Harrier: Χαρακτηριστικά & Συμπεριφορά ενός Λαγωνικού!

Είναι λαγωνικό, αλλά λατρεύει και το χουχούλιασμα στον καναπέ και αγαπάει τα παιδιά. Δείτε το γλυκό Harrier και μάθετε την ιστορία του!

 Προορίζεται για:

 Δραστήριες οικογένειες με παιδιά, σπίτια με ασφαλή περίφραξη στην αυλή

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

12 – 15 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Δραστήριος και πιστός σκύλος

Κατάσταση υγείας:

Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Προεπισκόπηση ράτσας

 Τα Harriers είναι πολύ όμορφα σκυλιά με γλυκό και έξυπνο μουσουδάκι και ζεστά μάτια. Είναι μεσαίου μεγέθους με ανθεκτικά και μεγάλα οστά. Η εμφάνισή του δεν διαφέρει πολύ από το ταχύτερο αγγλικό Foxhound και το μικρότερο και πιο αργό Beagle που όλοι αγαπάμε.

 Έχουν κοντό και γυαλιστερό τρίχωμα χρώματος μαύρου και λευκού. Απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και καλλωπισμό – το βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό.

 Χρειάζονται όμως τακτική περιποίηση για την κοπή των νυχιών τους,  έλεγχο και καθαρισμό των αυτιών τους και βούρτσισμα των δοντιών τους. Το ύψος τους κυμαίνεται από 48 έως 54 εκατοστά και το βάρος τους από 18 έως 29 κιλά.

 Το Harrier εκτράφηκε στην Αγγλία ως σκύλος εργασίας για το κυνήγι λαγού. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κυνηγού: ικανότητες όσφρησης και ταχύτητας, ενέργεια, δύναμη, ακούραστη αντοχή για εργασία και ανεξαρτησία.

 Όντας κυνηγόσκυλα δεν είναι ευχαριστημένα όταν είναι μόνα τους για πολλές ώρες σε έναν μεγάλο κήπο. Εάν νιώσουν να βαριούνται μπορεί να γίνουν καταστροφικά. Θέλουν βόλτες και άφθονη άσκηση, όπως μια μεγάλη καθημερινή βόλτα τρέξιμο και υπαίθριο παιχνίδι.

 Η ευκινησία τους τα βοηθά να τα πηγαίνουν περίφημα σε αθλήματα ζώων και εμπόδια.

 Οι βόλτες πρέπει να γίνονται με λουρί καθώς η όσφρησή τους μπορεί να τα κάνει να απογειωθούν κυριολεκτικά ώστε να ανακαλύψουν μυρωδιές και να εξερευνήσουν το περιβάλλον.

 Εάν είστε ένας δραστήριος άνθρωπος και αγαπάτε τις βόλτες, την πεζοπορία, την ποδηλασία κ.λ.π, τότε ένα σκυλί της φυλής Harrier είναι ιδανικός φίλος για εσάς.

 Το ένστικτο του κυνηγού θα τα βάλει πολλές φορές σε μπελάδες καθώς τους αρέσει να σκάβουν τα πάντα και να καταστρέφουν το γρασίδι ή τον κήπο σας. Τόσο η άσκηση και η εκτόνωση όσο και η καλή περίφραξη του κήπου, θα κρατήσουν το σκύλο σας ασφαλή και υγιή.

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Harrier

 Το Harrier είναι ένας φιλικός, γλυκός και χαρούμενος σκύλος. Του αρέσει να διασκεδάζει και να παίζει με την οικογένειά του.

 Του αρέσει να παρνάει ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους του είτε είναι χρόνος χαράς και παιχνιδιού είτε χαλάρωσης. Απολαμβάνει εξίσου και το χουχούλιασμα στον καναπέ ή το κρεβάτι. Θα ξαπλώσει μαζί σας για ώρες αρκεί να του χαϊδεύετε την κοιλίτσα!

 Είναι αξιόπιστα σκυλιά για κάθε ηλικία. Αγαπούν τα παιδιά και δένονται αρκετά με τον ιδιοκτήτη τους.

 Δεν κάνουν εύκολα φίλους και πιθανότατα να γαβγίσουν όταν πλησιάζει κάποιος άγνωστος. Έτσι, σας ειδοποιούν αλλά δεν θα επιτεθούν σε κανένα, ακόμα και εάν αυτός είναι ένας διαρρήκτης.

 Είναι φιλικό και μη επιθετικό σε άλλα σκυλιά. Η καλύτερη παρέα του για το σπίτι, εκτός του αφεντικού, είναι ένας ακόμα σκύλος. Έτσι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βαρεθεί. 

 Το Harrier θα αντιμετωπίσει καλά τα άλλα σκυλιά αλλά θα προσπαθήσει να επιβληθεί στα άλλα ζώα. Το ιδανικότερο είναι να είναι μέλος μιας οικογένειας που αποτελείται μόνο από ανθρώπους και σκυλιά.

 Το ένστικτο του τον κάνει να κυνηγάει μικρότερα κατοικίδια ή γάτες με φουντωτό τρίχωμα, ακόμα και όταν έχουν μεγαλώσει μαζί από κουτάβια.

 Επικοινωνούν δυνατά με γαυγίσματα και μουρμουρίσματα, ή ακόμα και γκρίνια. Όταν μένουν μόνα τους βαριούνται και εκτός από μικροκαταστροφές γαυγίζουν ασταμάτητα.

 Ίσως να αρχίσουν να ουρλιάζουν την νύχτα εάν είναι μόνα τους, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στον ιδιοκτήτη αλλά και στην γειτονιά.

 Έχουν ανεξάρτητη φύση και μπορεί να γίνουν πεισματάρηδες στη συμπεριφορά. Εάν η εκπαίδευση του σκύλου ξεκινήσει από νωρίς, τα προβλήματα θα ελαχιστοποιηθούν και θα είναι ήρεμα.

 Τα Harrier χρειάζονται ένα σταθερό και στοργικό αφεντικό. Συνιστώνται μαθήματα πρώιμης κοινωνικοποίησης και καλό είναι να οπλιστείτε με μεγάλη υπομονή κατά την εκπαίδευση, αν και ανταποκρίνονται θετικά σε εντολές.

Τα προβλήματα υγείας του Harrier

 Λοιμώξεις του αυτιού

 Η επαρκής κυκλοφορία του αέρα στα αυτιά δεν είναι εφικτή εξαιτίας του μικρού τους σχήματος. Τα Harrier είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις για αυτό τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται συχνά.

 Συμπτώματα της λοίμωξης του αυτιού μπορεί να είναι η άσχημη μυρωδιά, κόκκινο χρώμα, συχνό κούνημα ή ξύσιμο του αυτιού, σημάδι ότι κάτι το ενοχλεί.

 Ακόμα και ξένα αντικείμενα μπορεί να «φυλακιστούν» στο αυτί του σκύλου. Μπορείτε να καθαρίζετε τα αυτιά κάθε εβδομάδα για να αποτρέψετε λοιμώξεις του αυτιού.

 Υποθυρεοειδισμός

 Είναι η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επιληψία, κόπωση, απώλεια τριχώματος και ζαρωμένο δέρμα.

Δυσπλασία ισχίου

 Δυσπλασία προκαλείται όταν το ισχίο και το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζουν. Αυτό προκαλεί πόνο και χωλότητα με την πάροδο του χρόνου στο ένα ή στα δύο πόδια.

Οδοντικά προβλήματα

 Τα οδοντικά προβλήματα προκύπτουν όταν η σίτισή του σκύλου περιλαμβάνει μόνο υγρές και κονσερβοποιημένες τροφές. Η σίτιση και με ξηρές κροκέτες θα μειώσουν τις λοιμώξεις στα ούλα, την κακή αναπνοή και τον κίνδυνο κοιλοτήτων.

Το ιστορικό υπόβαθρο του Harrier

 Υπάρχουν πολλές διαφωνίες και εικασίες σχετικά με τις ιστορικές ρίζες του Harrier. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν και αποδέχονται πως η καταγωγή του είναι από την Αγγλία όπου χρησιμοποιήθηκε και ως σκυλί κυνηγιού για λαγούς.

 Τα σκυλιά της ράτσας Harrier τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να κυνηγήσουν λαγούς, μάλλον είχαν μεταφερθεί στην Αγγλία μετά την εισβολή των Νορμανδών το 1066.

 Μια κοινή πεποίθηση σήμερα είναι ότι τα Harrier είναι η μικρότερη εκδοχή του Foxhound, τα οποία εκτρέφονται επιλεκτικά. Οι σύντροφοι του Harrier στο κυνήγι κινούνται με πόδια, ενώ στο Foxhound οι κυνηγοί κινούνται με άλογα, εξαιτίας της ταχύτητας του.

 Άλλη μια εκδοχή είναι ότι τα Harrier αποτελούν μια διασταύρωση Bloodhound, Talbot Hound, ή πιθανώς ακόμη και Basset Hound. Ωστόσο, άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι η φυλή αναπτύχθηκε από τη διασταύρωση του αγγλικού Foxhound με το Fox Terrier και το Greyhound.

 Παρά την αβέβαιη προέλευσή της, η φυλή θεωρείται μια από τις παλαιότερες φυλές σκύλων στην Αγγλία που χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι λαγού που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

 Επειδή τα Harriers ήταν πιο αργά από τα Beagles, ήταν πιο χρήσιμα στο κυνήγι του μεγαλύτερου και πιο αργού ευρωπαϊκού λαγού.

 Παρόλο που υπάρχουν πολλά εκτροφεία Harriers στην Αγγλία σήμερα, η φυλή δεν αναγνωρίζεται πλέον από τον Αγγλικό Κυνολογικό Όμιλο. Τα αγγλικά Harriers ανήκουν και αναγνωρίζονται μόνο από κυνηγετικούς συλλόγους. Το Harrier Club of America ιδρύθηκε το 1992.

 Πιθανότατα η φυλή πήγε στην Αμερική πριν τις πρώτες αποικίες, στις αρχές του 1800. Ακόμα και σήμερα, το Harrier χρησιμοποιείται μερικώς για κυνήγι στις ΗΠΑ αλλά θεωρείται μη δημοφιλής φυλή – καθιστώντας την μια από τις πιο σπάνιες φυλές.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες/Fun facts!

  •  Τα περισσότερα Harriers έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο χρωμάτων, όπως μαύρο και λευκό, αλλά μερικά μπορεί να έχουν και μπλε μοτίβα.
  •  Έχουν εκτραφεί για να ακολουθούν μυρωδιές ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Τα Harriers φημίζονται για την σπουδαία τους όσφρηση.
  •  Σκάβουν τα πάντα με μεγάλη ευκολία ακόμα και κάτω από ηλεκτροφόρους φράκτες.
  •  Το Harrier θεωρείται μια σπάνια φυλή στις μέρες μας, οπότε θα είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε ένα κουτάβι ή θα περιμένετε πολύ για την εκτροφή τους.
  •  Harrier, Beagle ή Foxhound; Συχνά οι ράτσες αυτές συγχέονται, το Harrier βρίσκεται ακριβώς στην μέση όσον αφορά την ταχύτητα και το μέγεθος.

 Συνοψίζοντας…

 Τα Harrier είναι μια σπάνια φυλή και πιθανότατα να μην βρείτε εύκολα κουτάβια που χαρίζονται. Εάν όμως αναζητήσετε την φυλή και βρείτε ένα σκυλάκι, βεβαιωθείτε πως είστε το κατάλληλο αφεντικό για αυτό το λαγωνικό. Απαιτεί πολύ άσκηση και εκτόνωση κατά την διάρκεια της ημέρας.

 Σας άρεσε το λαγωνικό Harrier; Γράψτε μας τα σχόλια σας κάτω από το άρθρο!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *