Τι δεν αρεσει στα σκυλια; 10 + 1 συνήθειες που απεχθάνονται!

Οι σκύλοι όπως και εμείς άλλωστε μερικά πράγματα δεν τα αντέχουμε με τίποτα. Δες 11 συνήθειες που ενοχλούν αφόρητα τον σκύλο σου!

 Μπορεί να τα αγαπάμε όσο τίποτα άλλο, αλλά κάποιες φορές τα ενοχλούμε αφόρητα. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που κάνουμε και μπορούν να εκνευρίσουν ακόμη και τα πιο καλόβολα σκυλάκια. Δες, λοιπόν, τι να αποφύγεις για να μην σπας τα νεύρα του τετράποδου φίλου σου!

1. Μήπως μιλάς πολύ;

 Μπορεί σε εμάς να αρέσει να μιλάμε πολύ μέσα στην καθημερινότητά μας. Τα σκυλιά, όμως, δεν καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε. Εκτός κι αν πρόκειται για κάποιες βασικές λέξεις όπως «βόλτα» και «φαγητό» ή ορισμένες εντολές όπως «κάτσε» και «σταμάτα».

 Για να ερμηνεύσουν όσα προσπαθούμε να τους πούμε, επικεντρώνονται περισσότερο στη γλώσσα του σώματός μας. Για αυτό, πρέπει οι κινήσεις να συνάδουν με τα λόγια σου.

 Για παράδειγμα, δε γίνεται να λες στο σκύλο σου «κάτσε» και να του κουνάς το χέρι, γιατί τότε καταλαβαίνει πως τον προσκαλείς να έρθει κοντά σου. Λιγότερα λόγια, λοιπόν, και περισσότερες κινήσεις!

2. Κάνεις πολλές αγκαλίτσες

 Κάνεις τη χαρακτηριστική κίνηση όπου γέρνεις προς το μέρος ενός σκύλου για να τον αγκαλιάσεις κι αυτός οπισθοχωρεί.

 Εντάξει, μπορεί ο δικός σου σκύλος να το ανέχεται, επειδή είστε μέλη της ίδιας οικογένειας, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα τα σκυλιά. Μάλιστα, τα περισσότερα ενοχλούνται από τις αγκαλιές, ειδικά τις σφιχτές.

 Σε αντίθεση με εμάς, ένα σκυλί που τοποθετεί το πόδι ή το σώμα του επάνω σε ένα άλλο, στην πραγματικότητα προσπαθεί να κυριαρχήσει απέναντί του. Για αυτό, δώσε προσοχή στις κινήσεις του.

 Μήπως κάθε φορά που πας να το αγκαλιάσεις, εκείνο φαίνεται ανήσυχο και αποστρέφει το κεφάλι του; Μήπως αποφεύγει να διασταυρώσει το βλέμμα του με το δικό σου;

 Μήπως το βλέπεις να γλύφει τα χείλη του και έπειτα να κρατάει το στόμα του ερμητικά κλειστό; Ακόμη, τραβάει τα αυτιά του προς τα πίσω; Εάν ναι, τότε είναι προτιμότερο να μείνεις στα χάδια και να αφήσεις τις αγκαλιές!

3. Χτυπάς συνεχώς το κεφάλι του

 Στη προσπάθεια μας να εκφράσουμε την αγάπη μας στο κατοικίδιο μας και να του κάνουμε μερικά χαδάκια, τον χτυπάμε ελαφρά στο κεφάλι.

 Παρόλο που ο σκυλάκος ανέχεται το χτύπημα στο κεφαλάκι του μόνο από το αφεντικό του, καθώς τον ξέρει και τον εμπιστεύεται, στη πραγματικότητα απεχθάνεται αυτή τη κίνηση!

 Οι περισσότεροι γονείς που ψυχολογούν καλά τα σκυλιά τους συμβουλεύουν τα παιδιά τους να χαϊδεύουν ελαφρά τη πλάτη και το πίσω μέρος του σώματος τους. Οπωσδήποτε, πάντως, συνιστούν να μην βάζουν τα χέρια στο πρόσωπο του τετράποδου φιλαράκου.

 Για αυτό σταμάτα να πειράζεις σκόπιμα το σκυλάκι και απόφυγε να το αγγίζεις έντονα στο πρόσωπο ή τη μουσούδα. Αν θέλεις να τον επιβραβεύσεις, καλύτερα άγγιξε ελαφρώς την ουρά και το πίσω μέρος του σώματος. Πίστεψε μας θα σε λατρέψει!

 Ακόμη, όταν παίζεις μαζί του, φρόντιζε κάποια στιγμή να του δίνεις όντως το παιχνίδι του και μην το κρατάς συνέχεια στα χέρια, γιατί του σπας τα νεύρα!

4. Τον κοιτάς επίμονα;

 Σκέψου λογικά. Εσένα σου αρέσει όταν κάποιος καρφώνει το βλέμμα του επάνω σου, χωρίς καν να ανοιγοκλείνει τα μάτια του; Εάν δεν απάντησες καταφατικά σε αυτή την ερώτηση, σταμάτα να κοιτάς κατάματα το σκύλο σου.

 Εκείνος πιστεύει πως τον προκαλείς ή ακόμη χειρότερα, προσπαθείς να τον φέρεις στα μέτρα σου και να τον ελέγξεις.

 Μπορεί να μην αντιδράσει άμεσα, αλλά δεν του αρέσει καθόλου! Ίσως αναπτύξει υποτακτική συμπεριφορά κοιτάζοντας αλλού, λικνιζοντας για χάδια, στρίβοντας προς τα πίσω ή ακόμα να γίνει επιθετικός και να γαυγίζει.

 Όπως και να’ χει, θα ήταν καλύτερα για εσένα να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω του και να απομακρυνθείς διακριτικά.

5. Ποιος είναι το αφεντικό;

 Τα αγαπημένα μας τετράποδα είναι ζώα αγέλης και, ως τέτοια, χρειάζονται κανόνες και κάποιον να τους επιβάλλει. Εάν πιστεύεις πως οι κανόνες κάνουν το σκύλο σου να βαριέται φρικτά ή να μην είναι ευτυχισμένος, καιρός να αλλάξεις γνώμη.

 Αυτό που θέλει είναι να ξέρει πως εσύ είσαι το αφεντικό και εκείνος ακολουθεί πιστά τις οδηγίες σου.

 Με τους κανόνες αποκτούν μία ρουτίνα και κάποιες συνήθειες, που τους κάνουν να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε θέση να προβλέψουν τι θα συμβεί. Έτσι, αισθάνονται και δραστηριοποιούνται πιο άνετα μέσα στο σπίτι χωρίς στρες.

 Προσοχή όμως! Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στους κανόνες. Δηλαδή, ο σκυλάκος σου δεν θα καταλάβει πως επιτρέπεται να κάθεται στον καναπέ μετά το μπάνιο του, αλλά απαγορεύεται όταν έχει κυλιστεί στις λάσπες.

 Οι σκύλοι ευδοκιμούν όταν εκπαιδεύονται να τηρούν τους κανόνες και να μην υπερβαίνουν τα όρια. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το επιτύχουμε αυτό είναι μέσα από τη θετική επιβράβευση και ανταμοιβή.

 Για αυτό, αποφάσισε πώς ακριβώς θέλεις να μάθεις το σκυλί σου να συμπεριφέρεται και μείνε συνεπής σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείς ανάμεσα σας την εμπιστοσύνη και κάνεις το κατοικίδιο σου υγιές και χαρούμενο.

6. Μήπως δε σέβεσαι τα όριά του;

 Όπως όλοι, έτσι και τα σκυλιά εκδηλώνουν συμπάθειες και αντιπάθειες απέναντι σε ορισμένα πρόσωπα, άλλα ζώα ή καταστάσεις.

 Σταδιακά, καλείσαι να μάθεις τα όρια του σκύλου σου στην κοινωνικοποίηση και να μην τον πιέζεις να έρθει σε επαφή με άλλα ζωάκια ή να δεχτεί τα χάδια ανθρώπων, που δεν συμπαθεί.

 Αντί να αναγκάσεις τον σκύλο να υπερβεί τα όρια του, είναι προτιμότερο να ακολουθήσεις τη μέθοδο της ενθάρρυνσης και της ανταμοιβής, ώστε να μην βλάψεις άθελα σου τη ψυχική του υγεία και ασφάλεια.

 Εάν δεις πως δεν αισθάνεται άνετα σε ένα πάρκο γεμάτο με πάρα πολλά σκυλιά ή σε μία παιδική χαρά, όπου πολλά παιδάκια τρέχουν και φωνάζουν, θα ήταν καλύτερα να τον απομακρύνεις.

7. Όταν είσαι πολύ αυταρχικός στη βόλτα

 Η στιγμή της βόλτας είναι ιερή και για τους δύο σας και θα πρέπει να την ευχαριστιέστε εξίσου. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να έχεις εκπαιδεύσει το κατοικίδιο σου, ώστε να προχωράει με τον σωστό τρόπο δίπλα σου, χωρίς να σε τραβάει.

 Ωστόσο, το κοντό και σφιχτό λουρί είναι ό,τι χειρότερο για εκείνον, αφού δε τον αφήνει να απολαύσει το βόλτα του, να μυρίσει και να ψάξει τριγύρω. 

 Οι σκύλοι εξερευνούν τον κόσμο με τη “μύτη” και λαμβάνουν μηνύματα για το περιβάλλον μέσα από την αίσθηση της όσφρησης. Όταν, λοιπόν, τους κόβουμε αυτή τη δυνατότητα, είναι σαν να κόβουμε το κανάλι επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και τους ομοίους του.

 Άσε που, κρατώντας τον σφιχτά κοντά σου, βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση και, κυριολεκτικά, δε βρίσκει λίγη ησυχία.

 Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να βιάζεσαι. Δώσε χρόνο στο σκύλο σου να ευχαριστηθεί τον ποιοτικό χρόνο εκτός σπιτιού και μη βιάζεσαι να τον κλείσεις πάλι μέσα.

 Δοκίμασε, ακόμη, να αλλάζεις τακτικά τη διαδρομή που ακολουθείτε, ώστε να δέχεται καινούρια ερεθίσματα. Οι αλλαγές στο μοτίβο της βόλτας προσδίδουν ενδιαφέρον στη ζωή του και συμβάλλουν στη ψυχική και σωματική του υγεία!

8. Σφιχτό λουρί

 Οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να “διαβάζουν” τη γλώσσα του σώματος μας, αλλά και να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα μας ακόμα και από τον τρόπο που κρατάμε το λουρί στη βόλτα τους.

 Η σχέση που έχεις με το κατοικίδιο σου είναι αμφίδρομη, οπότε, αν έχεις συνεχώς τεντωμένο το λουρί, αυτομάτως ο σκυλάκος σου γίνεται πιο αγχωμένος, θυμωμένος ή ενθουσιασμένος και τραβάει το λουρί χωρίς να ευθύνεται εκείνος πραγματικά.

 Γι’ αυτόν τον λόγο κρίνεται πολύ σημαντικό και απαραίτητο να εκπαιδεύσεις το σκυλάκι σου πως να περπατάει δίπλα σου με χαλαρό λουρί χωρίς καμιά φυσική αντίσταση.

 Σίγουρα θα έχεις δει σε κάποια διαφήμιση το αφεντικό να πηγαίνει βόλτα με το σκυλάκι του ενώ εκείνο περπατάει χαλαρά και φινετσάτα δίπλα του! Κι’ όμως! Δεν είναι μια ψεύτικη και απραγματοποίητη εικόνα, αλλά κάτι που επιτυγχάνεται με εκπαίδευση και πειθαρχία.

 Με χαλαρό λουρί επικοινωνείς στον σκύλο σου ότι είσαι ήρεμος, χαλαρός και πως όλα βαίνουν καλώς. Επίσης, έχεις περισσότερες πιθανότητες να ελέγξεις μια έκρυθμη κατάσταση απ’ ότι με ένα σφιχτό λουρί και απολαμβάνετε και οι δύο τη βόλτα!

9. Στη "τσίτα"!

 Ο σκύλος λειτουργεί σαν καθρέφτης του εαυτού σου και του ψυχικού σου κόσμου. Αν ο πιστός σου σύντροφος είναι νευρικός στη βόλτα του, μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς μέσα σου αν σε προβληματίζει κάτι τον τελευταίο καιρό;

10. Βαριέται που ζει

 Να θυμάσαι πως εσύ είσαι ο καλύτερος φίλος του σκύλου σου και να τον κάνεις παρέα! Φρόντιζε να περνάς αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί του και να δοκιμάζετε νέα, συναρπαστικά πράγματα που και που.

 Μην παραμελείς το κατοικίδιό σου, επειδή χρειάζεσαι κι εσύ λίγη ξεκούραση. Είναι ανθρώπινο, ναι, αλλά να θυμάσαι πως ο σκύλος σου έχει μόνο εσένα.

 Μην τον αφήνεις μόνο του στο σπίτι ή στην αυλή για πολλές ώρες, γιατί έτσι βαριέται κι αυτό βλάπτει τη ψυχολογία του και ίσως του προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς ή τάσεις φυγής.

 Μπορείς να του μάθεις κάποια καινούρια δεξιότητα ή εντολή ή να τον βγάλεις μια χαλαρή και μεγάλη βόλτα στο πάρκο που θα διεγείρει το μυαλό και το σώμα και των δύο σας!

 Να θυμάσαι ότι λίγα λεπτά τακτικής εκπαίδευσης του σκύλου σου εξασκούν το μυαλό και συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Συγχρόνως, θα τον έχεις κουράσει, αλλά θα είναι πανευτυχής και έτοιμος να πάρει έναν γερό υπνάκο!

11. "Πειράζεις" τον σκύλο

 Μπορεί σε εμάς να φαίνεται αστείο και διασκεδαστικό να τον πειράζουμε, γιατί το βρίσκουμε ως παιχνίδι. Σε εκείνον, όμως, δεν αρέσει καθόλου!

 Πειράγματα του τύπου κούνημα των χεριών, τράβηγμα της ουράς ή ακατάπαυστη ομιλία σε σκύλο που γαυγίζει έντονα, εγείρουν τον θυμό του και φλερτάρεις με “τα σαγόνια του καρχαρία”!

 Κλείνοντας, λοιπόν, κανείς δεν αμφισβητεί ότι μπορεί να αγαπάς όσο τίποτα το κατοικίδιο σου, αλλά μήπως από την υπερβολική αγάπη τον “πνίγεις” και τον αγχώνεις; Τα σκυλάκια μας είναι αξιαγάπητα, αλλά δεν είναι λούτρινα, οπότε καλό είναι να σεβόμαστε τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *