Ένας σκύλος μπορεί να έχει αρκετές δυσάρεστες συνήθειες, όπως να πίνει νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας ή να κυλιέται σε λάσπες. Η πιο απωθητική από όλες όμως είναι όταν τρώει τα περιττώματα του.
Η λεγόμενη κοπροφαγία σκύλου είναι κοινή συμπεριφορά. Έτσι, μπορεί να δείτε τον αγαπημένο σας φίλο να τρώει τα κόπρανα του ή εκείνα άλλων σκύλων, ενώ δεν αποκλείεται να φάει και τις ακαθαρσίες άλλων ζώων.
Στην πραγματικότητα είναι απολύτως φυσιολογικό για όλους του σκύλους. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συμπεριφορά φαίνεται να συνδέεται με το έμφυτο κυνηγετικό τους ταλέντο και την επιβίωση του είδους. Με λίγα λόγια, όταν δεν υπάρχει τροφή, δεν μπορούν να είναι επιλεκτικοί.
Εκτός αυτού όμως, σχετικές έρευνες ισχυρίζονται πως η κοπροφαγία είναι ένα μέσο προστασίας της αγέλης. Δηλαδή, ένας σκύλος θα φάει τυχόν περιττώματα που υπάρχουν τριγύρω από τη φωλιά της οικογένειας του για να κρατήσει τα εντερικά παράσιτα σε απόσταση ασφαλείας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το θέαμα δεν παύει να είναι τουλάχιστον αποκρουστικό. Αν, λοιπόν, έχετε πιάσει κι εσείς τον σκύλο σας να τρώει τα κόπρανα του, μην απογοητεύεστε. Μπορείτε να τον σταματήσετε.
Κοινή συμπεριφορά για κουτάβια και σκύλους
Για ορισμένα είδη, όπως τα κουνέλια, η κατανάλωση των περιττωμάτων τους είναι ο καλύτερος τρόπος να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Επί της ουσίας, αν τους απαγορέψετε να το κάνουν, θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή τους!
Οι σκύλοι δεν χρειάζονται ακριβώς την κοπροφαγία για να παραμείνουν υγιείς. Το κάνουν περισσότερο για λόγους καθαριότητας και, συνήθως, το σταματούν μόνοι τους μεγαλώνοντας.
Για παράδειγμα, είναι συχνό φαινόμενο για τις θηλυκές να τρώνε τις ακαθαρσίες των κουταβιών για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννα. Παράλληλα, τα μικρά τρώνε τα δικά τους περιττώματα ή άλλων σκύλων για τον ίδιο λόγο.
Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Ενδέχεται όμως να υπάρξει σε περίπτωση κατανάλωσης κοπράνων άλλου ζώου, αν έχουν αναπτυχθεί εντερικά παράσιτα, τοξίνες ή ιοί σε αυτά.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Όταν εμφανίζεται μεταξύ κουταβιών, η κοπροφαγία θεωρείται μια προσπάθεια εκ μέρους τους να εξερευνήσουν τον κόσμο. Τα περισσότερα σκυλάκια θα καλυφθούν με τη μυρωδιά, ενώ μερικά μπορεί να θέλουν να προχωρήσουν σε κατάποση.
Επίσης, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, έχουν προτιμήσεις! Δύσκολα θα δείτε σκύλο να καταναλώνει μαλακά κόπρανα ή διάρροια. Αντιθέτως, 92% των σκύλων προτιμούν φρέσκα προϊόντα, ενώ το 85% αρέσκεται με τα περιττώματα άλλων.
Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως η κοπροφαγία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, που παρουσιάζεται σε κάθε νοικοκυριό με σκύλους. Συνήθως, τα θηλυκά είναι εκείνα που αναπτύσσουν αυτή την συμπεριφορά ή τα σκυλάκια που «κλέβουν» φαγητό κρυφά.
Αίτια κοπροφαγίας
Η συνήθεια αυτή αποβάλλεται φυσιολογικά κατά την ενηλικίωση. Αν δείτε πως συνεχίζεται ακόμη και τότε, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας για να αποφύγετε προβλήματα όπως:
- Παράσιτα.
- Σύνδρομα δυσαπορρόφησης.
- Διαβήτης, ασθένεια Cushing, προβλήματα θυρεοειδούς και άλλες καταστάσεις που αυξάνουν την όρεξη του σκύλου.
- Δίαιτα ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες.
- Φάρμακα, όπως στεροειδή.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι σκύλοι ξεκινούν να καταναλώνουν τις δικές τους ακαθαρσίες, λόγω της ψυχολογίας τους ή καταστάσεων όπως:
- Απομόνωση: Έρευνες δείχνουν πως σκύλοι που απομονώνονται σε υπόγεια ή κλουβιά είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν αυτήν την συμπεριφορά.
- Σκόπιμος περιορισμός: Όταν περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους σε έναν μικρό χώρο.
- Άγχος: Συχνά, απορρέει από την τιμωρία και τις αυστηρές μεθόδους «εκπαίδευσης».
- Προσοχή: Αν φάει τα κόπρανα του είναι ένας σίγουρος τρόπος να σας κερδίσει το ενδιαφέρον. Για αυτό, μην αντιδράσετε δραματικά.
- Κακή σχέση με το φαγητό: Λανθασμένα έχει συνδυάσει στο μυαλό του τις μυρωδιές μεταξύ τροφής και περιττωμάτων. Βοηθήστε τον να καταλάβει τη διαφορά.
- Συγκατοίκηση με άρρωστο ή ηλικιωμένο σκυλάκι: Σε αυτή την περίπτωση, ο υγιής σκύλος μπορεί να φάει τα περιττώματα του άλλου. Μάλλον, το κάνει από ένστικτο προστασίας των αδύναμων μελών της αγέλης.
- Επιρροή από τη μαμά: Τα κουταβάκια μπορεί να μυρίζουν τα κόπρανα τους στην αναπνοή της μαμάς τους και να αναπτύξουν παρόμοια σκυλίσια συμπεριφορά.
Πώς θα σταματήσω τον σκύλο μου από το να τρώει τις ακαθαρσίες του;
Κτηνίατροι και ιδιοκτήτες σκύλων έχουν δει σημαντικές βελτιώσεις στις σχετικές τάσεις των κατοικίδιων με τις παρακάτω στρατηγικές αντιμετώπισης:
Συμπληρώματα βιταμινών
Μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία είναι πως οι σκύλοι τρώνε τα κόπρανα τους λόγω ελλιπούς διατροφής, χαμηλής σε βιταμίνη D. Με τα σωστά συμπληρώματα βιταμινών, θα είστε σίγουροι πως ο σκυλάκος σας παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!
Συμπληρώματα ενζύμων
Η μοντέρνα δίαιτα των σκύλων είναι υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε πρωτεΐνες και λίπη με βάση το κρέας. Έτσι, αν του παρέχετε τα ένζυμα που του λείπουν, το πιθανότερο είναι πως θα ελαττώσει την κοπροφαγία.
Προϊόντα αποστροφής γεύσης
Ορισμένες γεύσεις και μυρωδιές είναι αποκρουστικές ακόμη και για τα σκυλιά. Επομένως, αν προσθέσετε ειδικά αποτρεπτικά προϊόντα στις τροφές που θέλετε να σταματήσει να τρώει, θα του φαίνονται λιγότερο ελκυστικές. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πείτε αντίο στην κοπροφαγία!
Για να αποφύγετε τις παραπάνω δυσάρεστες καταστάσεις που διαβάσαμε μπορείτε να δοκιμάσετε συμπληρώματα για σκύλους κατά της κοπροφαγίας!
Ίσως όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τον αποθαρρύνετε είναι ένας συνδυασμός με εκπαίδευση και ο έλεγχος του περιβάλλοντος του. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να του μάθετε τις βασικές εντολές «έλα» και «άφησε το».
Από την άλλη, θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση, κυρίως όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Να έχετε δηλαδή το νου σου σας τι μυρίζει και τι τρώει στη βόλτα, γιατί μπορεί να βάλει οτιδήποτε στο στόμα του.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να χαλαρώνετε τις άμυνες σας όταν είστε μέσα στο σπίτι. Ειδικά εσείς που έχετε και γατούλες, καλό θα ήταν να κρατάτε το δοχείο απορριμμάτων τους μακριά από τον σκύλο σας. Την ίδια στιγμή, φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά όλο το σπίτι και ιδίως, το χώρο του.
Πράγματι, η κοπροφαγία είναι ένα αρκετά δυσάρεστο και αποκρουστικό θέαμα για όλους τους σκυλογονείς. Ωστόσο, να θυμάστε πως είναι φυσιολογικό σε κάποιες περιπτώσεις. Σε άλλες, πάλι, θα πρέπει να διερευνήσετε άλλα, βαθύτερα ψυχολογικά αίτια.
Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε αποφασίσει πως σας ενοχλεί και θέλετε ο σκύλος σας να σταματήσει να τρώει τα κόπρανα του, υπάρχουν τρόποι, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα χάπια κατά της κοπροφαγίας. Θα πρέπει απλώς να βρείτε εκείνον που πιάνει με το δικό σας κατοικίδιο!
Εσείς πως χειρίζεστε τέτοιες λεπτές καταστάσεις; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!
1 Σχόλιο