Ο σκύλος μου με τραβάει στη βόλτα! Τι μπορώ να κάνω;

Αντί να πηγαίνετε βόλτα τον σκύλο σας σας πηγαίνει αυτός; Δείτε 4 μυστικά για να τον μάθετε να περπατάει δίπλα σας και να μην προπορεύεται.

 Η ώρα του καθημερινού περιπάτου θα πρέπει να είναι διασκεδαστική και απολαυστική τόσο για εσάς, όσο και για τον σκύλο σας. Τι γίνεται όμως, όταν βρίσκεστε να ακολουθείτε εσείς το κατοικίδιο σας κι όχι το αντίθετο;

 Η αλήθεια είναι πως πολλά σκυλάκια τραβάνε στη βόλτα και προκαλούν τη δυσαρέσκεια και την υπομονή των ιδιοκτητών τους. Βέβαια, είναι διαφορετικό να σας τραβάει ένας μικρόσωμος σκύλος, από το να σας «ρυμουλκεί» ένας μεγαλόσωμος.

 Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει εσείς να είστε ο οδηγός και να ελέγχετε απόλυτα τον σκύλο σας στη βόλτα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και των δυο σας.

Γιατί με τραβάει ο σκύλος μου στη βόλτα;

 Πριν μάθετε πως να σταματήσετε το τράβηγμα του σκύλου σας, αξίζει να ρίξετε μία ματιά στο γιατί τραβάει εξαρχής. Μήπως κάνετε κι εσείς κάτι και τον ενθαρρύνετε να συνεχίσει, έστω και χωρίς τη θέλησή σας;

 Η αιτία είναι πολύ απλή και εντοπίζεται στην ίδια τη φύση των σκύλων. Εκ γενετής έχουν πιο γρήγορο ρυθμό βαδίσματος από τον δικό σας, οπότε θέλουν απλά να φτάσουν στον πιο προορισμό τους πιο γρήγορα. Δυσάρεστο για εσάς, φυσιολογικό όμως για εκείνους!

 Σε αυτό το σημείο, καταρρέει και ο περίφημος μύθος περί τάσης των σκύλων να κυριαρχήσουν επάνω σας. Δεν τραβούν, επειδή καραδοκούν να σας φάνε τη θέση σαν αφεντικά, αλλά επειδή μπορούν.

 Αν, λοιπόν, πιάσετε τον εαυτό σας να βρίσκετε πίσω από εκείνον στη βόλτα, τα πράγματα είναι σκούρα για εσάς. Επί της ουσίας, του επιτρέπετε να κάνει εκείνος κουμάντο και τον ενθαρρύνετε να συνεχίσει.

 Βέβαια, μπορεί ο σκύλος σας ανέκαθεν να τραβούσε στη βόλτα κι εσείς να τον αφήνατε, έστω κι άθελα σας. Έτσι, είναι δύσκολο να αποβάλλει αυτή την συνήθεια. Ωστόσο, αν είστε αρκετά συνεπείς και υπομονετικοί, μπορείτε του μάθετε πως είναι προτιμότερο να περπατάει δίπλα σας.

Η μέθοδος εκπαίδευσης μετράει

 Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστείτε αρκετές δοκιμές, προτού βρείτε ποια μέθοδος πιάνει με το δικό σας. Το σημαντικό είναι να μην απογοητευτείτε, αν δε δείτε άμεσα αποτελέσματα.

 Μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των σκύλων βασίζεται στον εντοπισμό του τι παρακινεί τον κάθε σκυλάκο ξεχωριστά. Έπειτα, χτίζετε επάνω σε αυτό. Συνήθως, οι λαχταριστές λιχουδιές και τα παιχνίδια αρκούν, όχι πάντα όμως.

 Ας πάρουμε για παράδειγμα τη γνωστή τακτική κατά την οποία κοκκαλώνετε, μόλις αρχίσει να τραβάει. Θεωρητικά, θα πρέπει να σταματήσει κι ο σκύλος σας και βαθμιαία θα μάθει ότι είναι καιρός να σταματήσει. Αν όμως είναι πολύ ενθουσιώδης, το πιθανότερο είναι να αρχίσει να σας σέρνει!

1. Διαλέξτε μία μέθοδο και μείνετε σε αυτήν

 Ένα είναι το κλειδί της επιτυχίας, προκειμένου να εκπαιδεύσετε το κατοικίδιο σας να περπατάει δίπλα σας: η συνέπεια. Μόλις βρείτε την επιθυμητή μέθοδο, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε σε αυτήν.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να περπατάει δεξιά ή αριστερά σας, ακόμη και λίγα βήματα πιο πίσω. Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο και ακολουθήστε το.  Είναι ο ευκολότερος τρόπος να καταλάβει κι εκείνος τι ακριβώς θέλετε από τη ζωή του.

2. Ξεκινήστε σε μία βαρετή περιοχή

 Ένας βασικός παράγοντας που καλείστε να λάβετε υπόψη κατά την εκπαίδευση του σκύλου σας είναι η σωστή περιοχή. Το που θα εξασκηθείτε παίζει σημαντικό ρόλο στο αν και τι θα μάθει.

 Κοινώς, δε γίνεται να του μάθετε να είναι ήσυχος, αν υπάρχουν πολλά διαφορετικά ερεθίσματα γύρω του. Επομένως, καλό θα ήταν να επιλέξετε ήσυχες ώρες της μέρας και να δοκιμάσετε κάπου απομονωμένα για αρχή.

 Διαφορετικά, αν επιχειρήσετε δηλαδή να τον εκπαιδεύσετε σε ένα πάρκο γεμάτο κόσμο, έχετε χάσει το παιχνίδι. Θα είναι πολύ ενθουσιασμένος για να σας δώσει προσοχή και να μάθει το οτιδήποτε!

3. Η μέθοδος του κλέφτη: Το στηθόλουρο

 Ένα στηθόλουρο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για όλους τους σκυλογονείς. Χρησιμοποιείται εύκολα και υπόσχεται να σας βοηθήσει στην εκπαίδευση του αγαπημένου σας τετράποδου.

 Η λογική είναι απλή: αν ο σκύλος σας έχει μάθει να σας τραβάει όταν φοράει το παραδοσιακό κολλάρο, χρησιμοποιείστε μια άλλη εναλλακτική. Προμηθευτείτε ένα κατάλληλο σαμαράκι σκύλου με μπροστινό ιμάντα.

 Ήδη από την πρώτη εφαρμογή του νέου εξοπλισμού, το κατοικίδιο σας θα χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Εκεί είναι η ευκαιρία σας να του μάθετε τρόπους! Έτσι, σταδιακά θα ταυτίσει την καινούρια μέθοδο με τη χαλαρότητα στη βόλτα και θα σταματήσει να σας σέρνει πέρα δώθε.

4. Οι αγαπημένες του λιχουδιές

 Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν επιλέξετε τελικά, το σημαντικότερο όλων είναι να επιβραβεύετε πάντοτε τον αγαπημένο σας φίλο, όταν κάνει καλά τη δουλειά του. Θα πρέπει, δηλαδή, να του δείξετε πως καλά πράγματα συμβαίνουν, όταν είναι ήρεμος.

 Από εκεί και πέρα, ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να του δίνετε τις αγαπημένες του λιχουδιές. Έτσι, τον ενθαρρύνετε να προσπαθεί διαρκώς να γίνεται ολοένα και καλύτερος!

 Η βόλτα με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο θα πρέπει να είναι απολαυστική και για τους δύο. Παρόλα αυτά, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά σκυλάκια, τα οποία έχουν το κακό συνήθειο να τραβάνε στη βόλτα.

 Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία εκείνων, που δεν βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, αλλά τους βγάζει εκείνος, μην ανησυχείτε! Δεν είστε σίγουρα οι μόνοι. Αυτό που χρειάζεστε είναι να εκπαιδεύσετε το κατοικίδιο σας, ώστε να ακολουθεί το δικό σας ρυθμό. Για να το πετύχετε αυτό, χρειάζεστε υπομονή και δοκιμές, αφού δεν είναι όλοι οι σκύλοι το ίδιο.

 Σας τραβάει κι εσάς ο σκυλάκος σας στη βόλτα; Πώς ακριβώς το αντιμετωπίζετε; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *