Pug: Όλες οι πληροφορίες για τον Χαρακτήρα του Παγκ!

Πιστό, στοργικό, παιχνιδιάρικο, αλλά και λιγάκι τεμπέλικο, το Παγκ είναι κατοικίδιο για όλους! Μάθετε τα πάντα για τη ράτσα των Παγκς!

 Προορίζεται για:

 Μόνους ανθρώπους και οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Χαμηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 10 – 12 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Πιστός και παιχνιδιάρης σκύλος

 Κατάσταση υγείας:

 Αυτή η φυλή έχει μέτρια πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Λίγα λόγια για το Australian Kelpie

 Το Pug, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, έχει σχεδόν τετράγωνο και συμπαγές σώμα με βαθύ στήθος και καλοσχηματισμένους μύες. Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς είναι τα χαρακτηριστικά εξώφθαλμα μάτια του!

 Το τρίχωμά του είναι κοντό, γυαλιστερό και εμφανίζει τριχόπτωση περίπου δύο φορές τον χρόνο. Τα χρώματα που έχει είναι ανοιχτό καφέ, κιτρινόφαιο, ασημένιο και μαύρο.

 Είναι εύκολο να καλλωπίσετε το τρίχωμα τους με μια βούρτσα και χρειάζονται μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο. Οι πτυχές στο μουσούδι τους πρέπει να καθαρίζονται τακτικά.

 Είναι αρκετά ευαίσθητα σκυλάκια, για αυτό όταν τα λούζετε πρέπει να τα στεγνώνετε αμέσως.

Τα αφτιά τους είναι σε σχήμα «τριαντάφυλλου» ή «κουμπιού». Η ουρά τους είναι γυριστή προς το σώμα τους και έχουν δυνατά και μικρά πόδια.

 Τα κάτω δόντια τους συχνά ακουμπούν στο πάνω μέρος των χειλιών του και πολλές φορές έχουν δαγκώματα.

 Είναι κατάλληλα κατοικίδια για διαμερίσματα και μικρές κατοικίες. Δεν μπορούν να αντέξουν ούτε το κρύο ούτε την ζέστη, για αυτό πρέπει να βρίσκονται σε μια μέτρια θερμοκρασία για να είναι άνετα.

 Ένα υγιές αρσενικό Παγκ ζυγίζει 6 – 9 κιλά και έχει ύψος 30 – 36 εκατοστά. Τα θηλυκά ζυγίζουν 6 – 8 κιλά και έχουν ύψος 25 με 30 εκατοστά. Είναι σκυλιά με μικρό μέγεθος. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι περίπου 12 με 15 χρόνια.

Χαρακτήρας και Προσωπικότητα

 Τo Pug είναι κατάλληλος σκύλος για πολλούς ανθρώπους, ηλικιωμένους, μόνους ή για οικογένεια και παιδιά. Αν και είναι πεισματάρικα σκυλάκια σπάνια γίνονται επιθετικά.

 Τα Παγκ αγαπούν τα παιδιά και συνυπάρχουν καλά με άλλα κατοικίδια ζώα. Μπορούν να είναι ήρεμα και ήσυχα αλλά και δραστήρια και παιχνιδιάρικα.

 Έχουν τεμπέλικη φύση και απολαμβάνουν τον ύπνο, γεγονός που τα κάνει εξαιρετικούς φίλους για ανθρώπους που δεν μπορούν να προσφέρουν στα κατοικίδια πολλές βόλτες, άσκηση και εξωτερικές δραστηριότητες, όπως οι ηλικιωμένοι.

 Ο χαρακτήρας τους είναι πιστός, στοργικός και ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους όπου πηγαίνουν. Έχουν όμως κακή αίσθηση του δρόμου, οπότε καλύτερα να μένουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε κλειστούς, εξωτερικούς, π.χ. περιφραγμένο κήπο.

 Η αλήθεια είναι ότι το Παγκ έχει τάσεις προς την παχυσαρκία σκύλου και την υπερκατανάλωση τροφής, καθώς είναι σχετικά «τεμπέλικο» και δεν δραστηριοποιείται ιδιαίτερα, άρα οι μικροί καθημερινοί περίπατοι είναι απαραίτητοι.

Ασθένειες του Pug

 Συχνότερες ασθένειες της ράτσας:

 Άλλες ασθένειες και συμπτώματα:

 Επιληψία

 Τα Pugs είναι επιρρεπή σε ιδιοπαθή επιληψία, η οποία είναι επιληπτικές κρίσεις χωρίς γνωστή αιτία.

 Hemi-Vertibrae

 Μερικά Παγκς και άλλες ράτσες σκύλων με κοντές μυτούλες μπορεί να έχουν ανώμαλους σπονδύλους.

 Ορισμένες φορές υπάρχει ανωμαλία σε λίγους σπονδύλους, οπότε δεν επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των σκύλων.

 Σε περίπτωση όμως που υπάρχει εκτεταμένη ανωμαλία στους σπονδύλους επηρεάζεται το περπάτημα και μπορεί να επέλθει παράλυση του σκυλάκου, οπότε το χειρουργείο είναι αναπόφευκτο.

 Demodectic Mange ( Κόκκινη Μανιόκα )

 Τα ακάρεα Demodex μεταφέρονται από τη μητέρα στο κουτάβι και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, εκτός εάν το Παγκ έχει ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

 Δερματίτιδα Cheyletiella

 Η εν λόγω δερματίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλεί έντονη πιτυρίδα στην πλάτη. Τα ακάρεα που την προκαλούν μπορεί να μεταφερθούν και σε άλλα κατοικίδια, οπότε ο κτηνίατρος πρέπει να τα εξετάσει όλα.

 Εκφυλισμός νεύρων

 Τα Παγκς μεγαλώνοντας μπορεί να υποφέρουν από εκφυλισμό των νεύρων που τα αναγκάζει να σέρνουν τα πίσω πόδια τους, να έχουν ακράτεια και να δυσκολεύονται να πηδήξουν.

 Έλκη του κερατοειδούς

 Εξαιτίας των εξόφθαλμων μεγάλων ματιών τους μπορεί να τραυματιστούν εύκολα ή να αναπτύξουν έλκη στον κερατοειδή χιτώνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το στραβισμό και τα κόκκινα ή δακρυσμένα μάτια.

 Ξηροφθαλμία

Αυτή η πάθηση αφορά τα μάτια που δεν παράγουν αρκετά δάκρυα και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

 Εγκεφαλίτιδα

 Είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του εγκεφάλου η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Μπορεί να προκαλέσει επιληψία, ο σκύλος να χάσει την όρασή του, να περιφέρεται κυκλικά ή να «πέσει» σε κώμα.

 Δυσπλασία ισχίου

 Δυσπλασία στον σκύλο υπάρχει όταν το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζει σωστά με το κόκκαλο του ισχίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και χωλότητα.

Το ιστορικό υπόβαθρο του Pug

 Δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως το πότε και που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα Pugs. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελούν μια από τις παλαιότερες ράτσες σκύλων που προήλθε πριν 2000 χρόνια.

 Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα Παγκς ή κάποιο σκυλί που τους έμοιαζε ήταν αρκετά δημοφιλή κατά τη Κινέζικη δυναστεία (τη Δυναστεία των τραγουδιών 960 – 1279).

 Άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλή στην Ευρώπη  κατά τον 16ο αιώνα όταν ο επίσημος σκύλος του βασιλικού σπιτιού της Ολλανδίας (Σπίτι της Οράγγης-Νασάου), ένα Παγκ με όνομα Pompey, έσωσε το 1572 τον πρίγκιπα, καθώς τον προειδοποίησε για την παρουσία δολοφόνων.

 Τα Παγκς εξαπλώθηκαν στην Αγγλία, την Ιταλία και την Γαλλία. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν ως σκύλοι φύλαξης και ο στρατός τα χρησιμοποιούσε για τον εντοπισμό ζώων και ανθρώπων.

 Ο Άγγλος ζωγράφος William Hogarth κατείχε πολλά Pugs τα οποία συχνά απεικονίζονται στα έργα του και η σύζυγος του Napoleon Bonaparte, ηJosephine, χρησιμοποίησε το Pug για να μεταφέρει μηνύματα στην οικογένειά της όταν φυλακίστηκε.

Fun Facts για το Παγκ!

  •  Τα Παγκς είναι μια από τις παλαιότερες φυλές, άργησε να αναγνωριστεί όμως από το Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο που ασχολείται με τις φυλές. Αναγνωρίστηκε επίσημα το 1895.
  •  Διάσημοι ιδιοκτήτες Παγκς είναι οι: Jessica Alba, Gerard Butler, Hugh Laurie, Brix Smith και Paris Hilton.
  •  Τα Παγκς δεν φημίζονται για τις κολυμβητικές τους δεξιότητες, μάλλον το αντίθετο.
  •  Η λατινική φράση «multum in parvo» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την φυλή και σημαίνει «πολύ σε λίγο». Θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως «μεγάλη προσωπικότητα σε μικρό σώμα».
  •  Η Marie Antoinette είχε ένα Pug με το όνομα «Mops».
  •  Το Παγκ είναι γνωστό για τη γκρινιάρικη συμπεριφορά του.
  • Παρά το μικρό του μέγεθος, το Παγκ είναι το μεγαλύτερο σκυλί στο group των toy σκύλων.

 Το Παγκ είναι ο ιδανικός σκύλος για τους όχι και τόσο δραστήριους ανθρώπους. Θα σας είναι πιστό χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση. Αναζητήστε κουτάβια που να χαρίζονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο.

 Έχετε γνωρίσει ένα Παγκ από κοντά; Μάλλον θα συμφωνήσουμε πως είναι διαρκώς στα πόδια του αφεντικού τους και δεν το κουνάνε από εκεί! Πείτε μας τη γνώμη σας.

Παρόμοια Άρθρα

Γαύγισμα Σκύλου: 6 Αίτια & τρόποι Αντιμετώπισης

Σίγουρα πολλοί από εσάς αναρωτιέστε αν είναι λογικό να γαβγίζει ο σκύλος σας συνέχεια και ψάχνετε τρόπους να του σταματήσετε αυτή την συνήθεια, ήρθε η στιγμή να μάθετε για αυτή την φυσιλογική συνήθεια των κατοικιδίων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *