Γιατί τα σκυλιά κοιμούνται στα πόδια μας;

Κοιμάσαι και ξυπνάς καθημερινά με τον σκυλάκο στα πόδια σου; Ήρθε η ώρα να δεις γιατί ο σκύλος προτιμάει να κοιμάται πάνω σου και τι να κάνεις για αυτό.

 Ο σκύλος σου απολαμβάνει να παίρνει πάντοτε τον υπνάκο του κουλουριασμένος στα πόδια σου και ως σκυλο-ιδιοκτήτης αυτή η εικόνα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Παρόλα αυτά, ίσως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να απορεί γιατί θέλει να κοιμάται συνέχεια μαζί σου και τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

 Διαφορετικοί λόγοι μπορεί να κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του πιστού σου φίλου. Συχνά, μάλιστα, συνδυάζονται κιόλας.

1. Παρηγοριά

 Οι περισσότερες φυλές σκύλων εκτράφηκαν με σκοπό να βρίσκονται κοντά στους ιδιοκτήτες τους για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή και της νύχτας. Ίσως, λοιπόν, ο σκύλος σου επιλέγει να κοιμάται στο πλευρό σου, επειδή έτσι αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια.

 Η στενή επαφή μαζί σου του δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει πότε απομακρύνεσαι και τον κάνει να νιώθει λιγότερο ευάλωτος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για αυτό, μην απορείς εάν αποζητάει την συντροφιά σου στο κρεβάτι!

2. Φόβος

 Είναι γνωστό πως οι αισθήσεις του σκύλου είναι πιο οξυμένες συγκριτικά με τις δικές μας. Επομένως, υπάρχει περίπτωση το αγαπημένο σου κατοικίδιο να αντιλαμβάνεται κάτι στο περιβάλλον του που το τρομάζει κάτι και για αυτό να κουλουριάζεται στα πόδια σου.

 Μπορεί να είναι τα βεγγαλικά το Πάσχα ας πούμε ή μία απρόσμενη επίσκεψη από κάποιον που βλέπει για πρώτη φορά.

3. Αίσθημα εγκατάλειψης

 Μήπως είναι υπερβολικά προσκολλημένος επάνω σου; Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να έχει αναπτύξει ένα ισχυρό αίσθημα εγκατάλειψης.

 Εάν δε του αρέσει καθόλου να μένει μόνος του και βρίσκεται σε κατάσταση πανικού μόλις συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να φταίει το άγχος που νιώθει. Επομένως, είναι λογικό εάν αισθάνεται στερημένος από χάδια και μόνος να επιδιώκει να κοιμηθεί δίπλα σου.

4. Σε προστατεύει!

 Ένα ισχυρό ενδεχόμενο που ερμηνεύει το να θέλει ο σκύλος σου να κοιμάται μαζί σου είναι πως σε προστατεύει. Είναι εκ φύσεως το ένστικτο που τον θέλει φύλακα και προστάτη της υπόλοιπης αγέλης του.

 Θα το καταλάβεις εύκολα, εάν παρατηρήσεις προσεκτικά και δεις πότε ακριβώς το κάνει. Μήπως το επιλέγει, όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο άλλα άτομα; Ή γίνεται υπερπροστατευτικός μαζί σου, όταν συναντάτε άγνωστους ανθρώπους ή άλλα σκυλάκια;

5. Τον έχεις καλομάθει

 Έστω κι άθελά σου, τον έχεις μάθει να κοιμάται στο πλευρό σου ή μάλλον τον έχεις καλομάθει. Για παράδειγμα, μήπως κάθε φορά που ανεβαίνει στο κρεβάτι και ξαπλώνει δίπλα σου, του κάνεις γλύκες και τον χαϊδεύεις; Εάν η απάντηση είναι καταφατική, μην απορείς που δεν ξεκολλάει από πάνω σου!

 Από εκεί και πέρα, εάν θέλεις να τον αποθαρρύνεις, μία σίγουρη λύση θα ήταν να τον εκπαιδεύσεις να κοιμάται κάπου αλλού. Να τον απομακρύνεις από το κρεβάτι σου με σταθερότητα και να μην τον επιβραβεύεις, όταν καταφέρει να χωθεί και πάλι κάτω από τα σκεπάσματά σου.

6. Σε αγαπάει

 Βέβαια, η συγκεκριμένη συμπεριφορά από μέρους του σκύλου σου δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι προβληματική.

 Αντιθέτως, ο συνηθέστερος, απλούστερος και σημαντικότερος λόγος που προτιμάει να κοιμάται μαζί σου είναι ότι σε αγαπάει. Αυτός είναι ο δικός του ιδιαίτερος τρόπος να σου εκφράσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του!

 Πάντως, όποια κι αν είναι η αιτία που κρύβεται πίσω από την ανάγκη του κατοικίδιου σου να κοιμάται μαζί σου, μπορείς εύκολα να τη βρεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσέξεις τα παρακάτω σημάδια.

 Προσπάθησε να προσδιορίσεις πότε ακριβώς ξεκίνησε ο σκύλος σου να κουλουριάζεται στα πόδια σου για να κοιμηθεί. Εάν διαπιστώσεις πως από την αρχή συνήθιζε να προτιμά το δικό σου κρεβάτι αντί για το δικό του, το πιθανότερο είναι πως εκεί αισθάνεται μεγαλύτερη άνεση κι ασφάλεια.

 Από την άλλη, ενδεχομένως να συνέβη κάποια δραστική αλλαγή στη ζωή σας, όπως ο ερχομός ενός νέου κατοικίδιου ή μία απρόσμενη μετακόμιση.

 Ή ακόμα μπορεί απλώς να σου κάνει περισσότερες γλύκες όταν ετοιμάζεσαι να φύγεις για τη δουλειά, επειδή δε θέλει να τον αφήσεις μόνο του. Όπως κι αν έχει, παίζει ρόλο εάν τυχόν τον επιβράβευσες εκείνη την πρώτη φορά που το έκανε.

 Εν κατακλείδι, υπάρχουν πολλοί, διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ο πιστός σου φίλος ξαπλώνει και κοιμάται στα πόδια σου. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια στοργική και αγαπησιάρικη στιγμή ανάμεσα σας!  

 Αν, όμως, δεν ξεκολλάει από πάνω σου, μάλλον πρέπει να ψάξεις την αιτία που υπαγορεύει αυτή τη συμπεριφορά και να τον εκπαιδεύσεις να κοιμάται στο κρεβατάκι του.

Τι να κάνω για να τον αποθαρρύνω;

 Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να τον αποθαρρύνεις από το να κοιμάται μαζί σου, ανάλογα με την αιτία που το προκάλεσε εξαρχής.

  • Εκπαίδευσέ τον κατάλληλα

 Με την κατάλληλη εκπαίδευση, ο σκύλος σου θα φύγει από το προσκεφάλι σου πριν καν το καταλάβεις! Πολύ απλά, κάθε φορά που εκείνος θα επιχειρεί να κοιμηθεί μαζί σου, εσύ θα του λες ήρεμα να κατέβει κάτω και να πάει κάπου αλλού.

 Μόλις αρχίσει να το κάνει, φρόντισε να του δίνεις την αγαπημένη του λιχουδιά. Μέχρι τότε όμως, μην υποκύψεις στα νάζια του και του επιτρέψεις να ανέβει.

  • Φτιάξε το δικό του κρεβάτι

 Εάν δε θέλεις ο σκύλος σου να κοιμάται μαζί σου, είναι απαραίτητο να του παρέχεις το δικό του ξεχωριστό χώρο. Φτιάξε του, λοιπόν, το δικό του άνετο και βολικό κρεβάτι για ατελείωτες ξάπλες! Ιδανικά, το μέρος που θα τοποθετηθεί θα πρέπει να είναι δροσερό, χωρίς υγρασία και πολύ φως.

  • Κάνε τον να χαλαρώσει

 Σε περίπτωση που ο σκυλάκος σου είναι από εκείνους που απλά δεν μπορούν να μείνουν μόνοι και κάνουν χαμό κάθε φορά, είναι σημαντικό να κάνεις οτιδήποτε μπορείς για να χαλαρώσει.

 Μία σωστή εκπαίδευση θα τον βοηθήσει να συνηθίσει σταδιακά στην ιδέα της μοναξιάς. Κατά τη διάρκεια της, καλό θα ήταν να αυξάνεις σιγά σιγά το χρονικό διάστημα που λείπεις και αναγκάζεται να μείνει μόνος του και να τον επιβραβεύεις κατάλληλα, όταν βλέπεις πως είναι ήσυχος.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *