Υιοθεσία Σκύλου: Που να εστιάσετε τη προσοχή σας!

Σκοπεύετε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι και θέλετε να ξέρετε τι θέματα θα προκύψουν στη συγκατοίκησή σας; Διαβάστε για την υιοθεσία σκύλου!

 Αν κάνατε το μεγάλο βήμα και αποφασίσατε να προχωρήσετε στην υιοθεσία κουταβιών ή ενός ενήλικου σκύλου, θα πρέπει να είστε πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τα νέα σας καθήκοντα, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την ευημερία του νέου σας κατοικίδιου.

 Εδώ, λοιπόν, θα δούμε ορισμένους βασικούς παράγοντες που καλείστε να λάβετε υπόψιν σας και να εστιάσετε τη προσοχή σας αν ενδιαφέρεστε για σκυλιά για υιοθεσία, προκειμένου να διευκολύνετε την ομαλή προσαρμογή του καινούριου μέλους της οικογένειάς σας.

 Τι να κάνετε προτού φέρετε τον νέο σας σκύλο στο σπίτι:
  •  Πρώτα από όλα, θα χρειαστεί να αποφασίσετε που ακριβώς θα περνάει ο σκυλάκος σας τις περισσότερες ώρες της μέρας στο νέου του σπιτικό. Συνήθως, η κουζίνα αποτελεί μία σίγουρη επιλογή, γιατί καθαρίζεται πιο εύκολα.
  •  Καλό θα ήταν να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας, ώστε να κάνει την ανάγκη του σε κάποιο κιβώτιο ή πάνα και να το έχετε τοποθετήσει ήδη στον κατάλληλο χώρο από πριν.
  •  Μιας και ο νέος σας φίλος μπορεί να κάνει ζημιές, θα ήταν καλύτερο να απομονώσετε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τη σωματική του ακεραιότητα.
  •  Διατηρήστε τα απορρυπαντικά σας σε κάποιο ψηλό ράφι. Ασφαλίστε τις πρίζες και τα καλώδια με τα απαραίτητα προστατευτικά.
  •  Απομακρύνετε από το χώρο τυχόν φυτά, χαλιά δαπέδου και εύθραυστα αντικείμενα.
  •  Εγκαταστήστε το δοχείο που θα κάνει την ανάγκη του και, ιδανικά, προμηθευτείτε προστατευτικά κάγκελα για σκύλους ή κάποιο ευρύχωρο κλουβάκι.
  •  Να έχετε στο νου σας πως η εκπαίδευση του σκύλου σας ξεκινάει ήδη από τη στιγμή που μπαίνει για πρώτη φορά στο σπίτι.
  •  Βρείτε τις κατάλληλες λέξεις που θέλετε να μάθει για τις πρώτες, βασικές οδηγίες κι εντολές.
  •  Καλού κακού βάλτε μία ταυτότητα στο κολάρο του, όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία επικοινωνίας. Αυτό είναι μέτρο ασφαλείας που θα διευκολύνει και μελλοντικά τις μετακινήσεις σας.
  •  Απαραίτητο είναι να μπει στο σκυλάκι ειδικό μικροτσίπ, ύστερα από σχετική υπόδειξη του κτηνιάτρου και εφόσον δεν έχει ήδη.
Τα πρώτα βήματα του σκυλάκου στο σπίτι!

 Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο αγχωτική μπορεί να είναι η υιοθεσία σκύλου για εσάς, πόσο μάλλον για τον σκυλάκο σας!

 Να είστε, λοιπόν, ευγενικοί και φιλικοί μαζί του, δίνοντάς του τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες διαβίωσης, προτού τον φέρετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους ή ζώα.

 Όταν πάτε να παραλάβετε το σκύλο σας, πληροφορηθείτε σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες και ακολουθήστε τες πιστά, ειδικά τις πρώτες ημέρες.

 Αργότερα, εάν θέλετε να αλλάξετε κάτι στη διατροφή του, κάντε το προσθέτοντας σταδιακά μια μικρή ποσότητα της νέας τροφής στην παλιά για μερικές ημέρες.

 Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε με μία επίσκεψη στον κτηνίατρό του σκυλάκου σας.

 Η διαδρομή προς το νέο του περιβάλλον μπορεί να του προκαλέσει αρκετό στρες. Μία καλή λύση θα ήταν να τον τοποθετήσετε στο κλουβί σκύλου (crate), ώστε να παραμείνει ασφαλής κατά τη μετακίνηση, ειδικά εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο.

 Μόλις φτάσετε σπίτι, συνοδέψτε τον μέχρι το μέρος όπου θα κάνει την ανάγκη του, για να μάθει που βρίσκεται.

 Ίσως χρειαστεί να μείνετε μαζί του για αρκετή ώρα, μέχρι να νιώσει άνετα και να ανακουφιστεί. Ακόμη και τότε όμως, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν κάποια μικροατυχήματα, για αυτό δείξτε κατανόηση!

 Εάν σκοπεύετε να εκπαιδεύσετε το σκυλάκι σας να μπαίνει σε κλουβί, θυμηθείτε να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα, ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει άνετα. Συνήθως, το προτιμούν όταν χρειάζονται να απομονωθούν για λίγο.

 Έπειτα, σιγά σιγά ξεκινάτε να φτιάχνετε το πρόγραμμά σας: τις ώρες φαγητού, παιχνιδιού και την εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα. Ήδη από την πρώτη μέρα, ο σκύλος σας θα χρειαστεί τόσο παιχνίδι με την οικογένεια, όσο και χρόνο μόνος του.

 Μην υποκύψετε στο κλάμα του όταν μένει μόνος. Αντιθέτως, δώστε του προσοχή και επιβραβεύστε τον για τις συμπεριφορές που προτιμάτε, όπως όταν παίζει με το παιχνίδι του ή κάθεται ήσυχος.

Τις πρώτες μέρες παραμονής του στο σπίτι, χρειάζεται να είστε απόλυτα ήρεμοι και ήσυχοι τριγύρω του. Αυτό θα σας δώσει τον κατάλληλο χρόνο, ώστε να μάθετε καλύτερα ο ένας τον άλλον.

 Είναι πολύ σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας πως μπορεί να προέρχεται από κάποιο κακοποιητικό νοικοκυριό.

 Αυτό σημαίνει πως διάφορα αντικείμενα, όπως λουριά, χέρια, τυλιγμένα περιοδικά ή εφημερίδες και καρέκλες ίσως έχουν χρησιμοποιηθεί επάνω του ως μέρος κάποιας «σκληρής εκπαίδευσης».

 Έτσι, ενδέχεται να φοβάται όταν ακούει λέξεις όπως «κάτσε», «ξάπλωσε» ή «έλα εδώ».

 Σε κάθε περίπτωση, να είστε υπομονετικοί και να δείχνετε αμέριστη κατανόηση. Ποτέ, μα ποτέ, μην εφαρμόσετε οποιαδήποτε παρόμοια πρακτική επάνω του.

Οι επόμενες εβδομάδες του κουταβιού στο νέο σπίτι

Είναι σύνηθες για τα κουτάβια για υιοθεσία να χρειάζονται μερικές ημέρες ή εβδομάδες, ώστε να αισθανθούν άνετα και να δείξουν στο αφεντικό τους τον πραγματικό τους χαρακτήρα.

 Στην αρχή, λοιπόν, ο σκυλάκος μπορεί να είναι αρκετά απόμακρος. Να είστε υπομονετικοί απέναντί του και πριν το καταλάβετε, θα έχετε γίνει κολλητάρια!

 Αφού το νέο μέλος της οικογένειας ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού του, έχει έρθει η στιγμή να πάτε την πρώτη βόλτα σκύλου! Πάντοτε, να έχετε το νου σας, για να βλέπετε εάν περνάει καλά ή μήπως χρειάζεται κάτι.

 Για να αποκτήσετε μία μακρά και ευτυχισμένη ζωή μαζί, κρατήστε το πρόγραμμά σας σταθερό, όσον αφορά το φαγητό, τις βόλτες και την προσοχή που του δίνετε. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι ξαφνικές και συνεχείς αλλαγές.

 Σε όλη τη διάρκεια συμβίωσης με το σκύλο σας, ο κτηνίατρος είναι ο άνθρωπός σας. Σε αυτόν, μπορείτε να απευθυνθείτε για περαιτέρω συμβουλές ή απορίες.

 Ωστόσο, εάν δείτε κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά εκ μέρους του νέου σας φίλου, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε και κάποιον πιστοποιημένο εκπαιδευτή, ώστε να σας βοηθήσει.

 Στις μέρες μας ακούμε πιο συχνά από ποτέ ότι χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία, για να καταλήξουν σε μια ανθρώπινη αγκαλιά που θα τα φροντίσει και θα τα αγαπήσει, όπως τους αξιζει!

 Ακόμα χειρότερα, ακούμε ότι χαρίζονται σκυλιά που είναι ενήλικα και ποιος ξέρει πόσα χρόνια της ζωής τους πάλεψαν και ξεπέρασαν τα όρια τους στις αντίξοες συνθήκες της εγκατάλειψης στον δρόμο!

 Παρατηρούμε ότι ανέκαθεν υπήρχε μια προτεραιότητα αποκλειστικά στα καθαρόαιμα κουτάβια για υιοθεσία, περιθωριοποιώντας τα ημίαιμα που ήταν αναγκασμένα να παραμένουν πίσω από πόρτες και “κλειστά βλέφαρα” ανθρώπων.

 Συγχαρητήρια για την απόφασή σας να προχωρήσετε στην υιοθεσία σκύλου και δη, αδέσποτου! Εάν ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες και συμβουλές, σύντομα θα έχετε έναν φίλο που θα έχει προσαρμοστεί σωστά στην οικογένεια.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *