Γάτα Τσιντσιλά Περσίας: Ο συναισθηματικός «μπόγος»!

Θυμάστε την στριμένη, λευκή γάτα στον «Ποντικομικρούλη»; Στη πραγματικότητα, ο χαρακτήρας της γάτας Chinchilla είναι εκ διαμέτρου αντίθετος!

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 12 – 15 χρόνια

 Κοινωνική ανάγκη:

 Χαμηλή

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Τρυφερή, ήρεμη, συναισθηματική

 Κατάσταση Υγείας:

 Μέτριες έως χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για τη γάτα Τσιντσιλά Περσίας

 Η γάτα Τσιντσιλά Περσίας είναι μια μεγάλη ψιψίνα σε μέγεθος και διαθέτει ένα κατάλευκο πλούσιο τρίχωμα που αποτελεί και ένα από τα ιδιαίτερα και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της ράτσας.

 Το όνομα της προέρχεται από το περίφημο τρωκτικό της Νοτίου Αφρικής, το τσιντσιλά, το οποίο για όσους δεν το ξέρουν, είναι από τα πιο ιδιαίτερα και θαυμάσια κατοικίδια για μια οικογένεια.

 Ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια ασημένια γάτα Περσίας, λόγω της ομοιότητας στα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι διαφορετικές ράτσες γάτας, η κάθε μία με τα δικά της ιδιαίτερα στοιχεία στον χαρακτήρα τους.

 Βέβαια, η γάτα Τσιντσιλά Περσίας χρησιμοποιήθηκε κατά την προσπάθεια αναπαραγωγής της Περσικής γάτας και σε αυτό οφείλεται η ομοιότητα στην εμφάνισή τους.

 Στη πραγματικότητα, όμως, το τρίχωμά της είναι πολύ πιο απαλό στην υφή απ’ ότι της Περσικής γάτας. Επίσης, είναι μακρύ και αποτελείται και από ένα εσωτερικό κατάλευκο υπόστρωμα.

 Η γάτα Τσιντσιλά Περσίας είναι κυρίως λευκή, αλλά μπορείτε να διακρίνετε και μερικά σημεία με δύο άλλα χρώματα, το ασημί και το χρυσό. Γι’ αυτό, άλλωστε, και στις ΗΠΑ την αποκαλούν «Silver Persian».

 Τα ματάκια της είναι γαλαζοπράσινα ή καταπράσινα, αλλά συνήθως έχουν έναν συνδυασμό δύο χρωμάτων. Βέβαια, κάτι που λίγοι ίσως έχουν παρατηρήσει είναι ότι διαθέτουν ένα μαύρο περίγραμμα που είναι σαν να φοράει eyeliner!

 Αυτό που αξίζει επίσης να αναφέρουμε είναι ότι η συγκεκριμένη γατούλα απαιτεί αρκετή περιποίηση, μιας και μαδάει αρκετά. Με καθημερινό βούρτσισμα και τακτικό μπανάκι όμως, θα κρατήσετε τη γούνα της υγιή και λαμπερή.

 Μια ενήλικη και πλήρως ανεπτυγμένη γάτα φτάνει περίπου στα 3,5 με 5,5 κιλά και ζει για περίπου 12 με 15 χρονάκια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της chinchilla cat

 Πρόκειται για ένα γλυκύτατο πλασματάκι με έναν εξαιρετικό ευγενικό χαρακτήρα και μια ήπια συμπεριφορά. Έτσι, αποτελεί το ιδανικό κατοικίδιο για κάθε κατηγορία ανθρώπων.

 Η γάτα Τσιντσιλά Περσίας φημίζεται για το πόσο συναισθηματική και τρυφερή είναι με τα αγαπημένα της πρόσωπα. Βέβαια, αν και δένεται πολύ με τους ιδιοκτήτες της, δεν προτιμάει τη συντροφιά των μικρών παιδιών.

 Ένα πράγμα που λατρεύει είναι η πασαρέλα μέσα στο σπίτι. Η γάτα Τσιντσιλά είναι πανέμορφη και το ξέρει! Μην απορήσετε, λοιπόν, αν τη δείτε να περπατάει καμαρωτά πέρα δώθε.

 Αγαπάει όμως και την ανθρώπινη συντροφιά και τη παρέα γενικότερα. Επομένως, αν λείπετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να αναλάβετε την εκπαίδευση της ψιψίνας. Εναλλακτικά, μπορείτε να της πάρετε έναν ακόμη μαλλιαρό φίλο.

 Σε κάθε περίπτωση, τα Chinchilla γατάκια είναι εξαίρετα κατοικίδια με όλη την σημασία της λέξης, που τα πηγαίνουν περίφημα και ευδοκιμούν ακολουθώντας τη ρουτίνα τους μέσα στα πλαίσια ενός ήρεμου οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η ιστορική προέλευση του Chinchilla kitten

 Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες ράτσες γάτας που αξιοποίησαν οι άνθρωποι, ώστε να δημιουργήσουν μια Περσική γάτα με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα.

 Φυσικά, η ανάπτυξη της ράτσας επιτεύχθηκε χάρη στις συστηματικές προσπάθειες εκτροφής της, που διήρκησαν πάρα πολλά χρόνια.

 Σχετικές έρευνες αναφέρουν πως η ράτσα δημιουργήθηκε από μία θηλυκή γατούλα, που λεγόταν Chinnie, το 1882.

 Η εν λόγω κυρία ήταν απόγονος δύο βραβευμένων γατιών, που πιστεύεται ότι είχαν ασημί ή πιτσιλωτό τρίχωμα με ραβδώσεις. Εκτράφηκε από την κυρία Hurt του Sandal Mayner του Ηνωμένου Βασιλείου.

 Αργότερα, η κυρία Vallance αγόρασε την Chinnie και την ζευγάρωσε με τον Fluffy, έναν καθαρόαιμο ασημένιο γάτο με ραβδώσεις στο τρίχωμά του, που κέρδισε και το πρώτο βραβείο στο Silver Class στο Maidstone, Cheltenham και Ealing.

 Η περαιτέρω ανάπτυξη της ράτσας συνεχίστηκε χάρη στους απογόνους των Chinnie και Fluffy. Αυτό μέχρι που προέκυψε τη θρυλικό Ch Silver Lambkin, που θεωρείται ως η πρώτη γάτα Τσιντσιλά Περσίας.

 Βέβαια, οι προσπάθειες εκτροφής συνεχίστηκαν με έντονους ρυθμούς, ώσπου τελικά, η πολυπόθητη αυτή ράτσα καθιερώθηκε στην εκπομπή Crystal Palace.

 Μπέρδεμα, ωστόσο, προκαλεί και το όνομα της φυλής. Πολλοί ισχυρίζονταν πως προέρχεται από τη πρόγονό της, τη Chinnie, αλλά η επικρατέστερη άποψη είναι ότι συνδέεται με το τρωκτικό Τσιντσιλά, λόγω του ότι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην εμφάνισή τους.

Τα προβλήματα υγείας της Chinchilla Cat

  • Πολυκυστική νεφρική νόσος

 Πρόκειται για μία κατάσταση που κληρονομείται και περνάει από γενιά σε γενιά. Τα συμπτώματα μπορούν να αρχίσουν να εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία.

 Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Γι’ αυτό, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν δείτε συμπτώματα, όπως ανορεξία, εμετό, υπερβολική δίψα, συχνοουρία, λήθαργο και κατάθλιψη.

  • Τριχόμπαλες

 Μπορεί να μην έχουν την όψη μπάλας, αλλά οι τριχόμπαλες ενοχλούν αρκετές γάτες και αποβάλλονται με τον εμετό. Μπορεί να είναι φυσιολογικό για τις γάτες να καταπίνουν τρίχες κατά τον καλλωπισμό τους, μέχρι ενός σημείου όμως.

 Οι τριχόμπαλες μπορεί εμφανιστούν αν τα γατάκια πάσχουν από άγχος, δερματική αλλεργία, ερεθισμό ή ακόμη και παχυσαρκία. Με μια υγιεινή και στοχευμένη διατροφή, θα μειώσετε αισθητά τα σχετικά επεισόδια.

  • Απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου

 Ο δακρυϊκός πόρος μιας γάτας βρίσκεται στην άκρη του ματιού της. Εάν μπλοκάρει, το μάτι θα φαίνεται δακρυσμένο και το γατάκι σας θα αρχίσει να δακρύζει.

 Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό. Συνήθως όμως προκαλείται από κάποια φλεγμονή ή τραυματισμό από κάποια μάχη μεταξύ γατιών. Δεν αποτελεί όμως σοβαρό λόγο ανησυχίας.

  • Δερματοφυτία

 Γνωστή και ως δερματοφύτωση, πρόκειται για μια κοινή δερματική μόλυνση που οφείλεται σε μύκητες και προσβάλλει κυρίως ράτσες με μακρύ και πλούσιο τρίχωμα.

 Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται με κόκκινα, στρογγυλά σημάδια φολιδωτής επιδερμίδας ή με φαλακρά σημεία στο δέρμα της ψιψίνας.

Έξτρα γατο-πληροφορίες για το πανέμορφο αυτό αιλουροειδές!

  • Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε τη τουαλέτα της γάτας σας πάντοτε καθαρή, γιατί είναι λιγάκι ιδιότροπη και δεν θα τη χρησιμοποιεί αλλιώς. Επίσης, ενημερωθείτε σχετικά με το πως να μη μυρίζει η άμμος της γάτας σας, για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα με τη τουαλέτα της.
  • Μία  γάτα Chinchilla πρωταγωνίστησε το 1971 στην ταινία «Diamonds are Forever» στο πλευρό του James Bond. Ήταν το κατοικίδιο του εχθρού του.
  •  5 διαφορετικές Chinchillas χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «ο Ποντικομικρούλης».

 Μια απλή ματιά και μόνο είναι αρκετή, ώστε η γάτα Chinchilla να σας μαγνητίσει με τα χαρακτηριστικά της. Τρομερά ευγενική, ήρεμη, γλυκιά και τρυφερή καθώς είναι, υπόσχεται να κερδίσει μια παντοτινή θέση στην καρδιά και το σπίτι σας, αφού αποτελεί ένα εξαίρετο κατοικίδιο.

 Για να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γατάκια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία σε κάποιο εκτροφείο.

 Εάν έχετε επιπλέον απορίες για τα γλυκύτατα αυτά γατάκια, μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *