Golden Retriever: Μάθετε τα πάντα για το Γκόλντεν Ριτρίβερ

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το αγαπημένο σκυλί σε πολλούς απο εμάς γκόλντεν ριτρίβερ. Ένας απίστευτα φιλικός και παιχνιδιάρης σκύλος που δεν σταματάει να μας σκανδαλίζει μέσα και έξω απο το σπίτι!

Προορίζεται για:

Εργένηδες ή οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

11-13 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Φιλικό, Ευγενικό και Έξυπνο

Κατάσταση υγείας: Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας στη ζωή του.

Προεπισκόπηση του Γκόλντεν Ριτρίβερ:

Το γκόλντεν ριτρίβερ είναι μια από τις πιο αγαπητές ράτσες του κόσμου. Ο αρχικός ρόλος της ράτσας ήταν σκύλος – όπλο και τα σκυλιά της ράτσας είναι έξυπνα, εκπαιδεύσιμα και φιλικά στους ανθρώπους και τα άλλα ζώα.

 Το υψηλό επίπεδο ευφυΐας τους τα καθιστά εργατικά σκυλιά που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση καθηκόντων και διαδραματίζουν διάφορους ρόλους στη κοινωνία μας, όπως:

 • Σκύλοι-οδηγοί για τυφλούς συνανθρώπους μας
 • Σκύλοι-βοηθοί για κωφούς ανθρώπους
 • Σκύλοι για κυνήγι και ανίχνευση
 • Σκύλοι για έρευνα και διάσωση

 Τα Golden Retriever είναι μεγαλόσωμα σκυλιά με δυνατό σώμα και πυκνό τρίχωμα που απωθεί το νερό. Χάρη στη μεγάλη διασημότητα της ράτσας, προέκυψαν τρία είδη της ράτσας, τα αγγλικά ριτρίβερς, τα καναδικά και τα αμερικάνικα ριτρίβερς.

 Τα αγγλικά γκόλντεν ριτρίβερ έχουν διευρυμένη και κοντύτερη μουσούδα, κοντά πόδια και ουρά, βαθύτερο στέρνο και πιο τετράγωνο κούτελο. Τα χρώματα τους είναι ανοιχτό χρυσαφί ή μπεζ και όχι κόκκινο, άσπρο ή καστανοκόκκινο (μαονί).

 Τα αμερικάνικα γκόλντεν ριτρίβερ είναι ψηλότερα, πιο ψηλόλιγνα και λιγότερο γεροδεμένα από τα αγγλικά. Τέλος, τα, καναδικoύ τύπου, γκόλντεν ριτρίβερς έχουν πιο λεπτό τρίχωμα μαύρου χρώματος και είναι ψηλότερα και λεπτότερα από τα υπόλοιπα. Τα κουτάβια όλων των ειδών γκόλντεν ριτρίβερ στην αρχή έχουν λαμπερό τρίχωμα που σταδιακά σκουραίνει.

 Η ράτσα διαθέτει διπλό τρίχωμα το οποίο πέφτει μέσα στον χρόνο, αλλά ιδιαίτερα, όταν αλλάζουν οι εποχές εμφανίζεται πιο έντονα η τριχόπτωση. Το πάνω τρίχωμα είναι πιο πυκνό και αδιάβροχο, ενώ το κατώτερο στρώμα τριχώματος είναι μαλακό και προσφέρει στο σκυλάκι δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα.

 Ένα αρσενικό και υγιές γκόλντεν ριτρίβερ ζυγίζει περίπου 29-34 κιλά και φτάνει στα 58-61 εκατοστά ύψος. Τα θηλυκά ζυγίζουν 27-32 κιλά και φτάνουν μέχρι 55-57 εκατοστά σε ύψος. Το προσδόκιμο ζωής της ράτσας φτάνει τα 11-12 χρόνια.

Προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία ενός Golden Retriever:

 Τα γκόλντεν ριτρίβερς είναι έξυπνα, φιλικά και θεωρούνται τα πέμπτα πιο διάσημα σκυλιά στην Αυστραλία και τα τρίτα στην Αμερική. Επίσης, είναι μία από τις δέκα πιο έξυπνες ράτσες του κόσμου. Συν τοις άλλοις, είναι περίφημα για τον αξιαγάπητο και χαρισματικό χαρακτήρα τους και λατρεύουν να ευχαριστούν τα αφεντικά τους.

 Αυτά τα σκυλιά γίνονται πολύ χαρούμενα, όταν περιστοιχίζονται από τα μέλη της οικογένειας στην οποία ανήκουν και τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά. Επιπλέον, είναι πιστά, υπάκουα και σπάνια γίνονται επιθετικά. Όλα τα παραπάνω δίνουν επάξια στα γκόλντεν ριτρίβερ τον τίτλο «ιδανικά κατοικίδια σκυλιά»!

 Όπως είπαμε και παραπάνω, τα γκόλντεν ριτρίβερ ρίχνουν πολύ συχνά το τρίχωμα τους, οπότε είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο να αφιερώνουμε δέκα λεπτά από την εβδομάδα μας, για να τα βουρτσίζουμε. Επίσης, καλό είναι να τα κάνουμε μπάνιο μία φορά το μήνα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει πολύ ζέστη.

 Οφείλουμε να προσφέρουμε ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και να εκθέτουμε τα σκυλάκια σε νέα και διαφορετικά περιβάλλοντα που τους δίνουν πνευματική και σωματική διέγερση, ώστε να αποκτούν έναν  ολοκληρωμένο και ισορροπημένο χαρακτήρα. Μάλιστα, καλό είναι να κοινωνικοποιούμε το γκόλντεν ριτρίβερ από την ηλικία που είναι ακόμα κουτάβι, για να μεγαλώσει φυσιολογικά.

 Όσον αφορά στη γυμναστική, τα γκόλντεν ριτρίβερ χρειάζονται μία με δύο ώρες καθημερινή γυμναστική, ειδάλλως, γίνονται οξύθυμοι και αποκτούν καταστροφική συμπεριφορά.

 Τους αρέσει το παιχνίδι και καταλαβαίνουν τα πάντα γρήγορα, λόγω της ευφυΐας τους. Αυτό κάνει την εκπαίδευση τους ακόμα πιο εύκολη και αποτελεσματική.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει ένα γκόλντεν ριτρίβερ:

 1. Καρκίνος. Το 1998 μια έρευνα του Αμερικανικού Συλλόγου Γκόλντεν ριτρίβερς έδειξε ότι ο καρκίνος (hemangiosarcoma του ήπατος, λυμφοσάρκωμα, οστεοσάρκωμα και μαστοκύττωμα) ήταν υπεύθυνος για το 61,4% των θανάτων των σκύλων στην Αμερική. Έρευνα του 2004 στην Αγγλία έδειξε ότι το ποσοστό αυτό είναι στο 38,8%.
 2. Δυσπλασία των γοφών. Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια κατά την οποία το μηριαίο οστό δεν εφαρμόζει καλά με το ισχίο και δημιουργεί πόνο και αδυναμία του ποδιού. Σταδιακά, αυτό οδηγεί σε πρόωρη αρθρίτιδα του σκύλου.
 3. Δυσπλασία του αγκώνα. Αυτό το πρόβλημα είναι κοινό στις μεγαλόσωμες ράτσες και, συνήθως, είναι κληρονομικό. Κατ’ ουσίαν, τα οστά του αγκώνα αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό οδηγώντας σε χαλάρωση των αρθρώσεων. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται πόνος και αδυναμία κίνησης του αγκώνα. Το πρόβλημα χρήζει χειρουργικής επέμβασης και φαρμάκων για τον έλεγχο του πόνου.
 4. Καταρράκτης. Ο καταρράκτης στους σκύλους προκαλείται, όταν εμφανίζονται στα μάτια θολά σημάδια, τα οποία με τον καιρό αναπτύσσονται. Συνήθως, δεν επηρεάζουν την όραση των σκύλων, αλλά σε μερικές περιπτώσεις επιφέρουν τύφλωση. Επίσης, η προχωρημένη ατροφία του αμφιβληστροειδούς μπορεί να προκαλέσει τύφλωση στα γκόλντεν ριτρίβερς.
 5. Υποβαλβιδική μεμβρανώδης στένωση αορτής. Πρόκειται για ένα καρδιακό πρόβλημα που δημιουργείται από τη στενή σύνδεση της αορτής με την αριστερή κοιλία της καρδιάς και επιφέρει λιποθυμικό επεισόδιο, ακόμα και θάνατο. Βέβαια, τα καλά νέα είναι ότι διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται.
 6. Οστεοχόνδρωση. Η ακατάλληλη ανάπτυξη των χόνδρων στις αρθρώσεις, ειδικά στους αγκώνες, προκαλεί οστεοχόνδρωση και επιφέρει πολύ πόνο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αιτία για αυτήν την ασθένεια μπορεί να είναι η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης από τον σκύλο, όταν ήταν κουτάβι.
 7. Αλλεργίες. Τα γκόλντεν ριτρίβερς εμφανίζουν συχνά αλλεργίες στους ψύλλους και σε συγκεκριμένες τροφές. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι το γλείψιμο των πελμάτων ή το τρίψιμο του προσώπου τους.
 8. Γαστρική διάταση και συστροφή ή Τυμπανισμός. Αυτή η κατάσταση είναι απειλητική για τη ζωή των σκύλων και επηρεάζει κυρίως τις μεγαλόσωμες ράτσες. Η στροφή του στομάχου συμβαίνει, όταν δίνουμε στο κατοικίδιο μας ένα μεγάλο γεύμα, το οποίο το τρώει γρήγορα και ύστερα πίνει πολύ νερό ή όταν κάνει κάποια σωματική άσκηση μετά το γεύμα. Αν δούμε το κατοικίδιο μας να έχει πρησμένη κοιλιά, να βγάζει υπερβολικά σάλια ή να έχει τάση προς έμετο, πηγαίνουμε αμέσως στον κτηνίατρο, διότι μπορεί να το χάσουμε.
 9. Άλλα προβλήματα. Η νόσος του Von Willebrand’s (αιμορροφιλία), η επιληψία και ο υπερθυρεοειδισμός είναι ασθένειες που πλήττουν και τα γκόλντεν ριτρίβερς. 

Η ιστορία της φυλής:

 Τα Golden Retriever είναι μια σχετικά πρόσφατα αναπτυγμένη ράτσα που κατάγεται από την Σκωτία και δημιουργήθηκε από κάποιους πλούσιους κυνηγούς που είχαν ανάγκη τη βοήθεια μιας ράτσας ιχνηλάτη για τη ξηρά και το νερό.

 Τα γκόλντεν ριτρίβερ προήλθαν από τη διασταύρωση σπάνιελ του νερού με ριτρίβερς της ξηράς. Το αποτέλεσμα ήταν ένα δραστήριο και δυνατό σκυλί με στόμα που μπορούσε να κρατήσει κάτι και να το επαναφέρει πίσω στο αφεντικό του.

 Τα εύσημα για την εκτροφή της ράτσας δόθηκαν στον Σκοτσέζο επιχειρηματία και πολιτικό Dudley Marjoribanks και στη κόρη του δόθηκε εύσημο, διότι έφερε τη ράτσα στον Καναδά.

 Το 1903 Ο Κυνολογικός Όμιλος Αγγλίας αρχικά καταχώρησε τη ράτσα ως «Flat Coats – Golden» και το 1911 πήρε την επίσημη ονομασία της ως «Retriever (Golden και Yellow». Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επισήμως τη ράτσα το 1925.

Διάσημες πληροφορίες για τη ράτσα:

 • Ο 38ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Gerald R. Ford, είχε ένα γκόλντεν ριτρίβερ το οποίο είχε πάντα μαζί του σε συζητήσεις του στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. Κάθε φορά που δεν ευδοκιμούσαν οι συζητήσεις και ο Πρόεδρος ήθελε να λήξει την κουβέντα, ο σκύλος του χαιρετούσε τον καλεσμένο και αυτό σήμαινε το τέλος του ραντεβού.
 • Η ράτσα είναι εξαιρετική στη παρακολούθηση, αλλά όχι τόσο στη φύλαξη του σπιτιού, καθώς είναι πολύ φιλική, ακόμα και με τους ξένους.
 • Διάσημοι άνθρωποι που έχουν γκόλντεν ριτρίβερ μεταξύ άλλων είναι οι: Ben Affleck, Denise Richards, Andrew Garfield, Curtis Stone, Betty White, Jackie Chan, Oprah and Adam Levine.
 • Η ράτσα έχει μεγάλη καριέρα και στον χώρο του κινηματογράφου, καθώς έχουν συμμετάσχει σε πολλές ταινίες.
 • Παρόλο που το σώμα τους ωριμάζει στην ηλικία των δύο ετών, εξακολουθούν να θεωρούν τον εαυτό τους και να συμπεριφέρονται σαν κουτάβια, μέχρι τα τρία. Μερικά, μάλιστα, δεν παύουν ποτέ να συμπεριφέρονται σαν κουτάβια. Είναι πραγματικά μωράκια!
 • Τα γκόλντεν ριτρίβερ είναι λυκοφωτικά σκυλάκια. Αυτό σημαίνει ότι κοιμούνται τις περισσότερες ώρες της μέρας και είναι δραστήρια το βράδυ και μέχρι πολύ νωρίς το πρωί.
 • Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της ράτσας είναι η ανθεκτικότητα στον πόνο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που επιλέγονται ιδιαίτερα από την αστυνομία για δύσκολες και επικίνδυνες υπηρεσίες, όπως για έρευνα, ιχνηλασία και διάσωση και κυνήγι.
 • Το γεγονός ότι έχουν στο DNA τους το χαρακτηριστικό του κυνηγιού από τους προγόνους τους, τα καθιστά εξαιρετική παρέα για παιχνίδια αναζήτησης και επανάκτησης αντικειμένων, λόγου χάρη φρίσμπι.

 Επιλογικά, τα γκόλντεν ριτρίβερ είναι από τις πιο διάσημες ράτσες σκύλων του κόσμου, καθώς πολλοί άνθρωποι θεωρούν αυτή τη ράτσα μέλος της οικογένειας τους. Το κοφτερό τους μυαλό, η εργατικότητα του χαρακτήρα τους και η αγάπη τους για τα παιδάκια τα καθιστούν αξιαγάπητα κατοικίδια. Πέραν τούτου, επιλέγονται και ως σκύλοι υπηρεσίας, διότι είναι χαρισματικοί, ικανοί και έτοιμοι να σώσουν τον άνθρωπο από κινδύνους.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *