Australian Kelpie: Ο χαρακτήρας & τα χαρακτηριστικά του Κέλπι!

Εργατικός, σκύλος-οδηγός για άτομα με μειωμένη όραση και παιχνιδιάρης! Μάθετε τα παντα για το Αυστραλιανό Κέλπι.

Προορίζεται για:

Δραστήριους ανθρώπους

Επίπεδο διαβίωσης:

Υψηλό

Προσδόκιμο ζωής:

11-15 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Έξυπνο, πολύ δραστήριο

Κατάσταση υγείας:

Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Australian Kelpie

 Το Αυστραλιανό Κέλπι είναι ένα μεσαίο σκυλί σε μέγεθος. Αρχικά, εκτρεφόταν για τη μεταφορά και την συγκέντρωση ζώων. Είναι ένα πανέξυπνο πλάσμα, γεμάτο με πολλές δεξιότητες και πλούσια ιστορία στη γενέτειρα του την Αυστραλία.

 Τα σκυλάκια αυτά έχουν μικρούλικα, μυώδη και συμπαγή σώματα, με φαρδύ στήθος και μία μεσαίου μήκους, χαμηλωμένη ουρά. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν ανήκει και το πλούσιο τρίχωμα τους.

 Τα Kelpies διαθέτουν ένα πυκνό, σκληρό και ίσιο τρίχωμα, με ένα παχύ υπόστρωμα που τα προστατεύει έναντι στις καιρικές συνθήκες.

 Έρχονται σε διαφορετικά χρώματα και μοτίβα. Συνηθέστερα, θα τα βρείτε σε μαύρο, σοκολατί και καστανό, με ή χωρίς μαύρισμα και παρδαλά μοτίβα.

 Ένα πλήρως αναπτυγμένο Κέλπι έχει περίπου 43-51 εκατοστά ύψος και ένα φυσιολογικό βάρος στα 14-20 κιλά. Το προσδόκιμο ζωής του κυμαίνεται ανάμεσα σε 11-15 χρόνια.

 Όπως όλες οι φυλές σκύλων-εργατών, το Kelpie είναι πάρα πολύ ενεργητικό και χρειάζεται συχνή, έντονη σωματική άσκηση. Κάποιες φορές ούτε καν αυτό δεν αρκεί για να το εξαντλήσει!

 Είναι ο ιδανικός σύντροφος για δραστήριους ανθρώπους, που τους αρέσουν οι μεγάλες βόλτες ή το τρέξιμο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Με εκπαίδευση flyball θα κρατήσετε το κουτάβι σας ενθουσιώδη και χαρούμενο.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Το Αυστραλιανό Κέλπι φημίζεται για την άφθονη ενέργεια, τον ενθουσιασμό και την εργατικότητα του. Για αυτό, δεν συνιστάται για σχετικά αδρανείς οικογένειες, αφού απαιτεί πολλή σωματική και πνευματική διέγερση καθημερινά.

 Για την ακρίβεια, ένας βαριεστημένος σκύλος μπορεί να αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς. Επομένως, είναι στο χέρι σας να τον κρατάτε μονίμως απασχολημένο.

 Μία πανέξυπνη ράτσα που μαθαίνει γρήγορα και δεν θα σας κουράσει καθόλου στη βασική εκπαίδευση σκύλου, μιας και το Αυστραλιανο μας Κέλπι είναι ο ιδανικός μαθητής!

 Ένα Australian Kelpie είναι εργατικό και του αρέσει να σας βοηθάει όπως μπορεί. Η μαγική του ιδιότητα είναι οι ασκήσεις ευλυγισίας και το πόσο ψηλά μπορεί να χοροπηδήξει.

 Όταν έχει να κάνει με τη συγκέντρωση ζώων σε κάποια φάρμα, θα το δείτε να πηδάει και να τρέχει επάνω στις πλάτες των προβάτων. Είναι για να κόψει δρόμο και να φτάσει στην απέναντι πλευρά πιο γρήγορα!

 Η συγκεκριμένη φυλή ξεχωρίζει ακόμη για την εκπληκτική όραση της. Μάλιστα, ένα Κέλπι είναι εξαιρετικό ως σκύλος-οδηγός για άτομα με μειωμένη όραση, αλλά και ως φύλακας.

 Μπορεί ο χαρακτήρας του να είναι ευγενικός και να διαθέτει μία ήπια και ευχάριστη συμπεριφορά, παρόλα αυτά, είναι πολύ προστατευτικός γύρω από την οικογένεια και την περιοχή του. Δε θα διστάσει να τους υπερασπιστεί ακόμη και με τη ζωή του. 

Η ιστορία του Australian Kelpie

 Οι πρόγονοι του ήταν μερικά κατάμαυρα σκυλιά που γνωρίζουμε απλώς ως Collies. Αυτά εισήχθησαν στην Αυστραλία για να απασχοληθούν σε φάρμες με ζώα κάπου στα 1800 και διασταυρώθηκαν με άλλες φυλές σκύλων, όπως ήταν τα Dingo.

 Το πρώτο Kelpie ήταν ένα ολόμαυρο κουτάβι που αναφέρθηκε το 1872 από τον Jack Gleeson. Ο ίδιος ονόμασε τον σκύλο Kelpie, εμπνευσμένος από ένα μυθολογικό όν που υπάρχει στη σκωτσέζικη λαογραφία.

 Οι αμέσως επόμενες γενιές της συγκεκριμένης ράτσας αναφέρονταν επίσης ως «Kelpies» κι έτσι, καθιερώθηκε το όνομα τους. Παρόλα αυτά, τα μαύρα κουταβάκια της φυλής πήραν το όνομα τους από τον διάσημο Barb, το νικητή του Κυπέλλου της Μελβούρνης του 1866.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Australian Kelpies

 Γενικότερα, πρόκειται για δραστήρια και ενθουσιώδη σκυλάκια, που απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που συνδέονται συχνότερα με αυτή τη ράτσα. Ειδικότερα:

  • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Αναφέρεται σε μία οικογένεια παθήσεων του ματιού που προκαλούν σταδιακή επιδείνωση της όρασης. Τα περισσότερα σκυλάκια προσαρμόζονται πολύ καλά στην απώλεια της όρασης – αρκεί το περιβάλλον τους να παραμένει το ίδιο.

  • Κρυπτορχιδισμός

 Πρόκειται για μία κατάσταση όπου ο ένας ή και οι δύο όρχεις αποτυγχάνουν κατέβουν ομαλά. Με μία επέμβαση ρουτίνας μπορούν είτε να αποκατασταθούν, είτε να αφαιρεθούν.

  • Patellar luxation

 Εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει ομαλή ανάπτυξη ή λειτουργία της επιγονατίδας του σκύλου. Αποτέλεσμα είναι ο πόνος και η δυσκολία κατά το περπάτημα.

 Οι ήπιες περιπτώσεις δεν απαιτούν κάποια θεραπεία, αφού δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την καθημερινότητα του. Σε σοβαρότερα περιστατικά, ίσως απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

  • Δυσπλασία ισχίου

 Όπως οι περισσότερες μεγαλόσωμες ή πολύ δραστήριες φυλές, έτσι και τα Kelpies μπορεί να εμφανίσουν πρόβλημα στο ισχίο τους και μεταγενέστερα αρθρίτιδα. Συνήθως, δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

  • Cerebellar abiotrophy

 Είναι μία κληρονομική νευρολογική ασθένεια που δημιουργεί προβλήματα στην ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων. Αρχίζει να προσβάλλει τον σκύλο λίγο μετά τη γέννηση του, με τα πρώτα σημάδια να εμφανίζονται πριν την ηλικία των 6 μηνών.

 Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι το κουτάβι σας είναι υγιές, είναι να γνωρίζετε το ιστορικό των γονιών του. Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα Australian Kelpies τείνουν να παρουσιάζουν ανωμαλίες κατά τη βάδιση και επιληπτικές κρίσεις.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Ένα Kelpie που ονομαζόταν «Riley» κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ πηδήματος σκύλου, φτάνοντας τα 2.95 μέτρα.
  •  Το Red Dog, ένα αυστραλιανό είδωλο, ήταν ένα ημίαιμο καστανωπό Kelpie που περιπλανιόταν στην περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας. Στην εποχή του άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και ήταν ιδιαίτερα αγαπητό ως μέλος του Dampier Salts Sport and Social Club και της Ένωσης Εργαζομένων Μεταφορών.
  •  Του δόθηκε, λοιπόν, μέχρι και ατομικός τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Νέας Νότιας Ουαλίας!
  •  Το Red Dog πέθανε το 1979 σε ηλικία περίπου 8 ετών ύστερα από πιθανή σκόπιμη δηλητηρίαση. Είναι θαμμένος στο Roebourne της Δυτικής Αυστραλίας. Για να τον τιμήσουν, οι κάτοικοι του έστησαν άγαλμα στο Dampier. Σε εμάς είναι γνωστός κυρίως από τα σχετικά βιβλία αλλά και την ομώνυμη ταινία του 2011.
  •  Ένα αδέσποτο Kelpie ονόματι «Gunner» ήταν εκείνο που ειδοποίησε την Αυστραλιανή Αεροπορική Δύναμη πως Ιαπωνικά αεροσκάφη πλησιάζουν το Darwin κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπηρέτησε στην Αεροπορία από το 1942 έως το 1945.

 Το περίφημο Australian Kelpie είναι μία από τις πιο έξυπνες και δραστήριες ράτσες σκύλων. Ως τέτοιο χρειάζεται στο πλευρό του έναν εξίσου ενεργητικό άνθρωπο, για να απολαμβάνουν μαζί τη γυμναστική τους.

 Πέρα από αυτό όμως, πρόκειται για ένα πλάσμα ιδιαίτερα οξυδερκή και γεμάτο δεξιότητες. Μπορεί να είναι άρτιος στην εργασία του, αλλά εξίσου εκπληκτικός και ως φύλακας-οδηγός, ή φύλακας-προστάτης.

 Αν πήρατε απόφαση να βρείτε τον ιδανικό σύντροφο για γυμναστική, το Αυστραλιανό Κέλπι να είστε σίγουροι πως θα σας κάνει να ξετρελαθείτε!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή να σώσετε ένα από κάποιο καταφύγιο ζώων.

 Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ή άλλη ράτσα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *