Καθαρισμός δοντιών Σκύλου: Όσα πρέπει να ξέρουμε!

Θέλετε ο σκύλος σας να έχει υγιή δόντια και λαμπερό “χαμόγελο”; Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σωστό καθαρισμό των δοντιών του και την αποφυγή προβλημάτων !

 Ήδη από τη νεανική ηλικία του σκύλου, θα πρέπει να υπάρχει η συνήθεια της σωστής περιποίησης και του καθαρισμού των δοντιών του. Η γενική αρχή είναι πως οφείλετε να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια του με ήπια προϊόντα και να μην παραλείπετε το καθιερωμένο check-up στον κτηνίατρο σας.

 Σε περίπτωση που αρχίσετε να παρατηρείτε πλάκα να συσσωρεύεται στα ούλα ή τα δόντια σκύλου, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο μας. Εκείνος θα προβεί στην κατάλληλη διάγνωση και στον βαθύ καθαρισμό.

Τι περιλαμβάνει ένας ορθοδοντικός έλεγχος για σκύλους;

 Ένας πλήρης ορθοδοντικός έλεγχος πραγματοποιείται από τον κτηνίατρο, προκειμένου να δει αν απαιτείται βαθύς καθαρισμός ή όχι. Αρχικά και ύστερα από σχετική συνεννόηση μαζί σας, θα προχωρήσει σε εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσει αν μπορεί να χορηγήσει αναισθησία.

 Σε αυτές, ουσιαστικά, εξετάζεται η εύρυθμη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος του κατοικίδιου σας, αλλά και η καρδιακή κατάσταση μαζί με την κοιλιακή χώρα του. Η αναισθησία είναι μία απαραίτητη διαδικασία, που επιτρέπει την λεπτομερή εξέταση και καθαρισμό των δοντιών, αλλά και τη λήψη πανοραμικής ακτινογραφίας. 

Τι ακριβώς γίνεται κατά τον καθαρισμό;

 Στην επίσκεψη για τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας περιλαμβάνεται η εξέταση και ο βαθύς καθαρισμός τους, μαζί με την απομάκρυνση της πέτρας και της περιοδοντικής πλάκας. Σκοπός είναι η αποφυγή ασθενειών στη στοματική κοιλότητα. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται όταν ο σκύλος σας βρίσκεται σε ολική αναισθησία για λόγους ασφαλείας.

 Αφού αναισθητοποιηθεί, ο κτηνίατρος χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία θα αρχίσει να εξετάζει διεξοδικά τα δόντια και το στόμα, καταγράφοντας παράλληλα τυχόν ανωμαλίες για τη λήψη του ιστορικού αρχείου.

 Με έναν ειδικό οδοντικό ανιχνευτή θα αξιολογήσει την αιμορραγία των ούλων και των περιοδοντικών περιοχών. Συνήθως, εκεί συσσωρεύονται υπολείμματα τροφίμων, τα οποία αποσυντίθενται, αν δεν απομακρυνθούν νωρίς.

 Αν τυχόν η περιοδοντική νόσος δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και προχωρήσει, είναι πιθανό να μην μπορούν να διασωθούν δόντια σκύλου που έχουν πληγεί σοβαρά. Ίσως χρειαστούn εξαγωγή κατά τη διάρκεια του καθαρισμού ή μεταγενέστερα. Σχετικά με όλα αυτά, καθώς επίσης και για την απαιτούμενη θεραπεία, θα ενημερωθείτε μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού και τον ενδελεχή έλεγχο των δοντιών και των ούλων.

Πώς γίνεται ο καθαρισμός;

 Αμέσως μετά τη διεξαγωγή του απαραίτητου ελέγχου, ο κτηνίατρος θα σκαλίσει προσεκτικά τα δόντια του σκύλου σας. Έτσι, θα μπορέσει να απομακρύνει την πλάκα και την πέτρα από τη γραμμή των ούλων.

 Η πέτρα κάτω από αυτή τη γραμμή είναι υπεύθυνη για την περιοδοντίτιδα. Έπειτα, θα περάσει ένα ειδικό προϊόν γυαλίσματος στα δόντια, έτσι ώστε να αποφευχθούν μικροσκοπικές γρατζουνιές. Αυτό μπορεί να μειώσει το ρυθμό της επακόλουθης συσσώρευσης πλάκας.

Γιατί η πλάκα και η πέτρα δεν μπορούν να αφαιρεθούν με ανθρώπινο οδοντικό εργαλείο;

 Αν και είναι δυνατή η απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας με αυτόν τον τρόπο από σκυλάκια που είναι συνεργάσιμα, υπάρχουν τέσσερα προβλήματα που ίσως προκληθούν στα δόντια σκύλου:

  1.  Αφαιρείται μονάχα η πέτρα που είναι ορατή με γυμνό μάτι. Έτσι, ό,τι έχει συσσωρευτεί κάτω από τη γραμμή των ούλων θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί, προκαλώντας επιπρόσθετα περιοδοντικά προβλήματα.
  2.  Δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε ασφαλής ο καθαρισμός των εσωτερικών επιφανειών των δοντιών σωστά, ειδικά σε περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί πρώτα αναισθησία.
  3.  Η χρήση οποιουδήποτε εργαλείου στο σμάλτο των δοντιών ενδέχεται να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στην επιφάνεια τους και να οδηγήσει σε περαιτέρω οδοντική ασθένεια. Άλλωστε, αυτός είναι κι ο λόγος που ο οδοντίατρος γυαλίζει πάντοτε και τα δικά σας δόντια μετά τον βαθύ καθαρισμό.
  4.  Το αντίστοιχο εργαλείο για ανθρώπους είναι αρκετά αιχμηρό. Έτσι, αν ο σκυλάκος σας κάνει κάποια απότομη κίνηση κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας καθαρισμού, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να πονέσει και να αιμορραγήσει.

Ποια είναι τα βήματα για την πρόληψη εμφάνισης πέτρας μελλοντικά;

 Σε γενικές γραμμές, η πλάκα σχηματίζεται φυσιολογικά και πάλι στα δόντια σκύλου μόλις 6 ώρες μετά τον επαγγελματικό καθαρισμό. Ένα εντατικό πρόγραμμα οδοντιατρικής φροντίδας στο σπίτι που περιλαμβάνει συχνό βούρτσισμα είναι απαραίτητο.

 Ο κτηνίατρος είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να σας δώσει αναλυτικές οδηγίες για το πως ακριβώς πρέπει να βουρτσίζετε και να ξεπλένετε τα δόντια του κατοικίδιου σας. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση ανθρώπινων προϊόντων και καθαριστικών, καθώς προκαλούν αφρό, πανικό και μία σειρά από γαστρεντερικά προβλήματα στο σκυλάκο.

 Αντιθέτως, να επιλέγετε πάντοτε ειδικά κτηνιατρικά προϊόντα αποκλειστικά για σκύλους, αφού είναι απολύτως ασφαλή. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε διάφορες λαχταριστές γεύσεις και περιέχουν χρήσιμα ένζυμα που βοηθούν στη φυσική απομάκρυνση της πλάκας.

 Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα για να «λευκάνετε» το χαμόγελο του. Είναι υψηλή σε περιεκτικότητα αλκαλίων, ουσιών ιδιαίτερα τοξικών, που αν καταναλωθούν από το κατοικίδιο σας ενδέχεται να του προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 Η σωστή στοματική υγιεινή και περιποίηση συμβάλλει σημαντικά στην καλή υγεία ενός σκύλου. Ως σκυλομπαμπάδες και σκυλομαμάδες, λοιπόν, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πάντα για τον καθαρισμό των δοντιών του. Φυσικά, δεν θα πρέπει να αμελείτε τον τακτικό έλεγχο τους από τον κτηνίατρο.

 Αν έχετε κι άλλες απορίες για τον βαθύ καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας, πείτε μας στα σχόλια παρακάτω και η ομάδα των ειδικών μας θα επικοινωνήσει μαζί σας!

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας,
    Ενδιαφέρομαι για καθαρισμό δοντιών σε pinscher…πόσο στοιχίζει?
    Κ που βρίσκεστε?
    Ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *