Κρύωμα σκύλου: Kennel Cough ή Κρυολόγημα;

Υποψιάζεστε ότι το σκυλάκι σας είναι αρρωστούλι; Δείτε τα συμπτώματα του κρυολογήματος στα σκυλιά και πως να το αντιμετωπίσετε ανώδυνα!

 Το απλό κρυολόγημα είναι πολύ συνηθισμένο στους ανθρώπους, τι γίνεται όμως με τα σκυλιά;

 Τα σκυλιά μπορεί να έχουν κάποια λοίμωξη που τους προκαλεί φτέρνισμα και ρουθούνισμα, όπως συμβαίνει και σε εμάς. Ωστόσο, τέτοια συμπτώματα στους σκύλους θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις κάποιας πιο σοβαρής ασθένειας.

 Όμως, για να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει…

Τι είναι το κρυολόγημα;

 Όταν αναφερόμαστε στο ανθρώπινο κρυολόγημα, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα ιών. Αυτοί οι ιοί ομαδοποιούνται ως κρυολόγημα καθώς προκαλούν παρόμοια συμπτώματα:

  •  Φτέρνισμα
  •  Πονόλαιμο
  •  Γενική αδιαθεσία
  •  Συνάχι σκύλου / Καταρροή στην μύτη και στα μάτια

 Οι πιο συνηθισμένοι ιοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι ρινοιόι, ο ιός της γρίπης, τους κορονοιού, οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και άλλοι παραγριπικοί ιοί.

 Οι αιτίες του κρυολογήματος είναι παρόμοιες και στους σκύλους, ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένος ιός που προκαλεί το κρυολόγημα.

 Αντ ‘αυτού, αρκετοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κρυολογήματος σε σκύλους. Μερικά συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ποια είναι τα συμπτώματα κρυολογήματος στα σκυλιά;

 Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά που αναγνωρίζετε σε εσάς.

 Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

 Αυτά θα μπορούσαν να είναι τα συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος ή να είναι ενδείξεις για πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα βήχας ρείθρου, ιός γρίπης (γρίπης σκύλου), βρογχίτιδας, νόσος του Καρέ.

 Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα μαζί με αλλαγές στην όρεξη, πυρετό, διάρροια ή οτιδήποτε δεν θεωρείται φυσιολογικό για ένα υγιή σκύλο, ενημερώστε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

 Εάν ο σκύλος σας πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια θα χρειαστεί κτηνιατρική θεραπεία.

Kennel Cough: Κρυολόγημα ή βήχας;

 Ο βήχας του κυνοτροφείου στα σκυλιά (kennel cough) ή λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που προσβάλει τους σκύλους.

 Η νόσος αυτή ονομάστηκε έτσι από τον πιο συνηθισμένο τρόπο μετάδοσης – τα ρείθρα, δηλαδή τα κυνοτροφεία.

 Στα μέρη που εκτρέφονται τα σκυλιά συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός σκύλων και είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός.

 Ο βήχας αυτός είναι θεραπεύσιμος και τα περισσότερα σκυλιά αναρρώνουν με επιτυχία.

 Ωστόσο, το πόσο επικίνδυνος είναι ο βήχας kennel στα κουτάβια εξαρτάται από το αν έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα και συνέπειες.

 Το πιο κοινό και αναγνωρίσιμο σύμπτωμα είναι ο ξηρός βήχας που μπορεί να παρομοιαστεί και με τον ήχο χήνας.

 Άλλα συμπτώματα είναι:

  •  Χαμηλός πυρετός
  •  Λήθαργος
  • Συνάχι σκύλου / Ρινική καταρροή
  •  Φτέρνισμα σκύλου
  •  Απώλεια όρεξης

 Επειδή τα συμπτώματα είναι κοινά με το απλό κρυολόγημα του σκύλου, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

Υπάρχουν αλλες αιτίες εμφάνισης συμπτωμάτων κρυολογήματος;

 Οι ιοί δεν είναι οι μόνοι υπαίτιοι για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του βήχα, της ρινικής καταρροής, του φτερνίσματος και των υγρών ματιών.

 Ο βήχας μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα βακτηριακής παρασιτικής λοίμωξης, όπως καρδιακών σκουληκιών και της ασκαρίδας (παράσιτο).

 Οι μυκητιασικές λοιμώξεις και οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα κρυολογήματος και μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη στον πνευμονικό ιστό και πιθανώς σε πνευμονία.

Πως αντιμετωπίζεται το κρυολόγημα των σκύλων;

 Με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος ή την υποψία κρυολογήματος το πρώτο και βασικό που θα πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας.

 Εκείνος θα εξετάσει την κατάσταση, ένα απλό κρυολόγημα δεν είναι ανησυχητικό όμως τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις μια άλλης σοβαρής πάθησης.

 Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει τον σκύλο σας για να ακούσει την καρδιά και τους πνεύμονές του και μπορεί να προτείνει τη διεξαγωγή μιας σειράς διαγνωστικών εξετάσεων για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα.

 Οι ακτινογραφίες, οι εξετάσεις αίματος και η ανάλυση κοπράνων θα βοηθήσουν τον κτηνίατρο να κάνει μια σωστή διάγνωση για να σας προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία.

 Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία. Ένα ήπιο κρυολόγημα θα υποχωρήσει μόνο του, ενώ μια λοίμωξη θα χρειαστεί μια θεραπεία που περιλαμβάνει τόσο φάρμακα (αντιβιοτικά, κατασταλτικά για τον βήχα), όσο και ξεκούραση.

Μπορεί ο άνθρωπος να «κολλήσει» τον σκύλο του γρίπη;

 Οι πιθανότητες να μεταφέρετε τον ιό του κρυολογήματος στον σκύλο σας είναι χαμηλές. Οι ιοί που ευδοκιμούν στον οργανισμό του ανθρώπου και του προκαλούν κρυολόγημα σπάνια μεταπηδούν στον σκύλο.

 Ομοίως, ούτε ο σκύλος σας είναι πιθανό να σας «κολλήσει». Όμως εάν έχετε άλλα σκυλιά στο σπίτι ή στην γειτονιά και έρχονται σε στενή επαφή με ένα άρρωστο ζωάκι, διατρέχουν τον κίνδυνο της μετάδοσης των ιών που προκαλούν κρυολόγημα.

 Καλύτερα να κρατήσετε το κρυωμένο σκυλάκι σας μέσα μέχρι να αισθανθεί καλύτερα.

Μπορείτε να αποτρέψετε το σκυλί σας να κρυώσει;

 Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για το κοινό κρυολόγημα όπως υπάρχει στον άνθρωπο, υπάρχουν όμως εμβόλια για τα συμπτώματα που αφορούν άλλες ασθένειες.

 Τα εμβόλια του βήχα kennel ή της γρίπης των σκύλων θα βοηθήσουν τον σκύλο σας να μην προσβληθεί από αυτές τις ασθένειες.

 Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας όλες τις πιθανότητες και οργανώστε το πρόγραμμα για τα εμβόλια σκύλου που είναι απαραίτητα να γίνουν για την υγεία του κατοικίδιου σας.

 Το κοινό κρυολόγημα δεν είναι σπάνιο ακόμα και στους σκύλους. Εάν εντοπίσετε συμπτώματα κρυολογήματος μην επαναπαυτείτε, ενημερώστε τον κτηνίατρο σας για να γίνουν μια σειρά από εξετάσεις.

 Συνήθως τα απλά συμπτώματα μπορεί να ελλοχεύουν μια άλλη ασθένεια πιο σοβαρή, οπότε η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την υγεία του σκύλου.

 Εσείς πως αντιμετωπίζετε το κρυολόγημα του σκυλάκου σας; Μοιραστείτε μαζί μας οποιεσδήποτε απορίες που αφορούν το κατοικίδιο σας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *