Soft Coated Wheaten Terrier: Ο μεταξένιος σκυλάκος!

Πρόκειται για ένα σκυλί που δεν μαδάει σχεδόν καθόλου και είναι πολύ ευγενικό. Γνώρισε το Ιρλανδικό Γουίτεν Τεριέ που θα αγαπήσεις αμέσως!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Χαμηλό – Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-15 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Πιστό, Διερευνητικό

 Κατάσταση υγείας:

 Χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Soft Coated Wheaten Terrier

 Το πανέμορφο αυτό σκυλί δεν είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό σε μέγεθος και διακρίνεται για το χαρακτηριστικό μεταξένιο τρίχωμά του. Η υφή του είναι εξαιρετικά μαλακή και μπορείτε να το συναντήσετε είτε σγουρό είτε κυματιστό.

 Στα χρώματα του Soft Coated Wheaten Terrier συγκαταλέγεται οποιαδήποτε απόχρωση βρίσκεται ανάμεσα στο ανοιχτό μπεζ και το χρυσό.

 Μην απορήσετε όμως αν δείτε κάποιο με μερικές κοκκινωπές, λευκές ή μαύρες τριχούλες και με μπλε-γκρι σκιάσεις γύρω από τα αφτάκια και το μουσουδάκι.

 Γενικά, υπάρχουν τέσσερις ποικιλίες τριχωμάτων: το παραδοσιακό Ιρλανδικό, το βαρύ Ιρλανδικό, το Αγγλικό και το Αμερικανικό. Από αυτά, το Ιρλανδικό είναι το πιο λεπτό και μεταξένιο από όλα.

 Όποιο κι αν επιλέξετε όμως, να είστε σίγουροι πως είναι από τα σκυλιά που δεν μαδάνε, οπότε αποτελεί ιδανικό κατοικίδιο για ανθρώπους με αλλεργίες.

 Βέβαια, το τρίχωμα του μεγαλώνει αρκετά γρήγορα, ενώ συγχρόνως χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα και συχνό κούρεμα.

 Το αρσενικό Soft coated Wheaten Terrier φτάνει περίπου τα 46 με 51 εκατοστά ύψους και το φυσιολογικό βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 16 και 20 κιλών. Το θηλυκό φτάνει τα 43 με 48 εκατοστά και τα 14 με 18 κιλά αντίστοιχα.

 Για να έχετε το κατοικίδιο σας στο πλευρό σας για περίπου 12-15 χρόνια, θα πρέπει να το βγάζετε καθημερινά βόλτα. Φροντίστε η διάρκεια της να είναι τουλάχιστον μισή ωρίτσα.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Soft Coated Wheaten Terrier

 Ένας σκύλος της ράτσας του Soft Coated Wheaten Terrier είναι πανέξυπνος, αλλά μπορεί να γίνει και λιγάκι πεισματάρης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η εκπαίδευση του ίσως σας δυσκολέψει λιγάκι στην αρχή.

 Ως προς τον χαρακτήρα του, είναι πολύ πιστό, διερευνητικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση. Η προσοχή του όμως αποσπάται εύκολα, οπότε καλείστε να του τραβάτε συνεχώς το ενδιαφέρον.

 Διαθέτει μια πολύ φιλική και ήπια συμπεριφορά, που τον καθιστά ιδανικό για τα παιδάκια. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε πάντοτε το νου σας και να μάθετε στα παιδάκια σας να μην καταπατούν τα όριά του.

 Σε αντίθεση με άλλα σκυλιά του γένους των Τεριέ, το συγκεκριμένο σκυλί έχει έναν εξαιρετικά ευγενικό και ήρεμο χαρακτήρα.

 Έτσι, δεν θα το δείτε να γίνεται πολύ κτητικό ή επιθετικό απέναντι σε άλλα σκυλιά ή γάτες. Ίσα ίσα, τα πάει καλά μαζί τους, αν έχει λάβει την σωστή κοινωνικοποίηση.

 Δεν θα τα πάει όμως το ίδιο καλά με μικρότερα ζωάκια, όπως είναι τα ποντικάκια, τα κουνελάκια και το ινδικό χοιρίδιο. Το έμφυτο κυνηγετικό του ένστικτο το οδηγεί στο να τα κυνηγάει, οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αν έχετε μικρότερα κατοικίδια μέσα στο σπίτι.

Η ιστορική προέλευση του Soft Coated Wheaten Terrier

 Προερχόμενο από τη Νότια Ιρλανδία, είναι πολύ πιθανό ότι το Soft Coated Wheaten Terrier μοιράζεται κάποιον κοινό πρόγονο με το Kerry Blue Terrier και το Irish Terrier.

 Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη για τη ράτσα του. Το βέβαιο είναι πως αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Ιρλανδικό Κυνολογικό Όμιλο το 1937.

 Το Τεριέ ήταν σκυλί συντροφιάς ενός φτωχού ανθρώπου. Τον βοηθούσε στις αγροτικές εργασίες, αφού κρατούσε μακριά τα παράσιτα, κυνηγούσε και προστάτευε την περιουσία του.

 Από τη στιγμή που έφτασε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά το 1946, η δημοτικότητα του αυξάνεται διαρκώς. Το 1973, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος το καταχώρησε επίσημα και στα δικά της αρχεία – ήταν μόλις 11 χρόνια μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Soft coated Wheaten Terrier Club στην Αμερική.

 Κατά τη διάρκεια της ίδιας δεκαετίας, αυτός ο σκύλος ταξίδεψε στην μακρινή Αυστραλία, όπου και κέρδισε τις εντυπώσεις. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχουν πολλοί εκτροφείς της ράτσας του στην Αυστραλιανή ήπειρο.

 Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2013, το Ιρλανδικό Λειότριχο Γουίτεν Τεριέ ήταν η 51η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλων στις ΗΠΑ, με τη φήμη του να εξαπλώνεται συνεχώς.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Soft Coated Wheaten Terrier

 Γενικότερα, πρόκειται για ευχάριστα και παιχνιδιάρικα σκυλάκια, που δεν είναι όμως άτρωτα.

 Αυτό σημαίνει πως, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Πιο συγκεκριμένα, το Ιρλανδικό λειότριχο Γουίτεν Τεριέ μπορεί να εμφανίσει:

 • Νεφροπάθεια με απώλεια πρωτεϊνών

 Το PLN αναφέρεται στην υπερβολική απώλεια πρωτεϊνών και πλάσματος μέσω των νεφρών. Βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, τα πρησμένα πόδια ή την κοιλιά, τη διάρροια, τη συχνή ούρηση, την αυξημένη δίψα, τη δυσκολία κατά την αναπνοή και τέλος, τη νεφρική ανεπάρκεια.

 • Εντεροπάθεια με απώλεια πρωτεϊνών

 Το PLE, όπως και το PLN, αφορά στην υπερβολική απώλεια πρωτεϊνών και πλάσματος από το γαστρεντερικό σύστημα.

 • Η ασθένεια του Addison

 Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια που προκαλείται λόγω ανεπαρκούς παραγωγής και έκκρισης ορμονών από τα επινεφρίδια. Αν το σκυλάκι σας εμφανίζει ανορεξία, ληθαργική συμπεριφορά και κάνει εμετούς, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

 • Νεφρική δυσπλασία

 Η συγκεκριμένη πάθηση είναι κληρονομική και αφορά στην ανώμαλη ανάπτυξη ή μορφολογία των νεφρών. Σε ήπιες περιπτώσεις, δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Σε σοβαρότερα περιστατικά όμως το σκυλάκι μπορεί να οδηγηθεί σε νεφρική ανεπάρκεια.

 • Δυσπλασία ισχίου

 Η κατάσταση αυτή είναι πιθανή να παρουσιαστεί σε πολλές μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων και προκαλείται όταν το μηριαίο οστό και το ισχίο δεν συνδέονται καλά μεταξύ τους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο.

 • Αλλεργίες

 Το γλυκύτατο Soft Coated Wheaten Terrier είναι επιρρεπές σε αλλεργίες από ψύλλους και τρόφιμα. Έτσι, μπορεί να δείτε το σκυλί σας να γλείφει επίμονα τις πατούσες του ή να τρίβει πολύ συχνά το πρόσωπό του.

 • Εξάρθρωση επιγονατίδας

 Εμφανίζεται όταν τα οστά της επιγονατίδας δεν είναι καλά συνδεδεμένα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μετατοπίζονται.

 Ο σκύλος μπορεί να πονάει ή να δυσκολεύεται στο περπάτημα. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο σκυλάκος μπορεί να απολαύσει μια σχετικά ποιοτική ζωή.

 • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Η κατάσταση αυτή αναφέρεται σε μία σειρά από οφθαλμολογικές παθήσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή απώλεια της όρασης.

 Τα περισσότερα σκυλάκια προσαρμόζονται κατάλληλα και μπορούν να ζήσουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή, αρκεί το περιβάλλον τους να μην αλλάξει δραστικά.

Το παιχνίδι των γνώσεων με το soft coated wheaten Terrier!

 •  Το Soft coated Wheaten Terrier δεν πρέπει να καταναλώνει κανένα τρόφιμο με γλουτένη, αφού θεωρείται πιθανή αιτία πρόκλησης νεφροπάθειας και εντεροπάθειας με απώλεια πρωτεϊνών.
 •  Αυτό το σκυλί δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με την υπερβολική ζέστη. Για αυτό, δείτε 6 καλοκαιρινά είδη για σκύλους που θα κάνουν τη καθημερινότητά του τους καλοκαιρινούς μήνες πιο υποφερτή και ευχάριστη! Φυσικά, αποφύγετε τις μεσημεριανές βόλτες.
 • Ο Josh Groban έχει ένα Wheaten που το φωνάζει Sweeney και η Amy Smart έχει ένα ακόμη, τον Oscar.
 • Το Whoodle είναι ένα σκυλί που έχει προέλθει από τη διασταύρωση ενός Wheaten Terrier με ένα Poodle.

 Το πανέμορφο Soft Coated Wheaten Terrier με το χαρακτηριστικό και απαλό, σαν μετάξι, τρίχωμα έφτασε! Ήρθε για να σας κλέψει την καρδιά με την ευγένεια και την τρυφερότητά του.

 Ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας και η σπιρτάδα του πνεύματός του κάνουν αυτό το σκυλί ιδανικό για την οικογένεια και τα μικρά σας. Μάλιστα, υπόσχεται να σταθεί πάντοτε στο πλευρό σας και να κάνει ό,τι μπορεί για να σας δείξει την αγάπη και την αφοσίωσή του.

 Για να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή αν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *