Cardigan Welsh Corgi: Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά ταυτόχρονα είναι μεγάλος καταφερτζής. Δείτε τον φοβερό χαρακτήρα του Cardigan Welsh Corgi!

 Προορίζεται για:

 Δραστήριες οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-15 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Έξυπνο, πιστό, στοργικό

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Cardigan Welsh Corgi

 Το Κόργκι Ουαλίας και το Πέμπροκ Κόργκι είναι δύο διαφορετικές εκδοχές της ράτσας. 

 Αν και πρόκειται για δύο ξεχωριστές ράτσες σκύλων με τελείως διαφορετική ιστορική προέλευση, πολλοί τα μπερδεύουν μεταξύ τους, αφού έχουν παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά.

 Είναι και τα δύο μικρόσωμα με τεράστια κεφαλάκια, πεταχτά αυτάκια και μακρόστενα, βαριά σωματοδομή – τουλάχιστον συγκριτικά με το ύψος τους. Την ίδια στιγμή, διακρίνονται για τα μικροσκοπικά ποδαράκια τους.

 Με μια προσεκτική ματιά, θα μπορέσετε κι εσείς να δείτε τις διαφορές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το λατρεμένο Cardigan έχει μια μακριά ουρίτσα, ενώ το Pembroke δεν έχει καθόλου!

 Επίσης, διαφέρουν και στο μέγεθος. Το Cardigan Welsh Corgi είναι λίγο μεγαλύτερο, με βαρύτερα κόκκαλα. Ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος κυμαίνεται ανάμεσα στα 11 και τα 14 κιλά και το ύψος του φτάνει περίπου τα 25-33 εκατοστά.

 Τα αξιαγάπητα Cardigans, γνωστά και ως «Cardis», πήραν το όνομά τους από την περιοχή Cardiganshire της νοτιοδυτικής Ουαλίας. Πρόκειται για ένα μέρος με αρκετά τραχύ και βραχώδες έδαφος.

 Αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν με σκοπό να εργάζονται στο πλευρό των αγροτών και να τους βοηθούν στη συγκέντρωση των κοπαδιών, αλλά και στην προστασία της φάρμας. Πράγματι, τα μικρούλικα αυτά σκυλιά είναι εξαιρετικά εργατικά, με μία διακριτή σβελτάδα και αντοχή.

 Τα αυτάκια τους είναι αρκετά μεγάλα για το μέγεθός τους. Σε συνδυασμό με τις πεταχτές ουρίτσες τους που κυματίζουν υπερήφανα στον αέρα, μοιάζουν με αλεπουδίτσες.

 Το γλυκύτατο αυτό πλασματάκι διαθέτει ένα μεσαίου μεγέθους τρίχωμα, που έρχεται σε πολλά χρώματα και σχέδια.

 Θα το βρείτε σε κόκκινο της καστανιάς, καφέ, μαύρο και κάθε πιθανό συνδυασμό αυτών των χρωμάτων. Συνήθως, έχει λευκά σημάδια στην κοιλίτσα, το στήθος, τον λαιμουδάκο, τα ποδαράκια και την άκρη της ουράς.

 Το τρίχωμά του είναι πλούσιο και πυκνό. Εσωτερικά έχει ένα στρώμα από κοντές τρίχες και εξωτερικά ένα μακρύτερο τρίχωμα, που εξυπηρετούσε στη προστασία του ζώου από τις άσχημες καιρικές συνθήκες της Ουαλίας. Βέβαια, μαδάει αρκετά και χρειάζεται καλή περιποίηση.

 Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι πανέξυπνος και βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή. Είναι ευγενικός, φιλικός και ήπιος στην συμπεριφορά του – τόσο, που τα πηγαίνει εξαιρετικά με τα παιδάκια.

 Ταυτόχρονα, φημίζεται για την αξιοπιστία, την ευαισθησία και την τρυφερότητα που επιδεικνύει στα αγαπημένα του πρόσωπα. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι από τα καλύτερα μικρόσωμα σκυλιά για μέσα στο σπίτι και για οικογένειες με παιδάκια.

 Το Corgi Ουαλίας λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά και προτιμάει να περνάει χρόνο με την οικογένειά του, παρά μόνο του. Μαζί του, λοιπόν, θα παίζετε για ατελείωτες ώρες!

 Πέρα από αυτό όμως, διακρίνεται και για την τεράστια όρεξη που έχει στο φαγητό. Ποιο σκυλάκι δεν έχει θα μας πείτε…

 Κι όμως, το συγκεκριμένο έχει την τάση να τρώει περισσότερο από όσο χρειάζεται και είναι λιγάκι επιρρεπές στην παχυσαρκία. Προσοχή, λοιπόν, γιατί δεν πρέπει να το κακομαθαίνετε.

 Μπορεί πλέον να μην εργάζονται σκληρά σε φάρμες, αλλά εξακολουθούν να διακατέχονται από το ένστικτο της συγκέντρωσης αντικειμένων και έχουν τρομερή ενέργεια. Έτσι, απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα και πνευματική διέγερση, για να είναι χαρούμενα.

 Ακόμα και τότε, όμως, δε σας εγγυώνται πως θα είναι ήσυχα! Είναι πολύ επικοινωνιακά σκυλιά και συνηθίζουν να γαυγίζουν σε ό,τι κινείται γύρω τους.

Η ιδιοσυγκρασία του Cardigan Welsh Corgi

 Το σκυλί αυτό κατέχει έναν ήρεμο, πιστό και τρυφερό χαρακτήρα. Προσαρμόζεται πολύ εύκολα οπουδήποτε και είναι πάντοτε πρόθυμο να παρέχει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

 Εάν επιλέξετε να το βάλετε στην οικογένειά σας, θα σας ανταμείψει με την ολοκληρωτική αφοσίωσή του. Θα σας βάλει αμέσως στην καρδιά του και θα θέλει να συμμετάσχει σε ό,τι κάνετε!

 Είναι ενεργητικό και δραστήριο, με μία παιχνιδιάρικη διάθεση. Λατρεύει τα παιδιά και μπορεί να παίζει μαζί τους για πάντα εάν το αφήσετε.

 Προσέξτε όμως! Το ένστικτό του μπορεί να τον προδώσει και να αρχίσει να δαγκώνει τα ποδαράκια τους, συνήθεια που εξηγείται από τον ρόλο που είχε στη συγκέντρωση κοπαδιών.

 Βέβαια, εκπαιδεύοντας τον σκύλο σας να μη δαγκώνει πράγματα που δεν πρέπει, θα καταφέρετε να αναχαιτήσετε αυτή τη συμπεριφορά του.

 Παρά το μέγεθος της ράτσας, αποτελεί έναν άψογο φύλακα, διότι πάντα γαυγίζει για να προειδοποιήσει την οικογένειά του ότι κάποιος πλησιάζει.

 Εάν έχετε άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι, το πιθανότερο είναι πως θα τα πάει άψογα μαζί τους. Όσο το δυνατόν πιο σύντομα του προσφέρετε την κοινωνικοποίηση που χρειάζεται, τόσο το καλύτερο!

 Παρόλα αυτά, μπορεί να γίνει λιγάκι επιθετικό απέναντι σε άλλα σκυλάκια που δεν γνωρίζει. Λατρεύει όμως την σκυλίσια συντροφιά και γρήγορα θα αρχίσει να παίζει μαζί τους.

 Η υψηλή ευφυΐα και η καλή μνήμη είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά του Cardigan Corgi, που υπόσχονται να σας διευκολύνουν τη ζωή κατά την εκπαίδευση.

 Ωστόσο, μπορεί να πεισμώσει και να σας αρχίσει τα νάζια. Με υπομονή και συνέπεια όμως, θα του μάθετε να σας υπακούει.

 Με άφθονη πνευματική και σωματική διέγερση θα είναι χαρούμενος και χαμογελαστός! Λατρεύει τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, όπως είναι η ορειβασία, οι καθημερινοί περίπατοι και το παιχνίδι με την αγαπημένη του μπάλα.

 Ταυτόχρονα όμως είναι και εξαιρετικά ευπροσάρμοστος. Θα αράξει, λοιπόν, μαζί σας στον καναπέ για να δείτε τηλεόραση και να χουζουρέψετε.

Η ιστορία του Cardigan Welsh Corgi

 Το Cardigan Welsh Corgi είναι προγενέστερο του Pembroke. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μία από τις πιο παλιές Βρετανικές ράτσες σκύλων, αφού πιστεύεται ότι ζει στην Ουαλία για πάνω από 3000 χρόνια.

 Η λέξη «corgi» αρχικά γραφόταν «kergie». Πρόκειται για μια αρχαία λέξη Κελτικής προέλευσης, που σήμαινε «νάνος σκύλος».

 Χάρη σε αυτό, οι ιστορικοί πίστευαν πως οι αρχαίοι πρόγονοι του Cardigan κατάγονταν από την ίδια ράτσα με τους προγόνους του Dachshund και του Basset Hound. Χάρη στη μαζική μετανάστευση Κελτών προς τη Βρετανία γύρω στο 1200 π.Χ. οι πρόγονοι του Κόργκι έφτασαν στην Ουαλία από την Κεντρική Ευρώπη.

 Η συγκεκριμένη ράτσα διαθέτει μία μακρά ιστορία. Οι σκύλοι αυτοί εργάζονταν σε φάρμες ζώων, συμμετείχαν στο κυνήγι και προστάτευαν την οικογένειά τους. Παράλληλα, αποτελούσαν σκυλιά του θεάματος και διαφόρων αθλημάτων.

 Για πολλά χρόνια, συνδέονταν με τους Βρετανούς αγρότες, οι οποίοι εξαρτώντουσαν από αυτά τα σκυλιά για να βιοποριστούν.

 Το μικρόσωμο μέγεθος της ράτσας τα επέτρεπε να κυνηγούν και να συγκεντρώνουν αποτελεσματικά τα κοπάδια των ζώων. Τη νύχτα, ήταν υπεύθυνα για την προστασία τους από τυχόν θηρευτές.

 Ήταν τόσο πολύτιμα για την οικονομική ευημερία των αγροτικών τάξεων, που υπήρχε νομικό πλαίσιο για τη προστασία αυτών των σκύλων. Μάλιστα, υπήρχαν αυστηρές ποινές, που επιβάλλονταν σε όποιον έκλεβε ή έβλαπτε ένα τέτοιο σκυλάκι.

 Τα Κόργκι Ουαλίας τα είδαμε για πρώτη φορά στους χώρους του βρετανικού θεάματος το 1919. Λίγο αργότερα, το 1926 ιδρύθηκε και το English Cardigan Welsh Corgi Association.

 Μέχρι το 1934, τα Cardigans και τα Pembrokes θεωρούνταν μία ράτσα. Αργότερα, αναγνωρίστηκαν ως δύο ξεχωριστές ράτσες, με διαφορετική ιστορική προέλευση και χαρακτηριστικά.

 Το πρώτο ζευγάρι Κόργκι Ουαλίας, που χρησιμοποιούνταν για λόγους εκτροφής, ταξίδεψε στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 1931.

 Δεν ήταν όμως πριν από το 1935, όταν ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επίσημα τη ράτσα. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και το Cardigan Welsh Corgi Club of America.

 Έκτοτε, αυτά τα πλασματάκια έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη και είναι ευρέως αγαπητά από το κοινό.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανίσει ένα Cardigan Welsh Corgi;

 Εάν σκέφτεστε την υιοθεσία αυτού του σκύλου, θα πρέπει να ενημερωθείτε κατάλληλα για το ιατρικό τους προφίλ. Προβλήματα που σχετίζονται με τη ράτσα, αν και δεν εμφανίζονται σε όλα τα σκυλιά, είναι τα παρακάτω:

 Δυσπλασία ισχίου

 Πρόκειται για μία πάθηση στα οστά του ισχίου, που είναι πολύ συνηθισμένη μεταξύ των δραστήριων φυλών. Με την κατάλληλη θεραπεία, ο σκυλάκος σας θα μπορέσει να απολαύσει μία ποιοτική ζωή.

 Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Είναι μία πάθηση των ματιών, που προκαλεί σταδιακή απώλεια της νυχτερινής όρασης. Ήδη από αυτό το στάδιο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρετε στο σκυλάκι μία φυσιολογική καθημερινότητα.

 Νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου

 Εξαιτίας των διακριτών, φυσικών χαρακτηριστικών του, το Κάρντιγκαν Κόργκι Ουαλίας είναι λιγάκι επιρρεπές σε προβλήματα που αφορούν τη σπονδυλική του στήλη.

 Συμπτώματα όπως, η αδράνεια, ο λήθαργος, τα ρίγη και η αδυναμία κατανάλωσης τροφής, θα πρέπει να σας στείλουν αμέσως στον κτηνίατρό σας.

Το παιχνίδι των γνώσεων με το Cardigan Welsh Corgi!

 Είδατε κάποια αγγελία όπου χαρίζονται κουταβάκια αυτής της αξιολάτρευτης φυλής και σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα; Με το δίκιο σας. Δείτε όμως πρώτα κάποιες ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

  • Στην Ουαλική μυθολογία, τα Κόργκι αποτελούσαν τα άλογα των νεραϊδών, όταν εκείνες πήγαιναν για κυνήγι κάτω από το φεγγαρόλουστο ουρανό.
  • Πολλά τέτοια σκυλάκια έχουν διακριτά σημάδια στις πλατούλες τους, που μοιάζουν με σέλες αλόγων και, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το στίγμα που άφηναν επάνω τους οι νεράιδες.
  • Αυτά τα σκυλάκια είναι ιδιαιτέρως γνωστά στους ιδιοκτήτες αλόγων, οι οποίοι εκτιμούν την πολύτιμη βοήθεια τούς κατά τη φόρτωση των αλόγων τους σε ειδικές καρότσες.
  • Τα Cardigan Welsh Corgis συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των προστατευόμενων γηγενών φυλών του Κυνολογικού Ομίλου από το 2006, αφού καταγράφονται λιγότερα από 300 σκυλιά κάθε χρόνο.

 Πραγματικά, πρόκειται για μια μοναδική ράτσα, που συγκεντρώνει εκπληκτικά χαρακτηριστικά. Τα Κάρντιγκαν Κόργκι είναι ευγενικά, κοινωνικά, δραστήρια, αλλά και πολύ στοργικά με τα μέλη της οικογένειάς τους.

 Έχοντας ένα μακραίωνο παρελθόν ως φύλακες, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια μαζί τους. Παρά το μικρό τους μέγεθος, θα αναλάβουν την προστασία σας.

 Μην ξεχνάτε όμως πως ήταν και σκυλιά του θεάματος. Με ένα τέτοιο κουτάβι στο πλευρό σας, ετοιμαστείτε για άφθονες στιγμές χαράς, αφού θα κάνει τα πάντα για να σας δει να χαμογελάτε!

 Ποιό από τα χαρακτηριστικά του πιστεύετε ότι κερδίζει τις περισσότερες εντυπώσεις; Για πείτε μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *