Miniature Dachshund: Μία ράτσα που ταιριάζει σε όλους!

Μικροσκοπικό, πιστό και τρυφερό, το Miniature Dachshund δεν χρειάζεται πολλά για να είναι χαρούμενο. Γνωρίστε τα πάντα γι’ αυτό!

 Προορίζεται για:

 Εργένηδες, οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Χαμηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-15 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Ανεξάρτητο, Πιστό

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Miniature Dachshund

 Το γλυκύτατο Miniature Dachshund έρχεται σε τρεις διαφορετικές τάσεις με κοντό, σκληρό ή μακρύ τρίχωμα. Όλες τους έχουν τη τάση να μαδούν.

 Αυτό το σκυλί έχει μακρύ μουσουδάκι και πανέμορφα ματάκια. Τα κύρια χρώματα των ματιών του είναι το σκούρο κόκκινο της καρυδιάς και το μαύρο-καφετί.

 Η ράτσα με το κοντό τρίχωμα διακρίνεται για απαλό και λαμπερό της τρίχωμα. Τα συχνότερα χρώματα που έχουν τα κοντότριχα κουτάβια είναι: μαύρο, σοκολατί, στικτό, μπλε, πιτσιλωτό, γκρι ή κιτρινόφαιο με καφέ ή κρεμ σημάδια.

 Ο σκύλος αυτής της ράτσας λέγεται και Doxie. Ο χαρακτήρας του είναι αξιαγάπητος και ευγενικός και σε γενικές γραμμές, η συμπεριφορά του είναι ευχάριστη με όλους.

 Ένα πράγμα που λατρεύει όσο τίποτε άλλο είναι να κουλουριάζεται στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του. Αγαπάει όμως εξίσου την συντροφιά άλλων σκύλων, ειδικά όσων ανήκουν στην ίδια ράτσα.

 Αυτό το πλασματάκι έχει ένα μικρό μέγεθος μινιατούρας, αφού ζυγίζει μόλις 5 κιλά σε ηλικία 12 μηνών, ενώ το ύψος του φτάνει περίπου στα 13 με 18 εκατοστά. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι εξαιρετικός φύλακας.

 Εάν είναι υγιές και χαρούμενο, μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά για περίπου 12-15 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Miniature Dachshund

 Δεδομένου ότι το μικρόσωμο Miniature Dachshund είναι εκ γενετής ανεξάρτητο σκυλί, η εκπαίδευσή του αποτελεί πρόκληση.

 Καλό είναι να ξεκινήσετε την βασική εκπαίδευση του σκύλου και την εκπαίδευση υπακοής ήδη από όταν είναι μικρό σε ηλικία και να συνεχίσετε με συνέπεια και υπομονή.

 Αν ψάχνετε το ιδανικό μέλος για την οικογένειά σας, ένα τέτοιο κουτάβι θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Είναι πολύ πιστό και τρυφερό με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

 Παρά τα μικρόσωμα χαρακτηριστικά του, έχει ένα έμφυτο κυνηγετικό ταλέντο. Γι’ αυτό, καλό είναι να το προσέχετε κατά τη διάρκεια της βόλτας, για να μη το ψάχνετε αργότερα!

 Η μακριά πλατούλα του είναι αρκετά ευαίσθητη και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και φροντίδα. Πρέπει λοιπόν, να έχετε το νου σας αν υπάρχουν παιδάκια στην οικογένεια.

 Άλλο ένα θετικό του είναι πως δε χρειάζεται έντονη σωματική άσκηση. Είναι χαρούμενο με μια σύντομη βόλτα γύρω από το σπίτι.

Η ιστορική προέλευση του Miniature Dachshund

 Με γερμανική καταγωγή, το Ντατσχάουντ Μινιατούρα είναι γνωστό και ως σκυλί-ασβός. Η ονομασία αυτή απαντάται συχνά σε παλαιότερα ιστορικά ντοκουμέντα.

 Για την ακρίβεια, η λέξη «dachs» σημαίνει ασβός και η λέξη «hund» μεταφράζεται ως σκύλος στα γερμανικά.

 Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν απεικονίσεις αυτού του γλυκύτατου πλάσματος που εντοπίζονται χρονολογικά πίσω στον 15ο αιώνα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως έχει μια μακρά ιστορία.

 Σύμφωνα με ορισμένες ιστορίες, τα Dachshunds χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι αλεπούδων. Λογικό, αν σκεφτούμε ότι το κοντούλικο, ίσιο σωματάκι που έχουν τους επέτρεπε την είσοδο στα λαγούμια τους.

 Παλιότερα όμως, το μέγεθος τους ήταν λιγάκι διαφορετικό. Τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά εκπαιδεύονταν με σκοπό να πιάνουν ασβούς και να εντοπίζουν αγριόχοιρους, ενώ τα πιο μικρούλικα κυνηγούσαν αλεπούδες ή ελάφια και καμιά φορά μέχρι και λαγούς.

 Με την πάροδο των χρόνων, αναπτύσσονταν ολοένα και περισσότερο στις περιοχές που ζούσαν. Για τους Γερμανούς δασολόγους ήταν γνωστά και ως «Teckel» κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα.

 Το απαλό σαν μετάξι τρίχωμά τους είναι απότοκο της διασταύρωσης τους με το Braque, το Pinscher και ένα μικρόσωμο Τεριέ. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως συνδέονται και με το French Basset Hound.

 Όσα έχουν  μακρύ τρίχωμα αποτελούν πιθανότατα αποτέλεσμα ανάμειξης με ορισμένα Spaniels. Την ίδια στιγμή, εκείνα με το τραχύ τρίχωμα συνδέονται στενά με τα αντίστοιχα Τεριέρς.

 Κατά τη διάρκεια του 1800, τα Dachshunds άρχισαν να εκτρέφονται με σκοπό να γίνουν κατοικίδια συντροφιάς. Οι Βρετανοί κάτοικοι τα λάτρεψαν αμέσως, ειδικά η Βασίλισσα Βικτώρια.

 Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δημοτικότητά τους να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την ανάπτυξη της μοναδικής, αξιολάτρευτης μινιατούρας που γνωρίζουμε σήμερα.

 Η Γερμανική Λέσχη Ντάτσχουντ ιδρύθηκε το 1888. Λίγο αργότερα, το 1895 ακολούθησε η πρώτη Αμερικανική Ένωση που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη σε αυτά.

  Τη δεκαετία του 1900, πολύ μικρά σκυλάκια σαν κι αυτά εκτρέφονταν αρχικά με σκοπό το κυνήγι λαγών, ωστόσο, το 1919 όμως υιοθετήθηκαν αυστηρότερα κριτήρια αναφορικά με το μέγεθός τους.

 Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το τρισχαριτωμένο Miniature Dachshund, όπως το ξέρουμε σήμερα.

 Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε πως αντίστοιχα με πολλές ράτσες σκύλων, τη περίοδο του Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η φήμη τους καταρρακώθηκε στη Βρετανία, λόγω της γερμανική καταγωγή τους.

 Μετά το πέρας των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας τους, το Ντάτσχουντ Μινιατούρα έχει κερδίσει την πρωτιά στις καρδιές των ανθρώπων και…δικαιολογημένα!

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Miniature Dachshund

 Γενικότερα, πρόκειται για ευχάριστα και τρυφερά σκυλάκια που σπάνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσει:

 • Νόσο του μεσοσπονδύλιου δίσκου

 Αυτή είναι μία κατάσταση που προκαλεί πόνο στην μέση. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν αδράνεια, ληθαργική συμπεριφορά, ρίγη, δυσκολία κατά την κίνηση. Εάν παρατηρήσετε κάτι από αυτά, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

 • Επιληψία

 Είναι μια ασθένεια που μπορεί να είναι κληρονομική ή να προκύψει ύστερα από τραυματισμό στο κεφαλάκι του. Αν το σκυλάκι σας υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις, καλό είναι να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

 • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Η κατάσταση αυτή αναφέρεται σε μία σειρά από οφθαλμολογικές παθήσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή απώλεια της όρασης.

 Τα περισσότερα σκυλάκια προσαρμόζονται κατάλληλα και μπορούν να ζήσουν σχετικά φυσιολογικές ζωές – αρκεί το περιβάλλον τους να μην αλλάξει δραστικά.

 • Γαστρική διάταση

 Πρόκειται για μια θανατηφόρα κατάσταση, που πλήττει αρκετά σκυλιά. Συνδέεται στενά με τη λαιμαργία και τη διατροφή, αλλά και την άσκηση αμέσως μετά το γεύμα.

 Συμπτώματα όπως φουσκωμένη κοιλίτσα, εκκρίσεις σάλιων, δυσκολία κατά την αναπνοή, ανησυχία, κόπωση και αδυναμία θα πρέπει να σας στείλουν επειγόντως στον κτηνίατρο ή σε κάποια κλινική σκύλων.

 • Ασθένεια Cushing

 Η συγκεκριμένη ασθένεια σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό του κατοικίδιού σας. Βασικά συμπτώματα είναι η συχνοουρία και η υπερβολική δίψα.

 • Διαβήτης

 Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει φυσιολογικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα προσβεβλημένα σκυλιά παρουσιάζουν απότομη απώλεια βάρους, συχνοουρία και υπερβολική δίψα. Αντιμετωπίζεται με μια ειδική δίαιτα και την απαραίτητη χορήγηση ινσουλίνης.

Το παιχνίδι των γνώσεων!

 Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι αυτής της φυλής, ίσως θέλετε να μάθετε κάποιες ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

 •  Η σπονδυλική τους στήλη είναι πολύ ευαίσθητη. Δεν πρέπει, λοιπόν, να τα αφήνετε να πηδούν από ψηλά σημεία.
 •  Όπως πολλά άλλα μικρόσωμα σκυλάκια, έτσι και τα λατρεμένα Miniature Dachshunds έχουν έντονο ταπεραμέντο και μπορούν να γίνουν λιγάκι πεισματάρικα.
 •  Πλέον, αναγνωρίζονται ως επίσημη ράτσα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.
 •  Στην Αυστραλία είναι γνωστά με το ψευδώνυμο «σκυλιά-λουκάνικα». Στην προκειμένη, μιλάμε μάλλον για σκυλιά-λουκανικάκια – αφού είναι μινιατούρες!
 •  Έχουν μια ελαφριά τάση προς την παχυσαρκία. Καλό είναι να τους παρέχετε μια ισορροπημένη διατροφή και αρκετή σωματική άσκηση για να την αποφύγετε.

 Συνοπτικά, αναφέρουμε πως τα γλυκύτατα αυτά σκυλάκια λουκάνικα είναι αρκετά δημοφιλή και μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο!

 Διακρίνονται τόσο για τα λεπτεπίλεπτα φυσικά χαρακτηριστικά τους, όσο και για τον ευγενικό και πανέμορφο χαρακτήρα τους.

 Μην το βλέπετε έτσι μινιατούρα, το Miniature Dachshund είναι αρκετά προστατευτικό γύρω από τα μέλη της οικογένειάς του. Αν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος όμως, μετατρέπεται στο πιο αγαπησιάρικο και τρυφερό πλασματάκι του κόσμου.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται μερικά κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι και να του προσφέρετε ένα μόνιμο, ζεστό σπιτάκι.

 Ποιό από τα χαρακτηριστικά του πιστεύετε ότι κερδίζει τις περισσότερες εντυπώσεις; Για πείτε μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *