Φαγούρα σκύλου: Η αντιμετώπιση που χρειάζεστε!

Βλέπετε τον σκύλο σας να φαγουρίζεται και να γλείφεται διαρκώς; Δείτε τι ευθύνεται για αυτό και πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα!

 Ανησυχείτε ακούγοντας τον σκύλο σας να ξύνει τα αφτιά του όλη τη νύχτα; Δεν αντέχετε να τον βλέπετε να γλείφει το πόδι του ασταμάτητα και να προσπαθεί να δαγκώσει την ουρά του; Αν εσείς νιώθετε άβολα, φανταστείτε πώς νιώθει εκείνος!

 Οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως το ξύσιμο, το γλείψιμο και το μάσημα είναι αρκετά συχνές και έχουν ποικίλες αιτίες. Μάλιστα, μπορούν να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία του σκύλου αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα.

 Ένα από τα πρώτα σημάδια που αποδεικνύουν ότι ο σκύλος σας έχει πρόβλημα μπορεί να είναι η ανάπτυξη του λεγόμενου «hot spot» – σημείο ανάφλεξης – μια κόκκινη, υγρή, ερεθισμένη περιοχή, που προκαλείται από το επίμονο μάσημα, γλείψιμο, ξύσιμο ή τρίψιμο.

 Αν και τα σημεία ανάφλεξης ή η «οξεία υγρή δερματίτιδα» μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα του σκύλου σας, τις περισσότερες φορές εντοπίζονται στο κεφάλι, το στήθος ή τους γοφούς.

 Λόγω του ότι οι σκύλοι συνήθως ξύνουν, γλείφουν ή δαγκώνουν ασταμάτητα μια περιοχή μόλις αυτή ερεθιστεί, τα σημεία ανάφλεξης μπορεί να γίνουν μεγάλα και απίστευτα επώδυνα αρκετά γρήγορα.

 Οι λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι συμπεριφέρονται ψυχαναγκαστικά

 Οι σκύλοι γρατσουνίζουν, γλείφουν ή μασούν μια περιοχή του σώματός τους για πολλούς λόγους, από αλλεργίες έως πλήξη και προσβολή από παράσιτα: Οι κυριότερες αιτίες είναι:

 Αλλεργίες

 Όταν το ξύσιμο ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια, συνήθως είναι αποτέλεσμα αλλεργιών σε τρόφιμα ή περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της μούχλας και της γύρης.

 Οι σκύλοι μπορεί επίσης να αναπτύξουν έναν ερεθισμό του δέρματος που ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής, όταν έρχονται σε επαφή με ουσίες, όπως φυτοφάρμακα ή σαπούνι.

 Ανία ή άγχος

 Ακριβώς όπως οι άνθρωποι με άγχος μπορεί να δαγκώνουν τα νύχια τους ή να παίζουν με τα μαλλιά τους, οι σκύλοι μπορούν επίσης να παρουσιάσουν σωματικές αντιδράσεις σε μια ψυχολογική αναστάτωση.

 Στην πραγματικότητα, μερικά σκυλιά αναπτύσσουν μια κατάσταση παρόμοια με την ανθρώπινη ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με έντονη φαγούρα, γλείψιμο ή μάσημα, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

 Ξηρό δέρμα

 Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών καιρικών συνθηκών και των ελλείψεων σε λιπαρά οξέα, μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία στα σκυλιά. Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να ανταποκριθεί στην ενόχληση ξύνοντας ή γλείφοντας το δέρμα ή τη γούνα του.

 Ορμονικές διαταραχές

 Εάν το σώμα του σκύλου σας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη ή δεν αποβάλλει υπερβολική ποσότητα της ορμόνης κορτιζόλης, μπορεί να εμφανιστούν επιφανειακές λοιμώξεις του δέρματος.

 Ενδεχομένως να παρατηρήσετε φαλακρά σημεία και ο σκύλος σας μπορεί να γρατζουνάει ή να γλείφει το σώμα του σαν να ενοχλείται από αλλεργίες.

 Πόνος

 Όταν προσπαθείτε να προσδιορίσετε γιατί ο σκύλος σας γλείφει ή μασάει υπερβολικά το δέρμα του, καλό είναι να λάβετε υπόψη τη πιθανότητα ότι κάτι τον κάνει να νιώθει άβολα σωματικά.

 Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσετε ότι δαγκώνει επανειλημμένα το πόδι του, μπορεί να του έχει κολλήσει ένα αγκάθι ή μια αιχμηρή πέτρα.

 Η καταναγκαστική μάσηση ή το γλείψιμο μπορεί επίσης να είναι απάντηση σε ορθοπεδικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και της δυσπλασίας του ισχίου.

 Παράσιτα

 Μεταξύ των πιο κοινών αιτιών για τη φαγούρα του σκύλου είναι οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια και τα ακάρεα. Αν και τα τσιμπούρια συνήθως είναι ορατά με γυμνό μάτι, οι ψύλλοι δεν φαίνονται μέχρι να υπάρξει μεγάλη προσβολή και τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά.

 Μην υποθέτετε λοιπόν ότι ο σκύλος σας δεν πάσχει από παράσιτα μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείτε να τα δείτε.

 Η κατάλληλη θεραπεία και αντιμετώπιση για τη φαγούρα του σκύλου

 Επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά μασούν ή ξύνουν το σώμα τους, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα.

 Ο κτηνίατρος θα καταλάβει την αιτία αυτής της συμπεριφοράς και θα σας προτείνει τη καλύτερη θεραπεία. Ανάλογα με την αιτία της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς του φιλαράκου σας, η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. Εξάλειψη των παρασίτων

 Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων αποπαρασίτωσης που θα συστήσει ο κτηνίατρος. Αν ο σκύλος έχει κολλήσει τσιμπούρια, δεν χρειάζεται μόνο αντιμετώπιση, αλλά και πρόληψη. Επιπλέον, εάν η αιτία είναι οι ψύλλοι, φροντίστε να πλένετε το κρεβάτι του και να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά και τα έπιπλά σας σε τακτική βάση για να μειώσετε την πιθανότητα μιας εκ νέου προσβολής.

 2. Αλλαγή τροφίμων

 Εάν οι τροφικές αλλεργίες προκαλούν φαγούρα στο σκύλο σας, η εξάλειψη των πιθανών τροφών που προκαλούν την αντίδραση (όπως το βόειο κρέας ή το σιτάρι) μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

 Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει μια ειδική δίαιτα. Η προσθήκη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων στην κανονική τροφή του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ξηροδερμίας και να διατηρήσει το τρίχωμα του σκύλου σας υγιές.

 3. Χρήση φαρμάκων

 Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη θεραπεία υποκείμενων προβλημάτων που συμβάλλουν στην επίμονη φαγούρα του κατοικίδιού σας.

 Συγχρόνως, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών, στεροειδών ή προϊόντων κατά του κνησμού για τη θεραπεία σημείων ανάφλεξης ή δερματικών λοιμώξεων.

 4. Πρόληψη της συμπεριφοράς

 Επειδή οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του σκύλου σας, είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τον αποτρέψετε από το να μασάει, να γλείφει ή να ξύνεται υπερβολικά.

 Μερικές ιδέες που μπορεί να σας λύσουν τα χέρια περιλαμβάνουν τη χρήση πικρών σπρέι για να αποθαρρύνετε το γλείψιμο, ένα ειδικό κολάρο για να μην πειράζει την ερεθισμένη περιοχή ή να τον κρατάτε απασχολημένο και υπό την επίβλεψή σας όταν είστε σπίτι.

 5. Αντιμετώπιση άγχους ή πλήξης

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, το καταναγκαστικό δάγκωμα, μάσημα ή γλείψιμο αναπτύσσεται ως απάντηση στον φόβο, το άγχος ή την ανεπαρκή διέγερση του ζώου. Για να μειώσετε αυτή την πιθανότητα, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει αρκετή άσκηση, προσοχή και αγάπη.

 Κάτι εξαιρετικά χρήσιμο είναι να τον εκπαιδεύσετε να μασάει παιχνίδια για σκύλους ή κόκαλα για να ανακουφίσει το άγχος του αντί να επιδίδεται σε έντονη φαγούρα και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

 Αν και η φαγούρα δεν πάντα ανησυχητική στα σκυλιά, αν συνοδεύεται από επιμέρους συμπεριφορές, όπως γλείψιμο, δάγκωμα ή μάσημα συγκεκριμένων περιοχών στο σώμα του μπορεί να προμηνύει την ύπαρξη κάποιας ασθένειας ή παράσιτου.

 Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσέχετε τις αντιδράσεις του φίλου σας και αν δείτε κάτι σε έξαρση να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο για άμεση αντιμετώπιση της φλέγουσας κατάστασης.

Atopis αντιμετώπιση του κνησμού και του ερεθισμού
Dermycis Σαμπουάν για σκύλους με συμπτώματα κνησμού

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *