Οι λόγοι που ο σκυλος δαγκώνει! Πως να το σταματήσουμε;

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα προκειμένου να μη δαγκώνει ο σκύλος σας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα; Δείτε βήμα βήμα τι πρέπει να κάνετε!

 Οι σκύλοι είναι παντού γύρω μας και αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Παρά την αρμονική συμβίωση μας, δυστυχώς, παρατηρούνται αρκετά περιστατικά δαγκώματος από σκύλους κάθε χρόνο.

 Αν και μερικά σκυλιά είναι πιο φιλικά και ήρεμα από άλλα, κάθε σκύλος είναι ικανός να δαγκώσει, ανεξάρτητα από τη φυλή ή το μέγεθος του. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως ακόμη και το πιο γλυκό σκυλάκι μπορεί ξαφνικά να αγριέψει, αν βρεθεί πληγωμένο ή φοβισμένο.

 Σε γενικές γραμμές, παιδιά και ενήλικες πρέπει να ξέρουν πως να παραμένουν ασφαλείς γύρω από τα τετράποδα. Ωστόσο, την αποκλειστική ευθύνη για την συμπεριφορά ενός σκύλου φέρει πάντοτε ο ιδιοκτήτης του. Έτσι, θα πρέπει να φροντίσει να εκπαιδεύσει σωστά το κατοικίδιο του.

Γιατί δαγκώνει ένας σκύλος;

 Συχνότερα, οι σκύλοι δαγκώνουν ανθρώπους, όταν αισθάνονται ότι απειλούνται. Για την ακρίβεια, είναι έμφυτο ένστικτο για εκείνους. Για αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να πυροδοτήσει μια πιθανή επιθετική συμπεριφορά ενός σκύλου.

  •  Ένας σκύλος μπορεί να δαγκώσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το χώρο του, ή κάποιο μέλος της αγέλης του. Οι μητέρες σκυλίτσες, ειδικά, φημίζονται για πόσο υπερπροστατευτικές είναι κοντά στα κουταβάκια τους.
  •  Η επίμονη ενόχληση ενός σκύλου, το απότομο ξύπνημα, ή ο αιφνιδιασμός του μπορεί να τον κάνουν να επιτεθεί.
  •  Το τρέξιμο μακριά του εγείρει υψηλό κίνδυνο, ακόμη κι αν γίνεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μπορεί να δαγκώσει «για πλάκα» ή να ξυπνήσουν τα κυνηγετικά ένστικτα του.
  •  Ένας σκύλος του οποίου η ζωή κινδυνεύει είναι αγρίμι. Αν έχει εγκαταλειφθεί στην άκρη του δρόμου ή έχει κακοποιηθεί συστηματικά είναι λογικό να εκδηλώσει εξίσου επιθετική συμπεριφορά.
  •  Ένας τραυματισμός ή μία ασθένεια είναι εξίσου κοινοί λόγοι. Αν το ζωντανό δεν αισθάνεται καλά ή πονάει, μπορεί να μη θέλει καν να το πλησιάσουν οι δικοί του άνθρωποι.

 Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να προσπαθήσετε να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος των σκύλων για να ξέρετε τι να περιμένετε από εκείνους.

 Συνήθως, ένας σκύλος που αισθάνεται απειλή, θα σας προειδοποιήσει για την επικείμενη πράξη του. Μπορεί να γρυλίζει έντονα, να έχει υψώσει το τρίχωμα του, να κουνάει επιθετικά την ουρά του και να σας δείχνει τα δόντια του.

Πώς να σταματήσετε τα δαγκώματα

 Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, έχετε την αποκλειστική ευθύνη να εκπαιδεύσετε και να ελέγχετε απόλυτα τον σκύλο σας. Να θυμάστε πως σε περίπτωση ατυχήματος, δεν θα βρεθεί εκείνος υπόλογος, αλλά εσείς. Είστε, λοιπόν, στην πρώτη γραμμή κατά των δαγκωμάτων και οφείλετε να κάνετε ό,τι μπορείτε:

  •  Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας τουλάχιστον στην βασική υπακοή και συνεχίστε με μαθήματα για όλη του τη ζωή. Μην τον αφήσετε να ξεχάσει όσα έμαθε.
  •  Η ορθή κοινωνικοποίηση του κρίνεται ως επιτακτική. Επιτρέψτε του να έρθει σε επαφή με κάθε κοινωνική ομάδα, αλλά και ζώα σε ήρεμες κι ευχάριστες συνθήκες.
  •  Η τακτική έκθεση του σε άλλα σκυλάκια, δυνατούς θορύβους, ποδήλατα και γενικότερα οτιδήποτε ίσως τον φοβίσει. Βάλτε τον από νωρίς στο κόλπο για να γίνει ατρόμητος!
  •  Προσέχετε πάντοτε τη γλώσσα σώματος του για σημάδια που φανερώνουν επιθετικότητα. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε την ίδια την κατάσταση, καλό θα ήταν να απομακρύνετε τον σκύλο σας από αυτήν.
  •  Ποτέ, μα ποτέ μην σηκώσετε χέρι επάνω του ή τον κακοποιήσετε με οποιονδήποτε τρόπο. Επιλέξτε μεθόδους θετικής επιβράβευσης και μείνετε συνεπείς μέχρι να δείτε αποτελέσματα.
  •  Κατά τη διάρκεια της βόλτας του σκύλου σας, μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας ελεύθερο σε χώρο που δεν είναι περιφραγμένος και χωρίς λουρί. Να έχετε πάντοτε το νου σας.
  •  Αν γνωρίζετε πως ο σκυλάκος σας έχει κάποια ιδιαιτερότητα, να προειδοποιείτε πάντοτε τους άλλους. Μην τον αφήσετε να πλησιάσει κανέναν, εκτός κι αν έχετε τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.
  •  Τηρείτε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού και μη χάνετε τις καθιερωμένες συναντήσεις με τον κτηνίατρο σας.

Τα πάντα για την ασφαλή αλληλεπίδραση με έναν σκύλο

 Οι σκύλοι είναι τρισχαριτωμένοι και η συντριπτική τους πλειοψηφία πρόθυμη να παίξει μαζί σας. Συνεπώς, είναι λογικό να ενθουσιάζεστε μόλις βλέπετε κάποιον στο δρόμο! Είναι εξίσου σημαντικό όμως να συγκρατηθείτε και να θυμάστε πως δε σας γνωρίζει.

 Ακόμη κι αν δεν έχετε οι ίδιοι σκύλο στο σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζετε πως να αλληλεπιδράτε σωστά με τους τετράποδους φίλους σας. Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε πότε και πώς μπορείτε να πλησιάσετε κάποιον:

  •  Μην πλησιάσετε ή αρχίσετε να χαϊδεύετε ξαφνικά έναν άγνωστο σκύλο, προτού ζητήσετε την άδεια του ιδιοκτήτη του. Αν ο τελευταίος δεν βρίσκεται κοντά, μην πλησιάσετε καν.
  •  Αν δείτε έναν σκύλο να τρώει, να κοιμάται ή μια θηλυκή να φροντίζει τα μωρά της, μην ενοχλήσετε. Σε τέτοιες συνθήκες, τείνουν να είναι πιο προστατευτικοί και ευεπηρέαστοι.
  •  Μην προσεγγίσετε, αγγίξετε ή αποπειραθείτε να μετακινήσετε ένα τραυματισμένο ζώο. Αντιθέτως, καλέστε άμεσα έναν επαγγελματία κτηνίατρο ή κάποια φιλοζωική οργάνωση για βοήθεια.
  •  Ποτέ, μα ποτέ, μην αφήνετε ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδάκι μόνο του με έναν σκύλο – ακόμη κι αν είναι ο υπομονετικός οικογενειακός σας σκύλος.
  •  Αν συναντήσετε ένα άγνωστο σκυλάκι, αφήστε το να σας προσεγγίσει εκείνο πρώτα. Σκύψτε αργά, απλώστε ελαφρώς το χέρι σας και δώστε του χρόνο να σας μυρίσει, πριν το χαϊδέψετε.
  •  Μην πλησιάζετε το πρόσωπο σας κοντά σε ένα ξένο σκυλί. Ναι, αυτό περιλαμβάνει και τα φιλάκια με τις αγκαλίτσες!
  •  Αν έρθετε αντιμέτωποι με ένα επιθετικό σκυλί, μείνετε ακίνητοι και αποφύγετε την οπτική επαφή. Μην τρέξετε. Μην ουρλιάξετε. Μόλις σταματήσει να σας δίνει σημασία, αρχίστε να απομακρύνεστε αργά.
  •  Σε περίπτωση που σας επιτεθεί και σας ρίξει κάτω, γυρίστε στο πλάι σε εμβρυακή στάση και καλύψτε προσεκτικά το κεφάλι και το πρόσωπο σας. Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και ακίνητοι.

Κι αν ο σκύλος μου δαγκώσει κάποιον;

 Αν ο δικός σας σκύλος δαγκώσει κάποιον άλλον άνθρωπο, χρειάζεται να δράσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Πρώτα, απομονώστε τον σκύλο σας και αμέσως μετά βοηθήστε το θύμα.

 Ο πληγωμένος άνθρωπος θα πρέπει να καθαρίσει προσεκτικά και καλά την πληγή του, με σαπούνι και ζεστό νερό αν είναι εφικτό. Διαφορετικά, καλείστε να τον συνοδεύσετε σε κάποιον κοντινό γιατρό ή νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

 Στην καθημερινότητα μας συναντούμε πάρα πολλούς σκύλους, είτε έχουμε οι ίδιοι στο σπίτι, είτε όχι. Συνήθως, θέλουμε να τρέξουμε να τους χαϊδέψουμε και πώς να αντισταθούμε δηλαδή τόσο χαριτωμένοι που είναι!

 Ωστόσο, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως όσο φιλικός κι αν είναι ένας σκύλος, έχει κι αυτός τα όρια του. Καλούμαστε, λοιπόν, να τα σεβαστούμε απόλυτα και να μην πλησιάσουμε αν δούμε πως παρουσιάζει σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς.

 Κι όσο για εμάς, που έχουμε ήδη κάποιο σκυλάκι ως κατοικίδιο, καλούμαστε να το εκπαιδεύσουμε τουλάχιστον στη βασική υπακοή. Οφείλουμε να γνωρίζουμε πως υπόλογος των πράξεων του είμαστε αποκλειστικά εμείς ως ιδιοκτήτες. Για αυτό, ας φροντίσουμε να προστατέψουμε το κατοικίδιο μας από πιθανά ατυχήματα, αλλά και τους ανθρώπους ή τα ζωάκια γύρω του.

 Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη όταν βλέπετε έναν σκύλο κάπου έξω; Παρατηρείτε τυχόν σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς πριν πλησιάσετε; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *