Δυσπλασία Σκύλου στο Ισχίο: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση!

Τι είναι πια η εν λόγω δυσπλασία ισχίου που τρομάζει πολλούς σκυλογονείς; Μάθετε τα πάντα για τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.

 Δυσπλασία ισχίου. Αυτές οι δύο λέξεις συνήθως αρκούν για να σπείρουν τον τρόμο μεταξύ όσων έχουν μεγαλόσωμες φυλές σκύλων. Η αλήθεια όμως είναι ότι μπορεί να προσβάλλει σκυλάκια κάθε μεγέθους ή ράτσας.

 Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά επίπονη και μπορεί να μειώσει δραστικά την ποιότητα ζωής ενός σκύλου. Μάλιστα, συχνά εξελίσσεται πριν το αντιληφθούν οι ιδιοκτήτες.

 Για αυτό, ως σκυλογονείς θα πρέπει να είστε σωστά ενημερωμένοι σχετικά με τα αίτια, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της. Είναι ο μόνος τρόπος να παρέχετε στο ζωάκι σας μία μακρά, δραστήρια και υγιή ζωή!

Τι ακριβώς είναι η δυσπλασία ισχίου;

 Πρόκειται για μία κοινή σκελετική κατάσταση, που παρατηρείται συχνότερα μεταξύ μεγάλων ή γιγαντιαίων φυλών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρόσωμα σκυλάκια.

 Για να καταλάβετε πως ακριβώς λειτουργεί, θα πρέπει πρώτα να μάθετε τη βασική ανατομία της άρθρωσης του ισχίου. Σκεφτείτε την άρθρωση του ισχίου σαν να έχει το ρόλο μπάλας και υποδοχής ταυτόχρονα, που συνεργάζονται ομαλά.

 Σε σκύλους με δυσπλασία ισχίου, αυτά τα δύο δεν αναπτύσσονται σωστά και δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Αντί, λοιπόν, να γλιστρούν διευκολύνοντας την κίνηση, τρίβονται. Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση επιδεινώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λειτουργίας της ίδιας της άρθρωσης.

Τα αίτια πρόκλησης της δυσπλασίας στους σκύλους

 Διάφοροι παράγοντες ενδέχεται να οδηγήσουν στην εμφάνιση της συγκεκριμένης κατάστασης, με πρωταρχικό την κληρονομικότητα. Με λίγα λόγια, η δυσπλασία ισχίου περνάει από γενιά σε γενιά.

 Συνηθέστερα, ταλαιπωρεί μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων, όπως είναι ο Μεγάλος Δανός, ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου, το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, και ο Γερμανικός Ποιμενικός.

 Άλλα πράγματα, όπως είναι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, η έντονη σωματική άσκηση, το μη φυσιολογικό σωματικό βάρος και η μη ισορροπημένη διατροφή μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική προδιάθεση, όπου υπάρχει.

 Ορισμένα κουτάβια έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και χρειάζονται ειδικές σκυλοτροφές, κατάλληλες για μεγαλόσωμες ράτσες. Αυτές εμποδίζουν την υπερβολική ανάπτυξη, που καταλήγει σε σκελετικά προβλήματα.

 Με την επιβράδυνση της φυσιολογικής ανάπτυξης αυτών των φυλών, επιτρέπετε στις αρθρώσεις τους να αναπτυχθούν χωρίς πίεση.

 Ένας ακόμη παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει την προδιάθεση ενός σκύλου να εμφανίσει  δυσπλασία είναι η ακατάλληλη διατροφή. Το ίδιο ισχύει και για την ελλιπή ή υπερβολική άσκηση.

 Επί της ουσίας, σκυλάκια που πάσχουν από παχυσαρκία δυσκολεύονται περισσότερο κατά την κίνηση. Πιέζουν πιο πολύ τις αρθρώσεις του κι αυτό μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση.

 Αν δυσκολεύεστε να βρείτε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για το κατοικίδιο σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας. Εκείνος θα μπορέσει να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις πραγματικές ανάγκες του.

Γλυκοζαμίνη για σκύλους

 Οι περισσότερες σκυλοτροφές για μεγάλες ράτσες περιλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, όπως η γλυκοζαμίνη. Αυτά βοηθούν στην καλή υγεία των αρθρώσεων.

 Σε περίπτωση που ο κτηνίατρος σας δει πως ο σκύλος σας πάσχει από αρθρίτιδα, λογικά θα βασίσει τη θεραπεία του στη γλυκοζαμίνη.

 Επίσης, μπορείτε να τον συμβουλευτείτε για πρόσθετα συμπληρώματα διατροφής. Είναι ιδανικά για την πρόληψη της δυσπλασίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφόρων τύπων αρθρίτιδας.

Τα βασικότερα συμπτώματα της δυσπλασίας σκύλου

 Μερικά σκυλιά αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα δυσπλασίας, όταν βρίσκονται σε ηλικία μόλις 4 μηνών. Άλλα ταλαιπωρούνται καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία και πάσχουν ήδη από οστεοαρθρίτιδα.

 Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που καλείστε να προσέξετε. Μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης, το βαθμό φλεγμονής και χαλαρότητας στην άρθρωση, καθώς επίσης και από το πόσο καιρό υποφέρει ο σκύλος σας.

 •  Μειωμένη δραστηριότητα.
 •  Μειωμένο εύρος κίνησης.
 •  Δυσκολία ή απροθυμία να σηκωθεί στα πίσω πόδια, να χοροπηδήξει, να τρέξει ή να ανέβει σκάλες.
 •  Χωλότητα στα πίσω άκρα.
 •  Αστάθεια κατά το βάδισμα.
 •  Απώλεια μυϊκής μάζας.
 •  Αξιοσημείωτη διόγκωση των μυών του ώμου, αφού αντισταθμίζουν το πίσω άκρο.
 •  Πόνος.
 •  Δυσκαμψία.

Τι περιλαμβάνει η ορθή διάγνωση

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας, ο κτηνίατρος θα προβεί σε σωματική εξέταση. Συνήθως, αυτό αρκεί για να εντοπίσει τη δυσπλασία ισχίου.

 Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει στη συνέχεια, είναι να κουνήσει τα πίσω πόδια του σκύλου. Σκοπός είναι να ελέγξει τη χαλαρότητα της άρθρωσης και να δει αν υπάρχει τριβή, πόνος, ή μειωμένο εύρος κίνησης.

 Ακόμη, η εξέταση του σκύλου σας μπορεί να περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό φλεγμονής στις αρθρώσεις.

 Παράλληλα, ο κτηνίατρος θα θελήσει να ενημερωθεί για τα ακριβή συμπτώματα του, πιθανούς τραυματισμούς ή μικροατυχήματα και γενικότερα οποιαδήποτε πληροφορία έχετε για την συνολική υγεία του.

 Η οριστική διάγνωση, συνήθως, έρχεται με ακτινογραφία των γοφών του σκύλου. Έτσι, προσδιορίζεται ο βαθμός και η σοβαρότητα της δυσπλασίας του ισχίου.

Η κατάλληλη θεραπεία

 Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσπλασίας: από αλλαγές στον τρόπο ζωής του σκύλου μέχρι και χειρουργική επέμβαση.

 Σε γενικές γραμμές, η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το περιστατικό. Έτσι, υπάρχουν οι εξής επιλογές:

 •  Μείωση βάρους για να αποφευχθεί η πίεση στους γοφούς.
 •  Μειωμένη δραστηριότητα, ειδικά σε σκληρές επιφάνειες.
 •  Φυσική σωματική θεραπεία.
 •  Συμπληρώματα για τις αρθρώσεις.
 •  Αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

 Αν ο σκυλάκος σας είναι υποψήφιος για χειρουργείο, τότε υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Οι συνηθέστερες επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσπλασίας είναι:

 • Διπλή ή τριπλή πυελική οστεοτομία (DPO/TPO)

 Προτιμάται κυρίως για νεαρά σκυλάκια, κάτω των 10 μηνών. Επί της ουσίας, διορθώνεται η ανωμαλία στην ένωση.

 • Οστεκτομή μηραιαίου κεφαλιού (FHO)

 Μπορεί να γίνει σε νεαρά ή ενήλικα σκυλιά. Συνίσταται στη δημιουργία μίας «ψευδούς» ένωσης που απαλύνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσπλασίας.

 • Ολική αντικατάσταση ισχίου (THR)

 Η πιο αποτελεσματική και άμεση λύση για τη θεραπεία της δυσπλασίας. Ολόκληρη η άρθρωση αντικαθίσταται από μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα. Η ολική αντικατάσταση ισχίου βοηθάει σημαντικά τον σκυλάκο στην καθημερινότητα του και του επιτρέπει μία πιο φυσιολογική ζωή.

Η πρόληψη της δυσπλασίας των σκύλων

 Δεν μπορούν να αντιστραφούν όλα τα περιστατικά εμφάνισης δυσπλασίας ισχίου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης της.

 Αρχικά, θα πρέπει να διατηρείτε υγιές το μυοσκελετικό σύστημα του σκύλου σας, ήδη από όταν είναι κουτάβι. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει σημαντικά στην ομαλή ανάπτυξη των οστών και των αρθρώσεων.

 Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, θα πρέπει να του παρέχετε την απαραίτητη άσκηση και υγιεινή διατροφή, ώστε να μη γίνει ο σκύλος σας παχύσαρκος. Εξάλλου, η παχυσαρκία ευθύνεται και για ένα σωρό ακόμη προβλήματα υγείας, πέρα από τη δυσπλασία.

 Πριν προμηθευτείτε το νέο σας σκυλάκι, κάντε την έρευνα σας. Βρείτε τη φυλή που σας ταιριάζει καλύτερα και πάρτε ένα κουταβάκι από κάποιον έμπιστο άνθρωπο, που του έχει ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

 Δυστυχώς, η δυσπλασία ισχίου αποτελεί κοινό φαινόμενο για τα σκυλάκια, ιδίως για όσα είναι μεγαλόσωμα. Η κληρονομικότητα όμως παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

 Αν και υπάρχουν τρόποι για να προασπίσετε την υγεία του κατοικίδιου σας, μερικές φορές απλώς δεν αρκούν. Αυτό σημαίνει πως και πάλι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις αρθρώσεις.

 Μην ανησυχείτε όμως! Με την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα, θα μπορέσει να ζήσει μία γεμάτη κι ευτυχισμένη ζωή στο πλευρό σας. Για αυτό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας εγκαίρως.

 Σε περίπτωση που έχετε κι άλλες απορίες για αυτή την πάθηση, μπορείτε να μας αφήσετε ένα σχόλιο εδώ!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *