Γιατί τρέχουν σάλια στο σκύλο μου;

Μήπως ο σκυλάκος σας είναι υπερβολικά “σαλιάρης” τελευταία και ανησυχείτε; Δείτε που μπορεί να οφείλεται αυτό και πως να το λύσετε.

 Η έκκριση σιέλου είναι πολύ σημαντική και βοηθάει το σκύλο σας στην τροφή και στην πέψη.

 Oρισμένες φυλές όπως τα Μαστίφ του Αγίου Βερνάρδου, ο σκύλος της Nέας Γης και τα Μπλαντχαουντ είναι φυσιολογικό λόγω του σχήματος των χειλιών τους, να έχουνε μεγαλύτερη έκκριση σιέλου.

 Είναι, λοιπόν, χαρακτηριστικό αυτών των φυλών με τα περίεργα ή πιο χαλαρά μουσούδια να εκκρίνουν πολύ σάλιο το οποίο φαίνεται να τρέχει από το στόμα τους.

 Πότε, όμως, πρέπει να ανησυχήσετε ότι το υπερβολικό σάλιο μπορεί να είναι και ένδειξη ασθένειας; Ορισμένες αιτίες για την υπερ – έκκριση σάλιου μπορεί να είναι:

Η στοματική νόσος και η φθορά των δοντιών του σκύλου

 Εάν διακρίνετε μεγάλη έκκριση σάλιου, ελέγξτε το στόμα και τα δόντια του σκύλου σας. Πως; Σηκώστε προσεκτικά τα χείλη του σκύλου σας προς το αυτί του και ελέγξτε το χρώμα των δοντιών και των ούλων.

 Ενημερώστε τον κτηνίατρο σας εάν τα ούλα του είναι κόκκινα ή αιμορραγούν. Πολύ πιθανό είναι να υπάρχει ουλίτιδα, όγκος ή κάποιο έλκος στο στόμα του.

 Το συχνό και καθημερινό βούρτσισμα αλλά και ο επαγγελματικός καθαρισμός θα βοηθήσουν το ζώο σας να επανέλθει.

Η Θερμοπληξία

 Η υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει το σκύλο σας στην υπερθέρμανση. Ο οργανισμός του σκύλου σας για να μπορέσει να αντισταθμίσει την υπερβολική ζέστη που νιώθει, θα προβεί στη μεγαλύτερη έκκριση σιέλου.

 Μικρόσωμα σκυλάκια με μικρές μύτες και έντονο φουντωτό τρίχωμα, όπως τα Μπουλντόγκ ή τα Μποξερ είναι πιο πιθανό να πάθουν θερμοπληξία.

 Τι μπορείτε να κάνετε:

  •  Αποφύγετε την άσκηση και τον περίπατο τις πολύ ζεστές μέρες
  •  Φροντίστε να υπάρχει πάντα πρόσβαση σε νερό είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε έξω
  •  Να μην παραμένουν πολλές ώρες στον ήλιο ή κλεισμένα σε αυτοκίνητα

Οι ασθένειες των οργάνων στους σκύλους

 Ασθένειες των νεφρών ή του ύπατος μπορούν να προκαλέσουν υπερέκκριση σιέλου. Ενημερώστε τον κτηνίατρο σας ο οποίος θα σας προτείνει διαγνωστικές εξετάσεις και την κατάλληλη θεραπεία.

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

 Η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να είναι λοίμωξη του λαιμού ή της μύτης. Αυτή η πάθηση αφορά κυρίως τα σκυλάκια που ζουν σε σπίτια με άλλα κατοικίδια ζώα ή σε καταφύγια.

 Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κρατήστε το ζωάκι σας σε εσωτερικό χώρο, απομακρύνετε το από τα άλλα ζώα και πλύνετε καλά τα χέρια σας όταν χαϊδεύετε κάποιο από τα ζωάκια σας.

 Με τους σωστούς κανόνες υγιεινής θα αποφύγετε την μετάδοση κάποιας ασθένειας στα άλλα σας κατοικίδια.

Άλλες ασθένειες στα σκυλιά

 Το άγχος, οι στομαχόπονοι αλλά και η κατάποση ή η επαφή με δηλητηριώδη φυτά κι ζώα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη έκκριση σιέλου. Όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, προσέξτε πώς κινείται και τι τρώει.

 Μην αφήνετε το σκυλάκι σας να καταπίνει αντικείμενα, όπως μπάλες tennis που θα του προκαλέσουν πρόβλημα στο στομάχι κι άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία και πόνο.

 Εκπαιδεύστε το σκυλάκι σας ώστε να αποφεύγει να τρώει φυτά ή άλλα ζώα που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση σκύλου, όπως αράχνες ή βατραχάκια.

 Το άγχος, όπως άλλωστε και στον άνθρωπο, έχει αντίκτυπο και στη σωματική λειτουργία του ζώου. Μπορεί να διακρίνετε σάλια να τρέχουν κάθε φορά που το σκυλάκι σας δείχνει και αισθάνεται νευρικό ή αδιάθετο.

 Αυτές ήταν μερικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική έκκριση σιέλου σε σκυλάκια, που δεν θεωρείται φυσιολογικό. Οτιδήποτε σας ανησυχήσει καλό θα είναι να το συζητήσετε και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

 Πείτε μας κάτω στα σχόλια: Είναι και ο δικός σας τετράποδος φιλαράκος “σαλιάρης” και πως το χειρίζεστε το θέμα; 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *