Ηλικία Σκύλου: Ποιά είναι σε ανθρώπινα χρόνια;

Θέλετε να μάθετε ποιά είναι η ηλικία του σκύλου σας σε ανθρώπινα χρόνια; Διαβάστε τον πληρέστερο οδηγό για να την υπολογίσετε σωστά!

 Μέχρι τη δεκαετία του 1950 επικρατούσε η άποψη ότι ένας σκυλίσιος χρόνος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα χρόνια ζωής. Ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να κυκλοφορεί αυτός ο τρόπος υπολογισμού της ηλικίας των σκύλων, ωστόσο, η αλήθεια διαφέρει πολύ από αυτό που πιστεύουμε. Το βέβαιο είναι ότι ο κανόνας των «επτά χρόνων» δεν ισχύει κατά κόρον, αλλά ούτε μπορούμε να πούμε ότι είναι τελείως αβάσιμος.

 Σύμφωνα με μελέτες επιστημών πάνω στην μακροζωία των σκύλων, η αναλογία 7:1 στηρίχτηκε, εξαρχής, στις στατιστικές ότι ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου ήταν τα 70 χρόνια και των σκύλων 10. Τι ισχύει, όμως, στη πραγματικότητα;

Υπολογισμός της ηλικίας των σκύλων σε ανθρώπινα χρόνια:

  • 15 ανθρώπινα χρόνια ισοδυναμούν με τον πρώτο χρόνο ζωής ενός σκύλου μεσαίου μεγέθους.
  • Ο δεύτερος χρόνος ενός σκύλου ισοδυναμεί περίπου με εννέα ανθρώπινα χρόνια.
  • Μετά τον δεύτερο χρόνο, κάθε χρόνος που περνάει ισοδυναμεί με πέντε ανθρώπινα χρόνια για τον σκύλο.

Πως κατέληξαν οι επιστήμονες στους συγκεκριμένους αριθμούς;

 Ο υπολογισμός της ακριβούς ηλικίας των σκύλων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Παρόλο που οι γάτες και τα μικρόσωμα σκυλιά θεωρούνται «ηλικιωμένοι» γύρω στα επτά χρόνια ζωής, εξακολουθούν να έχουν πολύ ζωή μέσα τους ακόμη!

 Οι μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων τείνουν να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τις μικρόσωμες, γι’ αυτό θεωρούνται ηλικιωμένες γύρω στα πέντε με έξι χρόνια. Ο λόγος που τα κατοικίδια θεωρούνται ηλικιωμένα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στηρίζεται στο ότι γερνάνε γρηγορότερα από τους ανθρώπους και ότι γύρω στα πέντε με έξι χρόνια ζωής είναι που εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια του γήρατος και τα προβλήματα υγείας. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι οι σκύλοι δεν γερνάνε με βάση την αναλογία 7:1 (ένας σκυλίσιος χρόνος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα χρόνια).

 Ας πάρουμε το παράδειγμα του Μεγάλου Δανού. Σύμφωνα με τον Όμιλο Φίλων Μεγάλου Δανού, το προσδόκιμο ζωής της ράτσας υπολογίζεται περίπου στα 7-10 έτη. Επομένως, στα τέσσερα πρώτα χρόνια ο Μεγάλος Δανός θεωρείται περίπου 35 χρονών, σύμφωνα με τα ανθρώπινα χρόνια. Βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε σκυλίσια χρόνια, οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι κατά προσέγγιση και όχι απόλυτα ακριβές.

 Για ποιον λόγο οι μικρόσωμες ράτσες ζουν περισσότερο από τις μεγαλόσωμες;

 Το ζήτημα του προσδόκιμου ζωής των σκύλων αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα σύνθετο θέμα, καθώς δεν έχει εξακριβωθεί η σχέση του μεγέθους του σώματος με το προσδόκιμο ζωής. Παρόλο που στη φύση τα μεγαλόσωμα ζώα, όπως οι ελέφαντες, οι αρκούδες και άλλα ζώα ζουν περισσότερο από τα μικρόσωμα, παραδείγματος χάρη, τα ποντίκια ή τα κουνέλια, στους τετράποδους φίλους μας τα πράγματα είναι διαφορετικά.

 Τα μεγαλόσωμα σκυλιά τείνουν να αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό και η ζωή τους κινείται σε fast forward, σύμφωνα με την βιολόγο του Πανεπιστημίου του Göttingen στη Γερμανία, Cornelia Kraus, σε ομιλία της επιστημονική διαδικτυακή σελίδα. Οι επιστήμονες, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε 19 κιλά σωματικού όγκου μειώνουν το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου κατά ένα μήνα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι μέχρι και σήμερα αδιευκρίνιστος, παρ’ όλα αυτά, η βιολόγος Cornelia Kraus θέτει κάποιους πιθανούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου ότι τα μεγαλόσωμα σκυλιά μπορεί να υποκύψουν σε ασθένειες που συνδέονται με τα γηρατειά πιο γρήγορα απ ‘ότι τα μικρόσωμα.

Επιπλέον, η ραγδαία ανάπτυξη των μεγαλόσωμων σκύλων μπορεί να οδηγεί σε μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων του οργανισμού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο.

Πίνακας εύρεσης της ηλικίας των σκύλων με βάση τα ανθρώπινα χρόνια.

Μέγεθος σκύλου

Μικρός (Μέχρι 9 κιλά)

Μεσαίος (9-23 κιλά)

Μεγάλος (23-45 κιλά)

Γιγαντιαίος

(45 κιλά και άνω)

Ηλικία σκύλου

Ηλικία σε ανθρώπινα χρόνια

1

15

15

15

12

2

24

24

24

22

3

28

28

28

31

4

32

32

32

38

5

36

36

36

45

6

40

42

45

49

7

44

47

50

56

8

48

51

55

64

9

52

56

61

71

10

56

60

66

79

11

60

65

72

86

12

64

69

77

93

13

68

74

82

100

14

72

78

88

107

15

76

83

93

114

16

80

87

99

121

 Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνθηση στο πεδίο της γεροντολογίας των σκύλων, καθώς οι άνθρωποι επιθυμούν να επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής των κατοικίδιων τους και να βελτιώσουν το βιοτικών τους επίπεδο. Ήδη τίθεται σε εφαρμογή ένα πρότζεκτ που μελετά την διαδικασία ανάπτυξης των σκύλων και έχει ως στόχο να βρεθούν τα μέσα καθυστέρησης τα γηρατειών και της μακροζωίας των σκύλων.

Μελέτη του 2019 για το Epigenetic Clock των σκύλων.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου «San Diego» της Καλιφόρνια παρουσίασε το 2019 μια νέα μέθοδο υπολογισμού της ηλικίας των σκύλων, βασισμένη σε αλλαγές που συμβαίνουν στο γενετικό υλικό των ανθρώπων και των σκύλων μέσα στα χρόνια.

 Και στα δύο είδη, προστίθεντο ομάδες μεθυλίου στα κύτταρα του DNA τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης τους, επιφέροντας μεταβολές στη δραστηριότητα του γενετικού τους υλικού, χωρίς, όμως, να επιφέρουν αλλαγές στο ίδιο το DNA. Το αποτέλεσμα ήταν οι επιστήμονες να χρησιμοποιούν μεθυλίωση στα κύτταρα του DNA , για να μελετούν την γήρανση του ανθρώπου μέσω ενός «επιγενετικού ρολογιού».

 Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου εφήρμοσε την συγκεκριμένη ακολουθία DNA σε εκατόν τέσσερα Λαμπραντόρ Ριτρίβερς ηλικίας περίπου δεκαέξι ετών, προκειμένου να συγκρίνει το επιγενετικό τους ρολόι με αυτό των ανθρώπων. Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί η φόρμουλα υπολογισμού της ηλικίας των σκύλων με βάση τα ανθρώπινα χρόνια. Η φόρμουλα λειτουργούσε ως εξής: Πολλαπλασίαζαν τον φυσικό λογάριθμο της ηλικίας του σκύλου με το 16 και πρόσθεταν τον αριθμό 31 [ανθρώπινη ηλικία=16 x (ηλικία σκύλου) + 31].

 Παρά την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης έρευνας, η φόρμουλα στηρίχθηκε μόνο στη ράτσα του Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, οπότε δεν μπορεί να εξάγει ακριβή αποτελέσματα, αν εφαρμοστεί σε άλλες ράτσες. Εντούτοις, η εν λόγω φόρμουλα δεν παύει να αποτελεί ασφαλέστερο τρόπο υπολογισμού της ηλικίας των σκύλων απ’ ότι η αναλογία 7:1 ( ο κανόνας των εφτά χρόνων).

Είναι γεγονός ότι…

  • Ανέκαθεν οι άνθρωποι είχαν τη συνήθεια να συγκρίνουν τα χρόνια των σκύλων με τα δικά τους.
  • Το 1268 στο Αβαείο του Γουέστμινστερ υπήρχε μια επιγραφή για την ημέρα της Κρίσεως από κάποιους τεχνίτες σχετικά με τα χρόνια των ζώων: Ένας φράχτης θάμνων ζει τρία χρόνια. Αν προσθέσουμε σκύλους, άλογα, ανθρώπους, ελάφια, κοράκια, αετούς και φάλαινες, θα διαπιστώσουμε ότι το κάθε είδος τριπλασιάζει τα χρόνια του προηγούμενου. Με βάση αυτήν την επιγραφή, ένας σκύλος ζει εννέα χρόνια, ενώ ο άνθρωπος ογδόντα. Επομένως, αν αυτά τα στατιστικά δεδομένα ήταν αληθή, οι σκύλοι θα είχαν χάσει έναν χρόνο από το προσδόκιμο ζωής τους και εμείς δέκα.

 Συμπερασματικά, ανέκαθεν οι άνθρωποι είχαν τη τάση να υπολογίσουν την ηλικία των σκύλων τους με βάση τα ανθρώπινα χρόνια και πάνω στη προσπάθεια τους να αντιληφθούν τον τρόπο και τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται οι σκύλοι, σε σχέση με τους ανθρώπους, κατέληξαν σε διάφορες θεωρίες. Ανεξαρτήτως, όμως, των θεωριών, το κάθε στάδιο στη ζωή ενός σκύλου έχει τη δική του ομορφιά και αξία, οπότε μικρή σημασία έχει ποια είναι η ηλικία του με βάση τα ανθρώπινα δεδομένα. Όλοι είμαστε στο στόχαστρο του χρόνου και των γηρατειών, οπότε ας φροντίσουμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας σε κάθε ηλικιακή περίοδο!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *