4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα των ζώων!

Ξέρετε ότι 1,5 εκατομμύρια ζώα υποβάλλονται σε ευθανασία κάθε χρόνο στις ΗΠΑ; Μάθετε τα πάντα για τη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων!

 Η Παγκόσμια ημέρα των ζώων δεν είναι απλά μια μέρα αφιερωμένη στα ζώα αλλά και ένα παγκόσμιο κοινωνικό κίνημα που έχει στόχο να βελτιώσει την ζωή και τα πρότυπα διαβίωσης τους.

 Η Παγκόσμια μέρα των Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου. Έχει καθιερωθεί ως μια διεθνής γιορτή για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή μεταχείρισή τους.

 Η θέσπιση και ο εορτασμός αυτός ξεκίνησε περίπου πριν 100 χρόνια με χαμηλή δυναμική, σήμερα όμως το κίνημα αυτό έχει παγκόσμια δύναμη.

 Θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά 4+ 1 μπόνους πληροφορίες για την Ημέρα των Ζώων που πιθανότατα δεν ξέρατε.

1. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ζώων πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 1925, στο Sport Palace στο Βερολίνο της Γερμανίας. Την πρώτη αυτή εκδήλωση αφιερωμένη στα ζώα τη παρακολούθησαν 5000 άνθρωποι.

 Ο ιδρυτής της μέρας ήταν ο συγγραφέας και ακτιβιστής ζώων Heinrich Zimmermann. Το 1929, η Παγκόσμια μέρα των Ζώων εορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου, την ημέρα που προοριζόταν να γίνει η γιορτή.

2. Η 4η Οκτωβρίου είναι η γιορτή του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη της οικολογίας και των ζώων. Ο Φραγκίσκος της Ασίζης πίστευε ότι η φύση ήταν ο «καθρέφτης του Θεού», αποκαλούσε όλα τα ζώα «αδερφούς και αδερφές».

 Πίστευε, μάλιστα, ότι οι άνθρωποι έχουν καθήκον να προστατεύουν τα ζώα και την φύση. Οι καθολικές και αγγλικανικές εκκλησίες γιορτάζουν αυτή την μέρα διοργανώνοντας τελετές που ευλογούν τα ζώα.

 Σκοπός των εορτασμών ήταν να βελτιωθεί η καλή διαβίωση των ζώων σε όλο το κόσμο και να γίνει η γιορτή και όσα πρέσβευε αποδεκτά σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή την πολιτική ιδεολογία.

 Ο θρύλος λέει ότι ο Άγιος Φραγκίσκος μπόρεσε να μιλήσει με ζώα, γι ‘αυτό απεικονίζεται σε πολλά έργα τέχνης να περιβάλλεται από ζώα. Ο Άγιος Φραγκίσκος γεννήθηκε το 1181 ή το 1182 και πέθανε τη νύχτα της 3ης Οκτωβρίου 1226.

3. Αρχικά την ημέρα αυτή την γιόρταζαν μόνο οι άνθρωποι στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία.

 Τον Μάιο του 1931 στην συνεδρίαση του Διεθνούς Συνεδρίου Προστασίας των Ζώων έγινε ομόφωνα δεκτό το αίτημα να γίνει αυτή η μέρα παγκόσμια.

4. Αυτή την ημέρα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την υιοθεσία ζώων.

 Οι ακτιβιστές με αφορμή αυτή την ημέρα διοργανώνουν εκδηλώσεις, μιλούν και ενημερώνουν τον κόσμο για σημαντικά ζητήματα, όπως:

  •  Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εισέρχονται σε καταφύγια 6,5 εκατομμύρια ζώα συντροφιάς. Από αυτά, κάθε χρόνο, το 1,5 εκατομμύρια ζώα υποβάλλονται σε ευθανασία. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί δείχνουν πως 670.000 σκυλιά και 860.000 γάτες υποβάλλονται σε ευθανασία.
  • Το περιοδικό Marine Policy αναφέρει ότι περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο από ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με το International Shark Attack File του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, οι καρχαρίες σκοτώνουν περίπου έξι ανθρώπους κάθε χρόνο. Τα νούμερα αυτά μας δείχνουν πως οι καρχαρίες θα πρέπει να φοβούνται περισσότερο τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος τους καρχαρίες.
  •  Στην Νορβηγία και την Ισλανδία επιτρέπεται η θανάτωση των φαλαινών. Κάθε χρόνο στη Ιαπωνία σκοτώνονται περίπου 330 φάλαινες, ακόμα και έγκυες. Τα βιζόν (θαλάσσια θηλαστικά) είναι πολύ όμορφα πλάσματα και προστατεύονται από τον νόμο για την προστασία των θηλαστικών.
  •  Οι ιατρικές και καλλυντικές εταιρίες συνηθίζουν να κάνουν δοκιμές σε ζώα. Ορισμένα εργαστήρια διατηρούν τα ζώα σε φρικτές συνθήκες και τα υποβάλλουν σε δυσάρεστες εμπειρίες στο όνομα της επιστήμης.
  •  Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τα ζώα. Η αποψίλωση των τροπικών δασών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Συνήθως η αποψίλωση των δέντρων γίνεται για τη συγκομιδή φοινικέλαιου, το οποίο βρίσκεται στο 40% – 50% στα οικιακά τρόφιμα. Σημειωτέον, το φοινικέλαιο είναι άκρως καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Φυσικά, ο ουραγκοτάγκος επηρεάζεται άμεσα από την τακτική αυτή.
  •  Το 90% των οικότοπων καταστράφηκε μόλις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Άλλα ζώα που υποφέρουν από τη κλιματική αλλαγή και αποτελούν απειλούμενα είδη είναι οι πολικές αρκούδες, οι ελέφαντες, οι τίγρεις, ο ρινόκερος.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν την παγκόσμια ημέρα γάτας και την παγκόσμια ημέρα σκύλου, ωστόσο, η παγκόσμια ημέρα των ζώων αφορά σε όλα τα πλάσματα του πλανήτη μας!

 Αυτά ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα που συνδέονται με αυτή την ημέρα, τα οποία επιβεβαιώνουν την αξία αυτής της μέρας και την υπενθύμιση ότι τα ζώα πρέπει να βρίσκονται υπό τη προστασία και όχι την απειλή του ανθρώπου. 

 Εσείς πως γιορτάζετε αυτή τη μέρα με τα κατοικίδια σας; Κάνετε κάτι συγκεκριμένο;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *