Boerboel: Το Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ!

Αγαπάει την οικογένεια του και θα κάνει τα πάντα για αυτήν! Γνωρίστε τη ράτσα των Boerboel που θα σας συγκινήσει από το πρώτο λεπτό.

 Προορίζεται για:

Οικογένειες με μεγάλα παιδάκια

Επίπεδο διαβίωσης:

Υψηλό

Προσδόκιμο ζωής:

9-13 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Πιστό, ανεξάρτητο

Κατάσταση υγείας:

Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Νοτιαφρικανικό Μαστίφ

 Το Boerboel είναι ένας πολύ μεγαλόσωμος σκύλος εργασίας. Μυώδης, εξαιρετικά δυνατός και πιστός καθώς είναι, εκτράφηκε για τη φύλαξη αγροκτημάτων κάτω από τις σκληρές αφρικανικές συνθήκες.

 Η ονομασία Boerboel είναι αφρικανική στην καταγωγή της και μεταφράζεται ως «το σκυλί του αγρότη». Η λέξη Boer χρησιμοποιείται από τους ιθαγενείς για την αναφορά σε έναν αξιοπρεπή Αφρικανό αγρότη, ενώ η boel προέρχεται πιθανότατα από την αγγλική λέξη bull, δηλαδή ταύρος.

 Δε γνωρίζουμε ακριβώς ποιες φυλές αναμείχθηκαν για την παραγωγή των πρώτων Boerboels. Μάλλον πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό Αφρικανικών σκύλων που διασταυρώθηκαν με ευρωπαϊκές ράτσες, όπως το Old English Bulldog και το Bull Terrier.

 Ακόμη, κάποια σκυλιά της οικογένειας των Μαστίφ πρέπει να έδωσαν σε αυτή τη θαρραλέα και αξιόπιστη φυλή τα έντονα φυσικά χαρακτηριστικά της.

 Τα χρώματα της ράτσας είναι το μπεζ, το καφέ, το καφε-κόκκινο, με λευκές ή μη λωρίδες και η χαρακτηριστική μαύρη μουσούδα.

 Σε γενικές γραμμές, τα Boerboels είναι ανθεκτικοί σκύλοι εργασίας. Φημίζονται για την ευκολία προσαρμογής τους σε συνθήκες που δεν συγχωρούν λάθη.

 Συνηθέστερα, απασχολούνταν σε ρόλους ανίχνευσης. Έτσι, η ράτσα αυτή ανέπτυξε ένα εκπληκτικό κυνηγετικό ένστικτο και επιδεικνύει μία εξαιρετική ικανότητα παρατήρησης, όσο βρίσκεται έξω.

 Κάποιες φορές μπορείτε να δείτε λιγάκι βαριεστημένα, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ακόμη και τότε όμως, είναι απαραίτητο να βγαίνουν τουλάχιστον μία φορά τη μέρα για έναν μεγάλο περίπατο. Αυτό θα επιδράσει καταλυτικά στη διάθεση, αλλά και την καλή τους υγεία.

 Τα Νοτιοαφρικανικά Μαστίφ είναι πολύ ανεξάρτητα σκυλιά και τα πηγαίνουν περίφημα μόνα τους. Ωστόσο, μην αφήνετε το τεράστιο μέγεθος τους να σας παραπλανάει. Απαιτούν μεγάλη προσοχή από τους ιδιοκτήτες τους και πολλά χάδια!

 Είναι πολύ στοργικοί και τρυφεροί με τα παιδιά και για αυτό είναι ιδανικοί ως κατοικίδια συντροφιάς. Παράλληλα όμως, μπορούν να μετατραπούν στους πιο υπερπροστατευτικούς φύλακες, αφού υπερασπίζονται σθεναρά την οικογένεια τους μέχρι το θάνατο, αν αισθανθούν οποιαδήποτε απειλή.

 Το σίγουρο είναι πως μαζί τους, θα νιώθετε πάντοτε ασφαλείς και θα κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια. Θα πρέπει όμως να τους εκπαιδεύσετε με ισχυρή πειθαρχία και υπακοή, για να τιθασεύσετε το έντονο ταπεραμέντο τους.

 Ορισμένες φορές, έχουν την τάση να είναι λίγο ξεροκέφαλοι, χάρη στην ανεξάρτητη φύση τους. Για αυτό, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση τους ήδη από όταν είναι κουτάβια για να τιθασευθεί ο χαρακτήρας τους. Ιδιοκτήτες χωρίς προηγούμενη εμπειρία ίσως δουν τα Boerboels σαν πρόκληση.

 Ένας ενήλικος σκύλος της φυλής Boerboel είναι αρκετά μεγαλόσωμος με ύψος που φτάνει περίπου τα 64-70 εκατοστά και βάρος που ποικίλει ανάμεσα σε 70-90 κιλά.

 Εάν τον φροντίσετε σωστά και του δώσετε μια θέση στην καρδιά σας, θα σας συντροφεύσει περίπου 9-13 χρόνια.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Ο πολυαγαπημένος Νοτιοαφρικανικός Μαστίφ είναι τεράστιος, πολύ δυνατός και ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στα αγαπημένα του πρόσωπα. Είναι περίφημος για το πόσο καλά τα πηγαίνει με τα παιδιά κάθε ηλικίας.

 Για την ακρίβεια, μαζί τους μετατρέπεται κι αυτός σε ένα παιχνιδιάρικο κουτάβι! Αν όμως είναι πολύ μικρά, ίσως βρουν λιγάκι υπερβολικό το μέγεθος του.

 Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για οικογένειες με μεγάλα παιδάκια και σε αυτό δεν υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας. Ωστόσο, συνίσταται να υπάρχει πάντοτε επίβλεψη από κάποιον ενήλικα.

 Το Boerboel έχει έναν τρυφερό και στοργικό χαρακτήρα, με ήπια και ευγενική συμπεριφορά, που υπόσχεται να σας κερδίσει.

 Την ίδια στιγμή, δε θα διστάσει να μετατραπεί στον απόλυτο σκύλο-φύλακα, εάν δει ότι κάτι απειλεί την λατρεμένη του οικογένεια. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι βαθιά πιστός σε εκείνη.

 Λόγω του έμφυτου ταλέντου του να παρέχει προστασία, ενδέχεται να τον δείτε καχύποπτο με τους αγνώστους. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να τους γαυγίζει έντονα. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση όμως, θα ηρεμήσει.

 Οι σκληρές αφρικανικές συνθήκες όπου ζούσε, του έδωσαν μια αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα και πολύ θάρρος. Έτσι, ο σκύλος της συγκεκριμένης ράτσας είναι πολύ υγιής σε γενικές γραμμές και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

 Είναι μία ευχάριστη παρέα και το μόνο που χρειάζεται είναι καλή σωματική άσκηση, για να διατηρήσει το μυώδες σώμα και την καλή υγεία του. Ακόμη κι αν τον δείτε να βαριέται, λοιπόν, μην αμελήσετε τον μακρύ σας περίπατο.

 Η εκμάθηση πειθαρχίας και υπακοής είναι πολύ σημαντική για να κατευνάσει το έντονο πνεύμα του Νοτιοαφρικανικού Μαστίφ. Θα σεβαστεί απόλυτα και θα ακολουθήσει έναν δυνατό κι έμπειρο ιδιοκτήτη που ξέρει πως να του κάνει κουμάντο.

 Η ορθή κοινωνικοποίηση του ως κουτάβι είναι απαραίτητη, εάν θέλετε να αποφύγετε πιθανή προβληματική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλάκια και να μην αγριοκοιτάζει τους καλεσμένους σας στο σπίτι – που θέλετε!

Η ιστορία του μεγαλόσωμου Boerboel

 Οι κάτοικοι Boer άρχισαν να εκτρέφουν συστηματικά το περίφημο Boerboel ήδη από το 1600. Πρωταρχικός σκοπός του ήταν να συνεισφέρει σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε ιδανικός φύλακας σπιτιών και αγροκτημάτων.

 Το μοντέρνο Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ είναι πιθανότατα μία ανάμειξη τουλάχιστον δύο ή τριών διαφορετικών φυλών.

 Σκύλοι του γένους των Μαστίφ από την Ευρώπη μαζί με φυλές όπως είναι το Αγγλικό Μπουλντόγκ και τα Bull Terriers μάλλον έχουν συνεισφέρει σε αυτό το μυώδες σκυλί με το επιβλητικό παρουσιαστικό και την ανεξάρτητη προσωπικότητα

 Σε όλη την μακρά ιστορία του έκανε πολλές εργασίες. Η αποικιακή ζωή στην Αφρική απαιτούσε η φυλή να δρα ως ένας άρτιος ιχνηλάτης, κυνηγός, σκύλος επίθεσης και σκύλος-φύλακας.

 Κατά τη διάρκεια του πολέμου Boer, παρατηρήθηκε έντονη μετανάστευση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στην ενδοχώρα. Τότε, το Boerboel απέκτησε μια αναγνωρισμένη φήμη σε όλη τη Νότια Αφρική.

 Κέρδισε όμως και τις καρδιές των Ευρωπαίων. Πολλοί σκύλοι της φυλής βρήκαν το παντοτινό τους σπίτι σε διάφορες περιοχές της Αφρικής, όπου κατοικούσαν Ευρωπαίοι.

 Μετά το πέρας του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ ήρθε αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Το ίδιο, φυσικά, ίσχυσε για πολλές ακόμη ράτσες.

 Ήταν τη δεκαετία του 1980 που μία ομάδα ονόματι Νοτιοαφρικανικός Σύνδεσμος Εκτροφέων Boerboel (SABBA) επενέβη. Με μία συντονισμένη προσπάθεια επιλεκτικής εκτροφής και διάσωσης καθαρόαιμων Νοτιοαφρικανικών Μαστίφ που είχαν επιβιώσει, η φυλή διασώθηκε.

 Το 1990 η SABBA βιντεοσκόπησε και κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το μεγαλείο και την σπουδαία ιστορία της φυλής των Νοτιοαφρικανικών Μαστίφ. Η συγκινητική ιστορία του δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή του κόσμου και να το κάνει περιζήτητο σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Σήμερα, το Boerboel εμφανίζεται σε πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας. Μάλιστα, το 2010 η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα και από την Αμερικανική Ένωση Σκύλων.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Boerboel

 Ύστερα από χρόνια επιλεκτικής εκτροφής και διαμονής στις σκληρές συνθήκες της Νότιας Αφρικής, ο σκύλος Boerboel είναι αρκετά υγιής. Για την ακρίβεια, έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

 Ωστόσο, είναι λιγάκι επιρρεπής σε δυσπλασία ισχίου, όπως οι περισσότερες μεγαλόσωμες φυλές σκύλων. Η κατάσταση αυτή είναι κληρονομική και αφορά την μη ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του ισχίου.

 Με την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα, το κατοικίδιο σας θα ζήσει μια ποιοτική και μακρά ζωή στο πλευρό σας.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Τα Boerboels χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές ως κυνηγοί ικανοί για την ανίχνευση τραυματισμένων θηραμάτων σε εκατοντάδες χιλιόμετρα απόστασης.
  •  Έχει υποστηριχθεί πως τα σκυλιά αυτά ήταν ικανά να αντιμετωπίσουν λεοπαρδάλεις, ή ακόμη και λιοντάρια. Αν και είναι λιγάκι απίθανο ένα μοντέρνο Boerboel να έβαζε κάτω ένα υγιές λιοντάρι, οι πρώτοι σκύλοι της φυλής ήταν μάλλον μεγαλύτεροι και πιο δυνατοί από τους σημερινούς.
  •  Δεδομένου πως η ράτσα σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τα Νοτιοαφρικανικά Μαστίφ φαίνονται να είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα. Στις ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία κατοικούν πολλά καθαρόαιμα Boerboels.

 Το Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ είναι μία από τις πιο μεγαλόσωμες φυλές σκύλων, με ένα μεγαλοπρεπές παρουσιαστικό που είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητο. Σε συνδυασμό και με το έντονο φυσικό του ένστικτο να προστατεύει τους ανθρώπους και το χώρο του, αποτελεί τον ιδανικό σκύλο-φύλακα.

 Παράλληλα όμως, αποτελεί και ένα εξαιρετικό κατοικίδιο. Τα πηγαίνει περίφημα με τα παιδάκια, αν και ιδανικά θα πρέπει να παίζει με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι τρυφερό, στοργικό, παιχνιδιάρικο, αλλά και πολύ πιστό στη συμπεριφορά.

 Μόλις σας αναγνωρίσει σαν αφεντικά του, να ξέρετε πως θα φυλάει τα νώτα σας για όσο ζει.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας Boerboel, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή να απευθυνθείτε σε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *