Πόσες φορές την ημέρα ουρεί η γάτα; Πρόλαβε ασθένειες!

Παρατηρείτε αλλαγές στη συχνότητα και τη ποσότητα των ούρων της γάτας σας; Δείτε τι θεωρείται φυσιολογικό και πότε πρέπει να ανησυχήσετε!

 Ομολογουμένως, τις περισσότερες φορές οι γάτες δεν εμφανίζουν εξωτερικά συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη μιας σοβαρής ασθένειας, όσο άρρωστες κι αν είναι.

 Για την ακρίβεια, την στιγμή που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ανακαλύπτουν πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία της γάτας τους, ίσως είναι ήδη αργά.

 Για να μην έρθετε αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο όμως, θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί και να παρατηρείτε πάντοτε πόσες φορές την ημέρα ουρεί η γάτα σας, καθώς επίσης και τα ίδια τα ούρα της.

 Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στην συχνότητα, τη ποσότητα ή το – κατά τα άλλα – φυσιολογικό χρώμα και την οσμή τους ενδέχεται να υποδηλώνει πως η γάτα σας είναι άρρωστη. Μάλιστα, αυτό αφορά στην γενικότερη κατάσταση της υγείας της.

 Προτού όμως βουτήξετε στα βαθιά και μάθετε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, δείτε μερικά χρήσιμα tips. Αυτά θα σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια που παρατηρείτε τη γούνινη φιλενάδα σας.

 Πώς να ελέγχω τα ούρα της γάτας μου;

 Καταρχάς, οφείλετε να έχετε πάντοτε το νου σας στα ούρα της και να αλλάζετε τακτικά την άμμο από τη τουαλέτα της.

 Προτιμήστε μια ανοιχτόχρωμη άμμο, γιατί θα διευκολύνει σημαντικά το έργο σας και θα μπορείτε να δείτε τυχόν αλλαγές στο χρώμα ή τη σύσταση των ακαθαρσιών της.

 Μάλιστα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα σύστημα τουαλέτας δύο επιπέδων. Αυτές συνήθως χρησιμοποιούν ειδικές ουσίες για την απορρόφηση της μυρωδιάς της αμμωνίας και φιλτράρουν κατά κάποιο τρόπο τα ούρα.

 Πόσο συχνά πάνε οι γάτες τουαλέτα;

 Οι υγιείς γατούλες έχουν τη τάση να αποβάλλουν τα ούρα τους από δύο έως και τέσσερις φορές την ημέρα. Κάτι τέτοιο όμως επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η κατανάλωση νερού, η διατροφή, η ζέστη και η υγρασία.

 Σαν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, καλείστε να γνωρίζετε τη φυσιολογική ποσότητα και συχνότητα των ούρων της.

 Για παράδειγμα, συνήθιζε να τα κάνει δύο φορές την ημέρα, αλλά ξαφνικά την έχει πιάσει συχνοουρία; Μήπως παρατηρήσατε κάποια σημαντική αύξηση στην ποσότητά τους; Κάτι τέτοιο ίσως αποτελεί σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια, ο διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός.

 Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Αμέσως μετά, καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο και να τον ενημερώσετε σχετικά με αυτά που έχετε παρατηρήσει.

 Το πιθανότερο είναι πως έχουν σχηματιστεί πέτρες στην ουρήθρα και εμποδίζουν την φυσιολογική λειτουργία της. Βέβαια, αυτό παρατηρείται συχνότερα στους αρσενικούς γάτους, αλλά δεν είναι καθόλου ανησυχητικό.

 Από εκεί και πέρα, καλό είναι να παρέχετε στο κατοικίδιό σας μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε υψηλής ποιότητας υγρή τροφή για γάτες. Έτσι, θα αποτρέψετε και πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

 Τι χρώμα έχουν τα ούρα της γάτας;

 Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ούρα της θα πρέπει να είναι διαυγή ή ελαφρώς κιτρινωπά. Αν έχουν το χρώμα του σταχιού, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτε –  η ψιψίνα σας είναι υγιέστατη!

 Αν όμως παρατηρήσετε μια θολότητα σε αυτά, τότε μάλλον υπάρχει πύον στα ούρα της. Δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ασθένειας, αλλά καλό είναι να την κοιτάξει ένας κτηνίατρος, για να αποφύγετε το ενδεχόμενο μόλυνσης.

 Σε περίπτωση που δείτε οποιαδήποτε ροζ απόχρωση, πρόκειται αναμφίβολα για αίμα. Ίσως ευθύνεται μια κυστίτιδα ή κάποια άλλη διαταραχή του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (FLUTD).

 Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, αφού η μεν κυστίτιδα είναι μια αρκετά διαδεδομένη κατάσταση. Ωστόσο, μπορεί να γίνει αρκετά άβολη για την ίδια.

 Το ίδιο ισχύει και για τη διαταραχή του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Προκαλείται συνήθως από πέτρες στους νεφρούς και υπερπαραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 Μήπως η μυρωδιά είναι πιο έντονη;

 Δεν θα βρείτε καμία γάτα της οποίας τα ούρα να μυρίζουν τριαντάφυλλο και γιασεμί. Μια ελαφρώς όξινη και έντονη μυρωδιά αμμωνίας είναι απολύτως φυσιολογική.

 Εντούτοις, αν έχετε παρατηρήσει πως τελευταία η μυρωδιά αυτή γίνεται όλο και πιο έντονη, ίσως το ζώο πάσχει από κάποια κυστίτιδα, ουρολοίμωξη γάτας ή μόλυνση της ουροδόχου κύστης.

 Ακόμα, μπορεί να πρόκειται για κάποιον όγκο ή ορμονική διαταραχή, αν έχετε αρσενικό γατί, αλλά αυτά είναι υποθετικά σενάρια που μόνο ο κτηνίατρος είναι ο πλέον κατάλληλος να σας το επιβεβαιώσει κατόπιν ιατρικών εξετάσεων.

 Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας, γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι που επηρεάζουν το πόσες φορές την ημέρα ουρεί η γάτα και τη μυρωδιά των ακαθαρσιών της.

 Μην αρχίσετε να πανικοβάλλεστε χωρίς λόγο. Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις και μετά θα ξέρετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε.

 Άλλες ανωμαλίες

 Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες γατούλες που πάσχουν από προβλήματα με την ουροδόχο κύστη ή τους νεφρούς τους κάνουν την ανάγκη τους έξω από την αμμοδόχο τους. Γενικά όμως, είναι αρκετά επιμελείς και τακτικές σε ζητήματα τουαλέτας.

 Τι πρέπει να λάβετε υπόψη:

  1. Καθαρίστε καλά τη τουαλέτα της, διαφορετικά, θα σιχαθεί να τη χρησιμοποιήσει.
  2. Αν δεν ξέρετε που να βάλετε την άμμο της γάτας σας, σας προτείνουμε να τη τοποθετήσετε σε κάποιο ήσυχο και καθαρό μέρος/δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο εχει εύκολη πρόσβαση.
  3. Μπορεί επίσης να μη της αρέσει η άμμος που έχετε επιλέξει.
  4. Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες, ή έναν σκύλο και μια γάτα στον ίδιο χώρο, μπορεί να ενοχλείται και να μην χρησιμοποιεί τη λεκάνη της.
  5. Μπορεί να έχει έντονο άγχος και να αδυνατεί να συγκρατήσει τα ούρα της, με αποτέλεσμα να τα κάνει παντού. Εξάλλου, η μυρωδιά τους ηρεμεί τις γάτες.

 Εάν είστε βέβαιοι για την καθαριότητα και την άνεση της αμμοδόχου της αγαπημένης σας γατούλας και χρησιμοποιείτε μια ποιοτική άμμο, δεν φταίτε εσείς.

 Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν έχετε άλλες ψιψίνες ή κατοικίδια στο σπίτι και δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, ώστε να είναι στρεσαρισμένη.

 Ακόμα και τότε όμως, αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στα ούρα της, καλείστε να δράσετε. Επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο, προκειμένου να καταπολεμήσετε την κατάσταση όσο είναι νωρίς!

 Υπάρχει κάποια άλλη συμπεριφορά εκ μέρους της γάτας σας που σας προκαλεί ανησυχία; Μοιραστείτε τη μαζί μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *