Τύφος σκύλου: Μετάδοση & αντιμετώπιση!

Γνωρίζετε πόσο επικίνδυνος είναι ο τύφος για τα σκυλιά; Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε για τη προστασία των σκύλων από το μικρόβιο του τύφου!

 Ο τύφος σκύλου συνδέεται κυρίως με αγροτικές περιοχές που βρίθουν από έντομα και παράσιτα αλλά και με καταφύγια ζώων ή εκτροφεία που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Ωστόσο, ο τύφος μπορεί να εξαπλωθεί και στις κατοικημένες περιοχές.

 Τι είναι και πως μεταδίδεται;

 Ο τύφος είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο rickettsia και μπορεί να προσβάλει τόσο τους σκύλους, όσο και τους ανθρώπους. Αυτή η λοίμωξη εξαπλώνεται μέσω των ψύλλων, των κροτώνων ή των ψειρών.

 Οι φορείς της ασθένειας μολύνουν το ζώο αφήνοντας τα περιττώματα τους πάνω στο δέρμα του ζώου.

 Τα ζιζάνια τρέφονται με το αίμα του σκύλου και μεταδίδουν τα μικρόβια του τύφου μέσω ανοιχτών πληγών, γρατζουνιών ή άλλης άμεσης επαφής.

 Τα συμπτώματα του τύφου στον σκύλο

 Ο τύφος σκύλου εμφανίζει συμπτώματα που είναι κοινά με την νόσο του Καρέ, εκδηλώνεται δηλαδή κυρίως με συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας:

 Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος είναι:

  •  Δύσοσμη αναπνοή
  •  Σκούρα όψη των λευκών και ροζ μεμβρανών του ματιού – μετατρέπονται σε καφέ-κόκκινο χρώμα
  •  Ρίγη – κούνημα του σώματος
  •  Ο σκύλος βρίσκεται ξαπλωμένος ή σε καθιστή θέση τη περισσότερη ώρα

 Ο τύφος επηρεάζει κυρίως τα ηλικιωμένα και τα νεαρότερα σκυλιά, ενώ τα κουτάβια συνήθως είναι φορείς και πιο επιρρεπή στην εξάπλωση την ασθένειας.

 Αντιμετώπιση

 Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να εκτιμήσει την κατάσταση, καθώς ενδεχομένως πρόκειται για τύφο σκύλου.

 Δυστυχώς, ο τύφος σκύλου έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, περίπου 50%. Μερικά σκυλιά πεθαίνουν εντός του πρώτου εικοσιτετραώρου από την εμφάνιση των πρώτων σοβαρών συμπτωμάτων.

 Τα σκυλιά που νοσούν από τύφο δυσκολεύονται να καταναλώσουν τροφή και να πιουν νερό, οπότε ο κτηνίατρος θα προσπαθήσει να κρατήσει το σκυλάκι ενυδατωμένο.

 Ο γιατρός θα του χορηγήσει ενδοφλέβια υγρά εξισορροπώντας τους ηλεκτρολύτες στον οργανισμό του σκύλου. Τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα χορηγούνται επίσης ενδοφλέβια.

 Δεν υπάρχει θεραπεία που να απομακρύνει και να εξαλείφει πλήρως το μικρόβιο του τύφου, παρά μόνο υποστηρικτική αγωγή. Η πρόληψη στην περίπτωση του τύφου είναι πολύ σημαντική για τη υγεία του σκύλου.

 Η πρόληψη για τη νόσο του τύφου στα σκυλιά

 Η πρόληψη περιλαμβάνει ένα πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα, προσοχή και σωστή προφύλαξη του κουταβιού με περιλαίμια για τσιμπούρια και ψύλλους. Τα περιλαίμια αποτρέπουν τα παράσιτα να «φωλιάσουν» στο δέρμα του ζώου.

 Τα τρωκτικά και τα ρακούν αποτελούν βασικούς φορείς εξάπλωσης παρασίτων και εντόμων. Η επαφή με τα άγρια ζώα πρέπει να ελαχιστοποιείται και ει δυνατόν, να αποφεύγεται.

 Πιο συγκεκριμένα, πεσμένα φρούτα δέντρων, σκουπίδια ακόμα και η τροφή του σκύλου αποτελούν εξαιρετικό μεζέ για τα τρωκτικά. Αυτά θα προσελκύσουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες που είναι φορείς παρασίτων.

 Αυτοί οι επισκέπτες είναι πιθανό να μεταφέρουν και να εξαπλώσουν ψύλλους στον σκύλο σας.

 Η πρόληψη περιλαμβάνει και τον συχνό έλεγχο του ζώου. Μετά από τη βόλτα του σκύλου στην φύση ή μετά από πεζοπορία ελέγξτε το τρίχωμα, την ουρά και τα πέλματα του ζώου σας για πιθανά παράσιτα.

 Ο κίνδυνος του τύφου για τους ανθρώπους

 Ο άνθρωπος είναι πιθανό να μολυνθεί από τύφο ακόμα και εάν δεν «αγκιστρωθεί» πάνω τους ένα μολυσμένο παράσιτο.

 Το χάιδεμα ενός μολυσμένου σκύλου από παθογόνα έντομα μεταφέρει τα περιττώματα και τα βακτήρια στα χέρια σας. Από τα χέρια είναι πολύ εύκολο να μεταφέρετε το μικρόβιο στον οργανισμό σας.

 Πως γίνεται αυτό;

  •  Με το ξύσιμο του δέρματός σας
  •  Με το ξύσιμο της μύτης
  •  Με την άμεση επαφή του χεριού στα μάτια

 Οποιαδήποτε επαφή μπορεί να σας μολύνει. Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας αφού χαϊδέψετε ένα σκύλο.

 Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τα παιδιά σας ότι και εκείνα πρέπει να πλύνουν καλά τα χέρια τους. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, εάν έρθετε σε επαφή με ένα ζώο που φαίνεται άρρωστο, θα χρειαστεί να αλλάξετε τα ρούχα και τα υποδήματά σας.

 Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για όλες τις ασθένειες που μπορεί να προσβάλλουν τον τετράποδο φίλο μας.

 Εάν υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, βεβαιωθείτε πως το κέντρο φιλοξενίας ή εκτροφής τηρεί και εφαρμόζει όλους τους κανόνες υγιεινής, γιατί ο τύφος σκύλου πλήττει πολλά τετράποδα.

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση εμφάνισης ανησυχητικών συμπτωμάτων, ενημερώστε και συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *