Δυστυχώς, οι ψύλλοι ταλαιπωρούν πάρα πολλά σκυλιά και γάτες, αλλά στο τρίχωμά της γάτας δεν είναι πάντα ορατοί. Για να το πούμε καλύτερα, οι ψιψίνες φημίζονται για την ικανότητα τους να κρύβουν το γεγονός ότι έχουν γεμίσει ψύλλους.
Στην πραγματικότητα, όλα τα μικρόσωμα αιλουροειδή είναι επιρρεπή στα ενοχλητικά αυτά παράσιτα. Αυτό περιλαμβάνει και τις κατοικίδιες!
Για την ακρίβεια, ίσως παραξενευτείτε μόλις τα δείτε στο γατί σας, μιας και τις περισσότερες ώρες τις περνάει μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, αν υιοθετήσατε μια αδέσποτη γάτα μέσα στο σπίτι σας, είναι διόλου απίθανο να κόλλησε κάτι και να το μετέφερε σε όλην την οικογένεια.
Οι ψύλλοι τρέφονται με το αίμα και προκαλούν κνησμό. Η φαγούρα αυτή μπορεί να είναι ήπια ή αρκετά έντονη και να συνοδεύεται από υπερβολική τριχόπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε την υποψία πως η γατούλα σας πάσχει από κάποιο παράσιτο, μείνετε ψύχραιμοι. Παρακάτω θα μάθετε πως να τα διώξετε.
Πώς θα αναγνωρίσω τους ψύλλους;
Οι ψύλλοι δεν κάνουν διακρίσεις στο φαγητό τους. Αυτό σημαίνει πως κολλάνε οι ψύλλοι από γάτα σε άνθρωπο ή σε άλλο κατοικίδιο μέσα στο σπίτι.
Αν δείτε τη γατούλα σας να ξύνεται, πάρτε ένα ειδικό χτενάκι για ψύλλους και περάστε το κατά μήκος του τριχώματός της. Δείτε εάν υπάρχουν μικροσκοπικά σημάδια που μοιάζουν με τελείες.
Αυτά τα σημάδια συνήθως είναι μαύρα στίγματα που ονομάζονται «απόβλητα ψύλλων». Στην πραγματικότητα, όμως, είναι το εξωτερικό τους περίβλημα.
Δοκιμάστε να σπάσετε το περίβλημά τους, πιέζοντας το με λίγο βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Θα δείτε ροζ ή κόκκινες εκκρίσεις.
Αν δεν παρατηρήσετε κάτι, δεν σημαίνει ντε και καλά πώς όλα είναι εντάξει. Ίσως βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στο τρίχωμά της. Εξάλλου, είναι εκπληκτικοί στο κρυφτό.
Ο κύκλος ζωής των ψύλλων
Σε γενικές γραμμές, οι ψύλλοι της γάτας σας γεννούν τα αβγά τους πάνω στο δέρμα του ζώο που κατοικούν. Κάποια από αυτά είναι φυσικό να πέσουν στο χαλί ή στο κρεβάτι σας, καθώς ξύνεται η γατούλα σας.
Οι προνύμφες, δηλαδή οι νεοσσοί, τρέφονται με τα κόπρανα των ενηλίκων, που βρίσκονται στο τρίχωμα του ξενιστή. Έτσι, αναπτύσσονται για περίπου μία εβδομάδα μέχρι και επτά μήνες.
Στη συνέχεια, δημιουργούν ένα κουκούλι όπου και μπαίνουν, προκειμένου να φτάσουν στην τελική τους μορφή, όπως κάνουν οι πεταλούδες.
Μόλις ενηλικιωθούν, θεωρούνται πλήρως ανεπτυγμένοι. Τότε, αρχίζουν να τρέφονται με το αίμα του ίδιου του ξενιστή και ο κύκλος ζωής τους συνεχίζεται.
Ασθένειες που μεταδίδονται από ψύλλους
Συν τοις άλλοις, υπάρχουν ορισμένες αρρώστιες που μεταδίδονται με το δάγκωμα των ψύλλων.
Αυτό μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την υγεία της, οπότε αν οι ψύλλοι της γάτας κάνουν την εμφάνισή τους, θα πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση και τη πρόληψή τους στο μέλλον.
- Αναιμία: Η υπερβολική απώλεια αίματος είναι αρκετή για να προκαλέσει αναιμία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία για την ίδια τη ζωή του ζώου. Αυτή η ασθένεια αναγνωρίζεται από την ωχρότητα των ούλων.
- Ταινιοσκώληκες: Πρόκειται για ένα είδος παράσιτου που μεταδίδεται μέσα από το μολυσμένο αίμα.
- Αιμοβαρτονέλλωση: Το παράσιτο αυτό μεταφέρεται και προσβάλλει το αίμα της γάτας. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά ή μεταγγίσεις αίματος.
Μάθετε ακόμα: Γάτα μέσα στο Σπίτι: Tips, Φροντίδα & Κίνδυνοι
Βάλτε τέλος στο πρόβλημα των ψύλλων!
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για την υγεία της γάτας σας, αλλά και τη δική σας να ξεφορτωθείτε τους ψύλλους μια και καλή από τη ζωή σας.
Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερους μπορείτε με το ειδικό χτενάκι και ένα τακτικό μπανάκι.
Βέβαια, αν σιχαίνεται το μπάνιο, μη τη πιέσετε. Αν όμως το αντέχει, καλό είναι να ξέρετε πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό σαμπουάν για ψύλλους. Ένα απλό για γάτες θα κάνει την ίδια δουλειά.
Αμέσως μετά, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιο ειδικό φαρμακευτικό προϊόν, ώστε να αποτρέψετε την περαιτέρω εξάπλωσή τους. Ο κτηνίατρος σας θα σας χορηγήσει κάποιο για τοπική εξωτερική χρήση.
Έχετε υπόψη σας πως η εφαρμογή του γίνεται κυρίως στο δέρμα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού της γάτας. Ρωτήστε τον σχετικά, για να σιγουρευτείτε για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να το εφαρμόζετε.
Ποτέ, μα ποτέ μην χρησιμοποιήσετε επάνω της κάποιο φάρμακο που προορίζεται για σκύλους ή ανθρώπους, γιατί είναι τοξικά για τις γάτες!
Με τα υπόλοιπα κατοικίδια τι θα γίνει;
Αν έχετε άλλα κατοικίδια ζώα μέσα στο σπίτι, είναι σημαντικό να ακολουθείτε κάποια προληπτική μέθοδο και για εκείνα.
Το πιθανότερο είναι πως έχουν ήδη κολλήσει. Έτσι, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη του να εφαρμόζετε τα κατάλληλα προϊόντα σε κάθε κατοικίδιο σας ξεχωριστά.
Γενικότερα, οι ψύλλοι της γάτας σας είναι αρκετά επίμονοι και είναι δύσκολο να τους εξαφανίσετε πλήρως από το δέρμα του ζώου και το σπίτι σας. Γι’ αυτό, δεν θα πρέπει να αφήνετε κανένα κατοικίδιο απροστάτευτο απέναντι στα δαγκώματά τους.
Απομακρύνετέ τους από το σπίτι σας μια και καλή
Μόλις σιγουρευτείτε πως όλα τα κατοικίδιά σας είναι ασφαλή, θα πρέπει να επικεντρωθείτε και στο υπόλοιπο σπίτι σας.
Μπορείτε να ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα για όσο καιρό τα κατοικίδιά σας λαμβάνουν σχετική θεραπεία. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις του κτηνιάτρου σας.
- Πλένετε τακτικά όλα τα κλινοσκεπάσματα – τα δικά σας και εκείνα των μαλλιαρών σας φίλων. Μόλις έχετε απομακρύνει τα σκεπάσματα, σκουπίζετε όλα τα στρώματα και ειδικά όπου υπάρχουν ραφές.
- Σκουπίζετε καθημερινά τα χαλιά σας και απομακρύνετε τις σακούλες σκουπιδιών από το σπίτι σας.
- Αν έχετε αντιπαρασιτικά κολλάρα, μην τα πετάξετε στις σακούλες σκουπιδιών. Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την διαβίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη τους.
- Εφαρμόζετε στεγνό καθάρισμα στα χαλιά σας. Έτσι, θα σκοτώσετε τυχόν εναπομείναντα παράσιτα και αβγά.
- Δεν είναι ανάγκη να κάνετε απεντόμωση στο σπίτι. Αν όμως το αποφασίσετε, καλό είναι να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες. Βεβαιωθείτε επίσης πως τα προϊόντα που χρησιμοποιούν δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία των κατοικιδίων σας.
Σίγουρα, η εμφάνιση των ψύλλων στη ζωή των αγαπημένων σας τετράποδων φίλων είναι τουλάχιστον ενοχλητική και το γεγονός ότι δεν λένε να φύγουν εύκολα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Ωστόσο, εφαρμόζοντας πιστά τις παραπάνω οδηγίες, κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς την απομάκρυνσή τους. Συγχρόνως, ακολουθήστε πιστά τις σχετικές συμβουλές και υποδείξεις του κτηνιάτρου ή επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα για κατοικίδια – Petvet24. Έτσι, οι ψύλλοι της γάτας σας θα αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση, πριν καν το καταλάβετε!