Ορισμένες φορές, μια γατούλα που έχει γίνει πρόσφατα μαμά είναι πολύ πιθανό να συμπεριφέρεται λιγάκι περίεργα μετά την απομάκρυνση των μικρών από το πλευρό της. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν εκείνα πηγαίνουν στο νέο τους σπιτάκι και η ίδια μένει πίσω; Της λείπουν άραγε τα παιδάκια της; Εσείς πώς θα πρέπει να δράσετε;
Όταν φεύγουν τα γατάκια
Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη περίοδος για να φύγουν τα γατάκια από την αγκαλιά της μαμάς τους είναι μόλις έχουν συμπληρώσει τις 7 πρώτες εβδομάδες τους. Τότε, τόσο τα μικρά γατάκια, όσο και η μαμά τους είναι έτοιμα να αποχαιρετιστούν.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν φορές που μόλις φύγει και το τελευταίο γατάκι από κοντά της, η μανούλα αρχίζει να περιφέρεται στο σπίτι και να κλαίει με λυγμούς. Άραγε, αυτό σημαίνει πως τα ψάχνει; Εάν ναι, μπορείτε να κάνετε κάτι να τη βοηθήσετε;
Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες κατοικίδιων είναι πολύ πιθανό να αναρωτηθείτε πως θα πρέπει να δράσετε.
Το μόνο σίγουρο είναι πως καλά κάνατε και βρήκατε νέα σπιτάκια για τα γατάκια. Άλλωστε, ο λόγος που η γάτα σας αντιδράει έτσι ίσως είναι λιγάκι διαφορετικός από αυτόν που νομίζετε.
Το κλάμα της γάτας
Η παροχή βοήθειας σε μία εγκυμονούσα γατούλα και η φροντίδα των νεογνών μετά τον τοκετό είναι η απόλυτη πράξη καλοσύνης! Αυτή η αγάπη που έχετε για το πρόσωπο της μπορεί να σας κάνει να ανησυχήσετε, αν φαίνεται πως υποφέρει μετά την απομάκρυνση τους.
Κι ενώ σκέφτεστε πως στη γατούλα σας λείπουν τα μωρά της, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως βρίσκεται πάλι σε οίστρο. Τυπικά, ο αναπαραγωγικός κύκλος μίας ώριμης γάτας έρχεται κάθε 2 εβδομάδες και κατά τη διάρκεια του συνηθίζουν να νιαουρίζουν ή να «κλαίνε» πολύ.
Αν πραγματικά της λείπουν τα γατάκια της, ίσως τη δείτε να συμπεριφέρεται λιγάκι περίεργα απέναντι σε άλλα κατοικίδια που έχετε, ή ακόμη και σε παιχνίδια ή μαξιλάρια. Για αυτό πρέπει να έχετε το νου σας και να παρέμβετε, εφόσον χρειαστεί.
Ακόμη, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να κρατήσετε το μυαλό της απασχολημένο, προσφέροντας της καινούρια παιχνίδια και περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί της. Σίγουρα, λίγη πνευματική διέγερση θα τονώσει την ψυχολογία της.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να ξεπεράσει την απώλεια τους;
Για εσάς μπορεί να είναι δεδομένο πως η γατούλα είναι αναστατωμένη λίγο αφού έχει χάσει τα μικρά της. Ωστόσο, οι γάτες δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.
Για την ακρίβεια, είναι φυσιολογικό για μια μητέρα γάτα να αρχίσει τον απογαλακτισμό των γατιών, μόλις συμπληρώσουν την 4η με 5η εβδομάδα ζωής τους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 12 εβδομάδες συνολικά.
Σε αυτή την περίοδο, στόχος της είναι να μάθει στα γατάκια τι θα πει ανεξαρτησία. Συνεπώς, ο δεσμός που έχει μαζί τους θα αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί. Ακόμη περισσότερο όμως, δεν είναι ασυνήθιστο για μια γάτα να αισθάνεται άβολα με την παρουσία των μικρών της όταν μεγαλώσουν, ειδικά αφού απογαλακτιστούν πλήρως.
- Γενικά, μόλις τα γατάκια είναι έτοιμα να πάνε στο καινούριο τους σπιτάκι σε ηλικία 10 περίπου εβδομάδων, μπορεί να προσέξετε πως η γάτα σας νιαουρίζει έντονα. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να φαίνεται πως τα αναζητά. Όλο αυτό όμως διαρκεί για μερικές ημέρες μόνο και αμέσως μετά μοιάζει σαν να τα έχει ξεχάσει.
- Αν όμως απομακρυνθούν από κοντά της νωρίτερα, λογικά θα φέρεται περίεργα για περισσότερο καιρό. Πάντως, είναι εκ φύσεως προγραμματισμένη να εγκαταλείπει τα γατάκια της, οπότε οι γάτες δεν θυμούνται ή πενθούν την απώλεια τους.
- Ανάλογα την περίπτωση, είναι φυσικό για μια μητέρα γάτα να απορρίψει τα νεογνά της εντελώς αμέσως μετά τη γέννα. Αυτό μπορεί να συμβεί, αν αισθανθεί πως ένα ή περισσότερα γατάκια είναι άρρωστα ή παραμορφωμένα.
- Ακόμη, μπορεί η ίδια να υποφέρει από μαστίτιδα, ή το μέγεθος τους να τη βαραίνει. Εξίσου φυσιολογικό είναι οι γάτες που γίνονται πρόωρα μητέρες να διώχνουν τα μωράκια από το πλευρό τους, επειδή αισθάνονται έντονο άγχος.

Μήπως ήρθε η ώρα να την κάνετε να ηρεμήσει;
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να ηρεμήσετε τη θηλυκή γατούλα σας είναι να την στειρώσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Τώρα που έχουν φύγει τα γατάκια από κοντά της, είναι η τέλεια ευκαιρία!
Όπως κι αν έχει όμως, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας. Εκείνος ή εκείνη θα μπορέσει να σας προτείνει την οικονομικότερη και ασφαλέστερη λύση για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική τόσο για εσάς, όσο και για τη γατούλα σας. Αμέσως μετά όμως, καλείστε να αναζητήσετε και να βρείτε ένα μόνιμο σπιτάκι στα γατάκια, ειδικά αν αδυνατείτε να τα φροντίσετε οι ίδιοι.
Μετά την απομάκρυνση τους, το κατοικίδιο σας ίσως αρχίσει να φέρεται λιγάκι παράξενα. Μην ανησυχείτε όμως! Το πιθανότερο είναι πως απλώς είναι έτοιμη να ζευγαρώσει ξανά και να φέρει νέα γατάκια στη ζωή.
Άραγε, η δική σας γατούλα πώς αντέδρασε μετά την απομάκρυνση των μικρών της; Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας!