Επιληψία σκύλου: Βασικά Συμπτώματα & Αντιμετώπιση!

Έχει συμβεί ποτέ στον σκυλάκο σας επιληπτική κρίση; Αν όχι, μάθετε τα πάντα για αυτήν την κατάσταση και πως να την αντιμετωπίσετε.

 Ο κατά τα άλλα χαρούμενος και ενεργητικός σκυλάκος σας ξαφνικά φαίνεται ανήσυχος και ασταθής. Αμέσως μετά, πέφτει στο πάτωμα. Δεν γνωρίζει τι του συμβαίνει, αλλά κουνιέται ανεξέλεγκτα.

 Εκείνη τη στιγμή το κατοικίδιο σας παθαίνει κρίση επιληψίας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε;

 Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει συχνά επιληπτικές κρίσεις, ίσως πάσχει από επιληψία. Οι μη φυσιολογικές, ανεξέλεγκτες εκρήξεις της δραστηριότητας του εγκεφάλου του προκαλούν επεισόδια επιληψίας.

 Οι σπασμοί αυτοί μπορεί να μοιάζουν με ακανόνιστες αναταράξεις ή κινήσεις και διαρκούν για μερικά δευτερόλεπτα ή αρκετά λεπτά.

Τι προκαλεί επιληψία στους σκύλους;

 Μία σειρά από παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για το ξέσπασμα κάποιας επιληπτικής κρίσης. Συνηθέστερα, αυτοί είναι:

  •  Η κατανάλωση δηλητηριώδους ουσίας
  •  Ηπατική νόσος
  •  Χαμηλό ή υψηλό σάκχαρο στο αίμα
  •  Πρόβλημα στα νεφρά
  •  Μη φυσιολογική λειτουργία των ηλεκτρολυτών
  •  Αναιμία
  •  Τραύμα στο κεφάλι
  •  Εγκεφαλίτιδα
  •  Εγκεφαλικό επεισόδιο
  •  Καρκίνος του εγκεφάλου

Βασικά συμπτώματα

 Η συνηθέστερη συμπτωματολογία περιλαμβάνει σωματική κατάρρευση, σπασμωδικές κινήσεις, ακαμψία, μυϊκές συσπάσεις και απώλεια συνείδησης και ελέγχου. Ακόμη, μπορεί να δείτε μεγάλη ποσότητα σάλιων, μάσημα της γλώσσας ή έκκριση αφρών από το στόμα.

 Συχνότερα, οι σκύλοι πέφτουν στα πλάγια και κάνουν κωπηλατικές κινήσεις με τα πόδια τους. Ορισμένες φορές χτυπούν, ενώ δεν αποκλείεται και να ουρήσουν ανεξέλεγκτα.

 Μερικά σκυλάκια μπορεί να φαίνονται ζαλισμένα, ασταθή ή μπερδεμένα. Ίσως τα δείτε να κοιτάζουν για λίγη ώρα χαμένα στο διάστημα πριν από μια κρίση.

 Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ενδέχεται να είναι αποπροσανατολισμένα, να ταλαντεύονται και να έχουν χάσει την όραση τους προσωρινά. Ίσως τα δείτε να περπατούν σε κύκλους και να σκοντάφτουν παντού ή μπορεί να προσπαθούν να κρυφτούν.

Ποιοι είναι οι τύποι επιληψίας; 

 Το συνηθέστερο είδος είναι η γενικευμένη κρίση, ή απλώς κατάσχεση. Επί της ουσίας, πρόκειται για τη συνολική απώλεια της συνείδησης.

 Σε αυτό το τύπο, η ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα παρατηρείται σε όλο τον εγκέφαλο. Συνήθως, οι κρίσεις αυτές διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά.

 Με μία εστιακή κρίση η ανώμαλη δραστηριότητα εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου. Τότε, θα δείτε ασυνήθιστες κινήσεις σε ένα άκρο ή στη μία πλευρά του σώματος. Οι εστιακές κρίσεις διαρκούν μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά μπορεί να προχωρήσουν σε γενικευμένο επεισόδιο.

 Μία ψυχοκινητική κατάσχεση περιλαμβάνει περίεργη συμπεριφορά του σκύλου για μερικά λεπτά. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε πως επιτίθεται σε ένα φανταστικό αντικείμενο ή κυνηγάει μανιωδώς την ουρά του και προπαντός, καθ’ επανάληψη.

 Τέλος, οι κρίσεις από άγνωστες αιτίες ονομάζονται «ιδιοπαθής επιληψία». Συνήθως, συμβαίνουν σε σκύλους ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 6 ετών.

 Σε γενικές γραμμές, οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να υποστεί επιληπτική κρίση. Ωστόσο, η ιδιοπαθής επιληψία είναι συχνότερη στις εξής ράτσες: Border Collies, Australian Shepherds, Labrador Retrievers, Beagles, Belgian Tervurens, Collies, και German Shepherds (Γερμανικός Ποιμενικός).

Τι πρέπει να κάνω αν ο σκύλος μου πάθει κρίση επιληψίας;

 Καταρχάς, όσο δύσκολο κι αν σας είναι να τον βλέπετε έτσι, πρέπει να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας. Αν ο σκύλος σας βρίσκεται κοντά σε κάποιο έπιπλο ή στις σκάλες, απομακρύνετέ τον με απαλές κινήσεις.

 Μείνετε μακριά από το σώμα και το κεφάλι του. Μπορεί να σας δαγκώσει άθελα του. Μην δοκιμάσετε να βάλετε οτιδήποτε στο στόμα του, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί με τη γλώσσα του.

 Αν σας είναι εύκολο, χρονομετρήστε. Σε περίπτωση που η επιληψία διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά, ο σκύλος σας βρίσκεται σε κίνδυνο υπερθέρμανσης.

 Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του στα φυσιολογικά της επίπεδα, τοποθετώντας κρύο νερό στα πατουσάκια του.

 Πάντοτε, να του μιλάτε με ήρεμη και απαλή φωνή και να τον καθησυχάζετε. Ιδανικά, αποφύγετε να τον ακουμπάτε – ίσως σας τραυματίσει χωρίς να το θέλει. Μόλις συνέλθει, έχει έρθει η στιγμή να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας.

 Ωστόσο, αν η κρίση επιληψίας του διαρκέσει περισσότερο από 5 λεπτά ή παρατηρήσετε πως παθαίνει αρκετές συνεχόμενες ενώ είναι λιπόθυμος, πηγαίνετε τον αμέσως στον κτηνίατρο σας!

 Όσο περισσότερο διαρκεί μία κρίση, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου. Αυτό ενδέχεται να του προκαλέσει δυσκολία κατά την αναπνοή και ενισχύει τον κίνδυνο πρόκλησης κάποιας εγκεφαλικής βλάβης.

 Μην καθυστερείτε λοιπόν! Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας. Εκείνος θα εξετάσει διεξοδικά το σκύλο σας για να εντοπίσει τη βαθύτερη αιτία. Ίσως σας χορηγήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

 Σίγουρα, το θέαμα του να πέφτει κάτω ο σκύλος σας και να έχει σπασμούς είναι δύσκολο. Είναι σημαντικό όμως να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον βοηθήσετε.

 Πολλά σκυλάκια μπορεί να πάθουν κάποια κρίσης επιληψίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν, μόλις είστε σε θέση, να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για να δει τι ακριβώς συμβαίνει.

 Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας και όλα θα πάνε καλά! Ο σκυλάκος σας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας και εσείς θα γνωρίζετε ακριβώς πως να χειριστείτε μία πιθανή επιληπτική κρίση.

 Σας έχει τύχει ποτέ να πάθει ο σκυλάκος σας κάποια κρίση; Πώς ακριβώς αντιδράσατε; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *