Australian Cattle Dog: Χαρακτηριστικά & Συμπεριφορά!

Έξυπνος, δραστήριος και με έντονο ταπεραμέντο! Γνωρίστε τον Αυστραλιανό σκύλο βοοειδών που λατρεύει το τρέξιμο και τα παιχνίδια στη φύση.

Προορίζεται για:

Οικογένειες με μεγάλα παιδάκια

Επίπεδο διαβίωσης:

Υψηλό

Προσδόκιμο ζωής:

11-12  χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Αφοσιωμένο, δραστήριο

Κατάσταση υγείας:

Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Australian Cattle Dog

 Οι Blue Hellers και οι Red Heelers είναι επίσης γνωστά ως Αυστραλιανά σκυλιά βοοειδών. Αυτά τα ανθεκτικά σκυλιά σε μεσαίο μέγεθος έχουν χρησιμοποιηθεί πρωτίστως ως σκύλοι εργασίας σε αγροκτήματα και φάρμες.

 Κι ενώ η χρήση τους αυτή άρχισε να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι ακόμη περιζήτητα για την αφοσίωση και την στιβαρότητα τους. Έχουν γίνει κατά κάποιο τρόπο σύμβολο της Αυστραλίας για αυτά τα δύο χαρακτηριστικά της ράτσας.

 Έχουν ένα ιδιαίτερο παρουσιαστικό και θα τα βρείτε σε μία μεγάλη ποικιλία από χρώματα και μοτίβα, με επικρατέστερα το μαύρο, το γκρίζο, το σοκολατί και το καφέ.

 Ειδικά τα κουτάβια της ράτσας των Blue Heelers είναι διάσημα, καθώς γεννιούνται ολόλευκα. Όσο μεγαλώνουν όμως το τρίχωμα τους αλλάζει χρώμα. Για να δείτε πως θα γίνει το κουτάβι σας, ελέγξτε τα μαξιλαράκια των ποδιών του!

 Διακριτό σημάδι της ράτσας των Australian Cattle Dogs είναι το πυκνό τρίχωμα. Ένας τέτοιος σκύλος διαθέτει ένα διπλό, πλούσιο τρίχωμα για την προστασία του από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

 Μπορεί να μην είναι μακρύ, αλλά τείνει να μαδάει αρκετά. Επομένως, δεν ενδείκνυται για συγκατοίκηση με άτομα που πάσχουν από αλλεργίες. Επίσης, ένα διαμέρισμα δεν θα αποτελούσε το ιδανικό περιβάλλον για εκείνον, δεδομένου πως είναι πολύ δραστήριος και χρειάζεται άφθονη σωματική άσκηση και παιχνίδι.

 Τα Heeler κουτάβια είναι πολύ ενθουσιώδη και πρόθυμα να συμμετάσχουν σε κάθε είδους δραστηριότητα. Δοκιμάστε να τους πετάξετε το αγαπημένο τους μπαλάκι ή κάποιο Frisbee και θα τα δείτε να χοροπηδούν χαρούμενα!

 Τα συγκεκριμένα σκυλάκια είναι πραγματικά οι ιδανικοί σύντροφοι για το τρέξιμο σας. Αν όμως δεν λαμβάνουν την απαραίτητη άσκηση, βαριούνται και αρχίζουν να αποκτούν καταστρεπτικές τάσεις ή να γαυγίζουν χωρίς λόγο.

 Ένας ενήλικος αρσενικός φτάνει σε ύψος τα 43-51 εκατοστά, ενώ μια θηλυκή είναι περίπου στα 43-48 εκατοστά. Ένα φυσιολογικό βάρος για έναν ενήλικο και υγιή σκυλάκο κυμαίνεται στα 18-22 κιλά. Ο μέσος όρος ηλικίας που φτάνει ένα υγιές Blue Heeler είναι περίπου 12-15 χρόνια.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Οι Australian Cattle Dogs είναι από τα πιο έξυπνα σκυλάκια και είναι εξαιρετικά εύκολο να τα εκπαιδεύσετε, ακόμη κι αν γίνεστε ιδιοκτήτες σκύλων για πρώτη φορά. Προσέξτε όμως!

 Έχουν εκτραφεί ως σκύλοι-εργασίας, άρα είναι εύκολο για εκείνους να βαρεθούν, εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτονώσουν κάπου την ενέργεια τους.

 Πρακτικά, κάτι τέτοιο σημαίνει πως παίρνοντας ένα τέτοιο κουτάβι, θα πρέπει να δεσμευτείτε σε τακτική άσκηση με μεγάλες βόλτες και περιπάτους. Είναι επίσης ιδανικό για παιχνίδια ευκινησίας, flyball και δοκιμασίες συλλογής αντικειμένων.

 Τόσο τα Blue όσο και τα Red Heelers αποτελούν ένα πολύ καλό κατοικίδιο για οικογένειες. Εάν έχετε παιδάκια, καλό θα ήταν να μην τα αφήνετε μόνα μαζί τους, ειδικά αν δεν έχουν εξοικειωθεί αρκετά μαζί τους.

 Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να ξεκινήσετε από τη βασική εκπαίδευση σκύλου και να προχωρήσετε σε περαιτέρω μαθήματα υπακοής και πειθαρχίας για να τιθασεύσεται ο έντονος και λιγάκι νευρικός χαρακτήρας τους.

 Κάποιες φορές έχουν την τάση να γίνονται κυριαρχικά, επομένως πρέπει να τα εκπαιδεύσετε και να τα κοινωνικοποιήσετε όσο είναι ήδη κουτάβια. Έτσι, θα μάθουν ακριβώς τη θέση και το ρόλο που έχουν μέσα στην οικογένεια σας.

 Όσον αφορά τα υπόλοιπα σκυλάκια ή άλλα κατοικίδια που μπορεί να έχετε, είναι αρκετά κοινωνικά και φιλικά – αρκεί να εξοικειωθούν από νωρίς με άλλα ζωάκια. Διαφορετικά, το έμφυτο ταλέντο τους ενδέχεται να φέρει δυσάρεστες καταστάσεις.

 Εξαιρετικοί στα καθήκοντα τους ως σκύλοι-φύλακες, θα έχουν πάντοτε το νου τους σε όσους πλησιάζουν το σπίτι σας. Μην παραξενευτείτε αν τους επιτρέψουν την είσοδο και ξαφνικά τα δείτε πίσω τους να παραμονεύουν.

 Καταληκτικά, με συχνή άσκηση, αρκετή πνευματική διέγερση και την κατάλληλη εκπαίδευση, θα μπορέσετε να κατευνάσετε το πνεύμα του κατοικίδιου σας. Έτσι, θα μετατραπεί σε έναν πιστό προστάτη, αλλά κι έναν τρυφερό σύντροφο.

Η ιστορία του Australian Cattle Dog

 Οι σκύλοι της φυλής των Blue Heelers εκτράφηκαν από Αυστραλούς κατοίκους κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, με σκοπό να βοηθήσουν σε φάρμες βοοειδών. Για πολλά χρόνια εργάζονταν αδιάκοπα και σκληρά στο πλευρό τους και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της βιομηχανίας κρέατος στην Αυστραλία.

 Σήμερα, τα κουτάβια Australian Cattle Dog είναι το αποτέλεσμα συστηματικών εκτροφών και διασταυρώσεων με άλλες ράτσες σκύλων. Οι κτηνοτρόφοι πάντοτε αναζητούσαν ένα ανθεκτικό σκυλί, που θα μπορούσε να εργαστεί σε αυτό το σκληρό και ζεστό κλίμα της Αυστραλίας.

 Τα πρώτα σκυλιά που έφεραν από την Αγγλία για αυτόν τον σκοπό, δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν. Επομένως, αναμείχθηκαν με τη φυλή αυστραλιανή φυλή Dingo.

 Ακολούθησε μία σειρά από αμέτρητες απόπειρες εκτροφής από διάφορους κτηνοτρόφους. Το τελικό αποτέλεσμα πιστεύεται ότι είναι οι πρόγονοι του σημερινού Αυστραλιανού Σκύλου Βοοειδών.

 Σταδιακά, ολοένα και περισσότερα σκυλιά που ζούσαν σε φάρμες άρχισαν να ονομάζονται «Blue Heelers» και «Red Heelers». Την ίδια στιγμή, στο Queensland ονομάζονταν Queensland Heeler ή Queensland Blue Heelers.

 Κατά τη διάρκεια του 1893 ο Robert Kaleski άρχισε να εκτρέφει αυτά τα σκυλιά για το χώρο του θεάματος. Ο ίδιος έθεσε το πλαίσιο για τη φυλή, το οποίο το 1903 εγκρίθηκε κιόλας από την Λέσχη Σκύλων του NSW.

 Με την πάροδο των χρόνων, οι Australian Heelers απέκτησαν μεγαλύτερη δημοτικότητα και η ονομασία τους άλλαξε σε Australian Cattle Dog. Το 1980 η ράτσα αναγνωρίστηκε επίσημα και από την Αμερικανική Ένωση Σκύλων.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Αυστραλιανών Σκύλων Βοοειδών

 Γενικότερα, πρόκειται για αρκετά υγιή σκυλιά, εφόσον δέχονται την κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση. Αν όμως σκέφτεστε να προβείτε στην υιοθεσία ενός κουταβιού Australian Cattle Dog, θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι επιρρεπή σε κάποιες ασθένειες, όπως:

  • Δυσπλασία ισχίου

 Είναι συνηθέστερη σε πιο μεγαλόσωμα σκυλιά, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τον Αυστραλιανό τετράποδο σκυλί σας, λόγω του πόσο δραστήριος είναι. Αφορά την μη ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του ισχίου και μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

  • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Πρόκειται για μία σειρά παθήσεων των ματιών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ορατότητας. Δυστυχώς, δεν θεραπεύεται, αλλά τα περισσότερα σκυλάκια προσαρμόζονται σχετικά εύκολα σε μια φυσιολογική ζωή.

  • Η ασθένεια του Von Willebrand

 Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει την πήξη του αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε ρινορραγίες, αιμορραγία ούλων ή στομάχου ή υπερβολική απόρριψη αίματος μετά από κάποιο χειρουργείο.

 Προς το παρόν, η ασθένεια είναι ανίατη. Με μεταγγίσεις αίματος όμως, το κατοικίδιο σας θα ζήσει μία αρκετά ποιοτική ζωή.

  • Κώφωση

  Η αδυναμία ακοής μπορεί να διαγνωστεί συνήθως κατά τη νεανική ηλικία ενός σκύλου. Αν πιστεύετε πως ο σκυλάκος σας πάσχει από κώφωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Ένα Blue Heeler πρωταγωνίστησε με το διάσημο Mel Gibson στο Mad Max 2, the Road Warrior.
  •  Όταν γεννιούνται, τα κουταβάκια είναι όλα λευκά. Έχει ειπωθεί πως ίσως μοιράζονται κοινό αίμα με τα Δαλματίας.
  •  Τα Blue Heelers διαθέτουν ένα ισχυρό ένστικτο περισυλλογής αντικειμένων και ζώων. Για αυτό, συνστάται σε οικογένειες με μικρά παιδάκια, να τα προσέχουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού!
  •  Ένας τέτοιος σκυλάκος ονόματι Bluey ήταν ο θρύλος της Αυστραλίας, αφού δούλευε για 20 χρόνια συνεχόμενα πίσω στο μακρινό 1901.

 Καταληκτικοί, οι σκύλοι της φυλής Australian Cattle Dog είναι πολύ εργατικοί, ενθουσιώδεις και δραστήριοι στη συμπεριφορά. Θα τους βρείτε πάντοτε πρόθυμους να παίξουν μαζί σας.

 Εξάλλου, απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα και άσκηση, προκειμένου να αποφευχθούν καταστρεπτικές τάσεις και άλλες προβληματικές συνήθειες.

 Εκτός αυτού όμως, έχουν μία αρκετά φιλική διάθεση, ιδίως κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Λατρεύουν τα χάδια και τα φιλιά σας, αλλά δεν είναι αυτό που θα λέγαμε σκυλάκια του καναπέ. Αντιθέτως, δεν ενδείκνυται να τα έχετε σε μικρό διαμέρισμα ή κοντά σε μικρά παιδάκια.

 Εάν θέλετε να πάρετε ένα τέτοιο κουτάβι, θα πρέπει να γνωρίζετε πως χρειάζεται κατάλληλη εκπαίδευση για να τιθασεύσετε το έντονο ταπεραμέντο του. Μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία.

 Για περισσότερες απορίες σχετικά με τη φυλή του Australian Cattle Dog, αφήστε μας ένα σχόλιο εδώ!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *