Οίστρος γάτας: Τι αλλαγές συμβαίνουν στη γάτα μου;

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να χειριστείτε μια γάτα που βρίσκεται σε οίστρο; Δείτε όλα τα στάδια που διανύει και χρήσιμες συμβουλές!

 Τι συμβαίνει όταν τα αξιολάτρευτα μικρά γατάκια μας μεγαλώνουν και φτάνουν στην ηλικία της σεξουαλικής ωριμότητας;

 Πώς αναγνωρίζετε τα σημάδια μιας γάτας που βρίσκεται σε οίστρο και πώς μπορείτε να χειριστείτε καλύτερα αυτήν την κατάσταση (ειδικά αν θέλετε να αποτρέψετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη γάτας); Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

 Τι σημαίνει όταν μια γάτα βρίσκεται σε οίστρο;

 Ο όρος «οίστρος» αναφέρεται στο πότε μια γάτα (ή σκύλος) είναι έτοιμη να ζευγαρώσει και να κατά συνέπεια, να γίνει μητέρα. Για τις γάτες, αυτός ο φυσικός κύκλος αρχίζει περίπου στην ηλικία των 5 έως 10 μηνών.

 Ενώ βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, το ισχυρό, φυσικό ένστικτό του ζευγαρώματος θα τις κάνει να προσπαθήσουν να συνευρεθούν με οποιαδήποτε γάτα του αντίθετου φύλου που βρίσκεται κοντά τους, ακόμα και αν είναι αδέρφια.

 Σημάδια και συμπτώματα που παρουσιάζει μια γάτα σε οίστρο

 Λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα σημάδια και συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει η γάτα σας για να ξέρετε πως θα τη φροντίσετε. Η γάτα αρχίζει να:

 • βγάζει αστείους ήχους
 • γίνεται πιο ανήσυχη
 • σέρνεται χαμηλά στο έδαφος
 • είναι πιο στοργική με ανθρώπους, αντικείμενα και άλλα ζώα
 • περιποιείται την ευαίσθητη περιοχή της πιο συχνά
 • δραπετεύει σε εξωτερικούς χώρους
 • παίρνει τη στάση ζευγαρώματος (ανασηκωμένο πίσω μέρος, ουρά στο πλάι)
 • ουρεί για να σημαδέψει την περιοχή με τη μυρωδιά της
 • έχει χαλαρή διάθεση

 Σε περίπτωση που δείτε τη μη στειρωμένη ψιψίνα σας να νιαουρίζει, να γκρινιάζει ή να κλαίει, να περπατάει αστεία, να τρίβεται πάνω σε σας και τα έπιπλά σας ή να φροντίζει ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή της, πιθανότατα βρίσκεται σε οίστρο.

 Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στις περιόδους και στον κύκλο των γατιών.

 Οι θηλυκές γάτες έχουν περίοδο;

 Οι θηλυκές γάτες έχουν μηνιαίο κύκλο, αλλά είναι αρκετά διαφορετικός από τους ανθρώπους.

 Αντί να απορρίπτουν το βλεννογόνο της μήτρας μέσω της αιμορραγίας όπως κάνουν οι γυναίκες κάθε 28-32 ημέρες περίπου, οι γάτες και άλλα επιλεγμένα θηλαστικά απορροφούν εκ νέου την παλιά επένδυση της μήτρας. Αυτό λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του οιστρικού κύκλου που περιγράφεται παρακάτω.

 Κατά τη διάρκεια του κύκλου της, μπορεί να χυθεί μια μικρή ποσότητα αίματος, αλλά είναι πιο συνηθισμένο για μια θηλυκή γάτα με «περίοδο» να εμφανίζει τα σημάδια μιας γάτας σε οίστρο που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εάν παρατηρήσετε σημάδια ανησυχητικής αιμορραγίας, θα επικοινωνήσετε έγκαιρα με τον κτηνίατρο.

 Ο κύκλος της γάτας

 Όλες οι θηλυκές γάτες θα διανύσουν τον κύκλο τους εκτός από όσες είναι στειρωμένες ή εγκυμονούσες. Αυτός ο κύκλος αναφέρεται επίσης ως οιστρικός κύκλος και κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης μια γάτα είναι ικανή να αναπαραχθεί – δηλαδή να ζευγαρώσει και να γεννήσει. Τα στάδια του οίστρου στις γάτες είναι τα εξής:

 1. Προοίστρος

 Σε αυτό το στάδιο, η θηλυκή γάτα μπορεί να προσελκύσει αρσενικές γάτες (που είναι μη στειρωμένες). Ωστόσο, δεν θα είναι ακόμα έτοιμη για ζευγάρωμα. Σε αυτό το στάδιο, που διαρκεί 1-2 ημέρες, οι γάτες δεν παρουσιάζουν τυπικά σημάδια οίστρου.

 2. Οίστρος (θερμότητα)

 Στη συνέχεια, η μη στειρωμένη θηλυκή γάτα εισέρχεται στο στάδιο του οίστρου. Για έως και μια εβδομάδα θα είναι δεκτική στο ζευγάρωμα και θα προσελκύει την προσοχή των αρσενικών γατών. Τότε είναι που θα εμφανίσει τα τυπικά συμπτώματα του κύκλου της.

 Η παραγωγή ορμονών βρίσκεται σε έξαρση, γεγονός που οδηγεί σε ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, η γάτα μπορεί να ζευγαρώσει πολλές και διαφορετικές στιγμές πριν μείνει έγκυος. Φυσικά, αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να συνευρεθεί με πολλούς χνουδωτούς, ερωτικούς συντρόφους.

 Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι ότι η ψιψίνα σας μπορεί να περιπλανιέται όταν διανύει τη φάση του οίστρου, αναζητώντας τον επόμενο σύντροφό της!

 Οι αρσενικές γάτες έχουν επίσης την τάση να εξερευνούν το περιβάλλον τους, αναζητώντας θηλυκά σε οίστρο, οπότε καλό θα ήταν να την περιορίσετε μέσα στο σπίτι εκείνες τις μέρες αν δεν θέλετε να αποκτήσει μωράκια γατάκια.

 3. Μετοίστρος

 Σε περίπτωση που η γάτα δεν έχει ζευγαρώσει ή δεν έχει μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια του οίστρου, εισέρχεται στη φάση του μετοίστρου, δηλαδή σε μια μεταβατική περίοδο. Αυτό το διάστημα δεν εμφανίζει συγκεκριμένα σημάδια/συμπτώματα.

 Μετά από λίγες μέρες ή έως και 3 εβδομάδες, η γάτα θα ξαναβρεθεί σε οίστρο. Ο κύκλος του προοίστρου, του οίστρου και του μετοίστρου επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος.

 4. Ανοίστρος

 Το τελευταίο στάδιο ονομάζεται ανοίστρος – μια περίοδος αδράνειας για το αναπαραγωγικό σύστημα της γάτας. Σε αυτή τη φάση η ψιψίνα δεν βιώνει καμία δραστηριότητα οίστρου, καθώς η περίοδος ζευγαρώματος είναι συνήθως εποχιακή.

 Ο κύκλος του οίστρου τείνει να διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, όταν το φως των ημερών που έχουν μεγάλη διάρκεια διεγείρει τις ορμόνες της γάτας σας.

 Κατά τη διάρκεια των συντομότερων εποχών του φθινοπώρου και του χειμώνα, η γάτες μπορεί να μην έχουν καθόλου οίστρο. Ωστόσο, ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να διεγείρει τις ορμόνες τους.

 Εάν παρατηρήσετε ότι η μικρή σας έχει ασυνήθιστη συμπεριφορά και δεν είστε σίγουροι αν βρίσκεται σε οίστρο, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

 Η φάση του οίστρου μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 7 ημέρες. Εάν η γάτα δεν ζευγαρώσει, πιθανότατα θα ξαναβρεθεί σε αυτή τη φάση μερικές εβδομάδες αργότερα. Ολόκληρος ο κύκλος διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και μπορεί να συνεχιστεί όλο το χρόνο ή μόνο από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο.

 Η φάση του οίστρου αποτελεί μια φυσιολογική και ωφέλιμη διαδικασία για τις γάτες και σε αντίθεση με μας τις γυναίκες, τα ζωάκια μας δεν πονάνε καθόλου. Θα λέγαμε πως περισσότερο μπορεί να νιώσουν μια μικρή δυσφορία ή κάποιου είδους εκνευρισμό.

 Μην τρομάξετε αν ακούσετε τη φιλενάδα σας να σκούζει, είναι απλώς ένας τρόπος για να επικοινωνήσει στα αρσενικά ότι επιθυμεί ερωτικές περιπτύξεις!

 Πώς να ηρεμήσετε μια γάτα σε οίστρο!
 Πώς να αποτρέψετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

 Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι να στειρώσετε το κατοικίδιό σας αμέσως μόλις φτάσει στην ηλικία της σεξουαλικής ωριμότητας. Αν έχετε και αρσενικές γάτες, θα τις στειρώσετε και αυτές για να μη ζευγαρώσουν με αδέσποτες γατούλες της γειτονιάς σας.

 Φυσικά, η στείρωση πρέπει να γίνεται πάντα έναν μήνα μετά από τον κύκλο του οίστρου, γιατί διαφορετικά η γάτα μπορεί να έχει έντονη αιμορραγία και να κινδυνέψει με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία της.

 Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε μια εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του οίστρου:
 • Στειρώστε το αιλουροειδές σας πριν από τον πρώτο κύκλο του οίστρου.
 • Παρακολουθήστε το ζώο σας με τη βοήθεια ενός GPS.
 • Εάν είναι δυνατόν, διαχωρίστε τις αρσενικές και τις θηλυκές γάτες στο σπίτι σας αν βρίσκονται σε οίστρο.
 • Μην την αφήνετε να βγαίνει έξω αν είναι στον κύκλο της.
 • Δημιουργήστε μια περίφραξη στην αυλή σας για να μπορεί να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο με ασφάλεια και συγχρόνως να προστατεύεται από άλλες γάτες.

 Πλέον ξέρετε τα πάντα γύρω από τον οίστρο της γάτας και τις αλλαγές που βιώνει οργανισμός της κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι να τη κρατάτε προστατευμένη από άλλες αρσενικές και μόλις σας πει ο κτηνίατρος να τη στειρώσετε.

 Με τη κατάλληλη φροντίδα θα έχετε ένα τρισευτυχισμένο και υγιέστατο γατάκι να σας νιαουρίζει και να σας μοιράζει άφθονες στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *