Ξηροδερμία σκύλου: Αίτια και Αντιμετώπιση!

Βρίσκετε λευκές νιφάδες στο τρίχωμα του σκύλου χωρίς να χιονίζει έξω; Αντιμετωπίστε μια και καλή την ξηροδερμία και ανακουφίστε το κατοικίδιο σας!

 Σίγουρα, η ξηροδερμία, αν και αρκετά κοινή μεταξύ των σκύλων, προκαλεί ανησυχία τόσο στους ίδιους, όσο και στους σκυλογονείς. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετές αιτίες, που προκαλούν ξηροδερμία και δυσκολεύουν την ορθή διάγνωση.

 Αν, λοιπόν, ο σκυλάκος σας ταλαιπωρείται από ξηρότητα ή έντονη φαγούρα και ενοχλητικές νιφάδες πέφτουν από το κεφαλάκι του, δείτε παρακάτω πως θα τον ανακουφίσετε.

 Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές μεθόδους της ξηροδερμίας για το κατοικίδιο σας.

Συνηθέστερα αίτια

 Γενικά, η ξηροδερμία είναι περισσότερο επίμονη ενόχληση παρά σοβαρό πρόβλημα υγείας για το κατοικίδιο σας.

 Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως υποδεικνύει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Έτσι, ίσως η ξηροδερμία συνδέεται με αλλεργίες και παράσιτα ή πιο σοβαρές παθήσεις, όπως είναι ασθένεια Cushing και ο υποθυρεοειδισμός.

Αλλεργίες

 Τα σκυλιά εμφανίζουν αλλεργίες, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Μάλιστα υπάρχουν διαφορετικά είδη: τροφικές, περιβαλλοντικές ή εποχικές αλλεργίες, σε ουσίες όπως είναι η γύρη, η σκόνη, τα φτερά, το γρασίδι και το σάλιο των ψύλλων.

 Αν τυχόν δεν θεραπευτούν κατάλληλα, οι αλλεργίες μπορούν να εξελιχθούν και να προκαλέσουν μία δερματοπάθεια που ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα. Αυτή εμφανίζεται με τη μορφή ξηροδερμίας, έντονου κνησμού, ερυθρότητας και φλεγμονής. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς λοιμώξεις.

Παράσιτα

 Η προσβολή του σκύλου σας από παράσιτα ενδέχεται να προκαλέσει ξηροδερμία. Για την ακρίβεια, το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα ίσως είναι σημάδι παρασίτων που ευθύνονται για την εμφάνιση ψώρας.

 Η σωστή διάγνωση των παρασίτων απαιτεί την επίσκεψη στον κτηνίατρο σας. Με τη σειρά του, εκείνος μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό δερματολόγο ζώων, αν χρειαστεί.

Μολύνσεις

 Μολύνσεις από βακτήρια και μύκητες είναι πιθανό να προκαλέσουν μια σειρά από δερματοπάθειες στον σκύλο σας. Η διάγνωση, συνήθως, βασίζεται στη λήψη δείγματος υλικού.

 Χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ορισμένες φορές υποδεικνύουν κάποιο άλλο, σοβαρότερο ζήτημα υγείας. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μολύνσεις, που είναι εξαιρετικά μεταδοτικές ακόμη και σε ανθρώπους, όπως η λοίμωξη από μύκητα Ringworm.

Συστημικές διαταραχές

 Σε κάποιες περιπτώσεις, η ξηροδερμία αποτελεί σοβαρή ένδειξη ενός βαθύτερου προβλήματος, όπως είναι η ασθένεια Cushing και ο υποθυρεοειδισμός. Και στις δύο αυτές περιστάσεις, η ξηρότητα του δέρματος συνοδεύεται από ξηρό και θαμπό τρίχωμα, τριχόπτωση και δερματικές μολύνσεις.

Δερματικές ιδιαιτερότητες για συγκεκριμένες ράτσες

 Ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο επιρρεπείς σε δερματοπάθειες από άλλες. Ο κτηνίατρος σας θα μπορέσει να σας ενημερώσει σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του δικού σας κατοικίδιου.

 Για παράδειγμα, ράτσες δίχως τρίχωμα όπως είναι οι σκύλοι Xoloitzcuintli και οι Chinese Crested έχουν αρκετά ευαίσθητο δέρμα. Άλλες, πάλι, όπως είναι τα Siberian Husky και τα Alaskan Malamutes τείνουν να εμφανίζουν δερματίτιδα που ανταποκρίνεται στον ψευδάργυρο.

Ο παράγοντας της καθημερινότητας

 Κάποιες φορές η ξηροδερμία προκύπτει ως αποτέλεσμα των άσχημων καιρικών συνθηκών, όπως είναι για παράδειγμα οι υψηλές ή οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία.

 Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι οι διατροφικές συνήθειες του σκύλου σας. Μία διατροφή χαμηλή σε ποιότητα δεν παρέχει στο κατοικίδιο σας όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που χρειάζεται. Έτσι, του είναι δύσκολο να διατηρήσει ένα πλούσιο και υγιές τρίχωμα στο σκύλου.

 Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακουφίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα, ίσως επιχειρείτε να τον κάνετε τακτικά μπάνιο. Ωστόσο, ο συχνός καθαρισμός με κακής ποιότητας σαμπουάν, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιδεινώσει την κατάσταση του δέρματος του.

Συμπτωματολογία

 Η εμφάνιση της ξηροδερμίας δεν είναι ίδια για όλα τα σκυλιά. Έτσι, μπορεί να τη δείτε να συνδυάζετε με τα παρακάτω συμπτώματα:

  •  Κνησμός, που οφείλεται σε παράσιτα.
  •  Πιτυρίδα, λόγω μόλυνσης από μικροοργανισμούς.
  •  Νιφάδες, σε μεγάλη ποσότητα.
  •  Σπυράκια, εξαιτίας της έντονης φαγούρας.
  •  Τριχόπτωση ή και αλωπεκία, που υποδηλώνει ορμονικά προβλήματα.
  •  Φλεγμονή, λόγω αλλεργίας ή μόλυνσης.
  •  Δυσοσμία, ως ένδειξη προσβολής από δευτερογενή λοίμωξη.
  •  Αυξημένη λιπαρότητα.
  •  Scaling.

 Μην απορήσετε, αν δείτε έναν συνδυασμό από αυτά τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παρατηρείτε προσεκτικά όλες τις ενδείξεις, που σας δείχνουν πως κάτι δεν πηγαίνει καλά και να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση

 Η θεραπεία της ξηροδερμίας του σκύλου σας εξαρτάται σημαντικά από την αιτία πρόκλησης της. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι πάντοτε η διάγνωση.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δερματοπάθεια ίσως αποτελεί ένδειξη ισχυρότερου προβλήματος, οπότε θα χρειαστεί η παράλληλη αντιμετώπιση τους. Όπως κι αν έχει όμως, οι θεραπευτικές μέθοδοι διαφέρουν ανάλογα με τη βαθύτερη αιτία. Πάντως, οι περισσότερες συνίσταται στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

 Αν η ξηροδερμία οφείλεται σε κάποια αλλεργία, θα πρέπει να προσδιοριστεί η αλλεργιογόνα ουσία και να απομακρυνθεί από το κατοικίδιο σας. Από εκεί και πέρα, η θεραπεία εδώ συνίσταται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και σε ειδικές αμπούλες για ξηροδερμία.

 Για τροφικές αλλεργίες ας πούμε, ο κτηνίατρος θα εφαρμόσει τη μέθοδο του αποκλεισμού τροφικών ομάδων για να βρει την ουσία. Συνηθέστεροι υπαίτιοι είναι το μοσχάρι, η σόγια, το καλαμπόκι, το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο και τα αυγά.

 Έπειτα, θα σας συστήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Έτσι, ο σκυλάκος σας θα παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα απολαμβάνει τα οφέλη της καλής υγείας και ευεξίας.

 Μάλιστα, ίσως προτείνει και την κατανάλωση κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής, όπως είναι τα προβιοτικά και το λάδι σολομού, Αυτά βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς τριχώματος.

 Ορισμένοι άλλοι παράγοντες, όπως το υπερβολικό και συχνό μπάνιο, ελέγχονται πιο εύκολα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό σαμπουάν και ένα ακόμη ενυδατικό προϊόν, για την προστασία του δέρματος του. Επίσης, ποτέ μην στεγνώνετε το τρίχωμα του με πιστολάκι μαλλιών!

Προληπτικά μέτρα

 Λένε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για ζητήματα υγείας και έχουν δίκιο! Μπορεί μερικές φυλές να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ξηροδερμίας από άλλες, αλλά υπάρχουν προληπτικά μέτρα για όλες.

 Αυτά αφορούν την ισορροπημένη διατροφή και λήψη συμπληρωμάτων, ύστερα από επικοινωνία με τον κτηνίατρο σας. Σημαντική είναι η προστασία από παράσιτα και ο τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος.Τέλος, μην παραλείπετε τη σωστή περιποίηση του τριχώματος για την απομάκρυνση υπολειμμάτων.

 Από εκεί και πέρα, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και κάθε φυλή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες σε ό,τι αφορά το δέρμα και το τρίχωμα. Επομένως, ως υπεύθυνοι σκυλοιδιοκτήτες, θα πρέπει να γνωρίζετε τις ιδιαίτερες ανάγκες του κατοικίδιου σας και να μην τις αμελείτε.

 Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την ξηροδερμία και τα ενοχλητικά της συμπτώματα είναι να παρέχετε στο σκύλο σας την υγιεινή και χαρούμενη ζωή που του αρμόζει!

 Υποφέρει και ο δικός σας σκυλάκος από ξηροδερμία; Τι λέτε πως φταίει; Αφήστε μας ένα σχόλιο εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *