Tα σκυλια καταλαβαίνουν οταν τα φιλάμε;

Θεωρείτε ότι τα σκυλάκια αντιλαμβάνονται την έννοια και την αξία του φιλιού, όταν τα φιλάμε; Ποια είναι η αντίδραση τους μπροστά στην εκδήλωση αγάπης μας προς το πρόσωπο τους; Δείτε ποιος είναι ο δικός τους τρόπος “φιλιού” και πως θα τα μάθουμε να ανταποδίδουν τα φιλιά μας!

 Ένας από τους κυριότερους τρόπους έκφρασης της αγάπης είναι το φιλί. Φιλάμε τους συντρόφους μας, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας και τα παιδιά, μας για να τους δείξουμε πόσο τους αγαπάμε. Εξίσου συνηθισμένο είναι για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να φιλάνε και τα ζωάκια τους, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι.

 Εκείνα όμως αντιλαμβάνονται άραγε το φιλί, όπως εμείς;

 Όταν φυλάτε το σκύλο σας, ίσως προσέξετε μικρά σημάδια που υποδεικνύουν πως αντιλαμβάνεται το φιλί σαν ένδειξη στοργής. Συνήθως, ως κουταβάκια δεν είναι κάτι το οποίο καταλαβαίνουν εύκολα, αν και νιώθουν πως το κάνετε.

 Αργότερα όμως, καθώς μεγαλώνουν, συνδέουν τα φιλιά και τις αγκαλιές με το γεγονός πως είστε χαρούμενοι μαζί τους. Μαθαίνουν, λοιπόν, πως το φιλί προκύπτει από την αγάπη σας!

 Ορισμένες φορές, όταν σκύβετε για να του δώσετε ένα τρυφερό φιλί, ίσως παρατηρείτε πως αρχίζει να χοροπηδάει και να προσπαθεί να σας γλείψει το πρόσωπο.

 Αυτό, είναι ο δικός του τρόπος να πει ότι σας αγαπάει. Μην απορήσετε ακόμη, εάν δείτε το σκύλο σας να ενθουσιάζεται και να αρχίσει να τρέχει τριγύρω σας κουνώντας μανιωδώς την ουρά του.

 Εντάξει, μπορεί να μην αντιλαμβάνονται όλα τα σκυλιά το φιλί με τον ίδιο τρόπο και σίγουρα η δική τους αντίληψη διαφέρει κατά πολύ από τη δική μας. Εάν όμως δώσετε προσοχή στις αντιδράσεις και τη γενικότερη γλώσσα του σώματός τους, θα δείτε πως λογικά το απολαμβάνουν.

 Κάποια σκυλάκια θα σας κοιτάξουν κατάματα μόλις τα αγκαλιάσετε και τα φιλήσετε κι αυτός είναι ο τρόπος τους να σας δείξουν πόσο πολύ σας εμπιστεύονται και σας εκτιμούν.

 Ταυτόχρονα, με τη σειρά σας, μπορείτε να τους μιλάτε ήρεμα κι απαλά καθώς τους κάνετε γλύκες, ώστε να μάθουν πως είναι μία πρακτική εκδήλωσης των θετικών σας συναισθημάτων. Να είστε σίγουροι πως θα σας το ξεπληρώσουν και με το παραπάνω!

Η…Επιστήμη του Φιλιού

 Σίγουρα έχετε δει ένα σκυλί να γλείφει κάποιο άλλο ή τον εαυτό του. Εκείνη τη στιγμή αυτό που συμβαίνει είναι ότι απελευθερώνονται ενδορφίνες στον οργανισμό τους.

 Κοινώς, το γλείψιμο είναι η δική τους πρακτική φιλιού! Φυσικά, δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τον όρο του φιλιού, μιας και είναι ιδιαίτερα σύνθετος για εκείνα.

 Από κουτάβια όμως έχουν συνηθίσει το γλείψιμο της μητέρας τους κι αργότερα τα φιλιά από άλλα σκυλιά ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν είναι το ίδιο, αλλά το δικό μας φιλί είναι ό,τι πλησιέστερο στο γλείψιμο της μαμάς τους που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος.

Μάθετε το σκύλο σας να σας δίνει φιλάκια!

 Είναι πάντοτε μια καταπληκτική ιδέα να αρχίσετε να φιλάτε και να αγκαλιάζετε το σκυλάκι σας ήδη από όταν είναι κουτάβι ακόμη, εάν έχετε τη δυνατότητα.

 Έτσι, το βοηθάτε να συνηθίσει σταδιακά και να μάθει να δέχεται με ευχαρίστηση τα φιλιά σας. Καθώς ο σκύλος σας περνάει στη φάση της ενηλικίωσης, θα έχει ήδη μάθει να συνδέει θετικά τα φιλιά με την αγάπη, τη στοργή και τη τρυφερότητα.

 Βέβαια, ενδέχεται να μην έχετε τη δυνατότητα να το εκπαιδεύσετε από νεαρή ηλικία. Για παράδειγμα, ίσως υιοθετήσατε το σκυλάκι σας σε μεγαλύτερη ηλικία.

 Τότε, μπορεί να σας φανεί λίγο πιο δύσκολο να το εισάγετε στον μαγευτικό “κόσμο”του φιλιού, ειδικά εάν τυχόν έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν. Οπλιστείτε με υπομονή, λοιπόν, και πριν το καταλάβετε θα έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους.

 Μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του σκύλου σας και την εξοικείωσή του με τα φιλιά σήμερα κιόλας. Μία καλή ιδέα είναι να κρατάτε στο χέρι σας κάποια λαχταριστή λιχουδιά και να τον ενθαρρύνετε να γλείψει το χέρι σας για να την πάρει.

 Σταδιακά εισάγετε και τη λέξη «φιλί» στο παιχνίδι, έτσι ώστε να την ταυτίσει με το γλείψιμο. Μετά από λίγο καιρό, δε θα χρειάζεστε καν τις λιχουδιές. Απλώς θα λέτε τη μαγική λέξη και θα πετάγεται να σας δώσει ένα φιλάκι στο μαγουλάκι!

 Μπορεί τα αξιολάτρευτα σκυλάκια μας να μην καταλαβαίνουν τον φιλί με τη σημασία που του έχουμε δώσει οι άνθρωποι, εντούτοις, είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι εκείνη τη στιγμή τους δείχνουμε τη στοργή και την αγάπη μας. 

 Ακόμα και αν δεν ανταποδίδουν το φιλί μας με τον ίδιο τρόπο, θα μας γλείψουν στο πρόσωπο ως ένδειξη εμπιστοσύνης και εκτίμησης που το έχουν μάθει από τη μαμά τους!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *