Γάτα Βεγγάλης: Μια απύθμενη, γεμάτη εκπλήξεις ράτσα!

Ο εκπληκτικός της χαρακτήρας έρχεται να συμπληρώσει την εξωτική της ομορφιά. Δείτε γιατί δεν θα βαρεθείτε ποτέ με τη γάτα Βεγγάλης!

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Χαμηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 9 – 15 χρόνια

 Κοινωνική ανάγκη:

 Υψηλή

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Δραστήρια, ενθουσιώδης

 Κατάσταση Υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για τη γάτα Βεγγάλης

 Η γάτα Βεγγάλης διακρίνεται για το λείο και απαλό σαν μετάξι τρίχωμά της. Έρχεται σε δύο χαρακτηριστικά μοτίβα: πιτσιλωτό, που είναι και το πιο συνηθισμένο, και με λεπτές γραμμές, σαν χαρακιές.

 Και τα δύο έρχονται σε διάφορα χρώματα και συνδυασμούς, όπως είναι το καστανό, το λευκό του χιονιού, το ασημί, το σοκολατί, το κανελί και το ανθρακί.

 Συνήθως όμως, θα βρείτε αυτό το γατάκι σε τρικολόρε σχεδιάκια. Χάρη σε αυτά, σκιαγραφείται ένα πιο σκουρόχρωμο περίγραμμα, που του χαρίζει την όψη ενός τρανού Ιαγουάρου!

 Σήμα κατατεθέν της ράτσας είναι η λευκή ή ανοιχτόχρωμη κοιλίτσα, ακολουθώντας τα πρότυπα των αγριόγατων.

 Το πανέμορφο αυτό παρουσιαστικό συμπληρώνεται από τα καταπράσινα, χρυσαφένια μάτια ή και μπλε μάτια. Πραγματικά, πρόκειται για ένα βλέμμα που μαγνητίζει.

 Ένας αρσενικός γάτος φτάνει περίπου τα 4, 5 με 7 κιλά, ενώ μια θηλυκιά τα 3, 5 με 5, 5. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε κάποιο γατάκι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο μέγεθος.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της γάτας Βεγγάλης

 Ορισμένοι πιστεύουν πως η εκπαίδευση για ένα Bengal γατάκι είναι μια δύσκολη διαδικασία, γιατί είναι μία από τις πιο έξυπνες και δραστήριες γάτες γάτας που δεν είναι εύκολο να χειριστεί κανείς. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες διαφωνούν με αυτήν την άποψη.

 Μπορεί να μην είναι ακριβώς η γάτα αγκαλιάς, σίγουρα πάντως, ο χαρακτήρας της είναι πολύ τρυφερός και στοργικός. Συγχρόνως, έχει ήπια συμπεριφορά και λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά, ειδικά των παιδιών.

 Η γάτα Βεγγάλης είναι ενεργητική και ενθουσιώδης. Θα τη δείτε να παίζει και να κυνηγάει μαζί σας για ώρες ατελείωτες και αυτό το οφείλει στους άγριους προγόνους της.

 Για να δαμάσετε την δραστήρια φύση της, θα πρέπει να της παρέχετε χρόνο και άφθονο παιχνίδι! Ωστόσο, καλό είναι να ξέρετε τι μπορείτε να κάνετε όταν η γάτα σας θέλει να βγει έξω και να το σκάσει, γιατί η γάτα Βεγγάλης έχει πολύ ψηλό άλμα και περνάει εύκολα μέσα και πέρα από τους φράχτες.

 Εκτός αυτού, φαίνεται να έχει κερδίσει την εκπληκτική ικανότητα της Asian Leopard Cat, αφού ψαρεύει με δεξιοτεχνία. Μην απορήσετε, λοιπόν, αν τη δείτε να απολαμβάνει το νερό και να παίζει μέσα στον νιπτήρα σας για ώρες.

Η ιστορική προέλευση της Bengal cat

 Η γάτα Βεγγάλης δεν οφείλει το όνομα της στον τίγρη της Βεγγάλης, όπως ίσως νομίζετε. Το όνομα της ράτσας προέρχεται από το Λατινικό όνομα της Asian Leopard Cat, που είναι «Prionailurus bengalensis».

 Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς η Asian Leopard ήταν μία από τους προγόνους της Bengal cat που διασταυρώθηκε μαζί με άλλες κατοικίδιες, κοντότριχες γάτες. Ο υπεύθυνος πίσω από αυτή τη διασταύρωση ήταν ένας Αμερικανός εκτροφέας, ονόματι Jean Mill.

 Για την ακρίβεια, το αποτέλεσμα αυτής της διασταύρωσης ήταν μια θηλυκή, πιτσιλωτή γάτα. Η συστηματική εκτροφή έφερε κάποια στιγμή το αποτέλεσμα που προσδοκούσε.

 Γύρω στη δεκαετία του 1970, ο Δόκτωρ Williard Centerwall από το Πανεπιστήμιο Loyola ζευγάρωνε Asian Leopards με κατοικίδιες γάτες. Σκοπός του ήταν να δει αν η ανοσία των πρώτων στη λευχαιμία μπορούσε να περάσει και στους απογόνους της.

 Αργότερα, ο Jean Mill πήρε μερικά γατάκια του Centerwall και τα έφερε σε επαφή με μια πορτοκαλί Ινδική κοντότριχη γάτα και με μια καφέ πιτσιλωτή γάτα με τιγρέ μοτίβο. Έτσι, προέκυψε η γάτα Βεγγάλης, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

 Αν και κατοικίδιο, αυτό το τιγρέ γατάκι πρέπει να απέχει μόλις τέσσερις ολόκληρες γενιές από τον άγριο πρόγονό της! Εντυπωσιακό δεν είναι;

 Η ράτσα αναγνωρίστηκε επίσημα από την International Cat Association το 1983 ως ένα πειραματικό είδος.

 Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, το 1991, κέρδισε τη πλήρη αναγνώριση της από το ευρύ κοινό και πως να μη τη κερδίσει άλλωστε, μιας και αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη ψιψίνα τόσο γενεαλογικά, όσο και στη συμπεριφορά της.

Τα προβλήματα υγείας της Bengal cat

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με τα προβλήματα υγεία που μπορεί να εμφανίσει, αν και η εμπειρία μας επιβεβαιώνει ότι δεν είναι απαραίτητο μια ψιψίνα να φέρει στο dna της τις ασθένειες της ράτσας.

 Πιο συγκεκριμένα, τα γατάκια Βεγγάλης μπορεί να εμφανίσουν:

 • Καρδιακά προβλήματα

 Η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια είναι συχνή σε ηλικιωμένα Bengal γατάκια. Προκαλεί θρομβώσεις και ακινησία στα πίσω πόδια, μαζί με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

 Γι’ αυτό, αν δείτε το γατί σας να λαχανιάζει σε υπερβολικό βαθμό ή να είναι ληθαργικό, καλέστε τον κτηνίατρο σας.

 • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια της όρασης ή ακόμα και τύφλωση. Ωστόσο, μερικές γάτες δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, αν και πάσχουν από την νόσο.

 • Καταρράκτη

 Όπως ακριβώς οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορούν να εμφανίσουν καταρράκτη.

 Ουσιαστικά, σχηματίζεται μια λεπτή μεμβράνη στο ματάκι τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρασή τους. Φυσικά, η μεμβράνη μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργείο.

 • Αλλεργία σε αναισθητικά

 Η Bengal cat είναι πολύ ευαίσθητη στα αναισθητικά. Γι’ αυτό, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου, για να μη πάθει η γατούλα ανακοπή.

 • Αρθρητικά

 Αυτή η ράτσα μπορεί να εμφανίσει εξάθρωση επιγονατίδας. Δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό μιας και αντιμετωπίζεται κτηνιατρικά, απλώς, καλό θα ήταν η γάτα σας να έχει φυσιολογικό βάρος για να μη καταπονεί τις αρθρώσεις της.

 Αναμενόμενο, μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι όλες οι γάτες, πολλώ δεν μάλλον η συγκεκριμένη γάτα που έχει στο DNA της τα χαρακτηριστικά της Asia Leopard Cat, σκαρφαλώνουν και κάνουν άλματα καθημερινά.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη γάτα Βεγγάλης!

 • Οι περισσότερες αρσενικές γάτες της ράτσας είναι στείρες, ενώ οι περισσότερες θηλυκές γόνιμες.
 •  Μην τα βλέπετε έτσι! Μπορούν να γίνουν αρκετά υποχθόνια και να κλέβουν λαμπερά αντικείμενα. Για αυτό, αν χάσετε κάποιο κόσμημα, προσέξτε. Ίσως έχετε έναν μικρό «κλέφτη» μέσα στο σπίτι.
 • Όπως καταλάβατε, η συγκεκριμένη ψιψίνα καταπιάνεται συνεχώς με νέα πράγματα και δεν διστάζει να ξετυλίγει την απύθμενη ιδιοσυγκρασία της για να μη βαριέται. Αν, λοιπόν, έχετε τη γάτα μόνη στο σπίτι, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στους τρόπους που θα διατηρήσουν τον χώρο σας ανέπαφο και συμαζεμένο!
 •  Της αρέσουν πάρα πολύ τα κόλπα. Αυτός είναι και ο τέλειος τρόπος για να κρατήσετε τη γάτα σας απασχολημένη.
 •  Σε αντίθεση με τις περισσότερες γάτες, η συγκεκριμένη εκπαιδεύεται πανεύκολα στη βόλτα με λουρί. Έτσι, μπορείτε να βγαίνετε μαζί για εξερευνήσεις.
 •  To Bengal kitten είναι μία από τις πιο ακριβές ράτσες γάτας!

 Μα, έχετε ξαναδεί τέτοια εξωτική ομορφιά; Πραγματικά, το μοναδικό παρουσιαστικό της γάτας Βεγγάλης αρκεί για να κλέψει τις εντυπώσεις όλων!

 Στα θετικά χαρακτηριστικά της ανήκει ο στοργικός χαρακτήρας με την ευγενική συμπεριφορά, η παιχνιδιάρικη διάθεση και η όρεξη για δράση. Βλέπετε, μαζί της δεν θα βαρεθείτε ποτέ!

 Αν σας ψήσαμε για νέες γατο-περιπέτειες και θέλετε να υιοθετήσετε το δικό σας γατάκι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γατάκια ή μήπως υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία σε κάποιο αξιόπιστο εκτροφείο.

 Εάν έχετε επιπλέον απορίες για τα γλυκύτατα αυτά γατάκια, μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά για να σας απαντήσουμε!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *