Τσιμπούρι σε σκύλο: Από τη πρόληψη μέχρι τη θεραπεία!

Σας τρομάζει η ιδέα ότι θα βρείτε κάποιο τσιμπούρι στον σκύλο σας; Δείτε τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτά τα παράσιτα & πως θα τα κρατήσετε μακριά από όλους!

 Τα τσιμπούρια είναι μικροσκοπικά παράσιτα. Xάρη στο ωοειδές σχήμα και τα οχτώ μικρούτσικα ποδαράκια τους, εμφανισιακά μοιάζουν αρκετά με αράχνη.

 Συναντώνται συχνότερα σε δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπια. Κάνουν όμως την εμφάνισή τους και στον κήπο σας, εάν μένετε σε χωριό ή σε δασική περιοχή εκτός πόλεως.

 Τα τσιμπούρια δραστηριοποιούνται όλο τον χρόνο, αλλά είναι πιθανότερο να τα συναντήσετε από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. 

 Εάν, λοιπόν, τύχει και περάσετε από ένα τέτοιο μέρος με τον σκυλάκο σας, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει. Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό; Τα τσιμπούρια δεν πετάνε ούτε πηδάνε. Απλώς ανεβαίνουν στο τρίχωμα του ζώου και του ρουφούν το αίμα.

 Για αυτόν τον λόγο, καλό είναι να γνωρίζετε πως να εντοπίσετε ένα τσιμπούρι σε σκύλο και πως να το απομακρύνετε από το το τρίχωμά του. Επίσης, θα μάθετε πως να το προστατέψετε αποτελεσματικά για να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους στο μέλλον.

 Πώς θα ξέρω ότι ο σκύλος μου έχει τσιμπούρια;

 Καλώς ή κακώς, τα συγκεκριμένα παράσιτα είναι αρκετά μεγαλόσωμα, ώστε να τα προσέξετε με γυμνό μάτι. Η αφή είναι μία ακόμα σύμμαχός σας, αφού μπορείτε να τα αισθανθείτε.

 Όταν γυρνάτε από την βόλτα σας, κάντε έναν έλεγχο. Χαϊδέψτε απαλά το σώμα του σκύλου σας και ψάξτε για τυχόν εξογκώματα στο δέρμα του.

 Έχετε υπόψη σας πως τα τσιμπούρια τείνουν να προσκολλώνται σε περιοχές γύρω από το κεφάλι, το λαιμό, τα αυτιά και τα ποδαράκια των σκύλων. Συνεπώς, μπορούν να απομακρυνθούν και με το βούρτσισμα.

 Το μέγεθός τους ποικίλλει από ένα χιλιοστό μέχρι ένα εκατοστό ανάλογα με την ηλικία τους. Εμφανισιακά, τα τσιμπούρια μοιάζουν με μικροσκοπικές αράχνες σε σχήμα αυγού. Όσο ρουφάνε το αίμα του σκύλου, μεγαλώνουν και σκουραίνουν.

 Πώς θα τα απομακρύνω από το κατοικίδιο μου;

 Δεδομένου πως είναι φορείς ασθενειών, τα τσιμπούρια πρέπει να αφαιρούνται αμέσως από το ευαίσθητο δερματάκι του σκυλάκου σας. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το κάνετε, τόσο το καλύτερο.

 Αυτή η διαδικασία χρειάζεται προσοχή. Πρέπει να κάνετε μαλακές κινήσεις, προκειμένου να μη ζουλήξετε το σώμα του τσιμπουριού. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να πεταχτεί αίμα και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

 Για τον ίδιο λόγο, δεν θα πρέπει να επιτρέψετε στο κεφάλι του να κολλήσει μέσα στον σκύλο σας.

 Ο κατάλληλος τρόπος να τα αφαιρέσετε είναι να τα πιάσετε και να τα απομακρύνετε με μία περιστρεφόμενη κίνηση. Στο κατάστημα με κατοικίδια ζωάκια της γειτονιάς σας θα μπορέσετε να βρείτε κάποιο τσιμπιδάκι, ειδικά σχεδιασμένο για αυτόν τον σκοπό.

 Αφού τα αφαιρέσετε βάλτε τα μέσα σε οινόπνευμα ή μέσα σε ένα χαρτομάντηλο και πετάξτε τα στη λεκάνη της τουαλέτας, πριν πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας.

 Γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου μου;

 Τα τσιμπούρια λειτουργούν ως φορείς μικροβίων και διαφόρων ασθενειών από το ένα ζώο στο άλλο. Επομένως, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την καλή υγεία του σκύλου σας.

 Τρέφονται δαγκώνοντας ένα ζώο και πίνοντάς του το αίμα – κυριολεκτικά. Μόλις χορτάσουν, φεύγουν.

 Εάν ζείτε σε μια περιοχή με τσιμπούρια, καλό είναι να χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό απωθητικό φάρμακο για αυτά. Εναλλακτικά, δοκιμάστε θεραπείες για τσιμπούρι σε σκύλο, όπως είναι οι ταμπλέτες και τα προστατευτικά περιλαίμια.

 Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας σχετικά με την καλύτερη θεραπεία που ανταποκρίνεται στο κατοικίδιό σας. Όχι τίποτε άλλο, απλώς δεν κάνουν όλες για όλα τα σκυλιά. Συνεπώς, ένα ακατάλληλο προϊόν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

 Η ασθένεια Lyme

 Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι μια πολύ σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. Ένας σκυλάκος που πάσχει από αυτήν, μπορεί να φαίνεται καταθλιπτικός και ανορεκτικός.

 Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ληθαργική συμπεριφορά, φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις, αλλά και πρησμένους λεμφαδένες.

 Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας, προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να προχωρήσει στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

 Μπαμπεσίωση

 Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι αρκετά σπάνια σε βόρειες χώρες και περιορίζεται στις περιοχές του νότου.

 Η μπαμπεσίωση εξαπλώνεται με το τσίμπημα από τσιμπούρι σε σκύλο Η περίοδος επώασης είναι περίπου δύο εβδομάδες, αλλά σε ορισμένα κατοικίδια μπορεί να εμφανιστεί μήνες ή και χρόνια μετά.

 Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό μετάδοσης της νόσου σε άλλα ζωάκια. Παράλληλα, δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους.

 Εάν ο σκύλος σας πάσχει από αυτή τη νόσο, μπορεί να τον δείτε λιγάκι θλιμμένο. Άλλα συμπτώματα είναι η ωχρότητα στα ούλα, η πρησμένη κοιλίτσα και ο πυρετός. Ενδέχεται επίσης να χάσει την όρεξή του και το δέρμα του να γίνει κιτρινωπό.

 Σε περίπτωση που δείτε κάτι από άλλα αυτά μετά τη βόλτα σας σε περιοχή με τσιμπούρια, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας, για να τον ενημερώσετε για τη κατάσταση του σκύλου σας.

 Εγώ πώς θα αποφύγω ένα τσίμπημα;

 Ως σκυλογονείς, είστε εξίσου επιρρεπείς σε τσιμπήματα τσιμπουριών, εάν κάνετε τη βόλτα σας σε ζώνες αυξημένου κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για ορειβάτες ή ανθρώπους που κάνουν γυμναστική στην εξοχή.

 Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε μία ασθένεια που οφείλεται σε τσιμπούρια, είναι να μη σας τσιμπήσουν εξαρχής.

 Προστατευτείτε, λοιπόν, όταν βρίσκεστε έξω. Να φοράτε πάντοτε μακρυμάνικα μπλουζάκια και μακριές κάλτσες – ιδανικά, να βάζετε τα μπατζάκια του παντελονιού σας μέσα από τις κάλτσες. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο εντομοαπωθητικό.

 Κατά την επιστροφή σας, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα ρούχα σας, γιατί είναι πολύ εύκολο να εμφανιστούν τσιμπούρια στο σπίτι σας. Εάν δείτε κάποιο τσιμπούρι, απομακρύνετέ το αμέσως!

 Πώς να διώξω ένα τσιμπούρι από πάνω μου;

 Τα συγκεκριμένα παράσιτα πρέπει να απομακρύνονται από το σώμα σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να είστε πολύ προσεκτικοί μη τυχόν και πιέσετε το σώμα του ή κολλήσει το κεφάλι του μέσα στο δέρμα σας.

 Για να το ξεφορτωθείτε, εφαρμόστε την ίδια τεχνική που μάθατε για το σκυλί σας. Απομακρύνετέ τα δηλαδή με απαλές, περιστροφικές κινήσεις και με ένα ειδικό τσιμπιδάκι.

 Μην επιχειρήσετε να το κάψετε ή, ακόμα χειρότερα, μην προσπαθήσετε να του βάλετε ενυδατικές κρεμούλες και λαδάκια για να μαλακώσει και να το διώξετε πιο εύκολα.

 Μόλις το απομακρύνετε, καθαρίστε τοπικά την περιοχή κα ελέγξτε το δέρμα σας. Εάν δείτε ερυθρότητα ή δεν αισθάνεστε πολύ καλά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

 Μπορώ να κολλήσω κάτι από τσίμπημα;

 Όπως ακριβώς και οι τετράποδοι φίλοι σας, έτσι και εσείς μπορείτε να κολλήσετε τη νόσο Lyme από τα τσιμπούρια. Είναι πολύ σοβαρή, γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να προσέχετε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

 Στους ανθρώπους τα συμπτώματα είναι τα εξής: κυκλικά εξανθήματα, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις και κόπωση.

 Εάν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αγωγή, η ασθένεια μπορεί να μετατραπεί σε κάτι σοβαρότερο. Κλασικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η μηνιγγίτιδα, η μερική παράλυση προσώπου, η αρθρίτιδα και η βλάβη των νεύρων.

 Η έγκαιρη διάγνωση θα σας βοηθήσει. Με τη σειρά της, η θεραπεία είναι πιθανό να στηρίζεται στη λήψη αντιβιοτικών.

 Παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος, τα τσιμπούρια μπορούν να αποβούν αρκετά επικίνδυνα για την υγεία των σκύλων, αλλά και των αφεντικών τους. Αυτό γιατί λειτουργούν ως φορείς μικροβίων και ασθενειών.

 Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προτού βγείτε για τον καθιερωμένο σας περίπατο. Ακόμα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ακριβώς να απομακρύνετε ένα τσιμπούρι από το σκύλο ή από τον ίδιο τον εαυτό σας.

 Αλήθεια, έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωποι με τα ενοχλητικά τσιμπούρια; Μιλήστε μας για την εμπειρία σας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *