Τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά;

Τι αλλαγές γίνονται στη διατροφή των σκύλων ανάλογα με την ηλικία τους; Μάθετε τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά όλων των ηλικιών και τι όχι!

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αμέτρητες πιθανές δίαιτες για έναν σκύλο. Κάποιες φορές όμως είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη για το δικό σας τετράποδο φίλο.

 Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή διατροφή για το κατοικίδιο σας, αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε για το τι ακριβώς πρέπει να τρώει ένας σκύλος.

Τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά

 Είναι σημαντικό να θυμάστε πως κάθε σκυλί είναι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν όλα τις ίδιες διατροφικές ανάγκες. Συνεπώς, ίσως ο σκύλος σας χρειάζεται διαφορετική τροφή από εκείνη του φίλου σας.

 Όταν, λοιπόν, έρχεστε αντιμέτωποι με την καθημερινή διατροφή του κατοικίδιου σας, θα πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε σχετικά τον κτηνίατρο σας.

 Γενικά, οι οικόσιτοι σκύλοι είναι σε μεγάλο βαθμό σαρκοφάγοι, αλλά τρώνε και κάποια παμφάγα τρόφιμα.

 Έτσι, η δίαιτα του σκύλου σας θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλήρως προσαρμοσμένη στην ηλικία και την συνολική κατάσταση της υγείας του.

 Μπορείτε να τον ταΐζετε με ξηρά τροφή ή κροκέτες. Εναλλακτικά, μπορείτε να τη συνδυάζετε με λίγο μαγειρεμένο κρέας, ψάρι, λαχανικά και ρύζι.

 Πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν την ωμοφαγία. Στηρίζουν δηλαδή τη διατροφή του σκύλου τους σε ωμό κρέας. Αυτό μπορεί να κάνει καλό σε ορισμένα σκυλιά και σε άλλα όχι. Να θυμάστε πως πρέπει να:

 •  Επιλέγετε ποιοτικό κρέας, αφού ορισμένα κρέατα, που προορίζονται αποκλειστικά για κατοικίδια, περιέχουν συστατικά επιβλαβή για την υγεία τους.
 •  Εξασκηθείτε στην άψογη υγιεινή των τροφίμων, για να αποφύγετε κινδύνους, όπως είναι η σαλμονέλα.
 •  Ζητήστε από έναν κτηνίατρο διατροφολόγο ένα πλήρες πρόγραμμα. Πολλές ωμές δίαιτες δεν ταιριάζουν απόλυτα με το στάδιο της ζωής ή τα υποκείμενα νοσήματα των σκύλων.

 Μικρή ποσότητα μαγειρεμένου κοτόπουλου ή αρνιού είναι μια εξαιρετική επιλογή.

 Μάλιστα, μη φοβάστε να συνδυάσετε με μαγειρεμένη κολοκύθα ή τριμμένο καρότο, αφού αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών.

 Φροντίστε να μη συνοδεύεται τα κρέατα με σάλτσες, γιατί περιέχουν τοξικές ουσίες. Επίσης, καλό θα ήταν να ελέγχετε πάντοτε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων και να απομακρύνετε τυχόν κόκκαλα.

 Ειδικότερα για τα κόκκαλα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει κίνδυνος κατάποσης και πνιγμού, οπότε να είστε προσεκτικοί.

 Καλό είναι να έχουν μεγάλο μέγεθος και να μην είναι μαγειρεμένα. Συνήθως, ένα με δύο κόκκαλα την εβδομάδα αρκούν για τον καθαρισμό δοντιών σκύλου και η διατήρηση της καλής υγειάς των δοντιών του.

Πόσο φαγητό πρέπει να τρώει ένας σκύλος;

 Η ποσότητα του φαγητού, που θα πρέπει να καταναλώνει ο σκύλος σας, εξαρτάται από το μέγεθος, τη φυλή και την ηλικία του. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το πόσο συχνά αθλείται.

 Το κλειδί για να βρείτε τη σωστή συνιστάμενη δόση είναι να ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας. Θα εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας του και θα σας προτείνει ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται.

 Πάντοτε να φροντίζετε ο σκύλος σας να είναι ενυδατωμένος. Πρακτικά, το μπολάκι με το νερό του θα πρέπει να είναι πάντοτε γεμάτο και να το αλλάζετε καθημερινά.

 Όταν προσπαθείτε να εκτιμήσετε το μέγεθος και το βάρος του, να ξέρετε πως το σχήμα του θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

 Ιδανικά, θέλετε να είναι αδύνατος και να αισθάνεστε τα πλευρά του εάν τον ακουμπήσετε εκεί απαλά και να βλέπετε μία καλλίγραμμη μέση.

 Αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρειάζεται δίαιτα. Η παχυσαρκία συνδέεται με μείωση του προσδόκιμου ζωής και ασθένειες όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα. Δράστε σωστά και προστατέψτε την υγεία του κατοικίδιου σας.

Ο παράγοντας της ηλικίας στη διατροφή των σκύλων

 • 8-16 πρώτες εβδομάδες

 Σε τέτοια ηλικία τα περισσότερα σκυλάκια μπαίνουν για πρώτη φορά σε ένα σπίτι. Δεν θα πρέπει να κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή τους ακόμα, γιατί έχουν πολύ ευαίσθητο στομαχάκι.

 Πριν φέρετε σπίτι το νέο σας κουτάβι, ρωτήστε για τις διατροφικές του συνήθειες και ακολουθήστε τες πιστά. Η εισαγωγή της επιθυμητής δίαιτας θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και σε μικρές ποσότητες.

 Το καλύτερο που έχετε να κάνετε εδώ είναι να επιλέξετε μία υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών σκυλοτροφή για κουτάβια. Αυτή θα του δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

 Φυσικά, μπορείτε να προσθέσετε μαγειρεμένα κρέατα και λαχανικά ή ρύζι, εάν θέλετε. Απλώς θα πρέπει να προσέξετε τις ποσότητες.

 Ακόμη και τότε όμως, η κύρια διατροφή του πρέπει να βασίζεται στη σκυλοτροφή και να τη σπάτε σε μικρά ημερήσια γεύματα.

 Η ωμοφαγία δεν συνιστάται για μικρά κουτάβια. Δεν έχουν αναπτύξει ακόμη το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανταπεξέλθουν σε αυτή.

 • 16+ εβδομάδων

 Σε αυτό το στάδιο, είναι ασφαλές να εισάγετε βαθμιαία στη διατροφή του λίγα ωμά κρέατα. Η μάσηση τους θα ανακουφίσει την ενόχληση που αισθάνεται από τα δοντάκια που βγάζει και θα τον κρατήσουν μακριά από τα παπούτσια σας!

 Για κουτάβια τέτοιας ηλικίας, ένα κόκκαλο την εβδομάδα αρκεί. Να θυμάστε πως όσο πιο πολύ ψαχνό έχει, τόσο το καλύτερο.

 Μην ανησυχήσετε εάν δείτε το κουτάβι σας να γίνεται κτητικό με το φαγητό του. Εάν έχετε παιδάκια, καλό είναι να τους μάθετε να μην το ενοχλούν όταν τρώει και προπαντός, μην του πάρετε το μπολάκι του.

 Βέβαια, αν αρχίσει να γρυλίζει έντονα ή να γαυγίζει, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας ή έναν ειδικό εκπαιδευτή σκύλων. Σκοπός είναι να μην αναπτύξει κάποια προβληματική συμπεριφορά.

 Είναι απαραίτητο να έχετε κατά νου πως κάθε διατροφική αλλαγή πρέπει να γίνεται αργά. Να προσέχετε επίσης μήπως το σκυλάκι σας εκδηλώνει συμπτώματα ασθένειας ή δυσφορίας.

 Μην ξεχνάτε, εξάλλου, πως τα σκυλιά μπορούν να είναι εξίσου αλλεργικά σε ορισμένες τροφικές ομάδες ή μποροεί να εμφανίσουν δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα. Σημειώστε τα πάντα και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

 Καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει, έρχεται η στιγμή να μειώσετε τα γεύματα του σε δύο την ημέρα. Δεν θα πρέπει ποτέ να ταΐζετε υπερβολικά πολύ ή λίγο το κατοικίδιο σας.

 • Ενήλικα σκυλιά

 Γενικότερα, οι ενήλικες σκύλοι θα πρέπει να τρέφονται μία με δύο φορές την ημέρα. Προτιμήστε μία υψηλών προδιαγραφών σκυλοτροφή, κατάλληλη για την ηλικία και την κατάσταση υγείας του σκύλου σας.

 Σκυλιά που ανήκουν σε φυλές μικρού ή μεσαίου μεγέθους θεωρούνται ενήλικα σε ηλικία 12 μηνών. Μεγαλύτερων φυλών ενηλικιώνονται λίγο αργότερα, στους 18-24 μήνες.

 Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να περάσετε σε τροφή για ενήλικες σκύλους.

 Πάντως, ό,τι ίσχυε και πριν, ισχύει και τώρα. Η διατροφή του θα πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη.

 Μπορείτε να προσθέτετε άφοβα ωμό ή μαγειρεμένο κρέας, λαχανικά ή μια ποικιλία ψαριών – εάν και εφόσον το επιτρέπει η συνολική εικόνα της υγείας του.

 • Ηλικιωμένα σκυλιά

 Για υπερήλικους σκύλους είναι σημαντικό να έχετε μία ακριβή εικόνα της υγείας τους. Τυχόν χρόνια υποκείμενα νοσήματα μπορούν να επηρεαστούν ή να βελτιωθούν από τη διατροφή του.

 Για ορισμένους, συχνά και μικρότερα γεύματα είναι το κλειδί της επιτυχίας. Για άλλους, πάλι, είναι να μην υπάρχει κάποια δραστική αλλαγή στις ποσότητες.

 Άλλοι μπορεί να χρειάζονται πλούσιες πηγές φυτικών ινών ή άλλων θρεπτικών συστατικών.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για τον σκύλο σας

 Δεν είναι όλες οι ανθρώπινες τροφές κατάλληλες για τους σκύλους. Παρακάτω θα δείτε τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στο κατοικίδιο σας:

 • Σοκολάτα

 Σοκολάτα και άλλα παράγωγα καφεΐνης είναι τοξικά και δεν θα πρέπει ποτέ να καταναλώνονται από το σκύλο σας.

 • Κρεμμύδια και σκόρδο

 Τα κρεμμύδια είναι επικίνδυνα για την υγεία του. Προκαλούν βλάβη στα αιμοσφαίρια και τα κύτταρα του και οδηγούν σε αναιμία.

 • Εσπεριδοειδή

 Το κιτρικό οξύ που βρίσκεται σε φρούτα όπως είναι το λεμόνι, το πορτοκάλι, το λάιμ και το γκρέιπφρουτ, ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια, εμετό και πρόβλημα στο κεντρικό νευρικό σύστημα του σκύλου.

 • Γαλακτοκομικά

 Ορισμένα σκυλιά μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Έτσι, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αρκεί για να προκαλέσει διάρροια ή εμετό.

 • Ακατέργαστη ζύμη

 Ενώ μπορεί να τρώει λίγο ψωμάκι, η ζύμη είναι απαγορευτική. Προκαλεί αέρα στο πεπτικό σύστημα, κάτι που είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για τα σκυλιά. Ενδέχεται ακόμη μέχρι και να προκαλέσει ρήξη ή διόγκωση στομάχου.

 • Λιπαρά τρόφιμα

 Για να διατηρήσετε το σκύλο σας υγιή, αποφύγετε τα γλυκά και τα λιπαρά τρόφιμα. Εξάλλου, ίσως του προκαλέσουν ασθένειες, όπως είναι η παγκρεατίτιδα.

 • Αλμυρές τροφές

 Το αλάτι είναι απαραίτητο για την καλή υγεία και ευεξία ενός σκύλου. Ωστόσο, σκυλάκια με χρόνιες ασθένειες ή προβλήματα στο συκώτι, τους νεφρούς και το ήπαρ πρέπει να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

 Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και έχει τις δικές του ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες. Πάντοτε θα πρέπει να θυμάστε πως οι ανάγκες αυτές εξαρτώνται από τη ράτσα, το μέγεθος και την ηλικία του σκύλου σας.

 Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας ή κάποιον ειδικό διατροφολόγο, προκειμένου να φτιάξετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για το κατοικίδιο σας.

 Ποτέ, μα ποτέ μην εισάγετε απότομα και ξαφνικά αναμφιβόλου ποιότητες τροφές ή τρόφιμα που μπορούν να τον βλάψουν.

 Εάν έχετε την υποψία πως ο σκύλος σας έφαγε κάτι που δεν έπρεπε, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας. Είναι ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείτε πως είναι καλά και να αποφύγετε το ενδεχόμενο μίας δηλητηρίασης.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *