Πόσες ώρες την ημέρα κοιμούνται οι Γάτες;

Μήπως ο ύπνος της γάτας σας διαρκεί αρκετά και σας έχει αγχώσει; Μάθετε τώρα πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται η γάτα σας!

 Δεν είναι τυχαίο που οι γάτες θεωρούνται «νιαούρηδες» και ένα από τα αγαπημένα τους «σπορ» είναι το χουχούλιασμα στον καναπέ.

 Παρόλο που είναι δεινοί ακροβάτες και εξαιρετικά ευλύγιστα πλάσματα, πάντα υπάρχει όρεξη για έναν υπνάκο μέσα στη μέρα.

 Η ποσότητα και η ανάγκη για ύπνο που έχει μια γάτα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, την κατάσταση υγείας, τη διάθεση και την ιδιοσυγκρασία του ζώου.  

Πόσο κοιμούνται οι γάτες;

 Ο μέσος όρος του ύπνου μιας γάτας φτάνει τις 15 ώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξηθεί. Γενικά, οι γάτες κοιμούνται κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ είναι πιο ενεργητικές τη νύχτα.

 Αυτό συμβαίνει γιατί είναι φυσικοί θηρευτές και λειτουργούν καλύτερα το βράδυ, ακόμα και με περιορισμένη ορατότητα, ενώ δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές.

 Ακόμα και οι κατοικίδιες γάτες εκφράζουν τα άγρια ένστικτα που τους έχει δώσει η φύση τους.

 Κοιμούνται τις πρωινές ώρες και το βράδυ σπαταλούν πολλή ενέργεια παίζοντας με τα παιχνίδια τους, με αποτέλεσμα μερικές φορές να μας ξυπνάνε κατα την διάρκεια της νύχτας.

Πόσο ύπνο χρειάζεται ο οργανισμός μιάς Γάτας;

 Η διάρκεια του ύπνου, όπως είπαμε και παραπάνω, μπορεί να διαφέρει από γάτα σε γάτα.

 Αν το μοτίβο του ύπνου του κατοικίδιου σας είναι το ίδιο εξαρχής, δεν υπάρχει λόγος προβληματιμού. Αντίθετα, αν κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το φυσιολογικό της, ίσως κάτι σημαίνει και καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον κτηνίατρο.

 Τα νεογέννητα ή μικρά γατάκια έχουν ανάγκη από πολύ ύπνο. Όσο μεγαλώνουν μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει.

 Τα ενήλικα γατιά συνήθως τηρούν μια ρουτίνα στη διάρκεια του ύπνου τους, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 12-20 ωρών, ανάλογα τη μέρα και τον οργανισμό.

 Για τις ηλικιωμένες γάτες είναι πολύ φυσιολογικό να κοιμούνται περισσότερες ώρες από το κανονικό, δεδομένου ότι το γήρας προδίδει τον οργανισμό τους, με αποτέλεμα να κουράζονται και να επιβραδύνουν περισσότερο.

Τι συμβαίνει με τον βαθύ ύπνο της γάτας;

 Είναι συχνό φαινόμενο μια γάτα να είναι σε στάση ύπνου με κλειστά ματάκια και να νομίζουμε ότι βρίσκεται στο «έβδομο όνειρο»!

 Στην πραγματικότητα, όμως, μάλλον παίρνει τον, γνωστό σε όλους, υπνάκο της και μπορεί να ξυπνήσει ανά πάσα στιγμή.

 Επιστημονικώς εμπεριστατωμένα, μόνο το 25% του συνολικού ύπνου μιας γάτας ανήκει στον βαθύ ύπνο, ενώ το υπόλοιπο 75% καταναλώνεται στη μεσημεριανή τους «σιέστα».

 Φαινομενικά κοιμούνται, ουσιαστικά όμως βρίσκονται σε επαγρύπνιση, πράγμα που υπαγορεύεται από τα αρχέγονα ένστικτα τους.

 Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν το κατοικίδιο σας λαγοκοιμάται είναι να εστιάσετε στα μάτια και τα αυτιά. Αν στα μάτια διακρίνετε έστω και μια μικρή σχισμή και τα αυτάκια τους κουνιούται και περιστρέφονται στο άκουσμα θορύβων, το γατάκι δεν βρίσκεται σε βαθύ ύπνο.

Άραγε, ονειρεύονται και ροχαλίζουν τα αιλουροειδή;

 Το ροχαλητό δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων. Κι όμως, οι αξιαγάπητοι μας νιαούρηδες τείνουν να ροχαλήζουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

 Η διαδικασία κατά την οποία η αναπνευστική οδός φράζεται από δέρμα κοντά στην υπερώα, προκαλεί το ροχαλητό τις γάτες. Μόνο όσες φυλές γατών έχουν κοντές μυτούλες τείνουν να έχουν ροχαλητό, δηλαδή κυρίως οι Περσικές και των Ιμαλαϊων.

 Ομοίως, οι γάτες μπορούν να ονειρεύονται. Τα σημάδια που προδίδουν ότι μια γάτα βρίσκεται σε κατάσταση ονείρου είναι όταν κουνάνε τα μουστάκια τους και τα πατουσάκια τους.

Τι προκαλεί λιγότερες ώρες ύπνου στις γάτες;

 Ένα νεοφερμένο γατάκι χρειάζεται κάποιον χρόνο μέχρι να εναρμονιστεί στους νέους ρυθμούς μιας οικογένειας.

 Γενικά, όμως, οι γάτες προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον που ανήκουν και ρυθμίζουν ανάλογα τις συνήθειες τους.

 Σε αυτή τη προσαρμογή υπόκειται και το θέμα του ύπνου. Παραδείγματος χάρη, αν μια γάτα κατά τη διάρκεια του ύπνου της εκτείθεται σε φυσικό ή τεχνητό φως, οι ώρες του ύπνου μειώνονται σε σχέση με όμοιες της που κοιμούνται υπό σκοτάδι.

 Επιπλέον, μια γάτα που παίζει και δραστηριοποιείται καθημερινά από το αφεντικό της βρίσκεται διαρκώς σε διέγερση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός της να έχει συνηθίσει σε λιγότερες ώρες ύπνου.

 Σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο έχετε μειώσει το φαγητό του κατοικίδιου σας, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο της γάτας και να μένει ξύπνια συχνότερα.

Αλλαγές στο μοτίβο ύπνου της γάτας!

 Οι απότομες ή αφύσικες αλλαγές οποιασδήποτε συμπεριφοράς μιας γάτας μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι αρνητικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, η επίσκεψη στον θεράποντα κτηνίατρο κρίνεται επιτακτική ανάγκη.

 Οι αλλαγές στη ποσότητα του ύπνου μιας γάτας μπορεί να είναι σημάδι πόνου, γαστρεντερικών προβλημάτων ή ακόμα, και κατάθλιψης.

 Μια άλλη φαινομενικά περίερη αντίδραση είναι όταν η γάτα ξαπλώνει στην άμμο της. Αν η άμμος είναι καινούρια και φρέσκια, μη σας κάνει εντύπωση, καθώς τους αρέσει απλά η αίσθηση που τους προσφέρει.

 Επιλογικά, δικαίως οι γάτες θεωρούνται δεινοί θηρευτές και ακροβάτες, λόγω της γονιδιακής σύνδεσης με τα αιλουροειδή της άγριας φύσης.

 Αυτά τα γονίδια καθορίζουν και επηρεάζουν μαζί με άλλους παράγοντες και το μοτίβο του ύπνου τους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά ορισμένες αλλαγές. Αν κάποια αλλαγή σας φαίνεται ασυνήθιστη και ξαφνική, καλό θα ήταν να πάρετε τη επιστημονική γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *