Διάρροια Γάτας: Συμπτώματα & Τρόποι αντιμετώπισης!

Είδατε τη γατούλα σας να κάνει διάρροια; Δείτε που οφείλεται και πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να την αντιμετωπίσετε.

 Εδώ θα βρείτε ένα πλήρη οδηγό για όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την διάρροια της γατούλας σας. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά! Τι είναι η διάρροια και πως την αναγνωρίζω;

 Η διάρροια δεν είναι από μόνη της μια ασθένεια, αλλά σημάδι για την πιθανή ύπαρξη κάποιων ασθενειών.

 Είναι το αποτέλεσμα της σύσπασης και κίνησης του εντέρου της γάτας σε μορφή κοπράνων με μειωμένη απορρόφηση υγρών, ηλεκτρολυτών και θρεπτικών ουσιών.

 Η διάρροια ξεχωρίζει εξαιτίας της συχνότητας και της αυξημένης ποσότητας. Ένα σημάδι που θα σας κάνει να ερευνήσετε την κατάσταση είναι η λερωμένη γούνα της γάτας στο πίσω άκρο, ειδικά εάν έχετε γάτα με μακρύ τρίχωμα.

 Μπορεί να αντιληφθείτε ότι μια γάτα μέσα στο σπίτι έχει διάρροια εάν εντοπίσετε πως απρόσμενα της συμβαίνει να αφοδεύει σε διάφορες μεριές και όχι μέσα στην άμμο της.

 Συνήθως η γάτα δεν μπορεί να ελέγξει αυτά τα ατυχήματα ακόμα και εάν είναι εκπαιδευμένη ώστε να χρησιμοποιεί το κουτί με την άμμο. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το κουτί με την άμμο της και να καλύπτει τα κόπρανά της.

 Σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να αντιληφθείτε πως το γατάκι σας κάνει διάρροια. Στην περίπτωση που έχετε πολλές γάτες, παρατηρήστε τες προσεκτικά, ώστε να βρείτε εκείνη που κάνει διάρροια.

Ποιες είναι οι αιτίες της διάρροιας στις γάτες;

 Mια πιθανή εξήγηση είναι η αλλαγή τροφής της γάτας. Οι απότομες αλλαγές στις διατροφικές της συνήθειες είναι πιθανό να προκαλέσουν διάρροια.

 Επίσης, η δυσανεξία σε ένα συστατικό ή κάποια αλλεργία μπορεί να προκαλέσουν διάρροια στην γατούλα σας.

 Ο συνδυασμός διάρροιας αλλά και άλλων συμπτωμάτων θα πρέπει να σας θορυβήσει.

 Στην περίπτωση που η διάρροια διαρκεί για περισσότερο από δύο ημέρες, επισκεφτείτε άμεσα στον κτηνίατρο. Φροντίστε να τον ενημερώσετε προσεκτικά για όσα έχετε παρατηρήσει.

 Η ύπαρξης της διάρροιας μπορεί να είναι αποτέλεσμα προβλημάτων του γαστρεντερικού σωλήνα.

 Σκεφτείτε πόσο πιθανό είναι να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Αρκετά πιθανό, καθώς μέσω αυτού μετακινούνται τα τρόφιμα προς τον πρωκτό.

 Οτιδήποτε βλαβερό για την υγεία της γάτας μετακινείται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα ή αναπτύσεται μέσα σε αυτόν. Βακτήρια, εντερικά σκουλήκια ή χημικές τοξίνες είναι οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν φλεγμονή.

Η επίσκεψη στον κτηνίατρο για τη διάρροια της γάτας

 Όταν η διάρροια ξεπερνά σε συχνότητα τις δύο μέρες, χρήζει επίσκεψης στον κτηνίατρο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο εμετός, η ανορεξία, η απώλεια βάρους και ο λήθαργος.

 Ο κτηνίατρος μπορεί να σας ζητήσει να φερετε μαζί σας ένα δείγμα των κοπράνων της γάτας σας, ώστε να γίνει καλύτερα η διάγνωση.

 Εσείς πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την προσεκτική και λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης.

 Πριν την επίσκεψή σας, κρατήστε σημειώσεις με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρεις για την ημερομηνία που παρατηρήσατε πως η γάτας σας έχει διάρροια, για την διατροφή της και για πιθανά άλλα συμπτώματα.

 Ο κτηνίατρος θα κάνει και μερικές επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις στην γατούλας σας οπως:

  •  Εξετάσεις αίματος
  •  Ακτινογραφίες
  •  Εξετάσεις για παράσιτα (κοπράνων και ορθικού επιχρίσματος)
  •  Καλλιέργεια και DNA test
  •  Ενδοσκοπική εξέταση

Η αντιμετώπιση της διάρροιας στις γάτες

 Πριν τη διεξοδική εξέταση της ψιψίνας, ο κτηνίατρος θα σας προτείνει γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

 Στην περίπτωση που η γατούλα σας είναι ενήλικη και χωρίς άλλα συμπτώματα και ασθένειες, ο κτηνίατρος θα σας συμβουλέψει να μην την ταΐσετε για μια μέρα ή να τις δώσετε μικρή ποσότητα από ελαφρύ και εύπεπτο φαγητό.

 Σε μερικές περιπτώσεις συνιστάται και το ήπιο σπιτικό φαγητό όπως ρύζι, ζυμαρικά και βραστό κοτόπουλο. Δεν χρειάζεται να μειώσετε την ποσότητα του νερού.

 Υπάρχουν έτοιμες κτηνιατρικές τροφές που είναι σχεδιασμένες ώστε να τροφοδοτούν το πεπτικό σύστημα με καλά βακτήρια και προσφέρουν ισορροπία ινών.

 Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις που εντοπίζεται κάποια φλεγμονή μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιδιαρροικά φάρμακα ή προβιοτικά. Τα προβιοτικά στηρίζουν και συμβάλλουν στην καλή λειτουργεία του εντέρου.

 Στην περίπτωση που σκεφτείτε να δώσετε προβιοτικά ή συμπληρώματα χωρίς την υπόδειξη του κτηνιάτρου, ρωτήστε τον και ενημερωθείτε για την χρήση και την αποτελεσματικότητά τους.

 Μην χορηγήσετε αντιδιαρροικά φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπους, καθώς είναι επικίνδυνα για τα γατάκια εξαιτίας των ουσιών που περιέχουν. Κάποια συστατικά είναι ιδιαίτερα τοξικά για τις γάτες.

 Πολλές περιπτώσεις οξείας διάρροιας ανταποκρίνονται σε αυτή την θεραπεία. Μετά από δύο τρεις μέρες και αφού βεβαιωθείτε ότι τα κόπρανα επιστρέφουν στην κανονική τους μορφή και σύσταση, μπορείτε να αναμείξετε την κλινική δίαιτα με την τροφή της ώστε να γίνει ομαλά η αλλαγή.

 Εάν στις δυο τρεις μέρες δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και η κατάσταση επιδεινωθεί, ενημερώστε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

 Ελέγξτε τα κόπρανά της και την πρόσληψη νερού. Στην περίπτωση που το γατάκι σας έχει αφυδατωθεί, θα χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά.

 Ο κτηνίατρος στην περίπτωση μη ανταπόκρισης στην αρχική θεραπεία θα επαναλάβει τις εξετάσεις προσθέτοντας και εξετάσεις ούρων, ώστε να αναζητηθεί υποκείμενη δυσλειτουργία οργάνων.

 Στις περιπτώσεις που η διάρροια δεν υποχωρεί για δύο ή τρείς εβδομάδες, η ενδελεχής παρακολούθηση και η κλινική εξέταση παρέχουν οριστική διάγνωση. Για την αντιμετώπιση της διάρροιας δεν απαιτείται πάντα η χρήση επιθετικής θεραπείας.

 Στη περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την υγεία της γάτα σας, ενημερώστε τον κτηνίατρο σας.

 Η διάρροια συνήθως προειδοποιεί για την ύπαρξη κάποιου προβλήματος ή μπορεί να οφείλεται απλούστατα στις απότομες αλλαγές στην διατροφή της. Μην δράσετε μόνοι σας, αντ’ αυτού, ενημερώστε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *