Γάτα Ιμαλαΐων: Ό,τι ψάχνεις το έχει η Himalayan cat!

Ψάχνεις την τέλεια γάτα για οικογένεια; Δες τα πάντα για τη γάτα Ιμαλαΐων που συνδυάζει όσα χαρακτηριστικά ψάχνεις σε μία ράτσα!

Μια ματιά στα χαρακτηριστικά της γάτας Ιμαλαΐων

 Η Himalayan cat είναι μία ράτσα μέτρια σε μέγεθος, που μοιάζει πολύ με την γάτα Περσίας. Ομολογουμένως, διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά της Περσικής γάτας, όπως το στρογγυλό σώμα και τα κοντά πόδια, διαφέρει όμως ως προς τα χρώματα του τριχώματος και των ματιών της.

 Η γάτα των Ιμαλαίων έχει μπλε μάτια και λευκό/κρεμ τρίχωμα, με μαύρο, μπλε, λιλά, σοκολατί, τιγρέ χρώμα στα άκρα της, ως αποτέλεσμα της διασταύρωσης της φυλής με την γάτα του Σιάμ.

 Όπως οι συγγενείς τους οι Περσικές, έτσι και οι γάτες των Ιμαλαίων έχουν δύο μοτίβα στο πρόσωπο: το μοτίβο Πεκινουά (χαρακτηριστικό του σκύλου Πεκινουά) και το παραδοσιακό.

 Γενικά, οι Himalayan Cats ζυγίζουν περίπου πέντε κιλά, αλλά τα θηλυκά μπορεί να ζυγίζουν λιγότερο, ενώ τα αρσενικά μπορεί να ξεπεράσουν και τα πέντε κιλά. Το ύψος τους φτάνει μεταξύ είκοσι πέντε και τριάντα εκατοστών. Τέλος, αυτές οι γάτες μπορούν να ήσουν εννέα με δεκαπέντε χρόνια.

Τα στοιχεία του χαρακτήρα που συγκροτούν την himalayan cat

 Οι γάτες Ιμαλαΐων είναι τα ιδανικά κατοικίδια για ένα σπίτι. Μάλιστα, στο πρόσωπό τους συναντά κανείς τα καλύτερα χαρακτηριστικά από την Γάτα Περσίας και την Σιάμ, αποτέλεσμα χρόνιων στοχευμένων προσπαθειών στα εκτροφεία της ράτσας.

  Για του λόγου το αληθές, το επίπεδο δραστηριότητάς τους έχει επηρεαστεί και από τις δύο ράτσες γάτας, με αποτέλεσμα να είναι τόσο δραστήριες και διασκεδαστικές όσο χρειάζεται, ενώ συγχρόνως, λατρεύουν την αγαπημένη γωνιά στον καναπέ τους.

 Μη τη βλέπετε έτσι στραβομουτσούνα. Ο χαρακτήρας της είναι υπέροχος, καθώς είναι στοργική, γλυκιά, ευφυής, κοινωνική και πιστή στο αφεντικό της. Μάλιστα είναι και πολύ ομιλητική, συνεπώς, πέρα από τη γλώσσα σώματος της γάτας, εκφράζει και λεκτικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

 Φυσικά, όπως όλες οι γάτες, απαιτούν προσοχή και αγάπη, την οποία ανταποδίδουν και με το παραπάνω στην οικογένειά τους, καθώς δεν έχουν καλύτερο από το να παίζουν μαζί με τους ανθρώπους τους και μετά να χαλαρώνουν όλοι μαζί στο σαλόνι.

Η ιστορία πίσω από το Himalayan kitten

 Η γάτα των Ιμαλαίων δημιουργήθηκε από τους Δρ Clyde Keeler και Virginia Cobb τη δεκαετία του 1930 με τη διασταύρωση μιας περσικής με μία γάτα Σιάμ. Η πρώτη επίσημη γάτα της ράτσας ανήκε στη τέταρτη γενιά διασταύρωσης αυτών των φυλών.

 Ο Keeler και ο Cobb ονόμασαν τη νέα φυλή Himalayan, εμπνευσμένοι από τις αίγες και τα κουνέλια που ζούσαν στα Ιμαλάια και είχαν παρόμοιο παλτό με τη ψιψίνα μας.

 Τη δεκαετία του 1980, έγιναν προσπάθειες για την ενίσχυση της περσικής πλευράς της γάτας Ιμαλαΐων, με αποτέλεσμα η γάτα να αναφέρεται συχνά ως υπό-ράτσα της Persian cat.

 Μέχρι σήμερα, η International Cat Association αναγνωρίζει την Himalayan ως ξεχωριστή φυλή, αλλά η Cat Fanciers Cat Fanciers Association τη θεωρεί ως μια παραλλαγή της Περσικής.

 Η δημοτικότητα της γάτας των Ιμαλαίων ως υποράτσα της Persian cat φαίνεται να ενίσχυσε ακόμα περισσότερο και τη δική της φήμη, παρόλο που σύμφωνα με την Cat Fanciers Association η περσική γάτα ήταν η πιο διάσημη ράτσα γάτας στην Αμερική.

Προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν στην γάτα Ιμαλαΐων

 1. Αναπνευστικά περιβλήματα

 Η παραλλαγή της Himalayan γάτας με πρόσωπο Πεκινουά έχει συμπιεσμένο ρύγχος και αεραγωγούς, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να έχουν δύσπνοια ή την θορυβώδη αναπνοή.

 2. Πολυκυστική νόσος των νεφρών

 Είναι μια κληρονομική κατάσταση, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται σχετικά νωρίς στα γατάκια. Η πολυκυστική νεφρική νόσος προκαλεί κύστες με υγρό στους νεφρούς, εμποδίζοντας τη λειτουργία τους.

 Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει – μεταξύ άλλων – ένα γατάκι είναι: κακή όρεξη, έμετο, υπερβολική κατανάλωση νερού, συχνή ούρηση, λήθαργο και κατάθλιψη.

 3. Ringworm

 Η δερματοφυτίαση είναι η πιο γνωστή μυκητιασική δερματική λοίμωξη που προσβάλλει τις γάτες. Το παράσιτο εισβάλλει στα εξωτερικά νεκρά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων τω νυχιών και του τριχώματος.

 Η αλήθεια είναι ότι οι μακρύτριχες γάτες προσβάλλονται πιο συχνά από αυτό το παράσιτο σε σχέση με τις κοντότριχες. Την ίδια στιγμή, το κατοικίδιο μπορεί να μεταφέρει το μικρόβιο στον άνθρωπο και το αντίστροφο.

 Η δερματοφυτίαση έχει τη μορφή σκληρών, φολιδωτών κηλίδων με κόκκινο περίγραμμα, ενώ η γάτα μπορεί να εμφανίσει και κάποια φαλακρά σημεία στο δέρμα της.

 4. Ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Ανήκει στην οικογένεια των οφθαλμικών παθήσεων, με χαρακτηριστικό της την συνεχή επιδείνωση. Προκαλεί σταδιακή νυχτερινή τύφλωση, που μπορεί να οδηγήσει σε οριστική τύφλωση των ζώων.

 5. Πρωτογενής σμηγματόρροια

 H πρωτογενής σμηγματόρροια είναι μία δερματική πάθηση κατά την οποία το δέρμα τείνει να είναι λιπαρό, φολιδωτό και να μυρίζει άσχημα λόγω της υπερπαραγωγής των κυττάρων του δέρματος. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και ειδικά σαμπουάν.

 6. Εντρόπιο:

 Το εντρόπιο είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει τα βλέφαρα και την όραση του ζώου και είναι κληρονομική. Τα σημάδια είναι το έντονο και συνεχόμενο τρίψιμο των ματιών.

 7. Cherry Eye

 Είναι μία πάθηση των ματιών γνωστή και ως «μάτι κεράσι», κατά την οποία δημιουργείται ένας κόκκινος όγκος στη γωνία του ματιού της γάτας και αντιμετωπίζεται με χειρουργική παρέμβαση.

 Άλλα προβλήματα:

  • Έντονη δακρύρροια (κατάσταση οφθαλμού)
  • Σύνδρομο υπεραισθησίας αιλουροειδών (αφορά στο νευρικό σύστημα του ζώου)
  • Ευαισθησία στη ζέστη

Διεύρυνε τις γνώσεις σου για τη ράτσα!

  • Η γάτα των Ιμαλαΐων με το όνομα Colonel Meow, κατέχει μέχρι και σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το μακρύτερο τρίχωμα σε μία γάτα.
  • Η Luna the Fashion Kitty είναι ένα γνωστό, δημοφιλές γατάκι των Ιμαλαΐων που μοιράζεται με τους διαδικτυακούς φίλους της τα ρούχα της και τα συνολάκια της. Έχει πάνω από ένα εκατομμύριο επισημάνσεις “μου αρέσει” στο Facebook.
  • Η Μάρθα Στιούαρτ έχει πολλές γάτες που αποκαλεί με τα ονόματα γνωστών συνθετών, όπως Μπαρτόκ και Βιβάλντι. Οι γάτες της έχουν εμφανιστεί σε διαφημίσεις στην Αμερικανική τηλεόραση.

 Στοργική, πανέξυπνη, φιλική και δραστήρια όσο χρειάζεται, η γάτα Ιμαλαΐων εκτράφηκε για να φέρει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των προγόνων της. Ως εκ τούτου, δεν θεωρείται τυχαία το ιδανικό κατοικίδιο για μια οικογένεια.

 Αυτή η πανέμορφη και ξεχωριστή γατούλα είναι πολύ δεκτική στην εκπαίδευση, ενώ απολαμβάνει τόσο τα παιχνίδια, όσο και την ήσυχη ζωή σε ένα διαμέρισμα.

 Σε περίπτωση που ψάχνετε για ένα κατοικίδιο και γνωρίζονται ότι χαρίζονται γατάκια της ράτσας για υιοθεσία, η Himalayan θα γίνει η τέλεια προσθήκη στην οικογένειά σας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *