαρακτήρα.

 Γεμάτος αυτοπεποίθηση, άκρως διασκεδαστικός, αποφασιστικός χαρακτήρας και πολύ δυνατός για το μέγεθος του, ο σκύλος αυτής της ράτσας αποτελεί ένα αρκετά δημοφιλές κατοικίδιο για οικογένειες.

 Διαθέτει ένα αρκετά επιβλητικό παρουσιαστικό, που αρκεί για να σπείρει τον τρόμο σε ορισμένους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, το American Staffy έχει μία ήπια και ευγενική συμπεριφορά. Είναι εξαιρετικά φιλικό και υπομονετικό πλάσμα και τα πηγαίνει περίφημα με τα παιδιά.

 Διακρίνεται για την αφοσίωση και την αποφασιστικότητα του, δύο χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό σκύλο-φύλακα. Έτσι, δεν θα διστάσει να προστατέψει τους αγαπημένους του από κάθε εξωτερική απειλή.

 Αν και ονομάζεται Αμερικανικό Σταφορντσάιρ, η καταγωγή του είναι από το Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας. Αναπτύχθηκε από το Βρετανικό Bulldog και αναμείχθηκε με μερικές φυλές του γένους των Τεριέ.

 Αφότου εισήχθη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, μετατράπηκε σταδιακά στη δημοφιλή ράτσα, με το καλλίγραμμο και δυνατό κορμί που γνωρίζουμε σήμερα. Έτσι, λοιπόν, ξεπέρασε κατά πολύ τον Άγγλο ξάδερφο του.

 Το παρελθόν του δεν ήταν πάντοτε όμως το ίδιο λαμπρό. Το American Staffy εκτράφηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε σκυλομαχίες, λόγω του μεγέθους και της δύναμης του – τουλάχιστον μέχρι να κηρυχθούν παράνομες το 1900.

 Από τότε μέχρι και σήμερα, το σκυλάκι αυτό έχει μετατραπεί σε ευγενικό και φιλικό σύντροφο και κερδίζει σταθερά τις πρώτες θέσεις σε σχετικές εκθέσεις για σκύλους.

 Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα από τα πιο υπάκουα και πειθαρχημένα σκυλιά, για αυτό και η εκπαίδευση του δε θα σας δυσκολέψει. Παρόλα αυτά, είναι πολύ ενεργητικό και δραστήριο. Χρειάζεται, λοιπόν, τακτική σωματική δραστηριότητα για να παραμείνει χαρούμενο και ήρεμο.

 Πέρα από όλα αυτά όμως, είναι και πολύ κοινωνικό, αφού λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά και παρέα. Για αυτό, μπορεί να εκδηλώσει άγχος αποχωρισμού, ή ακόμη και προβληματική συμπεριφορά, σε περίπτωση που μείνει μόνο του για καιρό.

 Ένα ενήλικο American Staffy ζυγίζει περίπου 25-30 κιλά και φτάνει τα 43-56 εκατοστά ύψους. Αν παράλληλα λαμβάνει την απαραίτητη σωματική άσκηση και είναι υγιές, μπορεί να ζήσει μέχρι και 10-12 χρόνια.

 Μπορείτε να βρείτε τα κουτάβια σε μια τεράστια ποικιλία από χρώματα, όπως είναι το λευκό, το μαύρο, το γκρίζο ή το καφέ – σήματα κατατεθέν της ράτσας τους.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Συχνά, πολλοί ιδιοκτήτες είναι καχύποπτοι γύρω από ένα Αμερικανικό Σταφορντσάιρ Τεριέ. Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί εκτροφείς εργάζονται αδιάκοπα ήδη από το 1900 για να του προσδώσουν την αξιαγάπητη και ευγενική φύση που διαθέτει σήμερα.

 Σαν σκυλί είναι πραγματικά πανέξυπνο. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που ο χαρακτήρας του εκπαιδεύεται σχετικά εύκολα σε υπακοή και πειθαρχία.

 Η τυφλή πίστη και υπακοή που επιδεικνύει στους ιδιοκτήτες τους το μετατρέπει σε έναν τρυφερό σύντροφο και μία ευχάριστη παρέα, με ήπια συμπεριφορά κοντά στα παιδιά. Για την ακρίβεια, το Amstaff φημίζεται για το πόσο καλά τα πηγαίνει με μικρούς και μεγάλους ανθρώπους. Καλό θα ήταν ωστόσο, να υπάρχει πάντοτε γονική επίβλεψη κατά το παιχνίδι.

 Χάρη στη δύναμη και το θάρρος του, αποτελεί έναν ιδανικό σκύλο-προστάτη. Θα υπερασπιστεί την οικογένεια και το χώρο του με νύχια και με δόντια ενάντια σε κάθε εξωτερική απειλή. Η υψηλή ανοχή στον πόνο και η επιθετικότητα απέναντι στον εισβολέα θα φέρει μία αποφασιστική και συνεχή επίθεση εκ μέρους του.

 Η καλή και συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητη, εάν θέλετε να σας υπακούει. Δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου, αν μπορέσετε να του δείξετε πως είστε ένας ισχυρός ηγέτης. Το ίδιο όμως θα πρέπει να κάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας, για να αποφύγετε την ανυπακοή του.

 Περιστατικά επιθετικότητας απέναντι σε άλλα σκυλάκια ή κατοικίδια είναι πιθανά. Ωστόσο, με την ορθή κοινωνικοποίηση του ήδη από όταν είναι κουτάβι θα μπορέσετε να τα αποφύγετε.

 Μην αφήνετε το μεγαλοπρεπές παρουσιαστικό του να σας ξεγελάει. Το American Staffordshire Terrier μετατρέπεται σε ένα γλυκύτατο κουτάβι που γυρεύει μονάχα χάδια και προσοχή, όταν βρίσκεται με την οικογένεια του. Για αυτό, μην το παραμελείτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 Μην ξεχνάτε ακόμη, πως είναι ένα εξαιρετικά δραστήριο και ενεργητικό σκυλί. Θα χρειαστεί να το βγάζετε βόλτα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, φροντίστε να σας ακολουθεί πιστά.

Η ιστορία του Amstaff

 Σήμα κατατεθέν της ράτσας είναι το καλλίγραμμο και μυώδες κορμί. Το στιβαρό του αυτό παρουσιαστικό σχετίζεται με την πρώιμη ανάπτυξη της φυλής. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια ανάμειξη του πλέον εξαφανισμένου Old English Bulldog και διαφόρων φυλών Τεριέ.

 Οι εκτροφείς ήλπιζαν πως θα πετύχαιναν έναν απίστευτο συνδυασμό δύναμης, θάρρους και επιμονής. Το αποτέλεσμα ήταν το περίφημο Staffordshire Terrier. Η ονομασία του είναι λιγάκι παραπλανητική. Ο σκύλος αυτός δεν προέρχεται από τις ΗΠΑ, αλλά από το Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου.

 Μεταγενέστερα αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο στην περιοχή του Staffordshire. Παρόλα αυτά, δεν έφτασε στις ΗΠΑ μέχρι και τα μέσα περίπου του 1870, οπότε και απέκτησαν παγκόσμια φήμη.

 Στα πρώιμα χρόνια της Αμερικανικής ιστορίας του, το American Staffy εκτρέφονταν κυρίως ως σκύλος συντροφιάς. Μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί εξίσου για κυνήγι, προστασία και αθλήματα.

 Από το 1900 και μετά, η φυλή αναπτύχθηκε περαιτέρω και έγινε ο τέλειος και πιστός σύντροφος για ένα οικογενειακό περιβάλλον. Είναι εξαιρετικά φιλικός, κοινωνικός και τα πηγαίνει άψογα με οικογένεια & παιδιά, οπότε το σπίτι σας θα γεμίσει με χαμόγελα και ζουζουνιές!

 Παράλληλα όμως, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε σκύλο-φύλακα που μάχεται με σθένος στο πλευρό των αγαπημένων του προσώπων.

 Η ράτσα αυτή έφτασε για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 1985 και αναγνωρίστηκε επίσημα το 1987. Τα πρώτα σκυλιά του είδους έφτασαν στην περιοχή από τα νησιά της Χαβάης και τρία χρόνια μετά γεννήθηκαν τα πρώτα καθαρόαιμα κουτάβια American Staffordshire Terrier.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των American Staffordshire Terrier

 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα υγιέστατο σκυλί, που έχει μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, είναι επιρρεπή σε ορισμένες ασθένειες, όπως:

  • Συγγενής καρδιοπάθεια

 Ο τύπος αυτός είναι κληρονομικός και αφορά την μη ομαλή λειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο σκύλος είναι πολύ πιθανό να επιβιώσει, αν μείνει μακριά από την έντονη σωματική δραστηριότητα.

  • Heart Murmurs

 Δεν είναι ακριβώς ασθένεια. Αν εμφανιστούν όμως το πιθανότερο είναι πως υπάρχει συγγενής καρδιοπάθεια στο σκύλο. Επί της ουσίας, πρόκειται για τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

 Δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας, αν το American Staffy σας φαίνεται να κουράζεται γρήγορα με την άσκηση τώρα τελευταία.

  • Δερματοπάθειες

 Η συγκεκριμένη φυλή έχει ιδιαίτερα ευαίσθητο δερματάκι, οπότε είναι πιο πιθανό να εμφανίσει κάποια δερματική αλλεργία. Για αυτό, καλό θα ήταν να κάνετε τακτικά μπάνιο το κατοικίδιο σας, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις του κτηνιάτρου σας.

  • Δυσπλασία ισχίου

 Η κατάσταση αυτή είναι πιθανή να παρουσιαστεί σε πολλές φυλές μεγαλόσωμων σκύλων. Αφορά την μη ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του ισχίου και συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού αντιμετωπίζεται κτηνιατρικά.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Αν και το λέμε Staffordshire Terrier, η πραγματική του προέλευση είναι από το Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου.
  •  Τα American Staffy και τα Pit Bull Terrier είναι εγγενώς συνδεδεμένα. Τα πρώτα αναγνωρίστηκαν σαν ζωάκια θεάματος, ενώ τα δεύτερα όχι. Κάποτε όμως ήταν στην ίδια φυλή. Μετά την απαγόρευση των σκυλομαχιών στις ΗΠΑ όμως, οι εκτροφείς εργάστηκαν σκληρά για να απομακρύνουν την επιθετική συμπεριφορά των Amstaff.
  •  Και οι δύο αυτές φυλές έχουν εμφανιστεί σε πάρα πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά μέσα, ειδικά σε διαφημίσεις του 20ου αιώνα. Η δισκογραφική εταιρεία RCA, ο αμερικανικός στρατός του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μία εξέχουσα αμερικανική εταιρεία παπουτσιών αποτελούν μερικά μονάχα παραδείγματα που εκμεταλλεύτηκαν εμπορικά τα American Staffordshire Terrier και τα Pit Bull Terrier.
  •  Δυστυχώς, αν και οι σκυλομαχίες θεωρούνται πλέον παράνομες, βλέπουμε ακόμα ανεύθυνους ιδιοκτήτες και εκτροφείς να αμαυρώνουν την κατά τα άλλα άψογη φήμη τους.

 Το American Staffordshire Terrier είναι μία από τις πιο υπάκουες, πιστές και στοργικές ράτσες σκύλων και για αυτό το λόγο είναι ιδανικό κατοικίδιο για οικογένειες με παιδιά. Επί της ουσίας, αυτά τα παρεξηγημένα ζωάκια διαθέτουν μία ευχάριστη προσωπικότητα με μία ευγενική και ήπια συμπεριφορά που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

 Πάντως, χρειάζονται μία ισχυρή και δυναμική παρουσία στο πλευρό τους για να τα καθοδηγεί – πάντοτε με τον απαραίτητο σεβασμό στην ιδιοσυγκρασία και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι American Staffy, μπορείτε να δείτε σχετικές αγγελίες όπου χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία Φυσικά, έχετε επίσης την επιλογή να απευθυνθείτε σε ένα καταφύγιο ζώων.

 Σε περίπτωση που θέλετε περαιτέρω πληροφορίες ή εάν έχετε απορίες, μη διστάσετε να μας αφήσετε ένα σχόλιο από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *