Πιράνχας: Τα πάντα για αυτά τα θανάσιμα σαγόνια!

Γνωρίζατε πως δεν είναι όλα τα πιράνχας σαρκοφάγα; Μάθετε τα πάντα για αυτούς τους ανελέητους θηρευτές του υποθαλάσσιου κόσμου!

 Τα Πιράνχας είναι ψάρια της Νότιας Αμερικής. Φημίζονται για τα δόντια τους που κόβουν σαν ξυράφια και για την αλλόκοτη, ξέφρενη συμπεριφορά τους. Για την ακρίβεια, το ίδιο το όνομά τους σημαίνει «δόντια ψαριού» σε μια Βραζιλιάνικη διάλεκτο των ανθρώπων της φυλής Tupi.

 Γνωρίζατε όμως πως δεν τρέφονται όλα τα είδη των συγκεκριμένων ψαριών με αίμα; Κάποια δηλαδή φαίνονται να είναι χορτοφάγα!

 Η αλήθεια είναι πως πολλά ψαράκια ονομάζονται Πιράνχας. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν περίπου 40 με 60 διαφορετικά είδη.

 Τα πιο γνωστά είναι τα Pygocentrus και τα Serrasalmus. Είναι αυτά που βλέπουμε πιο συχνά στα ενυδρεία διαφόρων πόλεων του εξωτερικού, ενώ εξίσου φημισμένα είναι και τα Pygocentrus natterei, με την κόκκινη κοιλίτσα.

 Αν είστε κι εσείς περίεργοι να μάθετε περισσότερα για αυτό το ασυνήθιστο και εξωτικό ψάρι, συνεχίστε το διάβασμα, γιατί έχει «ψωμί η υπόθεση»!

 Μέγεθος

 Τα περισσότερα ψάρια αυτού του είδους δεν ξεπερνούν τα 60 εκατοστά σε μήκος. Για παράδειγμα, τα κλασικά red-bellied και τα piraya piranhas φτάνουν περίπου τα 51 εκατοστά, ενώ τα black spot είναι ακόμη πιο μικρά, με ένα μέγεθος που φτάνει μόλις τα 28 εκατοστά!

 Φυσικό περιβάλλον

 Τα συγκεκριμένα ψαράκια είναι εξωτικά και άγρια, ενώ διακρίνονται για την επιθετική τους φύση. Τα χαρακτηριστικά τους αυτά, όμως, τους επιτρέπουν να έχουν μια ποιοτική ζωή στην περιοχή της προέλευσής τους, τη Νότια Αμερική.

 Ειδικότερα, το φυσικό τους περιβάλλον είναι οι λίμνες και τα ποτάμια στα Νότια της ηπείρου. Στον Αμαζόνιο, για παράδειγμα, βρίσκονται τουλάχιστον 20 διαφορετικά είδη.

 Βέβαια, έχουν βρεθεί ορισμένα πιράνχας διάσπαρτα και στον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύεται όμως ότι ήταν κατοικίδια ζώα που απλώς αφέθηκαν ελεύθερα στο υγρό στοιχείο.

 Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη η μεταφορά, η αγοραπωλησία και η κατοχή αυτού του είδους ψαριών είναι παράνομη. Επομένως, αν μπήκατε στην ιδέα να αποκτήσετε ένα χορτοφάγο, ενημερωθείτε σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία της δικής σας περιοχής, προτού τα προμηθευτείτε. 

 Συνήθειες

 Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα πιράνχας κατοικούν σε ομάδες που ονομάζονται κοπάδια. Μάλιστα, αποτελεί κοινή πεποίθηση πως ταξιδεύουν όλα μαζί, με σκοπό το κυνήγι και την επιβίωσή τους.

 Ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές, ωστόσο, θεωρούν πως ταξιδεύουν μαζί προκειμένου να παραμένουν προστατευμένα από τυχόν θηρευτές.

 Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν τα πιάνει φρενίτιδα. Όταν απειλούνται, τα κοπάδια συνενώνονται και επιτίθενται από κοινού στην οποιαδήποτε απειλή – για αυτό, δεν αποτελούν κατοικίδια για μέσα στο σπίτι. Φυσικά, κοντά τα χέρια σας, αν τυχόν τα συναντήσετε σε κάποιο ενυδρείο του εξωτερικού.

 Διατροφή

 Δυστυχώς, όλα τα πιράνχας έχουν την κακή φήμη πως είναι επικίνδυνοι θηρευτές και δεν θα διστάσουν να ξεσκίσουν την σάρκα εκείνου που θα βυθιστεί στα νερά τους.

 Αυτό όμως δεν αληθεύει στο έπακρο. Όχι τίποτε άλλο, απλώς υπάρχουν ορισμένα που είναι παμφάγα και προτιμούν τα σποράκια αντί για το κρέας. Εξίσου πιθανό είναι να βρείτε κάποια που είναι χορτοφάγα.

 Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το είδος Tometes camunani που ανακαλύφθηκε το 2013. Αυτό τρέφεται με χορταράκια του γλυκού νερού.

 Την ίδια στιγμή, το red-bellied θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα και επιθετικά είδη του γένους.

 Όταν τρέφονται κανονικά, λειτουργούν απόλυτα ομαδικά και σε πλήρη αρμονία. Ένας ανιχνευτής δίνει το σήμα στα υπόλοιπα όταν βρει φαγητό. Εκείνα δρουν τακτικά και όλα έχουν την ευκαιρία να τραφούν εξίσου.

 Με τη σειρά τους, τα Wimpel piranhas είναι υποχθόνια και συμπεριφέρονται ύπουλα. Κολυμπούν γρήγορα προς το υποψήφιο θύμα τους και δαγκώνουν με όλη τους τη δύναμη. Μάλιστα, αν πεινάσουν, δε θα διστάσουν να στραφούν και σε άλλα ψάρια.

 Απόγονοι

 Τα θηλυκά ψάρια γεννούν χιλιάδες αβγά κάθε φορά. Τα αφήνουν στην άμμο, κάτω από την επιφάνεια του νερού, όπου ζουν. Μάλιστα, πολλές φορές τα αρσενικά είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία και την άνεση της φωλιάς, όπου γεννούν οι θηλυκές.

 Μόλις τα αρσενικά γονιμοποιήσουν τα αβγά, προσκολλώνται σε διάφορα φυτά στο κάτω μέρος του βυθού και εκκολάπτονται μέσα σε λίγες μέρες. Από εκείνη τη χρονική στιγμή, μπορούν να ζήσουν έως και οκτώ χρόνια.

 Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτό το ξεχωριστό είδος ψαριών!
  • Τα πιράνχας με την κόκκινη κοιλιά κρατούν μακριά τους θηρευτές τους με έναν διακριτό ήχο, που μας θυμίζει γαύγισμα.
  • Ο Theodore Roosevelt διέδωσε πολλές τρομακτικές ιστορίες για αυτά τα ψάρια στο βιβλίο του «Through the Brazilian Wilderness», ύστερα από σχετικό ταξίδι του στη Νότια Αμερική το 1913.
  • Τα πάνω και κάτω δόντια τους δουλεύουν από κοινού σαν μαχαίρια για την κατανάλωση της τροφής. Αυτά πέφτουν και  και επανεμφανίζοννται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, όπως ακριβώς και του καρχαρία.
  • Το δάγκωμα τους είναι πολύ ισχυρό, με σκοπό να σφίγγουν το κάθε θήραμά τους. Μάλιστα, τα black piranhas έχουν μια από τις δυνατότερες γνάθους θηρευτών στον υποθαλάσσιο κόσμο!

 Καταληκτικά, όλες οι πληροφορίες που είδατε παραπάνω αποτελούν μονάχα την αρχή. Ιδανικά, μπορείτε να πραγματοποίησετε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και να τα θαυμάσετε μέσα σε τεράστια ενυδρεία. Από μακριά… και αγαπημένοι!

 Όπως καταλαβαίνετε, δεν μιλάμε για ήσυχα και χαριτωμένα χρυσόψαρα, αλλά για άγριους θηρευτές που σκοτώνουν οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμά τους, επομένως, είναι θέμα ζωής και θανάτου…

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *