Ποιμενικός των Σέτλαντ: Ο χαρακτήρας του σε εμπνέει!

Η εργατικότητα, η ευφυΐα και η αφοσίωση είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Γνωρίστε τον Ποιμενικό των Σέτλαντ!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο-υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-14 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Δραστήριο, Πιστό

 Κατάσταση υγείας:

 Χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για τον Ποιμενικό των Σέτλαντ

 Ο Ποιμενικός των Σέτλαντ ένα πανέμορφο σκυλί που δεν είναι μεγάλο σε μέγεθος και έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά όλων. Τα πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά του πρόκειται να μαγνητίσουν τα βλέμματα όλων.

 Το πλούσιο, μακρύ τρίχωμα της ράτσας, έρχεται σε μια μεγάλη ποικιλία από χρώματα, όπως είναι το μπλε merle και το σκούρο καφέ, αλλά μπορεί να το δείτε και σε τριχρωμία.

 Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι πολύ ενθουσιώδης και δραστήριος και για αυτό λατρεύει κάθε είδους σωματική δραστηριότητα. Είναι ιδανικός για εσάς που έχετε αυλή ή αρκετό ελεύθερο χρόνο για μεγάλες βόλτες.

 Ακόμα, είναι πιστός, εργατικός και προστατευτικός με τα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία αγαπάει όσο τίποτε άλλοτε. Ο χαρακτήρας του εναι πολύ φιλικός και λόγω του μεγέθους του δεν είναι τρομακτικός απέναντι στα παιδιά.

 Χάρη στην ιδιαίτερα κοινωνική και φιλική φύση του, δεν τα πηγαίνει καλά με την μοναξιά – τουλάχιστον για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού, αν δεν περνάει συχνά ποιοτικό χρόνο μαζί σας.

 Ο Shetland Sheepdog εθεάθη για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια πίσω στα νησιά Σέτλαντ. Τότε, απασχολούνταν ιδιαίτερα σε εργασίες που αφορούσαν την προστασία και την συγκέντρωση των προβάτων.

 Σαν ράτσα φημίζεται κυρίως για την εξυπνάδα, την εργατικότητα και την αφοσίωση που επιδεικνύει στον αφέντη της. Έτσι, πρόκειται για ένα σκυλί, που εκπαιδεύεται εύκολα.

 Για αυτό, άλλωστε διακρίνεται και στους σχετικούς διαγωνισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

 Οφείλει το μικρούλι του μέγεθος στους προγόνους του, που προέρχονται από την οικογένεια των Spitz. Φτάνει περίπου τα 33 με 41 εκατοστά ύψους και ζυγίζει περίπου 8 με 12 κιλά. Αν είναι υγιής και χαρούμενος ζει για 12 με 13 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Shetland Sheepdog

 Το Shetland Sheepdog είναι εξαιρετικά δραστήριο και χρειάζεται στο πλευρό του έναν άνθρωπο να τον κρατάει απασχολημένο σωματικά και πνευματικά. Λατρεύει το τρέξιμο, το φρίσμπι και γενικότερα οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε να του αναθέσετε!

 Όντας πολύ ανθρωποκεντρικό σκυλί, παραμένει πάντοτε ολοκληρωτικά αφοσιωμένο στην οικογένεια του. Για την ακρίβεια, χρειάζεται αρκετή επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

 Σε γενικές γραμμές, ο Ποιμενικός των Σέτλαντ τα πηγαίνει περίφημα με τα παιδάκια, αρκεί να μην το ενοχλούν υπερβολικά πολύ! Είπαμε, έχει και η υπομονή τα όρια της! Έχετε, λοιπόν, το νου σας όταν παίζουν μόνα τους.

 Όπως συμβαίνει και με άλλες ράτσες σκύλων, έτσι και εδώ, αν τον αφήσετε μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να εκδηλώσει άγχος αποχωρισμού.

 Αποτέλεσμα αυτού είναι να εμφανίσει προβληματική συμπεριφορά, όπως είναι το έντονο γαύγισμα, η κατάθλιψη και η επιθετικότητα.

 Μην ανησυχείτε όμως. Μπορείτε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω παρέχοντας του άφθονη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση. Τα παιχνίδια με μπαλάκια και οι μεγάλες καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να τον κρατήσετε ικανοποιημένο.

 Μπορεί να ζήσει σε σπίτι, αρκεί να μην αμελείτε την απαραίτητη γυμναστική του. Ως εργατικός χαρακτήρας που είναι, θα πρέπει να εκτονώνει την ενέργεια του. Αν έχετε αυλή, ακόμα καλύτερα. Θα το βλέπετε όλη μέρα να τρέχει πέρα-δώθε.

Η ιστορική προέλευση του Shetland Sheepdog

 Το γλυκύτατο Shetland Sheepdog πρωτοαναπτύχθηκε με σκοπό να αποτελέσει ένα ζώο συντροφιάς, αλλά και να βοηθήσει τους αγρότες των νησιών Shetland στις καθημερινές τους εργασίες.

 Το ανεμοδαρμένο εκείνο περιβάλλον με τις άσχημες καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα αφιλόξενο. Οι κάτοικοι του χρειάζονταν ένα αξιόπιστο σκυλί για να αναλάβει την προστασία και συγκέντρωση των κοπαδιών μόνο του.

 Το μικρό του μέγεθος το βοήθησε να βγάζει καθημερινά τη δουλειά του, σαν ένα μικρό πόνυ. Δεν εκτράφηκε με σκοπό να είναι μικρόσωμο, ωστόσο, το κλίμα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες μάλλον συνετέλεσαν σε αυτό.

 Στην πραγματικότητα, το ένδοξο παρελθόν του συνδέεται με διάφορες ράτσες σκύλων. Το Σκωτσέζικο Κόλεϊ είναι μόλις μία από αυτές. Οι υπόλοιπες είναι το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, το Πομεράνιαν και πολύ πιθανόν το Μπόρντερ Κόλεϊ.

 Πιθανολογείται πως το πλέον εξαφανισμένο Greenland Yakki είναι ένας ακόμα πρόγονος του. Βέβαια, αυτή η πληροφορία δεν έχει διασταυρωθεί ακόμα.

 Εξαιτίας της απομονωμένης φύσης των νησιών Σέτλαντ, ο συγκεκριμένος Ποιμενικός αποτελούσε μονάχα ένα εργατικό σκυλί μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.

 Δεν ήταν δηλαδή πριν από το 1909, όταν έκανε δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στον χώρο του θεάματος. Το πρώτο σκυλί που ταξίδεψε στις ΗΠΑ ήταν το 1911 και καταχωρήθηκε επίσημα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το ίδιο έτος.

 Από τότε, ο Ποιμενικός των Σέτλαντ έχει αποδείξει σε όλους πως είναι ένα εξαιρετικό σκυλί με μοναδικές ικανότητες. Αυτές του χαρίζουν και τις πρώτες θέσεις σε διαγωνισμούς υπακοής.

 Είναι πιστό και απόλυτα προσηλωμένο στα θέλω του ιδιοκτήτη του. Σε συνδυασμό και με το έντονο προστατευτικό του ένστικτο αποτελεί το ιδανικό κατοικίδιο.

 Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο διάσημα σκυλιά που προτιμώνται ως κατοικίδια στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Shetland Sheepdog

 Γενικότερα, είναι δραστήρια σκυλάκια που απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που συνδέονται συχνότερα με αυτή τη ράτσα, όπως είναι:

  • Η νόσος του Von Willebrand

 Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλέι θρόμβωση στο αίμα. Επί της ουσίας, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα και γι’ αυτό καλό είναι να πάτε γρήγορα στον κτηνίατρο.

  • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια που προκαλεί απώλεια όρασης. Τα περισσότερα σκυλάκια προσαρμόζονται πολύ καλά στην απώλεια της όρασης – αρκεί το περιβάλλον τους να παραμένει το ίδιο.

  • Δυσπλασία ισχίου

 Όπως τα περισσότερα μεγαόσωμα σκυλιά, έτσι και το συγκεκριμένο μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στο ισχίο και μεταγενέστερα αρθρίτιδα. Συνήθως, δεν επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους.

  • Υποθυρεοειδισμός

 Πολλά σκυλάκια μπορούν να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους. Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και μια ισορροπημένη διατροφή όμως, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

  • Οφθαλμολογική ανωμαλία των Κόλεϊ

 Πρόκειται για μια κληρονομική κατάσταση που επηρεάζει τα μάτια του ζωντανού και μειώνει την ορασή του. Αν δείτε ένα χλωμό σημάδι στο ματάκι του, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας, για να προλάβετε την ολική τύφλωση.

Το παιχνίδι των γνώσεων!

  Πάμε να δούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Ποιμενικό των Σέτλαντ που συμπληρώνουν ακόμα περισσότερο τα χαρακτηριστικά της ράτσας!

  • Με χρόνια προϋπηρεσίας στον κλάδο της συγκέντρωσης κοπαδιών, αλλά και της συντροφιάς σε ανθρώπους, ο Ποιμενικός των Σέτλαντ έχει αποκτήσει τη φήμη πως έχει την τάση να συγκεντρώνει τα πάντα: από τους ιδιοκτήτες του μέχρι και σμήνη πουλιών!
  •  Αυτός ο σκύλος είναι λιγάκι επιρρεπής στην παχυσαρκία. Αν ο δικός σας ζει σε διαμέρισμα, καλό είναι να προσέχετε τη διατροφή και την άσκησή του, για να μη βάλει κιλάκια.
  •  Σύμφωνα με τον Dr. Stanley Coren, ανήκει στο 10% των πιο έξυπνων σκύλων. Στις σχετικές έρευνες του, βρέθηκε ότι ακολουθεί πιστά τις εντολές που του δίνονται σε ποσοστό 95%!

 Ομορφιά και χάρη έρχονται να συναντήσουν έναν υψηλό δείκτη ευφυίας, ένα σκληρά εργαζόμενο και ευγενικό πνεύμα κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την φιλικότητα και την ευγένεια. Το λατρεμένο Sheltie είναι το αποτέλεσμα αυτού του μοναδικού κράματος.

 Ο Ποιμενικός των Σέτλαντ είναι η ιδανική επιλογή για εσάς που σκέφτεστε την υιοθεσία. Υπόσχεται να δώσει ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή της οικογένειάς σας και να σας προσφέρει άφθονες στιγμές γέλιου και χαράς!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία.

Παρόμοια Άρθρα

Γιατί ο Σκύλος μου δεν τρώει; Πιθανά Αίτια & Λύσεις!

Μήπως ο σκυλάκος σας έχει αρχήσει να μην τρώει το φαγητό του ή ακόμα χειρότερα να μην τρώει τίποτα και αναρωτιέστε τι να κάνω; Μην σας πιάνει πανικός και μάθετε τώρα ποιές περιπτώσεις είναι σοβαρές και ποιές όχι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *