Γαλλικό Μπουλντόγκ: Πληροφορίες για τον Χαρακτήρα του

Γνωρίστε τα πάντα γύρω από το Γαλλικό Μπουλντόγκ, τον χαρακτήρα του, τα χρώματα του και προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει στο μέλλον.

Προορίζεται για:

Οικογένειες, εργένηδες

Επίπεδο διαβίωσης:

Χαμηλό

Προσδόκιμο ζωής:

12-16 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Φιλικό, Ευγενικό

Κατάσταση υγείας: Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας.

Λίγα λόγια για το Γαλλικό Μπουλντόγκ:

 Το γαλλικό μπουλντόγκ είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι με παιχνιδιάρικο, δραστήριο και πιστό χαρακτήρα στην οικογένεια του. Φημίζεται για τις καλές σχέσεις που αναπτύσσει με τα παιδιά και από τα μέσα του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν αγαπημένο κατοικίδιο ανθρώπων της πόλης. Πλέον, έχει αγαπηθεί ακόμα περισσότερο από οικογένειες της Αυστραλίας.

 Το μέγεθος του σκύλου είναι μικρό, αλλά το σώμα του είναι αδύνατο και μυώδες. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ράτσας είναι το φαρδύ κεφάλι και τα κοντά ποδαράκια. Αυτό το σκυλί δεν απαιτεί πολύ χώρο, για να μείνει γι’ αυτό επιλέγεται πολύ από ανθρώπους που μένουν σε διαμέρισμα. Μάλιστα, το ιδανικό είναι να μένουν σε εσωτερικό χώρο.

 Οι ανάγκες του για γυμναστική είναι σε μέτριο επίπεδο, αλλά η ουσιαστική και συχνή επαφή με την οικογένεια είναι απαραίτητη για τη ψυχική υγεία και ευτυχία του σκυλάκου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το γαλλικό μπουλντόκ ζυγίζει 10-13 κιλά και μπορεί να ζήσει μέχρι και 16 χρόνια.

 Ακόμα, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι τα μπλε μάτια που έχουν αυτά τα αξιαγάπητα σκυλάκια. Τα χρώματα που μπορεί να έχει ένα μπουλντόγκ γαλλικό είναι γκρί, μαύρο, λευκό – μπεζ, ασπρόμαυρο, γκρί με λευκό!

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και του Χαρακτήρα του French Bulldog:

Το γαλλικό μπουλντόκ είναι παιχνιδιάρικο, ευχάριστο και αξιόπιστο κατοικίδιο σκυλί. Το μικρό του μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον χαρακτήρα του που ξεχειλίζει από ενθουσιασμό και στοργή. Αυτή η ράτσα είναι ιδανική για οικογένεια με μικρά παιδιά, διότι έχει πολύ φιλικές σχέσεις μαζί τους και δεν γαυγίζει χωρίς ουσιαστικό λόγο.

 Το γαλλικό μπουλντόκ δεν έχει αυξημένες ανάγκες για γυμναστική, αρκεί να βγαίνει καθημερινά βόλτα και να εξασκεί σώμα και νου, ώστε να είναι υγιές. Βέβαια, το πιο σημαντικό για την ψυχική υγεία τους είναι η ουσιαστική και στοργική επαφή με το αφεντικό του.

 Παρόλο που είναι ένα πιστό και εξαρτημένο σκυλάκι στην οικογένεια του, η εκπαίδευση του μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση. Η υπομονή και η επιμονή στις εντολές είναι το μυστικό για την αποτελεσματική εκπαίδευση του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κοινωνικοποιήσουμε το σκυλάκι από νωρίς, για να είναι υγιές και υπάκουο.

Προβλήματα υγείας της ράτσας των Γαλλικών Μπουλντογκ:

 Γενικά, τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι δραστήρια σκυλάκια και έχουν καλή υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που εμφανίζονται συχνότερα σε αυτή τη ράτσα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό το σκυλί έχει κάποια δυσκολία στη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους σώματος του και αυτό μπορεί να επιφέρει επιπλοκές.

 1. Σύνδρομο Βραχυκεφαλισμού. Το γαλλικό μπουλντόκ έχει συμπαγή ρύγχος και αναπνευστική οδό και αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Κάτι τέτοιο απειλεί την υγεία του σκύλου, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οπότε πρέπει να αποφεύγουμε να βγάζουμε το σκυλάκι για βόλτα υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.

Αυτό το πρόβλημα πλήττει και άλλες ράτσες, ωστόσο, τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι πιο επιρρεπή, λόγω του σχήματος του προσώπου τους. Πρόκειται για μια κρίσιμη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση άγχους και περαιτέρω προβλήματα.

 1. Νόσος του Von Willebrands Disease. Η νόσος προκαλεί προβλήματα θρόμβωσης στο αίμα. Με τη σειρά της, αυτό το πρόβλημα στο αίμα είναι υπεύθυνο και για σοβαρότερες ασθένειες.
 1. Μεγαλοϊοφαγία. Μια κοινή συνήθεια των γαλλικών μπουλντόκ είναι να μηρυκάζουν τη τροφή τους μέσα από το στομάχι μετά το φαγητό ή τη γυμναστική. Αυτό συνδέεται με κάποιες οισοφαγικές διαταραχές που εμπίπτουν με το πρόβλημα της μεγαλοϊοφαγίας. Αυτή η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει πνευμονία αναρρόφησης στο κατοικίδιο μας.
 1. Έλκος κερατοειδούς. Τα γαλλικά μπουλντόκ είναι επιρρεπή σε αυτήν την ασθένεια από την ηλικία των πέντε και ύστερα. Το έλκος στον κερατοειδή χιτώνα δημιουργείται από τριβές στο μάτι, παραδείγματος χάρη, όταν το σκυλάκι τρίβεται στο χαλί ή, αν το γρατζουνίσει κάποια γάτα. Πρόκειται για μια επίπονη ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα από τον κτηνίατρο. Δεν πρέπει να αφήνουμε το σκυλάκι μας να τρίβει το πρόσωπο του στα χαλιά, διότι πέρα από βακτηριακές μολύνσεις, απειλείται με έλκος του κερατοειδούς.
 1. Κυνικός Pannus ή επιφανειακή κερατίτιδα. Πρόκειται για τη κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μη φυσιολογική ανάπτυξη ιστού στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Το «Cherry eye» είναι ένας συνηθισμένος όρος που περιγράφει τη πρόπτωση ενός τρίτου βλεφάρου στο μάτι. Η επιφανειακή κερατίτιδα θεραπεύεται από κτηνίατρο.

Η Ιστορία του Γαλλικού Μπουλντογκ:

 Η ιστορία του γαλλικού μπουλντόγκ μας πάει πίσω στα αρχαία χρόνια. Οι σκύλοι των Μολοσσών Ελλήνων διαδόθηκαν στον αρχαίο κόσμο από εμπόρους και έτσι στην Αγγλία ο μολοσσός σκύλος εξελίχθηκε στη ράτσα Μαστίφ.

 Το Bullenbeisser, μια ράτσα υποοικογένεια που προήλθε από το Μαστίφ, χρησιμοποιούνταν σε διαγωνισμούς «bull-bating», ένα «σπορ», όπου ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι επιτίθεντο σε έναν δεμένο ταύρο.

 Πρόκειται για μια βίαιη και αποτρόπαια πρακτική της εποχής που στις αρχές του 1800 κατέστη παράνομη και απαγορεύθηκε. Έπειτα από διασταυρώσεις του Bullenbeisser με τεριέρς και παγκς στην Αγγλία, στα μέσα του 1800 προέκυψε το toy-bulldog.

 Αυτά τα μικρόσωμα μπουλντόκ βρέθηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης. Αιτία αποτέλεσαν κάποιοι εργάτες από το Νότιγχαμ που ασχολούνταν με τη δαντέλα και αποφάσισαν να περάσουν το κανάλι, για να εγκατασταθούν στη Νορμανδία. Σύντομα, τα γαλλικά μπουλντόκ απέκτησαν φήμη στην ηπειρωτική Ευρώπη και οι Άγγλοι εκτροφείς έστελναν ολοένα και περισσότερα γαλλικά μπουλντόκ στη Γαλλία.

 Από αυτό το σημείο και χάρη στους Γάλλους, η ράτσα απέκτησε το όνομα «Bouledogue Francais» ή«the French Bulldog», με αποτέλεσμα να τη ξέρουμε πλέον όλοι με αυτό το όνομα.

 Στο υπόλοιπο του 1800 το γαλλικό μπουλντόκ παρέμεινε υψηλά στις προτιμήσεις κατοικίδιων σκύλων όλων των κοινωνικών στρωμάτων στη Γαλλία και έγινε πολύ διάσημο και στην Αμερική. Τη δεκαετία του 1890 έκανε την επιστροφή του στην Αγγλία.

 Η ράτσα παρέμεινε στη κορυφή των υψηλών στρωμάτων της Γαλλίας του 20ου αιώνα και το 1909-1914 ήταν μία από τις πέντε διασημότερες ράτσες. Το 2013, το Αμερικανικό Κυνολογικό Κλαμπ παρουσίασε το γαλλικό μπουλντόκ στην 11η θέση της λίστας με τα πιο φημισμένα σκυλιά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ενδιαφέρουσες έξτρα πληροφορίες για την ράτσα:

 •  Το γαλλικό μπουλντόκ αγαπήθηκε πολύ μέσα στα χρόνια και ήταν η επιλογή πολλών καλλιτεχνών, κοσμικών, ακόμα και βασιλιάδων.
 •  Διάσημοι γονείς γαλλικών μπουλντόκ ήταν οι: Ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Δεύτερος και ο συγγραφέας Colette. Ο τσάρος Nicholas Romanov είχε δύο γαλλικά μπουλντόκ, το ίδιο και ο Toulouse-Lautrec.
 •  Ανάμεσα στους επιβάτες του διασημότερου υπερωκεάνιου όλου του κόσμου, του Τιτανικού, ήταν ένα γαλλικό μπουλντόκ που ο ιδιοκτήτης του το είχε ασφαλίσει για το ποσό των 750 δολαρίων, ένα ποσό διόλου ασήμαντο εκείνη την εποχή.
 •  Τα γαλλικά μπουλντόκ είναι η ράτσα με τους περισσότερους θανάτους σε αεροπορικά ταξίδια, λόγω των αναπνευστικών προβλημάτων που δημιουργούνται στο ταξίδι με αεροπλάνο. Το σχήμα του προσώπου τους, η στενή αναπνευστική τους οδός και η ατμοσφαιρική πίεση καθιστούν έτι δυσκολότερη την αναπνοή τους.
 •  Πάνω από το 80% των γαλλικών μπουλντόκ γεννιούνται με καισαρική τομή, λόγω περιπλοκών που προκύπτουν στη γέννα. Το μεγάλο κεφάλι και οι μυώδεις ώμοι δεν βοηθάνε τη μανούλα-σκυλίτσα να γεννήσει φυσιολογικά.
 •  Ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας αποτελεί το ότι δεν είναι καλοί κολυμβητές.
 •  Τα αρσενικά γαλλικά μπουλντόκ συνήθως γίνονται επιθετικά με τους όμοιους τους, οπότε πρέπει να κοινωνικοποιούμε από νωρίς το σκυλάκι μας, για να μην έχουμε διενέξεις.
 •  Σήμερα τα γαλλικά μπουλντόκ έχουν τη φήμη που είχαν τη δεκαετία του 1800 και του 20ου αιώνα. Διάσημοι αστέρες του Χόλυγουντ που είναι φαν της ράτσας είναι οι: Hugh Jackman, Leonardo Di Caprio και David Beckham.

 Κλείνοντας, συμπεραίνουμε ότι το γαλλικό μπουλντόκ ανήκει στις πιο γνωστές ράτσες του κόσμου και όχι τυχαία. Ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας, η φιλία με τα παιδιά και η πίστη στο αφεντικό του, καθιστά το γαλλικό μπουλντόκ μια ιδανική παρέα για οικογένειες. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ράτσας είναι το σχήμα του προσώπου τους που δεν διευκολύνει τη δίοδο του αέρα στις αναπνευστικές οδούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το βγάζουμε για βόλτα, όταν έχει ζέστη, διότι θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή του. Γενικά, πάντως, πρόκειται για ένα σκυλάκι που δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην οικογένεια του.

 Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα γαλλικό μπουλντόγκ καλό είναι πρώτα να κοιτάξετε μήπως υπάρχει κάποιο σκυλάκι διαθέσιμο για υιοθεσία να χαρίζεται και μετά να δείτε σε αγγελίες ή σε εξειδικευμένο εκτροφείο.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *