Αρθρίτιδα σκύλου: Προειδοποιητικά σημάδια & Αγωγή

Πως θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει οστεοαρθρίτιδα & τι θεραπείες υπάρχουν; Δείτε τα συμπτώματα & την αγωγή για αρθρίτιδα σε σκύλο.

 Η αρθρίτιδα είναι αρκετά κοινή μεταξύ των σκύλων, αν και συχνότερα πλήττει μεγαλόσωμα σκυλιά και όσα είναι ηλικιωμένα.

 Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου. Παρόλα αυτά, η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει και την καλύτερη διαχείρισή της.

 Στο σημερινό μας άρθρο θα ενημερωθείτε σχετικά με τα σημάδια που φανερώνουν πως ο σκυλάκος σας πάσχει από οστεοαρθρίτιδα.

 Ακόμα, θα δείτε πως μπορείτε να του προσφέρετε μια σχετικά δραστήρια και ποιοτική ζωή, για να μην τον πάρει από κάτω και επιδεινωθεί η υγεία και η ψυχολογία του.

 Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

 Αναφέρεται επίσης και ως εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων (Degenerative Joint Disease – DJD). Πρόκειται για την σταδιακή επιδείνωση της φυσιολογικής λειτουργίας της άρθρωσης. Η εν λόγω κατάσταση προκαλεί φλεγμονή και επηρεάζει εξίσου τη λειτουργία του χόνδρου.

 Σκεφτείτε το εξής: σε μια υγιή άρθρωση ο χόνδρος λειτουργεί σαν μαξιλάρι. Έτσι, επιτρέπει την ομαλή κίνηση σε όλο της το εύρος.

 Σε έναν σκύλο όμως που υποφέρει από αρθρίτιδα, αυτό το «μαξιλαράκι» αρχίζει να καταστρέφεται. Κύριοι υπαίτιοι γι’ αυτό είναι η ηλικία, κάποιος τραυματισμός, το έντονο άγχος ή μια ασθένεια.

 Σταδιακά, λοιπόν, η απώλεια αυτού του προστατευτικού μαξιλαριού οδηγεί σε πόνο, φλεγμονή, δυσκολία κατά την κίνηση και μείωση της ανάπτυξης των οστών.

 Γενικά, οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα ενός σκυλάκου μπορεί να αναπτύξει τέτοιου είδους πρόβλημα. Συχνότερα όμως, επηρεάζονται τα άκρα και τα χαμηλά στρώματα της σπονδυλικής στήλης.

 Οι συνηθέστεροι παράγοντες που προκαλούν αρθρίτιδα σκύλου

 Κάθε σκυλί μπορεί να εμφανίσει οστεοαρθρίτιδα όσο μεγαλώνει. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι οι κύριοι υπαίτιοι για αυτή τη κατάσταση.

 • Μεγαλόσωμες ή γιγαντιαίες φυλές, όπως είναι ο Γερμανικός Ποιμενικός, το Λαμπραντόρ και το Γκόλντεν Ριτρίβερ.
 • Παχυσαρκία.
 • Η ηλικία, κυρίως η μέση και τα γηρατειά.
 • Επαναλαμβανόμενο άγχος και πίεση λόγω έντονης σωματικής δραστηριότητας.
 • Διάφοροι τραυματισμοί, όπως είναι τα κατάγματα.
 • Προηγούμενη διάγνωση δυσπλασίας ισχίου ή αγκώνα.
 • Λοιμώξεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, όπως η ασθένεια Lyme.
 • Ακατάλληλη διατροφή.
 • Ανωμαλία κατά την ανάπτυξη.
 • Κληρονομικότητα.

 Εάν το κατοικίδιό σας είναι επιρρεπές στην εμφάνιση της νόσου, δεν θα πρέπει να παραλείπετε τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσετε πως διατηρεί ένα φυσιολογικό βάρος και ακολουθεί έναν σωστό τρόπο ζωής. Έτσι, θα αποφύγετε τα χειρότερα.

 Τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας σκύλου

 Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς την οστεοαρθρίτιδα, αφού ο σκυλάκος μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Άλλοι, πάλι, έχουν την τάση να κρύβουν τον πόνο τους.

 Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, καλείστε να παρατηρείτε καθημερινά το κατοικίδιό σας. Τα κύρια συμπτώματα της ασθένειας, για τα οποία πρέπει να έχετε το νου σας είναι:

 • Δυσκαμψία, χωλότητα, αδράνεια ή δυσκολία κατά την κίνηση.
 • Ληθαργική συμπεριφορά.
 • Απροθυμία για τρέξιμο, άλμα, ή παιχνίδι.
 • Αύξηση βάρους.
 • Ευερεθιστότητα ή αλλαγές στην συμπεριφορά.
 • Πόνος κατά το άγγιγμα ή οποιαδήποτε επαφή.
 • Δυσκολία στην ούρηση ή την αφόδευση, συχνά με εμφάνιση ακράτειας.
 • Απώλεια μυϊκής μάζας στα άκρα και την σπονδυλική στήλη.

 Εάν τυχόν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα ήταν να καλέσετε άμεσα τον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα προχωρήσει στην εξέταση και τη διάγνωση του προβλήματος, αποκλείοντας άλλες ασθένειες.

 Έπειτα, θα σας συστήσει κάποια θεραπευτική αγωγή, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης.

 Η κατάλληλη αγωγή για αρθρίτιδα σε σκύλο

 Δυστυχώς, η παρούσα κατάσταση εκδηλώνεται βαθμιαία και δεν υπάρχει ακόμα γνωστή θεραπεία. Ωστόσο, η καλύτερη θεραπεία συνίσταται στην πρόληψη.

 Εάν ο σκύλος σας ακολουθεί ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής και άσκησης και λαμβάνει τακτικά τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την προστασία των αρθρώσεων, έχει περισσότερες πιθανότητες να μην ταλαιπωρηθεί.

 Ακόμη κι όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια, η αντιμετώπιση επικεντρώνεται στην καταπράυνσή τους. Λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων, τις περισσότερες φορές προτιμάται ένας συνδυασμός θεραπευτικών μεθόδων.

 Επί της ουσίας, ο κτηνίατρος θα προσπαθήσει να μειώσει τον πόνο και την φλεγμονή, ανακουφίζοντας τον σκύλο σας. Θα σας προτείνει ορισμένα πράγματα για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής του, καθυστερώντας την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου.

 Για να τα καταφέρει, έχει τις εξής επιλογές:

 1. Συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις

 Συνταγογραφούνται με σκοπό την βελτίωση της λειτουργίας, την μείωση της μόλυνσης και την καθυστέρηση της επιδείνωσης της νόσου.

 Συνήθως, προτιμώνται συμπληρώματα πλούσια σε γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη. Αυτά χρησιμοποιούνται τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε σκύλους. Προάγουν την επούλωση, αυξάνοντας την κατακράτηση υγρού στους χόνδρους.

 Ποτέ, μα ποτέ, μη δώσετε μόνοι σας κάτι στο κατοικίδιό σας. Συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του. Εκείνος θα ξέρει ακριβώς τι συμπληρώματα να δώσει στο σκύλο σας.

 2. Η θεραπεία NSAIDs

 Πέρα από τη χρήση συμπληρωμάτων, ο έλεγχος του πόνου αποτελεί βασικό παράγοντα θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας. Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDs).

 Η συγκεκριμένη αγωγή υπόσχεται να ανακουφίσει τα συμπτώματα του πόνου και της φλεγμονής στις αρθρώσεις. Παρόμοια φάρμακα όμως έχουν κάποιες παρενέργειες και δεν ενδείκνυνται για μακροχρόνια χρήση σε ασθενείς με νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα.

 Ο κτηνίατρος είναι σε θέση να σας ενημερώσει σχετικά με τους κινδύνους, αλλά και τα οφέλη της θεραπείας. Μάλιστα, θα έχει το κατοικίδιό σας υπό παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής μεθόδου.

 3. Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας

 Ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν η φυσιοθεραπεία, ο βελονισμός, το κρύο λέιζερ και μερικές αλλαγές στη διατροφή του σκύλου.

 Σε σοβαρά περιστατικά, έχει επίσης την επιλογή της χειρουργικής επέμβασης. Σκοπός αυτού είναι η απομάκρυνση του κατεστραμμένου ιστού από την άρθρωση ή ακόμα και η πλήρης αντικατάστασή της.

 4. Έλεγχος σωματικού βάρους

 Ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας του, ο τετράποδος φίλος σας είναι σημαντικό να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να διατηρεί το ιδανικό βάρος. Είναι ο μόνος τρόπος για να παραμένει όσο πιο υγιής και ευκίνητος γίνεται.

 Σκυλιά με προβλήματα στις αρθρώσεις και παχυσαρκία δεν πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Διαφορετικά, θα βιώνουν έντονο πόνο και η κατάστασή τους θα εξελίσσεται πιο γρήγορα. 

 Καταληκτικά, η αρθρίτιδα σκύλου δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση. Ίσα ίσα, μπορεί να γίνει αρκετά επίπονη και να ταλαιπωρήσει πολύ τον αγαπημένο σας, γούνινο φίλο.

 Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας. Παρόλα αυτά, μπορείτε να τη διαχειριστείτε και να την ελέγξετε με την κατάλληλη αγωγή.

 Όπως κι αν έχει, η παροχή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η φροντίδα του σκύλου θα επιδράσουν θετικά στη ποιότητα ζωής του. Από εκεί και πέρα, συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει.

 Θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την αρθρίτιδα των σκύλων; Μη διστάσετε να μας ρωτήσετε, αφήνοντας μας ένα σχόλιο εδώ!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *