10 ιδανικές και ευχάριστες ασκήσεις για γάτες

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια έχουν ανάγκη από γυμναστική, για να παραμένουν υγιή και σε φόρμα! Για τους μικρούς μας σκύλους αυτό είναι ‘’παιχνιδάκι’’, καθώς η γυμναστική μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με μια βόλτα στο πάρκο ή με μια ώρα παιχνδιού και ξεγνοιασιάς.

  Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια έχουν ανάγκη από γυμναστική, για να παραμένουν υγιή και σε φόρμα! Για τους μικρούς μας σκύλους αυτό είναι ‘’παιχνιδάκι’’, καθώς η γυμναστική μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με μια βόλτα στο πάρκο ή με μια ώρα παιχνδιού και ξεγνοιασιάς. Όσον αφορά όμως στις γάτες, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα, καθώς φαίνεται ότι οι μικρές μας ‘’χνουδόμπαλες’’ δεν είναι τόσο πρόθυμες για άσκηση όσο οι σκύλοι!

 Επίσης, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τείνουν να παραβλέπουν την αξία της άσκησης για την υγεία τους θεωρώντας ότι οι περισσότερες γάτες είναι για καναπέ και ‘’χουχούλιασμα’’.

 Ποιές είναι, λοιπόν, αυτές οι δέκα ασκήσεις που θα κάνουν και τη πιο δύσπιστη γατούλα να αφεθεί στη γυμναστική;

1. Ασκήσεις ανά ζευγάρι:

 Ως γνωστόν δυσκολότερα θα πείσετε μία γάτα να παίξει μαζί σας απ’ότι έναν σκύλο, γι’αυτό το λόγο μία απλή και λογική λύση είναι να προσθέσετε ακόμα ένα μέλος στη παρέα.

 Ένα ζευγάρι γάτες που τα πάνε καλά μεταξύ τους και έχουν καλές σχέσεις θα παίξουν εύκολα παινίδια πάλης, κυνηγιού και κουφαριού κλωστής. Ακόμα και ηλικιωμένες γάτες παλεύουν σαν μικρά γατάκια παρά τη νωχελικότητα της μεγάλης τους ηλικίας.

 Έτσι, λοιπόν, θα κάνετε τα κατοικίδια σας να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού χωρίς να το καταλαβαίνουν.

2. Πύργος για γάτες:

 Στην αγορά σε διάφορα πετσοπ, όπως και στο διαδίκτυο πωλούνται διάφοροι πολυεπίπεδοι πύργοι ειδικά για γάτες που έχουν διάφορα στρωματα και ύψη για να πηδάνε και να σκαρφαλώνουν. Με αυτό το τρόπο, λοιπόν, τις προφέρετε διαφορετικούς χώρους για παιχνίδι και άθληση.

 Επίσης, θα μπορούσατε να τους βάλετε και μια λιχουδιά σε διάφορα μέρη για να τις ενθαρρύνετε και να τις επιβραβεύσετε για αυτό που κατάφεραν.

3. Τοποθετείστε παιχνίδια παντού:

 Όσο κι αν φανεί περίεργο οι γάτες έχουν τη τάση να μαζεύουν περισσότερα παιχνίδια και αντικείμενα γύρω τους απ΄ότι οι σκύλοι, γι’αυτό φροντίστε να τους έχετε παιχνίδια ποικίλλης φύσεως και μορφής για να τις ενθουσιάζετε και να τις παροτρύνετε για άσκηση.

 Στην αγορά υπάρχει τεράστια γκάμα τέτοιων παιχνιδιών πολύ οικονομικά, για να μην επιβαρύνετε το πορτοφόλι σας,αλλά να ευχαριστήσετε και το κατοικίδιο σας. Για παράδειγμα, μπαλάκια του πινγκ πονγκ ή κουβαριασμένοι σωλήνες θα ήταν μια καλή ιδέα.

 Ωστόσο, αν δεν θέλετε να αγοράσετε κάτι από έξω μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με αντικείμενα του σπιτιού σας.

4. Χόκεϊ:

 Με μια ματιά θα σας φανεί ανέφικτο και παράξενο, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Μπορείτε να βρείτε ένα αρκετά μεγάλο χαρτόκουτο ή ακόμα και μέσα στη μπανιέρα και να τοποθετήσετε ένα μικρό μπαλάκι δημιουργώντας έτσι ένα πρόχειρο αυτοσχέδιο παιχνίδι χόκεϊ.

 Η γατούλα σας θα πηδάει συνεχώς για να πιάσει το μπαλάκι που θα χτυπάει στο τοίχο και θα ευχαριστιέται πολύ ένα διαφορετικό παιχνίδι, ενώ συγχρόνως θα γυμνάζεται.

5. Παιχνίδι λέιζερ:

 Κι΄όμως ναι! Το λέιζερ είναι ένα παιχνίδι πολύ οικείο σε όλους μας από τη παιδική ηλικία, γιατί όλοι λατρεύουν το κυνηγητό και το άπιαστο!

 Φαντατείτε, λοιπόν, τι χαρά θα κάνει το κατοικίδιο σας να προσπαθεί να πιάσει το λέιζερ. Ακόμα πιο ωφέλιμο μάλιστα θα ήταν να έχετε και ένα πραγματικό παιχνίδι μαζί με το λέιζερ για να μην δημιουργήσετε εκνευρισμό και εμμονή στο γατάκι σας με κάτι εντελώς άπιαστο και ανέφικτο, αλλά να του δώσετε ένα ισχυρό κίνητρο για κυνήγι και τρέξιμο.

 Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να να μην στοχεύσετε το λέιζερ στα μάτια της γάτας σας για να μην καταστρέψετε την όραση της και τυφλωθεί.

6. Παιχνίδι με βέργα:

 Μία βέργα, ένα καλάμι ψαρέματος με ένα σχοινί, ένα λεπτό κοντάρι με ένα φτερό ή ποντίκι ή κάποιο άλλο αντικείμενο αντιπερισπασμού στο τελείωμα του θα ήταν ένα εξίσσου διαδραστικό και διασκεδαστικό παιχνίδι κυνηγιού για τις γάτες.

 Κι αν θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο διασκεδαστικό, αστείο και συγχρόνως μια ιδανική άσκηση εκγύμνασης ακουμπήστε το κοντάρι πάνω-κάτω στους καναπέδες σας, στις σκάλες, κάτω από τραπέζια για να αυξήσετε την ένταση του κυνηγιού και της άσκησης.

7. ‘’Γατόχορτο’’(βότανο):

 Όσοι έχουν γάτα για κατοικίδιο πιθανότατα θα γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα είδος χόρτου κάτι σαν διεγερτικό για να αφυπνίσει τη γάτα σας και να παροτρυνθεί στην γυμναστική.

 Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι όλες οι γάτες αντιδρούν θετικά σε αυτό και ότι τις ‘’πιάνει’’ η ουσία του χόρτου. Σε ορισμένες γάτες προκαλεί εκνευρισμό και μπορούν να γίνουν επιθετικές.

 Φροντίστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε το catnip σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και κυρίως όχι πριν το καθορισμένο ραντεβού στον κτηνίατρο σας, γιατί θα προκαλέσει αναστάτωση.

8. Κυλιόμενος διάδρομος ή τροχός:

 Απίστευτο κι’ όμως αληθινό! Δεν χρησιμοποιούν μόνο τα χάμστερ διαδρόμους ή κυλιόμενους τροχούς, αλλά και μια γάτα, αρκεί να της το μάθετε από πολύ μικρή ηλικία, γιατί τότε έχει πολλή ενέργεια και είναι πιο εύκολο να τη παραπλανήσετε με ένα παιχνίδι για να γυμναστεί.

 Μάλιστα, χρειάζεται να είστε πάντα παρόντες καθ’όλη τη διάρκεια της άσκησης και να ξεκινάει σιγά σιγά, διότι οι γάτες είναι πολύ γρήγορες και μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 30 χιλιόμετρα την ώρα θέλοντας να πιάσουν κάτι που έχουν βάλει στο ‘’μάτι’’. Κανείς μας δεν θα ήθελε να συμβεί χτυπήσουν και να τραυματιστούν.

9. Εξωτερικές ασκήσεις:

 Εκτός από το παινίδι και τη γυμναστική μέσα στο σπίτι υπάρχουν άπειρες δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί μία γάτα να ασχοληθεί εκτός του σπιτιού. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι όλα τα ζώα είναι μέρος της φύσης και νιώθουν πολύ πιο οικεία στο εξωτερικό περιβάλλον.

 Μία βόλτα στη γειτονιά σας θα ήταν πολύ καλή ιδέα αρκεί να φορέσετε στο κατοικίδιο σας ένα ειδικό ένδυμα ασφαλείας με ενσωματωμένους ιμάντες μαζί με το λουράκι του για περισσότερη ασφάλεια. Καλό θα ήταν ο ιμάντας αυτός να ειναι μαλακός για να μην ενοχλεί το ζωάκι σας. Βέβαια θα σας πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να συνηθίσει τον ιμάντα, γιατί προφανώς θα θέλει να αιθάνεται ελεύθερη και ανεξάρτητη.

 Αυτό που μπορείτε να κάνετε στην αρχή είναι να της φορέσετε αυτού του είδους τη ζώνη να τη συνηθίσει, έπειτα να δέσετε το λουράκι πάνω αφήνωντας το όμως χαλαρό ασκώντας μια πολύ ελαφριά πίεση για να της επιτρέπετε να οδηγεί εκείνη και να το αποδεχτεί γρηγορότερα.

 Σίγουρα χρειάζεται υπομονή όμως μαζί με τη βόλτα της θα κινείται και θα γυμνάζεται.

10. Ευκινησία:

 Οι γάτες όπως και οι σκύλοι αρέσκονται ιδιαίτερα σε παιχνίδια και ασκήσεις που διεγείρουν το σώμα και το νου. Προσθέστε στη καθημερινότητα τους ασκήσεις που αυξάνουν την ευλυγισία τους και διεγείρουν τη σκέψη τους.

 Για παράδειγμα, συμπεριλάβετε ασκήσεις με εμπόδια για να πηδάνε, τούνελ για να περνάνε από μέσα, διάφορα ύψη, γενικά δραστηριότητες που απαιτούν ταχύτητα, ευλυγισία και πρόκληση!

 Συμβουλευτείτε για αυτό τον κτηνίατρο σας ή πρακολουθείστε online μαθήματα στο διαδίκτυο.

Αυτές είναι, λοιπόν, μερικές από τις ασκήσεις-παιχνίδια με τα οποία μπορείτε να κάνετε τα κατοικίδια σας να σηκωθούν από το καναπέ και να υπακούσουν σε αυτό που η ίδια τους η φύση τους έχει δώσει. Ευκινησία, άλματα, ταχύτητα και σκέψη είναι αυτά που θα πρέπει να υπάρχουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα εύκολα, οικονομικά και χωρίς κόπο για σας.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *