Δηλητηρίαση Σκύλου: Συμπτώματα & τρόποι αντιμετώπισης!

Υποψιάζεστε ότι ο σκυλάκος σας έχει υποστει δηλητηρίαση; Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μείνει ασφαλής μέχρι να τον προσκομίσετε στον κτηνίατρο.

 Δυστυχώς, είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη κατάσταση της δηλητηρίασης του κατοικίδιου τους, συνήθως από κάποιου είδους κακόβουλη ενέργεια, όπως είναι η ρίψη φόλας ή από φαγητό. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η κατάληξη του ζωντανού ήταν μοιραία.

 Για αυτό το λόγο, θα πρέπει κι εμείς ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες να μάθουμε τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει δηλητηριασμό στο ζωάκι μας και, φυσικά, πώς μπορούμε να το προφυλάξουμε.

 Επομένως, αν πιστεύουμε ότι το σκυλάκι μας έχει δηλητηριαστεί από φόλα ή κάτι τοξικό, θα πρέπει πάνω από όλα να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας και να τον κρατήσουμε μακριά από ουσίες που είναι επικίνδυνες για εκείνον.

 Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Η πρώτη μας ενέργεια χρειάζεται να είναι η άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο και στη συνέχεια, να δράσουμε σύμφωνα με τις υποδείξεις του.

Πώς θα ξέρω αν ο σκύλος μου έχει δηλητηριαστεί;

 Σε γενικές γραμμές, οι επιδράσεις της δηλητηρίασης διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο και ποικίλουν ανάλογα με το είδος της τοξικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε.

 Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν: από μία βραχυπρόθεσμη αδιαθεσία με εμετούς και διάρροιες έως και μία εγκεφαλική βλάβη, το κώμα ή και τον θάνατο.

 Για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας έχει εισπνεύσει μια τοξική ουσία ενδέχεται να παρουσιάζει δυσκολία κατά την αναπνοή ή να χάσει τις αισθήσεις του. Αν, πάλι, έχει προσβληθεί το δέρμα του, μπορεί να εκδηλώσει κάποιον ερεθισμό και πόνο.

Κοινές τοξικές ουσίες

 Υπάρχουν τρεις (3) κατηγορίες ουσιών που είναι τοξικές για τους σκύλους: εισπνεόμενες, φαγώσιμες και επικίνδυνες για το δέρμα.

 Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται ουσίες όπως ο καπνός, τα δακρυγόνα, τα εντομοκτόνα, τα οικιακά καθαριστικά όπως η χλωρίνη και ορισμένες μπογιές. Η δεύτερη περιλαμβάνει

  •  χημικές ουσίες
  •  λιπάσματα
  •  παράγωγα πετρελαίου
  •  αντιψυκτικά όπως το ορυκτό αλάτι
  •  ποντικοφάρμακα
  •  αλκάλια
  •  ανθρώπινα φάρμακα
  •  ορισμένες τροφές όπως η σοκολάτα και τα σταφύλια
  •  κόλλες
  •  μπαταρίες
  •  διάφορα φυτά
  •  λουλούδια.

 Στην Τρίτη και τελευταία κατηγορία εμπεριέχονται η πίσσα, τα παράγωγα βενζίνης και πετρελαίου, τα οικιακά καθαριστικά, οι μπογιές και οι ουσίες απομάκρυνσης τους, οι τσουκνίδες, οι ψύλλοι.  

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της δηλητηρίασης;

 Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την ουσία στην οποία έχει εκτεθεί ο σκύλος μας. Έτσι, αν δηλητηριαστεί από φαγητό, όπως η σοκολάτα, το πιθανότερο είναι να φαίνεται υπερβολικά ανήσυχος, να έχει ρίγη, σπασμούς ή καρδιακά προβλήματα.

 Αν επέλθει κατάποση ανθρώπινων φαρμάκων που περιέχουν ουσίες όπως η ιβουπροφαίνη, θα αισθανθεί αδιαθεσία και θα ταλαιπωρηθεί από διάρροιες ή νεφρική ανεπάρκεια.

 Σε περίπτωση που δηλητηριαστεί από ποντικοφάρμακο, θα τον δούμε να μελανιάζει σε διάφορα σημεία του σώματος του ή να παρουσιάζει αιμορραγία, ακόμη και αρκετές ημέρες μετά. Αν όμως υποστεί δηλητηρίαση από εντομοκτόνο, θα είναι ασταθής κατά το περπάτημα, θα παθαίνει σπασμούς και θα δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

 Τα σταφύλια και παράγωγά τους όπως είναι οι σταφίδες, θα προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στο σκύλο μας. Επιπλέον, ουσίες με βιταμίνη D θα τον αρρωστήσουν και θα ταλαιπωρηθεί από διάρροιες, σπασμούς, ακανόνιστους χτύπους καρδιάς ή νεφρική ανεπάρκεια.

 Ακόμη, τα κρεμμύδια μπορεί να τον κάνουν να του τρέχουν τα σάλια, να έχει ναυτίες, ερεθισμό στη στοματική κοιλότητα, να αρρωστήσει, να εκδηλώσει διάρροια και να εμφανίσει αποχρωματισμό στα ούλα.

 Τέλος, μπορεί η δηλητηρίαση να οφείλεται σε ξένα σώματα, όπως παιχνίδια, κόκκαλα ή κλαδιά και τότε συνήθως το βασικό σύμπτωμα είναι η ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή και η αίσθηση πνιγμού.

Αμέσως στον κτηνίατρο!

 Αν παρατηρήσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον κτηνίατρο μας. Σε περίπτωση που γνωρίζουμε την ουσία που του προκάλεσε τη δηλητηρίαση, καλό θα είναι να την πάρουμε μαζί μας στο ιατρείο. Έπειτα, ο κτηνίατρος θα προβεί σε λήψη αίματος για εργαστηριακή ανάλυση.

 Μόλις σιγουρευτεί για την αιτία της δηλητηρίασης, ο κτηνίατρος θα εκτιμήσει την κατάσταση υγείας του σκύλου, προκειμένου να χορηγήσει την σωστή θεραπεία. Προτεραιότητα του θα είναι να σταθεροποιήσει την υγεία του κατοικίδιου μας, πριν προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις.

 Η αντιμετώπιση της δηλητηρίασης από φόλα, από φαγητό, από εντομοκτόνο ή από ποντικοφάρμακο ποικίλει ανάμεσα σε ενδοσκόπηση και αφαίρεση της τοξικής ουσίας και σε χειρουργική επέμβαση, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

 Αν και υπάρχουν αντίδοτα για ορισμένους τύπους ουσιών, όπως για το ποντικοφάρμακο και το αντιψυκτικό, συνήθως ο κτηνίατρος επικεντρώνεται στο να καταπραΰνει τα συμπτώματα του κατοικίδιου μας και να βεβαιωθεί πως η κατάσταση δεν έχει επηρεάσει ζωτικά όργανα.

 Ορισμένες φορές οι κτηνίατροι χορηγούν στο προσβεβλημένο σκυλί ενεργό άνθρακα, ο οποίος απορροφά τις τοξίνες. Δρα σαν μαγνήτης, προσελκύει τις τοξικές ουσίες και τις κρατάει σε επιφανειακό επίπεδο, μακριά από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Ποτέ, μα ποτέ δε χορηγείται σε ζώα που έχουν καταναλώσει καυστικά υλικά ή χημικές ουσίες, όπως η αιθανόλη, το φθόριο και το λίπασμα.

 Επιπρόσθετα, ίσως ακούσετε τον κτηνίατρο να μιλάει για σκόπιμη πρόσκληση εμετό, ώστε να αποβάλλει το περιεχόμενο του στομαχιού του μέσω του εμετού. Για αυτό, συνήθως, χρησιμοποιείται μία ουσία που ονομάζεται απομορφίνη.

 Αποφεύγεται να χρησιμοποιηθεί σε ζώα που έχουν καταπιεί αλκάλια, οξέα, διαβρωτικούς παράγοντες ή υδρογονάνθρακες, λόγω υψηλού κινδύνου χημικών εγκαυμάτων ή αναρρόφησης.

Μπορώ να κάνω κάτι για να κρατήσω τον σκύλο μου ασφαλή;

 Αυτό που σίγουρα μπορείτε – και πρέπει – να κάνετε είναι να τον κρατήσετε μακριά από τοξικές ουσίες, φυτά, λουλούδια, τρόφιμα και οικιακά καθαριστικά. Επίσης, αν φιλοξενείτε κάποιο άλλο ζωάκι που έχει παράσιτα, καλό θα ήταν να μην τα φέρετε σε επαφή.Τέλος, βεβαιωθείτε πως δίνετε στο σκυλάκο σας άφθονο φρέσκο νερό.

 Κάθε υπεύθυνος ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει τα πάντα για μια πιθανή δηλητηρίαση του σκυλάκου του και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσετε να τον προφυλάξετε σωστά και να τον έχετε στο πλάι σας για πολύ καιρό ακόμη.

Μην ξεχνάτε ότι σημαντικό ρόλο στο να μην τρώει ο σκύλος μας οτιδήποτε βρίσκει έχει η εκπαίδευση του σκύλου μας!

 Σε ένα ενδεχόμενο δηλητηρίασης του κατοικίδιου σας καλό είναι να θυμάστε να κρατήσετε τη ψυχραιμία μας και να επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας. Εκείνος θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *