Κάνε Κόρσο: Τα χαρακτηριστικά του Ρωμαίου μαχητή!

Μην τον βλέπετε έτσι θηριώδη και τρομακτικό, καθώς μέσα του έχει την καρδιά ενός μικρού μωρού. Ανακαλύψτε τα ταλέντα του Cane Corso!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες με μικρά παιδάκια

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 10-11 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Ανεξάρτητο, καλό

 Κατάσταση υγείας:

 Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Cane Corso

 Με ιταλική καταγωγή, το Cane Corso είναι μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους σκυλί, με ένα μυώδες, δυνατό και αθλητικό σώμα. Επίσης, διαθέτει ένα κοντό και απαλό τρίχωμα, που στην αφή θυμίζει κάτι από μετάξι.

 Αυτό το σκυλί έρχεται σε διάφορα χρώματα, με πιο χαρακτηριστικά το μαύρο, το γκρι και το καφέ. Μπορείτε όμως να το βρείτε και σε παρδαλούς σκούρους μπλε χρωματισμούς, όπως το blue-black.

 Αναμφισβήτητα, πρόκειται για έναν πολύ δραστήριο σκύλο, με μεγάλη αποφασιστικότητα και ανεξάρτητη φύση. Διακρίνεται για την απόλυτη αξιοπιστία και αποτελεί τον ιδανικό φύλακα για ανθρώπους και περιουσίες.

 Το Cane Corso έχει έναν καλλίγραμμο και μυώδη σωματότυπο, καθώς ανήκει στην οικογένεια του Μολοσσού. Μάλιστα, συνδέεται στενά με τη ράτσα του Neapolitan Mastiff.

 Η συγκεκριμένη φυλή έχει μια μακρά ιστορία, που εντοπίζεται ήδη στη Ρωμαϊκή εποχή. Τότε, απασχολούταν ως σκύλος-προστάτης και εργάτης, ενώ συμμετείχε και σε πολεμικά δρώμενα.

 Μέχρι και σήμερα, πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες ράτσες σκύλων στην Ιταλία και τον υπόλοιπο κόσμο, που εκτρέφεται ως κυνηγόσκυλο, φύλακας και κατοικίδιο συντροφιάς για οικογένειες με παιδάκια.

 Περίπου στα μέσα του 1900 όμως ήρθε και αυτό αντιμέτωπο με την εξαφάνιση. Με την ευρεία διαθεσιμότητα των πυροβόλων, κυνηγετικών όπλων και την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ράτσα του κόντεψε να χαθεί.

 Σήμερα, ο παραδοσιακός κυνηγετικός ρόλος του έχει σχεδόν εκλείψει. Παρόλα αυτά, το μεγαλοπρεπές Cane Corso αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Είναι πολύ δραστήριο, πρόθυμο να πραγματοποιήσει κάθε σας επιθυμία, αλλά και πολύ δυνατό. Για αυτό, ίσως αποτελέσει πρόκληση για ένα νέο ιδιοκτήτη.

 Σε κάθε περίπτωση, τα κουτάβια της ράτσας πρέπει να εκπαιδεύονται και να κοινωνικοποιούνται από τις πρώτες μέρες στο νέο τους σπίτι. Είναι ο μόνος τρόπος για να τιθασσευθεί η ανεξάρτητη φύση του και να αποφευχθεί οποιαδήποτε προβληματική συμπεριφορά εκ μέρους του.

 Ένα ενήλικο Κάνε Κόρσο έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος, καθώς φτάνει περίπου τα 64-68 εκατοστά σε ύψος και τα 45-50 κιλά. Εάν είναι υγιές και χαρούμενο, μπορεί να ζήσει στο πλευρό της οικογένειάς του για 10-11 χρονάκια.

Ο χαρακτήρας του Cane Corso

 Ο σκυλάκος αυτός έχει μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα και έναν ήρεμο, υπάκουο χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως δεν θα τον δείτε τρομερά υπερκινητικό, ενώ σπάνια θα γίνει επιθετικός.

 Σε όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του βρισκόταν στo πλάι ανθρώπων. Επομένως, λατρεύει την ανθρώπινη επαφή και υπόσχεται να μη σας κάνει τη ζωή δύσκολη κατά την εκπαίδευσή του – τουλάχιστον εάν έχετε μια εμπειρία σαν ιδιοκτήτες.

 Δένεται πολύ με τα μέλη της οικογένειας του και τα προστατεύει με νύχια και με δόντια. Παρόλα αυτά, δεν είναι επιθετικός χωρίς λόγο κι αιτία. Είναι ήρεμος και στοργικός.

 Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία από τις πιο αξιόπιστες ράτσες σκύλων. Το μόνο που θέλει είναι να ικανοποιεί το αφεντικό του και να παίζει συνέχεια μαζί του!

 Δραστήριο και ενεργητικό, το Κάνε Κόρσο χρειάζεται έντονη σωματική άσκηση σε καθημερινή βάση.

 Ο μόνος τρόπος για να ζήσει άνετα σε διαμέρισμα, είναι να τον βγάζετε μεγάλες βόλτες. Έτσι, θα αποφύγετε οποιαδήποτε προβληματική συμπεριφορά μέσα ή έξω από το σπίτι.

 Η εκπαίδευσή του θα πρέπει να ξεκινήσει από όταν είναι κουτάβι και να συνεχιστεί σε όλη του τη ζωή με συνέπεια και υπομονή.

 Μαθαίνει εύκολα, αρκεί να σας αναγνωρίσει σαν αφεντικό του. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από κάποιον εκπαιδευτή σκύλων, εάν τα βρείτε λιγάκι σκούρα με την υιοθεσία του.

Ιστορική αναδρομή στην εκτροφή του Cane Corso

 Η ιστορία του Κάνε Κόρσο εντοπίζεται ήδη από την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπου οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

 Για την ακρίβεια, ο συγκεκριμένος σκυλάκος εργάστηκε αρκετά σκληρά και σε πολλούς ρόλους: φύλακας, κυνηγός και μαχητής. Οι Ρωμαίοι τον εξέτρεφαν με σκοπό να συμμετάσχει τόσο σε πολέμους, όσο και στις περίφημες αρένες.

 Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Cane Corso παρέμεινε ένας πιστός και αξιόπιστος εργάτης. Συχνότερα, κατοικούσε σε περιοχές της νότιας Ιταλίας, όπου η ζωή ήταν ιδιαίτερα σκληρή και η επιβίωση αποτελούσε προνόμιο των ισχυρών.

 Στις δεκαετίες του 1800 και του 1900, η δημοτικότητα των πυροβόλων όπλων αυξήθηκε ραγδαία, καθώς οι Ιταλοί κυνηγοί άρχισαν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο.

 Σταδιακά, λοιπόν, η εκτροφή αυτών των σκύλων μειώθηκε. Το τεράστιο μέγεθος της ράτσας πλέον δεν εξυπηρετούσε κανέναν, αφού η τιμή και το κόστος διαβίωσής του δεν ήταν προσιτό. Με το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα κουτάβια της ράτσας ήρθαν αντιμέτωπα με την εξαφάνιση.

 Γύρω στα 1970, ο μεγαλοπρεπής, τετράποδος Ιταλός μας βρισκόταν στα χειρότερά του. Ωστόσο, με τη βοήθεια ορισμένων φιλόζωων έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια επιστροφής του από το χείλος της καταστροφής.

 Το περίφημο Cane Corso δεν αναγνωρίστηκε επίσημα μέχρι και τον Νοέμβριο του 1996. Ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για εκτροφείς και ιδιοκτήτες του εκτός της γενέτειράς του της Ιταλίας.

Προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει ένα Κάνε Κόρσο

 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα υγιέστατο σκυλί. Δεν είναι όμως άτρωτο απέναντι σε όλες τις ασθένειες και προτού υιοθετήσετε ένα, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να πλήξουν την υγεία του.

 Πιο συγκεκριμένα, ένα Κάνε Κόρσο μπορεί να ταλαιπωρηθεί από τις εξής παθήσεις:

 Δυσπλασία ισχίου

 Η κατάσταση αυτή είναι πιθανή να παρουσιαστεί σε πολλές ράτσες μεγαλόσωμων σκύλων. Αφορά την μη ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του ισχίου και συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού αντιμετωπίζεται κτηνιατρικά.

 Επιληψία

 Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά η επιληψία σκύλου επηρεάζει αρκετές ράτσες. Ένας σκυλάκος που εμφανίζει επιληπτικές κρίσεις, μπορεί να ζήσει μια ποιοτική ζωή, εάν βρίσκεστε και σε ανοιχτή επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας.

 Φούσκωμα

 Πρόκειται για μια θανατηφόρα κατάσταση, που πλήττει κυρίως τα μεγάλα σκυλιά και συνδέεται στενά με τη λαιμαργία και το τάισμα του σκύλου πριν ή μετά τη βόλτα του.

 Εάν αναρωτιέστε πόσο τρώει ένα Κάνε Κόρσο, να είστε σίγουροι πως τρώει πολύ και γρήγορα.

 Για αυτό, καλό θα ήταν να διαχωρίζετε το φαγητό του σε μικρότερα και συχνά γεύματα. Συμβουλευτείτε σχετικά και τον κτηνίατρό σας, για να διασφαλίσετε την υγεία και την ασφάλεια του τετράποδου φίλου σας.

Το παιχνίδι των γνώσεων με ένα Κάνε Κόρσο!

 Είδατε κάποια αγγελία όπου χαρίζονται κουταβάκια Cane Corsos και σκέφτεστε να πάρετε ένα; Έχετε όλο το δίκιο με το μέρος σας! Δείτε όμως πρώτα κάποιες ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα πληθωρικά πλάσματα:

  • Το όνομα Cane Corso προέρχεται από το λατινικό όρο Cane de Corso, που αναφέρεται σε ένα σκυλί κατάλληλο για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, όπως είναι οι αρκούδες.
  • Η φυλή σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Για την ακρίβεια, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν μόλις 30 σκυλάκια. Έτσι, το 1970-80 ορισμένοι φιλόζωοι εκτροφείς αποφάσισαν να αρχίσουν τη συστηματική εκτροφή τους.
  • Αποτελούσαν μέλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όταν βρισκόταν στην ακμή της. Εκτρέφονταν για να συμμετάσχουν στο κυνήγι, αλλά κυριαρχούσαν και σε αθλήματα στις περίφημες Ρωμαϊκές αρένες, όπου διαγωνίζονταν με περίφημους μονομάχους και άγρια ζώα, όπως τα λιοντάρια και οι αρκούδες.

 Δύναμη, αξιοπιστία και έντονα αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας. Αυτά είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το Cane Corso από τις υπόλοιπες φυλές σκύλων.

 Παρά το μεγάλο μέγεθος και το παρατηρητικό βλέμμα του, πρόκειται για ένα ευγενικό και ήρεμο σκυλί. Στα χέρια του κατάλληλου ιδιοκτήτη υπόσχεται να μεταμορφωθεί στο πιο γλυκό και στοργικό κουτάβι!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι κι έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με τον τρόπο διαβίωση και τις καθημερινές του απαιτήσεις, διατυπώστε τες στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *