Γάτα Μέιν Κουν: Η υπάκουη & φιλόξενη ψιψίνα!

Εκπαιδεύεται πανεύκολα και είναι μια εξαιρετική οικοδέσποινα για τους καλεσμένους σας. Γνωρίστε τη πανέξυπνη και τετραπέρατη Μέιν Κουν!

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 13 χρόνια

 Κοινωνική ανάγκη:

 Μέτρια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Έξυπνη, υπάκουη, φιλική

 Κατάσταση Υγείας:

 Μέτριες έως χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για τη Maine Coon Cat

 Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μέγεθος κατοικίδια γάτα, ενώ παράλληλα είναι και μία από τις αρχαιότερες ράτσες γάτας της Βορείου Αμερικής.

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της της προσδίδουν ένα μοναδικό παρουσιαστικό. Πραγματικά, είναι δύσκολο να μην κερδίσει τις εντυπώσεις.

 Η γάτα Μέιν Κουν διαθέτει ένα αρκετά πυκνό και μακρύ αδιάβροχο τρίχωμα που παρουσιάζει αυξομειώσεις στο μήκος του – είναι πιο κοντό στο ύψος των ώμων, στον λαιμό και το κεφάλι και μακρύτερο στην πλατούλα, τα πλευρά και την ουρίτσα. Επίσης, λάμπει και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση.

 Αυτή η γάτα είναι μία από τις πιο μακρύτριχες γάτες που θα σας γοητεύσουν με την εμφάνιση και τον χαρακτήρα τους.

 Τα αφτάκια της μοιάζουν με φτερά αγγέλου και τα πατουσάκια της έχουν μικρές τουφίτσες που εκτείνονται προς τα πίσω. Πρακτικά, είναι σαν να φοράει χιονοπέδιλα!

 Θα τη βρείτε σε διάφορα χρώματα, όπως είναι το λευκό, της ταρταρούγας, το σταχτί (γκριζοπράσινο), το τιγρέ με ή χωρίς ασημένιες λεπτομέρειες και λευκά σημάδια.

 Τα ματάκια της έχουν διάφορα χρώματα που ποικίλουν από γάτα σε γάτα και για αυτό δεν θα βρείτε μία Maine Coon που να μοιάζει με άλλη.

 Μπορείτε να πετύχετε ένα γατάκι με καταπράσινα, χρυσαφένια ή χάλκινα μάτια. Ωστόσο, μπορεί να συναντήσετε και ψιψίνες με ένα μπλε και ένα πράσινο μάτι!

 Ένας ενήλικος αρσενικός γάτος ζυγίζει περίπου 6 με 8 κιλά, ενώ μια θηλυκή 4 με 6. Το ύψος τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 41 εκατοστά και το μήκος τους τα 100 εκατοστά!

 Αν κρατήσετε το κατοικίδιο σας υγιές και χαρούμενο, θα ζήσει στο πλευρό σας για τουλάχιστον 13 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της Maine Coon

 Η συγκεκριμένη γατούλα φημίζεται για τον ευχάριστο χαρακτήρα, αλλά και την φιλική και τρυφερή συμπεριφορά της. Για την ακρίβεια, δεν έχει μόνο πληθωρικό μέγεθος, αλλά και ταπεραμέντο!

 Όπως ακριβώς ένας σκύλος, έτσι και μια γάτα Μέιν Κουν είναι ιδιαίτερα ανθρωποκεντρική και λατρεύει την συντροφιά της οικογένειάς της, δρώντας σαν ζώο αγέλης.

 Εξίσου περίφημα τα πηγαίνει και με τους καλεσμένους. Θα τη δείτε να στέκεται στην πόρτα και να περιμένει για να τους χαιρετήσει ευγενικά κατά τον ερχομό τους.

 Στα θετικά χαρακτηριστικά της ανήκει σίγουρα η εξυπνάδα της. Χάρη σε αυτή, τα πηγαίνει περίφημα σε παιχνίδια για γάτες, ενώ εκπαιδεύεται πολύ εύκολα στους βασικούς κανόνες υπακοής, για να έρχεται στο πλευρό σας όταν την φωνάζετε.

Η ιστορική προέλευση του Maine Coon Kitten

 Με Αμερικανική καταγωγή, η γάτα Μέιν Κουν πρωτοεμφανίστηκε γύρω στον 18ο αιώνα, αν όχι νωρίτερα.

 Ο μύθος υποστηρίζει πως οι πρόγονοί της ήταν ημι-άγριες γάτες που είχαν έρθει σε επαφή με ρακούν. Βέβαια, κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι αδύνατον.

 Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι οι πρόγονοί της ήταν γάτες που είχε στείλει στην Αμερική η Μαρία Αντουανέτα για να τις προστατέψει, όταν σχεδίαζε την διαφυγή της κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

 Στην πραγματικότητα όμως, το είναι πιθανότερο πως η γάτα Μέιν Κουν ήρθε στην Αμερική από την Ασία ή την Ευρώπη και είναι απότοκο διασταυρώσεων κατοικίδιων γατιών που έφτασαν εκεί από τους πρώτους αποίκους.

 Γύρω στο 1900, η δημοτικότητα της ψιψίνας άρχισε να αυξάνεται ραγδαία καθώς ολοένα και περισσότερες εξωτερικές ράτσες γάτας μεταφέρονταν στις ΗΠΑ.

 Ωστόσο, η συγκεκριμένη ράτσα φαίνεται πως επανήλθε γύρω στα 1950 με την κυριαρχία του Central Maine Coon Cat Club το 1953. Λίγο αργότερα, το 1976 αναγνωρίστηκε και επίσημα.

 Σήμερα, η γατούλα αυτή είναι η 3η πιο δημοφιλής καθαρόαιμη ράτσα στις ΗΠΑ.

 Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η πρώτη γάτα Μέιν Κουν που εθεάθη το 1975 ήταν στη Δυτική Γερμανία – γι’ αυτό και αναφέρεται εξίσου ως «American Forest Cat».

Τα προβλήματα υγείας της γάτας Μέιν Κουν

 Γενικότερα, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι, καλό είναι να ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Έτσι, θα βρίσκεστε σε θέση να τη προασπίσετε καλύτερα. 

 Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ράτσα της Μέιν Κουν είναι:

  • Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια της γάτας

 Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια, που είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Επηρεάζει κυρίως μεγαλύτερες αρσενικές γάτες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες.

  Κάποια γατάκια είναι ασυμπτωματικά, ωστόσο, αν δείτε συμπτώματα, όπως ανορεξία, λήθαργο, δύσπνοια, βήχα, λιποθυμία και παράλυση των ποδιών, καλέστε άμεσα τον κτηνίατρο σας.

  • Νωτιαία μυϊκή ατροφία

 Είναι μια ακόμα κληρονομική ασθένεια που προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σκελετικών μυών στο κάτω μέρος του σώματος. Τα προσβεβλημένα γατάκια εμφανίζουν τα πρώτα τους συμπτώματα σε ηλικία 3-4 μηνών.

  • Δυσπλασία ισχίου

 Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια που μπορεί να παρουσιαστεί σε πολλές ράτσες γάτας. Αφορά την ανώμαλη ανάπτυξη και λειτουργία του ισχίου. Συνήθως, δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς αντιμετωπίζεται.

  • Πολυκυστική νόσος των νεφρών

 Πρόκειται για μία κατάσταση που κληρονομείται και περνάει από γενιά σε γενιά. Τα συμπτώματα μπορούν να αρχίσουν να εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία.

 Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Γι’ αυτό, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν δείτε σημάδια, όπως ανορεξία, εμετό, υπερβολική δίψα, συχνοουρία, λήθαργο και κατάθλιψη.

Γατο-news για τη Μέιν Κουν!

  • Η γάτα Μέιν Κουν είναι γνωστή και ως ο «ευγενικός γίγαντας» του κόσμου των αιλουροειδών.
  •  Παρά το μεγάλο της μέγεθος, ίσως σας προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι έχει πολύ ψιλή φωνούλα!
  •  Μια Maine Coon που λεγόταν Cosey, ήταν ο πρώτος νικητής του πρώτου διαγωνισμού για γάτες στις ΗΠΑ.

 Μην αφήνετε το μέγεθός της να σας παραπλανήσει. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη γατούλα είναι ένας ευγενικός γίγαντας!

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της είναι υπεύθυνα για την κομψότητα και τη χάρη της. Την ίδια στιγμή, ο εκπληκτικός χαρακτήρας και η στοργική συμπεριφορά της, καθιστούν αυτό το πλάσμα το ιδανικό κατοικίδιο για κάθε τύπο οικογένειας.

 Για να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες και καταφύγια ζώων μήπως χαρίζονται γατάκια για υιοθεσία ή να απευθυνθείτε σε κάποιο εκτροφείο της περιοχής σας.

 Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα γλυκύτατα αυτά πλασματάκια, μη διστάσετε να μας αφήσετε ένα σχετικό σχόλιο από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *